Great Glen Way

Wandelvakantie in Schotland

Wandeltrektocht dwars door Schot­land van Fort William naar Inverness. Van Neptune's stair­case over het jaag­pad langs Caledonian Canal met zijn vele sluizen, en langs de beboste oevers van drie lang­gerekte meren Loch Lochy, Loch Oich en Loch Ness naar Inverness Castle. 125 km · 7, 8 of 9 dagen.


Beschrijving Great Glen Way

De Great Glen is een geologische breuk die de Atlantische Oceaan met de Noordzee verbind. Hierin liggen achter elkaar drie langgerekte diepe meren. Slechts 35 km kanaal was nodig om deze meren te verbinden – het Caledonian Canal – waardoor begin 1800 een vaarweg van zo'n 100 km ontstond. 29 Sluizen – waarvan acht Neptune's Staircase vormen – overbruggen het hoogteverschil. Het kanaal wordt nu voornamelijk door plezierboten bevaren.

Wandelreis Great Glen Way

 • Caledonian Canal met reeks van sluizen
 • Urquhart Castle prachtig gelegen aan Loch Ness
 • Naar keuze in 7, 8 of 9 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De route volgt grotendeels de oevers van het Caledonian Canal en de drie meren Loch Lochy, Loch Oich en Loch Ness. Het hoogteverschil is beperkt waardoor het een ontspannen wandeltocht is. Voor de minder geoefende wandelaar is het een ideale kennismaking met het lange-afstandswandelen; de meer geoefende wandelaar kan etappes samen voegen. Het jaagpad langs het Caledonian Canal met zijn vele sluizen is veelal (half) verhard. Verder gaat de route over bospaden, half verharde paden en rustige weggetjes.

Fort William ligt aan de voet van de Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië. Het is een toeristische plaats en populair onder klimmers en wandelaars. U volgt het Caledonian Canal via het sluizencomplex Neptune's Staircase naar Gairlochy. Van Loch Lochy naar South Laggan en langs Loch Oich en Kytra Lock naar Inver­moriston. U wandelt over de westelijke oever van Loch Ness naar Drumna­drochit. Hier ligt aan de oever van Loch Ness op ¾ uur wandelen de fotogenieke ruïnes van het 13de-eeuwse Urquhart Castle. De tocht eindigt in Inverness bij het kasteel.

Trektocht Great Glen Way standaardreis

 • Wandelen per dag: 13 tot 22 km, gemiddeld 18 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 600 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 6 uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 125 km
 • Hoogste punt: 422 m – Creag Dhearg (High Route)
 • Gps-track beschikbaar

Kaartje

De Great Glen Way is een gemarkeerde Scottish Great Trail (voorheen Long Distance Trail) in het noorden van Schotland. De wandelvakantie van negen dagen heeft zeven wandel­dagen waarop u naar een volgende over­nachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag minder, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

In 2014 is er boven Loch Ness een nieuw wandel­pad aangelegd van 16 km lengte, de 'High Route'. Deze gemarkeerde variant brengt u na een korte maar pittige klim boven de boomgrens en geeft weids uitzicht over Loch Ness, een aanrader! Maar ook de 'Low Route' blijft gemarkeerd.


