Loch Lochy

Great Glen Way

Wandelen in Schotland

Great Glen Way

Wandelvakantie in Schotland

Wandeltrektocht dwars door Schot­land van Fort William naar Inverness. Van Neptune's stair­case over het jaag­pad langs Caledonian Canal met zijn vele sluizen, en langs de beboste oevers van drie lang­gerekte meren Loch Lochy, Loch Oich en Loch Ness naar Inverness Castle. 125 km · 7, 8 of 9 dagen.

De Great Glen is een geologische breuk die de Atlantische Oceaan met de Noordzee verbind. Hierin liggen achter elkaar drie langgerekte diepe meren. Slechts 35 km kanaal was nodig om deze meren te verbinden – het Caledonian Canal – waardoor begin 1800 een vaarweg van zo'n 100 km ontstond. 29 Sluizen – waarvan acht Neptune's Staircase vormen – overbruggen het hoogteverschil. Het kanaal wordt nu voornamelijk door plezierboten bevaren.

De Great Glen Way volgt grotendeels de oevers van het Caledonian Canal en de drie meren Loch Lochy, Loch Oich en Loch Ness. Het hoogteverschil is beperkt waardoor het een ontspannen wandeltocht is. Voor de minder geoefende wandelaar is het een ideale kennismaking met het lange-afstandswandelen; de meer geoefende wandelaar kan etappes samen voegen. Het jaagpad langs het Caledonian Canal met zijn vele sluizen is veelal (half) verhard. Verder gaat de route over bospaden, half verharde paden en rustige weggetjes.

Fort William ligt aan de voet van de Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië. Het is een toeristische plaats en populair onder klimmers en wandelaars. U volgt het Caledonian Canal via het sluizencomplex Neptune's Staircase naar Gairlochy. Van Loch Lochy naar South Laggan en langs Loch Oich en Kytra Lock naar Inver­moriston. U wandelt over de westelijke oever van Loch Ness naar Drumna­drochit. Hier ligt aan de oever van Loch Ness op ¾ uur wandelen de fotogenieke ruïnes van het 13de-eeuwse Urquhart Castle. De tocht eindigt in Inverness bij het kasteel.

Wandelreis Great Glen Way

 • Caledonian Canal met reeks van sluizen
 • Urquhart Castle prachtig gelegen aan Loch Ness
 • Wandelen met weinig hoogte­verschil
 • Bos, meren & kanaal
 • Naar keuze in 7, 8 of 9 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

Kaartje

De Great Glen Way is een gemarkeerde Scottish Great Trail (voorheen Long Distance Trail) in het noorden van Schotland. De wandelvakantie van negen dagen heeft zeven wandel­dagen waarop u naar een volgende over­nachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag minder, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

Trektocht Great Glen Way standaardreis

 • Wandelen per dag: 13 tot 25 km, gemiddeld 20 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 450 m
 • Looptijd per dag: 3¾ tot 6½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 125 km
 • Hoogste punt: 422 m – Creag Dhearg (High Route)

In 2014 is er boven Loch Ness een nieuw wandel­pad aangelegd van 16 km lengte, de 'High Route'. Deze gemarkeerde variant brengt u na een korte maar pittige klim boven de boomgrens en geeft weids uitzicht over Loch Ness, een aanrader! Maar ook de 'Low Route' blijft gemarkeerd.

