West Highland Way 2023 Full Trail

Wandelvakantie in Schotland

Wandeltrektocht over Schotlands bekendste wandel­route, van Glasgow naar Fort William. Na de beboste oevers van het lang­gerekte Loch Lomond gaat de route over de heide­vlakte van Ran­noch Moor en de bergen bij Glen­coe, om te eindigen aan de voet van Ben Nevis. 155 km · 8, 9, 10 of 11 dagen.


Beschrijving West Highland Way

Klik hier voor de West Highland Way 2024

De West Highland Way in Schotland verbindt Milngavie – een voorstadje van Glasgow – met Fort William in het noorden. De route voert langs de oever van het 37 km lange Loch Lomond dat onder Ben Lomond ligt in het centrum van een nationaal park. Bij Kingshouse wandelt u over Rannoch Moor, een leeg en ongerept heidegebied.

In het ruigere noorden hebt u zicht op de munro's (bergtoppen van meer dan 3000 voet ofwel 914 m). De route vermijd de toppen, het hoogste punt is 548 m na de klim over Devil's Staircase vanwaar u zicht hebt op Glencoe in het zuidwesten en Kinloch­leven in het noorden. De tocht eindigt onderaan de Ben Nevis – de hoogste berg van Groot-Brittannië – in de 'outdoor capital' van de Highlands: Fort William.

Het landschap wisselt tussen lege heidevelden, dichte bossen, glooiende heuvels en berggebieden. Het gemarkeerde pad gaat onder andere over oude veedrijfroutes, oude militaire wegen en ontmantelde spoorwegen.

Wandelreis West Highland Way:

 • Van de lowlands naar de highlands
 • Langs de oevers van Loch Lomond
 • De woeste leegte van Rannoch Moor
 • Schotlands eerste Great Trail (1980)
 • Iedere nacht in een andere plaats
 • Naar keuze 8, 9, 10 of 11 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De West Highland Way is een gemarkeerde wandeltrektocht in West-Schotland. De wandelvakantie van tien dagen (onze standaardreis) heeft acht wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag meer of minder, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

Trektocht West Highland Way standaardreis:

 • Wandelen per dag: 14½ tot 24½ km, gemiddeld 20 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 600 m
 • Looptijd per dag: 4¼ tot 7 uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 155 km
 • Hoogste punt: 548 m – Devil's Staircase
 • Gps-track beschikbaar

De West Highland Way is een veel belopen wandelroute, naar schatting 30.000 wandelaars per jaar die de hele route lopen. Aan het eind van deze wandelroute bij Fort William staat de Ben Nevis, met 1345 m de hoogste berg van Groot-Brittannië.

Kaartje

Mocht u een dag extra verblijven in Fort William dan kunt u de Ben Nevis over een redelijk goed pad 'beklimmen' (de Mountain Track, ook wel de Tourist Track of de Pony Track genoemd). De afstand heen en terug is 14 km, looptijd omhoog zo'n 5 uur en omlaag 3½ uur. Zo'n 110.000 mensen per jaar beklimmen deze populaire berg. De top is weliswaar niet zo hoog als die in de Alpen, maar de klim ernaartoe begint wel op zeeniveau. Deze optionele wandeling is alleen geschikt voor ervaren wandelaars bij goede weers­omstandigheden. Neem warme kleding mee, op de top is het al gauw tien graden koeler dan in het dal.