Programma Great Glen Way

Dag 1: Aankomst Fort William
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Fort William – Gairlochy/Spean Bridge
Voor u aan uw wandeling begint even op het station kijken of de Jacobite stoomtrein er staat? De route begint bij de ruïnes van Old Fort en volgt de monding van de River Lochy. Aan het begin van het Caledonian Canal ziet u de eerste sluizen en heeft u zicht op de Ben Nevis. Even verderop is Neptune's staircase, een complex van sluizen dat het waterniveau zo'n 26 m hoger brengt over 400 m. Het verharde jaagpad volgt de oever van het kanaal dat al slingerend door het heuvel­landschap gaat tot aan het gehucht Gairlochy. Afstand 18 km, hoogte­verschil 100 m, looptijd 4¾ uur. In Gairlochy is geen accommodatie, daarom kiest u ter plaatse om 6½ km door te wandelen door de vallei van de River Spean (totaal 24½ km, 6½ uur) of om hier een taxi te bellen. Over­nachting Spean Bridge.
Jacobite Steam Train Neptune's staircase
Dag 3: Gairlochy – Laggan/Inven­garry
Transfer terug naar Gairlochy. Een wandeling door bos en langs Loch Lochy, eerst langs de oever door het gebied van Clan Cameron, dan over een verhard weggetje die over gaat in een bosweg bovenlangs het Loch. 21½ km, 200 m, 5¾ uur. Afhankelijk van beschikbaarheid overnachting of in Laggan of in Inven­garry.
Clan Cameron
Dag 4: Laggan/Inven­garry – Fort Augustus
Laggan Bridge is met 34 m het hoogste punt van het Caledonian Canal. (Bij over­nachting in Inven­garry start u met de link-route). Eerst volgt u de oever van Loch Oich door het bos. Vanaf Oich Bridge volgt u het kanaal en het Kytra Loch. Fort Augustus is een gezellig druk plaatsje. 15½ km, 100 m, 4¼ uur.
Dag 5: Fort Augustus – Inver­moriston
Een wandeling langs Loch Ness, met enkele korte klimmetjes. U heeft prachtige uitzichten over Loch Ness, wellicht heeft u het geluk om een glimp van Nessy op te vangen. 13 km, 400 m, 4 uur. Kiest u voor de Low Route dan 200 m minder.
Dag 6: Inver­moriston – Drumna­drochit
Het pad stijgt naar zo'n 400 m zodat u uitzicht heeft over Loch Ness. Dan daalt het tot aan het meer om vervolgens weer te stijgen. U wandelt door bos over de hellingen van de vallei. 22 km, 600 m, 6 uur. Kiest u voor de Low Route dan 300 m minder.
Urquhart Castle Loch Ness Centre and Exhibition
Dag 7: Drumna­drochit – Blackfold
Na zo'n 2 km langs de drukke weg te hebben gelopen stijgt de route door het bos; op het hoogste punt (422 m) neemt u afscheid van Loch Ness en komt u langs Loch Laide. In de standaardreis splitsen we de lange wandeling naar Inverness: 's ochtends krijgt u een transfer naar Blackfold en loopt u terug via Loch Laide naar uw B&B in Drumna­drochit. 20 km, 300 m, 5¼ uur. Misschien nog tijd om Urquhart Castle (3½ km buiten Drumna­drochit) of het Loch Ness Visitor Centre te bezoeken?
Dag 8: Blackfold – Inverness
Na het ontbijt transfer naar Blackfold. Eerst volgt u een weggetje, dan volgt een comfortabele wandeling tussen de heide en door bos. Een lange afdaling brengt u bij Inverness, u kruist het Caledonian Canal en langs de River Ness loopt u de grootse plaats in de Highlands binnen. Inverness Castle markeert het einde van uw wandelvakantie. In de North Tower achter het kasteel is een uitzichtpunt over Inverness en omgeving. 12 km, 200 m, 3¼ uur.
Inverness Castle Viewpoint
Dag 9: Vertrek Inverness
Na het ontbijt is de vakantie voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 18 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Fort William
 2. Wandelen naar Gairlochy / Spean Bridge, 18 / 24½ km
 3. Wandelen naar Laggan, 21½ km
 4. Wandelen naar Fort Augustus, 15½ km
 5. Wandelen naar Inver­moriston, 13 km
 6. Wandelen naar Drumna­drochit, 22 km
 7. Wandelen naar Blackfold, 20 km
 8. Wandelen naar Inverness, 12 km
 9. Vertrek Inverness

Variant-A

6 nachten / 7 dagen · gemiddeld 24 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Fort William
 2. Wandelen naar Gairlochy / Spean Bridge, 18 / 24½ km
 3. Wandelen naar Laggan, 21½ km
 4. Wandelen naar Inver­moriston, 28½ km
 5. Wandelen naar Drumna­drochit, 22 km
 6. Wandelen naar Inverness, 31 km
 7. Vertrek Inverness