Programma Great Glen Way

Dag 1: Aankomst Fort William Markering
Check in na 16:00 uur.
Dag 2: Fort William – Gairlochy/Spean Bridge
Voor u aan uw wandeling begint even op het station kijken of de Jacobite stoomtrein er staat? De route begint bij de ruïnes van Old Fort en volgt de monding van de River Lochy. Aan het begin van het Caledonian Canal ziet u de eerste sluizen en heeft u zicht op de Ben Nevis. Even verderop is Neptune's staircase, een complex van sluizen dat het waterniveau zo'n 26 m hoger brengt over 400 m. Het verharde jaagpad volgt de oever van het kanaal dat al slingerend door het heuvel­landschap gaat tot aan het gehucht Gairlochy. Afstand 19 km, hoogte­verschil 100 m, looptijd 5 uur. In Gairlochy is geen accommodatie, daarom kiest u ter plaatse om 5½ km door te wandelen door de vallei van de River Spean (totaal 24½ km, 6¼ uur) of om hier een taxi te bellen. Over­nachting Spean Bridge.
Jacobite Steam Train Neptune's staircase
Dag 3: Gairlochy/Spean Bridge – Laggan/Inven­garry
Een wandeling door bos en langs Loch Lochy, eerst langs de oever door het gebied van Clan Cameron, dan over een verhard weggetje die over gaat in een bosweg bovenlangs het Loch. 20 km, 250 m, 5¼ uur (of van Spean Bridge 25½ km, 6½ uur). Overnacht u in Inven­garry dan kiest u ter plaatse of u van Laggan Bridge een taxi belt (niet inbegrepen) of 2½ km door wandelt naar uw accommodatie.
Clan Cameron
Dag 4: Laggan/Inven­garry – Fort Augustus
Laggan Bridge is met 34 m het hoogste punt van het Caledonian Canal. (Bij over­nachting in Inven­garry start u met de link-route). Eerst volgt u de oever van Loch Oich door het bos. Vanaf Oich Bridge volgt u het kanaal en het Kytra Loch. Fort Augustus is een gezellig druk plaatsje. 16 km, 100 m, 4½ uur.
Dag 5: Fort Augustus – Inver­moriston
Een wandeling langs de oever van Loch Ness, met enkele korte klimmetjes. U heeft prachtige uitzichten over Loch Ness, wellicht heeft u het geluk om een glimp van Nessy op te vangen. Inver­moriston is een klein dorp. 14½ km, 150 m, 4 uur. Kiest u voor de High Route dan is het hoogte­verschil 350 m meer.
Dag 6: Inver­moriston – Drumna­drochit
Het pad stijgt naar zo'n 300 m zodat u uitzicht heeft over Loch Ness. Dan daalt het tot aan het meer om vervolgens weer te stijgen. U wandelt door bos over de hellingen van de vallei. 23½ km, 350 m, 6½ uur. Kiest u voor de High Route dan is het hoogte­verschil 300 m meer.
Urquhart Castle Loch Ness Centre and Exhibition
Dag 7: Drumna­drochit – Blackfold
Na zo'n 2 km langs de drukke weg te hebben gelopen stijgt de route door het bos; op het hoogste punt (422 m) neemt u afscheid van Loch Ness en komt u langs Loch Laide. In de standaardreis splitsen we de lange wandeling naar Inverness: 's ochtends krijgt u een transfer naar Blackfold en loopt u terug naar uw B&B in Drumna­drochit. 18 km, 450 m, 5 uur. Een ommetje van 2 km brengt u naar het uitzichtpunt Carn na Leitire (435 m). Overnachting in Drumna­drochit. Misschien nog tijd om Urquhart Castle (3½ km buiten Drumna­drochit) of het Loch Ness Visitor Centre te bezoeken?
Dag 8: Blackfold – Inverness
Na het ontbijt transfer naar Blackfold. Eerst volgt u een weggetje, dan volgt een comfortabele wandeling tussen de heide en door bos. Een lange afdaling brengt u bij Inverness, u kruist het Caledonian Canal en langs de River Ness loopt u de grootse plaats in de Highlands binnen. Inverness Castle markeert het einde van uw wandelvakantie. In de North Tower achter het kasteel is een uitzichtpunt over Inverness en omgeving. 12½ km, 350 m, 3¾ uur.
Inverness Castle Viewpoint
Dag 9: Vertrek Inverness
Na het ontbijt is de vakantie voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 18 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Fort William
 2. Wandelen naar Gairlochy / Spean Bridge, 19 / 24½ km
 3. Wandelen naar Laggan, 20 / 25½ km
 4. Wandelen naar Fort Augustus, 16 km
 5. Wandelen naar Inver­moriston, 14½ km
 6. Wandelen naar Drumna­drochit, 23½ km
 7. Wandelen naar Blackfold, 18 km
 8. Wandelen naar Inverness, 12½ km
 9. Vertrek Inverness

Variant-A

6 nachten / 7 dagen · gemiddeld 24 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Fort William
 2. Wandelen naar Gairlochy / Spean Bridge, 19 / 24½ km
 3. Wandelen naar Laggan, 20 / 25½ km
 4. Wandelen naar Inver­moriston, 30 km
 5. Wandelen naar Drumna­drochit, 23½ km
 6. Wandelen naar Inverness, 30½ km
 7. Vertrek Inverness

Variant-B

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 20 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Fort William
 2. Wandelen naar Gairlochy / Spean Bridge, 19 / 24½ km
 3. Wandelen naar Laggan, 20 / 25½ km
 4. Wandelen naar Fort Augustus, 16 km
 5. Wandelen naar Inver­moriston, 14½ km
 6. Wandelen naar Drumna­drochit, 23½ km
 7. Wandelen naar Inverness, 30½ km
 8. Vertrek Inverness