Programma West Highland Way

Dag 1: Aankomst Milngavie
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Milngavie – Drymen
Van Milngavie (spreek uit mull-guy) start u met een rustige wandeling. De route loopt tussen de Campsie heuvels en komt dicht langs Glengoyne Distillery naar het plaatsje Drymen. Afstand 20 km, stijgen 200 m, dalen 200 m, looptijd 5¼ uur.
Glengoyne Distillery, Dumgoyne
Dag 3: Drymen – Rowardennan
De eerste klim is over Conic Hill (361 m) die de hooglanden van de laaglanden scheidt. Op de top weids uitzicht over Loch Lomond, het grootste zoetwatermeer van Groot-Brittannië. Vanaf Balmaha loopt u langs het loch naar Rowardennan met geregeld uitzicht over het meer. 24½ km, 550 m, 550 m, 7 uur.
Dag 4: Rowardennan – Inverarnan (Ardlui)
Een dag wandelen langs de beboste oever van Loch Lomond. Eerst loopt u over bospaden, maar daarna wordt het pad smaller. Vanaf Inversnaid volgt het zwaarste traject van de WHW; het pad volgt al kronkelend met veel kleine ups en downs de oever van het meer. 23 km, 300 m, 300 m, 6¼ uur. (Ardlui 3 km korter en boottochtje over het loch.)
Dag 5: Inverarnan (Ardlui) – Tyndrum
Een ontspannen wandeling door het nauwe dal van Glenn Falloch langs de River Falloch. Vanaf Crianlarich door het smalle dal van de River Fillan naar Tydrum. 19 km, 400 m, 200 m, 5¼ uur. (Ardlui na boottochtje plus 3 km.)
Dag 6: Tyndrum – (Bridge of Orchy) Inveroran
Een wandeldag via Bridge of Orchy over een goed pad middenin een geweldig berglandschap. 15 km, 300 m, 350 m, 4¼ uur. (Bridge of Orchy 3 km korter.)
Dag 7: (Bridge of Orchy) Inveroran – Kingshouse
Na een glimp over Loch Tulla volgt u een duidelijk pad door het weidse land­schap van Rannoch Moor. Dit is een stuk van uitersten: bij slecht weer is het zwaar zonder enige beschutting; bij goed weer is het uit­zonder­lijk schilderachtig; het is altijd spectaculair. Even voorbij Glencoe Mountain Resort komt u bij Kingshouse. 16 km, 300 m, 250 m, 4¼ uur. (Bridge of Orchy plus 3 km.)
Dag 8: Kingshouse – Kinloch­leven
Door het dal met aan de overkant de indrukwekkende berg Buachaille Etive Mòr (1022 m). Bij Altnafeadh begint de zigzag-klim over Devil's Staircase naar het hoogste punt van de WHW op 548 m, waar u uitzicht heeft op Ben Nevis. In een lange afdaling voert het pad over de moors naar het plaatsje Kinloch­leven. 14½ km, 350 m, 600 m, 5 uur.
Dag 9: Kinloch­leven – Fort William
Eerst een klim naar de Lairigmor Pass waarna het de rest van de dag vlak blijft en daalt. De old military road gaat bij Nevis Forest over in bospad om via de weg het toeristische stadje Fort William binnen te lopen. 24½ km, 500 m, 500 m, 7 uur.
Optioneel extra dag in Fort William:
Jacobite Steam Train Ben Nevis Distillery Ben Nevis
Dag 10: Vertrek Fort William
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 20 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Milngavie (beter niet op zaterdag of zondag)
 2. Wandelen naar Drymen, 20 km
 3. Wandelen naar Rowardennan, 24½ km
 4. Wandelen naar Inverarnan, 23 km
 5. Wandelen naar Tyndrum, 20 km
 6. Wandelen naar Inveroran, 15 km
 7. Wandelen naar Kingshouse, 16 km
 8. Wandelen naar Kinloch­leven, 14½ km
 9. Wandelen naar Fort William, 24½ km
 10. Vertrek Fort William

Variant-A

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 26½ km per dag, zwaarte 5 (veeleisend)

 1. Aankomst Milngavie
 2. Wandelen naar Drymen, 20 km
 3. Wandelen naar Rowardennan, 24½ km
 4. Wandelen naar Crianlarich, 34 km
 5. Wandelen naar Bridge of Orchy, 22 km
 6. Wandelen naar Kinloch­leven, 34 km
 7. Wandelen naar Fort William, 24½ km
 8. Vertrek Fort William

