Loch Lochy

Great Glen Way

Wandelen in Schotland

Great Glen Way

Wandelvakantie in Schotland

Wandeltrektocht dwars door Schotland van Fort William naar Inverness. Langs Caledonian Canal met het sluizen­complex Neptune's staircase, Loch Lochy en het meer dan 200 meter diepe Loch Ness, over jaag­paden en bos­paden. 120 km · 7, 8 of 9 dagen.

De Great Glen Way is een fascinerende wandeling in Schotland door een vallei van Fort William via Loch Ness naar Inverness. Het is een heerlijke ontspannen wandeling over bospaden, het jaagpad langs het Caledonian Canal met zijn vele sluizen, langs langgerekte meren, veelal over half verharde paden en over weggetjes. Voor de minder geoefende wandelaar is het een ideale kennismaking met het lange-afstandswandelen; de meer geoefende wandelaar kan etappes samen voegen.

Fort William ligt aan de voet van de Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië. Het is een toeristische plaats en populair onder klimmers en wandelaars. U volgt het Caledonian Canal via Neptune's Staircase naar Gairlochy. Langs Loch Lochy naar South Laggan en langs Loch Oich en Kytra Lock naar Invermoriston. U wandelt over de westelijke oever van Loch Ness tot aan Drumnadrochit. De tocht eindigt in de historische stad Inverness.

De Great Glen is een geologische breuk die de Atlantische Oceaan met de Noordee verbind. Hierdoor was het mogelijk om het Caledonian Canal aan te leggen. Slechts 35 km kanaal was nodig, de andere 60 km waterweg gaat door de meren van Loch Lochy, Loch Oich en Loch Ness. Een boottocht op het meer dan 200 meter diepe Loch Ness is mogelijk vanuit Fort Augustus, Drumnadrochit en Inverness.

Wandelreis Great Glen Way:

 • Caledonian Canal met reeks van sluizen
 • Urquhart Castle prachtig gelegen aan Loch Ness
 • Wandel door mooie landschappen met weinig hoogte­verschil
 • Bos, meren & kanaal
 • Naar keuze in 7, 8 of 9 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De Great Glen Way is een gemarkeerde Scottish Great Trail (voorheen Long Distance Trail) in het noorden van Schotland. De wandelvakantie van negen dagen heeft zeven wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag meer, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

Trektocht Great Glen Way standaardreis

 • Wandelen per dag: 13 tot 25 km, gemiddeld 20 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 450 m
 • Looptijd per dag: 3¾ tot 6½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 120 km
 • Hoogste punt: 422 m – Creag Dhearg

Kaartje

In 2014 is er boven Loch Ness een nieuw wandelpad aangelegd van 16 km lengte, de 'High Route'. Deze gemarkeerde variant brengt u boven de boomgrens en geeft weids uitzicht over Loch Ness, een aanrader! Maar ook de 'Low Route' blijft gemarkeerd.