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Fort Augustus
Fort Augustus

Accommodatie Great Glen Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

In Gairlochy is geen accommo­datie, zodat u overnacht in Spean Bridge dat 5½ km van Gairlochy ligt. Hierdoor heeft u een aangename extra wandeling door de vallei (of u elt een taxi); in Spean Bridge zijn pubs voor uw avondmaaltijd. Ook in Laggan is weinig accommo­datie zodat u waarschijnlijk overnacht in Inven­garry (via de link-route pakt u de GGW weer op). U kunt dagelijks vanaf 16:00 uur terecht in uw accommodatie. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

 • Fort William
 • Gairlochy
 • Fort Augustus
 • Invengarry
 • Invermoriston
 • Drumnadrochit

Info & prijs Great Glen Way

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschik­baarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Gebouw Weena
  Weena-Zuid 130 · 3012NC Rotterdam
 • Telefoon: 010 452 4452
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Great Glen Way in Schotland WR360
 • Periode: begin april – half oktober
 • Beperkt 3 t/m 9 mei 2020 in Fort William wegens motor-evenementen (Scottish 6-Days Trials)
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2020/2021
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten.
 • Per party een Engelstalige route­beschrijving met wandel­kaartjes, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +40%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +50%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 7095 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 80115 p.p.
 • Extra nacht Fort William richtprijs 80130 p.p.
Great Glen Way
Foto: Hans Harbers

Heen- en terugreis Great Glen Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Fort William (120 km van Inverness Airport)
 • Eind: Inverness (15 km van Inverness Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Glasgow Airport per bus (v 10:20, 15:20) naar Fort William: lokale reistijd ± 3 uur.
 • Van Inverness Airport per bus via Inverness naar Fort William: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Inverness per bus naar Inverness Airport; lokale reistijd ± ½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke luchthavens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Great Glen Way
Foto: Diane van der Biessen
Toon meer...

Foto's Great Glen Way

 • Great Glen Way
  Foto: Winfried Laane
 • Great Glen Way
  Foto: Winfried Laane
 • Great Glen Way
  Foto: Filip Van Den Abeele
 • Great Glen Way
  Foto: Filip Van Den Abeele
 • Great Glen Way
  Foto: Filip Van Den Abeele
 • Great Glen Way
  Foto: Filip Van Den Abeele
 • Great Glen Way
  Foto: Filip Van Den Abeele
 • Great Glen Way
  Foto: Filip Van Den Abeele
 • Great Glen Way
  Foto: Margo Dekker
 • Great Glen Way
  Foto: Anouk Rutten
 • Great Glen Way
  Foto: Anouk Rutten
 • Great Glen Way
  Foto: Anouk Rutten
 • Great Glen Way
  Foto: Anouk Rutten
 • Great Glen Way
  Foto: Anouk Rutten
 • Great Glen Way
  Foto: Pieter Top
 • Great Glen Way
  Foto: Pieter Top
 • Great Glen Way
  Foto: Pieter Top
 • Great Glen Way
  Foto: Pieter Top
 • Great Glen Way
  Foto: Pieter Top
 • Great Glen Way
  Foto: Pieter Top
 • Great Glen Way
  Foto: Pieter Top
 • Great Glen Way
  Foto: Annet van Doorn
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Marcel Wel
 • Great Glen Way
  Foto: Marcel Wel
 • Great Glen Way
  Foto: Marcel Wel
 • Great Glen Way
  Foto: Marcel Wel
 • Great Glen Way
  Foto: Hans Harbers
 • Great Glen Way
  Foto: Hans Harbers
 • Great Glen Way
  Foto: Hans Harbers
 • Great Glen Way
  Foto: Hans Harbers
 • Great Glen Way
  Foto: Hans Harbers
 • Great Glen Way
  Foto: Hans Harbers
 • Great Glen Way
  Foto: Hans Harbers
 • Great Glen Way
  Foto: Hans Harbers
 • Great Glen Way
  Foto: Tineke
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
  Foto: Diane van der Biessen
 • Great Glen Way
  Foto: Diane van der Biessen
 • Great Glen Way
  Foto: Diane van der Biessen
 • Great Glen Way
  Foto: Diane van der Biessen
 • Great Glen Way
  Foto: Diane van der Biessen
 • Great Glen Way
  Foto: Diane van der Biessen
 • Great Glen Way
  Foto: Ciska van der Zanden
 • Great Glen Way
  Foto: Ciska van der Zanden
 • Great Glen Way
  Foto: Ciska van der Zanden
 • Great Glen Way
  Foto: Ciska van der Zanden
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Diashow
Toon meer...
Scroll To Top