Variant-B

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 22½ km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Milngavie (beter niet op zondag of maandag)
 2. Wandelen naar Drymen, 20 km
 3. Wandelen naar Rowardennan, 24½ km
 4. Wandelen naar Inverarnan, 23 km
 5. Wandelen naar Tyndrum, 20 km
 6. Wandelen naar Kingshouse, 32 km
 7. Wandelen naar Kinloch­leven, 14½km
 8. Wandelen naar Fort William, 24½ km
 9. Vertrek Fort William

Variant-C

10 nachten / 11 dagen · gemiddeld 17½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Milngavie (beter niet op vrijdag of zaterdag)
 2. Wandelen naar Drymen, 20 km
 3. Wandelen naar Balmaha, 12½ km
 4. Wandelen naar Rowardennan, 12½ km
 5. Wandelen naar Inverarnan, 23 km
 6. Wandelen naar Tyndrum, 20 km
 7. Wandelen naar Inveroran, 15 km
 8. Wandelen naar Kingshouse, 16 km
 9. Wandelen naar Kinloch­leven, 14½ km
 10. Wandelen naar Fort William, 24½ km
 11. Vertrek Fort William

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

West Highland Way
Foto: Annet Homsma & Bianca Wayboer

Accommodatie West Highland Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Kamers met aparte bedden bestaan soms uit een tweepersoonsbed en een sofabed. Als de accommodatie in Inverarnan geen kamer meer vrij heeft dan boeken we u in het hotel aan de overkant van het meer met een kort boottochtje heen en terug (inbegrepen). Afhankelijk van welk hotel een kamer beschikbaar heeft boeken we u of in Bridge of Orchy of in het iets verderop gelegen Inveroran, beide liggen aan de route. Kingshouse hotel heeft beperkte capaciteit, en op vrijdag- en zaterdagavond accepteren zij geen gasten voor één nacht; waarschijnlijk overnacht u in een B&B in de omgeving met transfer (inbegrepen) heen en terug.

De West Highland Way wordt door veel wandelaars belopen, terwijl in enkele plaatsen de accommo­datie beperkt is. De West Highland Way bleek afgelopen jaren in december al volgeboekt voor mei en begin juni, en enkele maanden later ook al voor begin september: écht vroeg boeken is noodzakelijk! Suggesties voor een extra overnachting: Rowardennan – beklim Ben Lomond (974 m) en geniet van het uitzicht over Loch Lomond; Fort William – beklim Ben Nevis (1345 m).

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

West Highland Way
West Highland Way
West Highland Way
West Highland Way
West Highland Way
West Highland Way

Info & prijs West Highland Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: West Highland Way in Schotland W432
 • Periode: eind maart – half oktober
  2023 Start Milngavie vanaf 21 maart tot aankomst Fort William 21 oktober
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Beperkt 27 t/m 29 april 2023 in Kinloch­leven wegens motor-evenement (Pre 65 Trials)
 • Beperkt 29 april t/m 6 mei 2023 in Fort William wegens motor-evenementen (Scottish Six Days Trials)
 • 21 juli t/m 16 september 2023: accommodaties zijn inmiddels volgeboekt
 • Hond meenemen: niet mogelijk
 • Afhankelijk van uw accommodatie in Milngavie kan het hier zijn dat u uw bagage hebt af te geven op het station bij de bagagevervoerder (wegens voetgangerszone)
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak korter, soms langer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
Prijs 2023
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt (op eerste nacht na) bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten.
 • Gps-track voor op uw mobiel
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis, ontbijt eerste nacht ter plaatse te betalen
Toeslag
 • Toeslag € 65 p.p. als u deze vakantie boekt met aankomst van 1 mei t/m 31 mei
 • Toeslag € 65 p.p. als u deze vakantie boekt met aankomst van 21 augustus t/m 20 september
  (datum aankomst is bepalend, toeslag wordt op factuur automatisch berekend)
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 90115 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 90130 p.p.
 • Extra nacht in Fort William richtprijs 95 – 120 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 100140 p.p.
 • Extra nacht in Rowardennen of Kingshouse richtprijs 130 – 200 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 140220 p.p.
 • Taxirit van Glasgow International Airport naar Milngavie
  • Maximaal drie passagiers 75 per party
  • Vier of vijf passagiers 94 per party
 • Extra reispakket € 63
West Highland Way
Foto: Loes Krijff