Variant-B

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 20 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Fort William
 2. Wandelen naar Gairlochy / Spean Bridge, 18 / 24½ km
 3. Wandelen naar Laggan, 21½ km
 4. Wandelen naar Fort Augustus, 15½ km
 5. Wandelen naar Inver­moriston, 13 km
 6. Wandelen naar Drumna­drochit, 22 km
 7. Wandelen naar Inverness, 31 km
 8. Vertrek Inverness

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Fort Augustus
Fort Augustus

Accommodatie Great Glen Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

In Gairlochy is geen accommo­datie, zodat u overnacht in Spean Bridge dat 5½ km van Gairlochy ligt. Hierdoor heeft u een aangename extra wandeling door de vallei, of u maakt gebruik van de transfer (de transfer de volgende ochtend terug naar Gairlochy is inbegrepen); in Spean Bridge zijn pubs voor uw avondmaaltijd. Ook in Laggan is weinig accommo­datie zodat u waarschijnlijk overnacht in Inven­garry (via de link-route pakt u de GGW weer op). U kunt dagelijks vanaf 16:00 uur terecht in uw accommodatie. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Fort William
Gairlochy
Fort Augustus
Invengarry
Invermoriston
Drumnadrochit

Info & prijs Great Glen Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Olympia 2-D · 1213 NT Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Great Glen Way in Schotland W360
 • Periode: begin april – half oktober
 • Beperkt 1 t/m 7 mei 2022 in Fort William wegens motor-evenement (Scottish 6-Days Trials)
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2022
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten, transfer Spean Bridge – Gairlochy.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +60%
Korting
 • € 25 korting p.p. als u deze vakantie boekt voor 1 februari en met aankomst vóór 20 april, van 20 juni t/m 20 augustus, of ná 20 september (datum aankomst is bepalend, korting wordt op factuur automatisch verrekend)
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 80100 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85115 p.p.
 • Extra nacht Fort William richtprijs 75 – 110 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85130 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Great Glen Way
Foto: Hans Harbers

Heen- en terugreis Great Glen Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Fort William (120 km van Inverness Airport)
 • Eind: Inverness (15 km van Inverness Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Glasgow Airport per bus (v 10:20, 15:20) naar Fort William: lokale reistijd ± 3 uur.
 • Van Inverness Airport per bus via Inverness naar Fort William: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Inverness per bus naar Inverness Airport; lokale reistijd ± ½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke luchthavens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Great Glen Way
Foto: Diane van der Biessen
Toon meer...

Foto's Great Glen Way

Great Glen Way
Foto: Winfried Laane
Great Glen Way
Foto: Winfried Laane
Great Glen Way
Foto: Filip Van Den Abeele
Great Glen Way
Foto: Filip Van Den Abeele
Great Glen Way
Foto: Filip Van Den Abeele
Great Glen Way
Foto: Filip Van Den Abeele
Great Glen Way
Foto: Filip Van Den Abeele
Great Glen Way
Foto: Margo Dekker
Great Glen Way
Foto: Anouk Rutten
Great Glen Way
Foto: Anouk Rutten
Great Glen Way
Foto: Anouk Rutten
Great Glen Way
Foto: Anouk Rutten
Great Glen Way
Foto: Pieter Top
Great Glen Way
Foto: Pieter Top
Great Glen Way
Foto: Pieter Top
Great Glen Way
Foto: Pieter Top
Great Glen Way
Foto: Angelique Navis
Great Glen Way
Foto: Angelique Navis
Great Glen Way
Foto: Angelique Navis
Great Glen Way
Foto: Angelique Navis
Great Glen Way
Foto: Angelique Navis
Great Glen Way
Foto: Angelique Navis
Great Glen Way
Foto: Angelique Navis
Great Glen Way
Foto: Angelique Navis
Great Glen Way
Foto: Angelique Navis
Great Glen Way
Foto: Marcel Wel
Great Glen Way
Foto: Hans Harbers
Great Glen Way
Foto: Hans Harbers
Great Glen Way
Foto: Hans Harbers
Great Glen Way
Foto: Hans Harbers
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Foto: Diane van der Biessen
Great Glen Way
Foto: Diane van der Biessen
Great Glen Way
Foto: Ciska van der Zanden
Great Glen Way
Foto: Ciska van der Zanden
Great Glen Way
Foto: Ciska van der Zanden
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Great Glen Way
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top