Heen- en terugreis West Highland Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Milngavie (20 km van Glasgow Airport)
 • Eind: Fort William (160 km van Glasgow Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Glasgow Int. Airport per bus naar Glasgow; per trein naar Milngavie: lokale reistijd ± 2 uur
 • Van Glasgow Int. Airport per taxi naar Milngavie; lokale reistijd ± ½ uur
Lokale reisroute terug*
 • Van Fort William per bus (dagelijks v 11:10) naar Glasgow Int. Airport: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis omstreeks 09:00 aanvangt. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

** Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

West Highland Way
Foto: Thomas Rietveld
Toon meer...

Foto's West Highland Way

West Highland Way
Foto: Wil van den Ende
West Highland Way
Foto: Irma Bakkaer
West Highland Way
Foto: Maarten van den Meer
West Highland Way
Foto: Maarten van den Meer
West Highland Way
Foto: Maarten van den Meer
West Highland Way
Foto: Merlijn Bazuine
West Highland Way
Foto: Merlijn Bazuine
West Highland Way
Foto: Loes Krijff
West Highland Way
Foto: Loes Krijff
West Highland Way
Foto: Loes Krijff
West Highland Way
Foto: Jeroen Kreuger
West Highland Way
Foto: Jeroen Kreuger
West Highland Way
Foto: Jeroen Kreuger
West Highland Way
Foto: Els Cornelis
West Highland Way
Foto: Frederike Draaisma
West Highland Way
Foto: Frederike Draaisma
West Highland Way
Foto: Peter van der Galiën
West Highland Way
Foto: Peter van der Galiën
West Highland Way
Foto: Iris Klaassen
West Highland Way
Foto: Iris Klaassen
West Highland Way
Foto: Iris Klaassen
West Highland Way
Foto: Maurice van Ravels
West Highland Way
Foto: Miriam van de Lustgraaf
West Highland Way
Foto: Annet van Doorn
West Highland Way
Foto: Annet van Doorn
West Highland Way
Foto: Annet Homsma & Bianca Wayboer
West Highland Way
Foto: Annet Homsma & Bianca Wayboer
West Highland Way
Foto: Johan van der Hasselt
West Highland Way
Foto: Thomas Rietveld
West Highland Way
Foto: Karin Huyghebaert
West Highland Way
Foto: Lida Aardenburg
West Highland Way
Foto: Nico de Kluiver
West Highland Way
Foto: Jaap Hoekzema
West Highland Way
Foto: Patty Thiecke
West Highland Way
Foto: Lia Verbeek
West Highland Way
Foto: Lia Verbeek
West Highland Way
Foto: Patricia Celen & Jos Maas
West Highland Way
Foto: Hans Harbers
West Highland Way
Foto: Hans Harbers
West Highland Way
Foto: Hans Harbers
West Highland Way
Foto: Hans Harbers
West Highland Way
Foto: Rita Dauw
West Highland Way
Foto: Ronald Luijters
West Highland Way
Foto: Ronald Luijters
West Highland Way
Foto: Vera Straathof
West Highland Way
Foto: Herman Hof
West Highland Way
Foto: Herman Hof
West Highland Way
Foto: Johan Cappaert
West Highland Way
Foto: Johan Cappaert
West Highland Way
Foto: Ruud van Leeuwen
West Highland Way
Foto: Ruud van Leeuwen
West Highland Way
Foto: Astrid van Beelen
West Highland Way
Foto: L. Weitering
West Highland Way
Foto: L. Weitering
West Highland Way
Foto: Annemarie de Keizer
West Highland Way
Foto: Annemarie de Keizer
West Highland Way
Foto: Fred & Cécile Schoot
West Highland Way
Foto: Fred & Cécile Schoot
West Highland Way
Foto: Anita Melsbach
West Highland Way
West Highland Way
West Highland Way
West Highland Way
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top