Programma Great Glen Way

Dag 1: Aankomst Fort William Markering
Check in na 16:00 uur.
Dag 2: Fort William – Gairlochy/Spean Bridge
Voor u aan uw wandeling begint even op het station kijken of de Jacobite stoomtrein er staat? De route begint bij de ruïnes van Old Fort en volgt de monding van de River Lochy. Aan het begin van het Caledonian Canal ziet u de eerste sluizen en heeft u zicht op de Ben Nevis. Even verderop is Neptune's staircase, een complex van sluizen dat het waterniveau zo'n 26 m hoger brengt over 400 m. Het verharde jaagpad volgt de oever van het kanaal dat al slingerend door het heuvel­landschap gaat tot aan het gehucht Gairlochy. Afstand 19 km, hoogte­verschil 100 m, looptijd 5 uur. In Gairlochy is geen accommodatie, daarom kiest u ter plaatse om 5 km door te wandelen door de vallei van de River Spean (totaal 24 km, 6¼ uur) of om hier een taxi te bellen. Overnachting Spean Bridge.
Jacobite Steam Train Neptune's staircase
Dag 3: Gairlochy/Spean Bridge – Laggan/Invengarry
Een wandeling door bos en langs Loch Lochy, eerst langs de oever door het gebied van Clan Cameron, dan over een verhard weggetje die over gaat in een bosweg bovenlangs het Loch. 20 km, 250 m, 5¼ uur (of van Spean Bridge 25 km, 6½ uur). Overnacht u in Invengarry dan kiest u ter plaatse of u van Laggan Bridge een taxi belt (niet inbegrepen) of 2½ km door wandelt naar uw accommodatie.
Clan Cameron
Dag 4: Laggan/Invengarry – Fort Augustus
Laggan Bridge is met 34 m het hoogste punt van het Caledonian Canal. (Bij overnachting in Invengarry start u met de link-route). Eerst volgt u de oever van Loch Oich door het bos. Vanaf Oich Bridge volgt u het kanaal en het Kytra Loch. Fort Augustus is een gezellig druk plaatsje. 16 km, 100 m, 4½ uur.
Dag 5: Fort Augustus – Invermoriston
Een wandeling langs de oever van Loch Ness, met enkele korte klimmetjes. U heeft prachtige uitzichten over Loch Ness, wellicht heeft u het geluk om een glimp van Nessy op te vangen. Invermoriston is een klein dorp. 14½ km, 150 m, 4 uur. Kiest u voor de High Route dan is het hoogte­verschil 350 m meer.
Dag 6: Invermoriston – Drumnadrochit
Het pad stijgt naar zo'n 300 m zodat u uitzicht heeft over Loch Ness. Dan daalt het tot aan het meer om vervolgens weer te stijgen. U wandelt door bos over de hellingen van de vallei. 23½ km, 350 m, 6½ uur. Kiest u voor de High Route dan is het hoogte­verschil 300 m meer.
Urquhart Castle Loch Ness Centre and Exhibition
Dag 7: Drumnadrochit – Blackfold
Na zo'n 2 km langs de drukke weg te hebben gelopen stijgt de route door het bos; op het hoogste punt (422 m) neemt u afscheid van Loch Ness en komt u langs Loch Laide. In de standaardreis splitsen we de lange wandeling naar Inverness: 's ochtends krijgt u een transfer naar Blackfold en loopt u terug naar uw B&B in Drumnadrochit. 18 km, 450 m, 5 uur. Een ommetje van 2 km brengt u naar het uitzichtpunt Carn na Leitire (435 m). Overnachting in Drumnadrochit, misschien nog tijd om het Loch Ness Visitor Centre of Urquhart Castle (2¼ km buiten Drumnadrochit) te bezoeken?
Dag 8: Blackfold – Inverness
Na het ontbijt transfer naar Blackfold. Eerst volgt u een weggetje, dan volgt een comfortabele wandeling tussen de heide en door bos. Een lange afdaling brengt u bij Inverness, u kruist het Caledonian Canal en langs de River Ness loopt u de grootse plaats in de Highlands binnen. Inverness Castle markeert het einde van uw wandelvakantie. 12½ km, 350 m, 3¾ uur.
Dag 9: Vertrek Inverness
Na het ontbijt is de vakantie voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 18 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Fort William
 2. Wandelen naar Gairlochy / Spean Bridge, 19 / 24 km
 3. Wandelen naar Laggan, 20 / 25 km
 4. Wandelen naar Fort Augustus, 16 km
 5. Wandelen naar Invermoriston, 14½ km
 6. Wandelen naar Drumnadrochit, 23½ km
 7. Wandelen naar Blackfold, 18 km
 8. Wandelen naar Inverness, 12½ km
 9. Vertrek Inverness

Variant-A

6 nachten / 7 dagen · gemiddeld 24 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Fort William
 2. Wandelen naar Gairlochy / Spean Bridge, 19 / 24 km
 3. Wandelen naar Laggan, 20 / 25 km
 4. Wandelen naar Invermoriston, 30 km
 5. Wandelen naar Drumnadrochit, 23½ km
 6. Wandelen naar Inverness, 30½ km
 7. Vertrek Inverness

Variant-B

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 20 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Fort William
 2. Wandelen naar Gairlochy / Spean Bridge, 19 / 24 km
 3. Wandelen naar Laggan, 20 / 25 km
 4. Wandelen naar Fort Augustus, 16 km
 5. Wandelen naar Invermoriston, 14½ km
 6. Wandelen naar Drumnadrochit, 23½ km
 7. Wandelen naar Inverness, 30½ km
 8. Vertrek Inverness

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Fort Augustus
Fort Augustus

Accommodatie Great Glen Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

In Gairlochy is nauwelijks accommo­datie, waarschijnlijk overnacht u in Spean Bridge dat 5 km van Gairlochy ligt. Hierdoor heeft u een aangename extra wandeling door de vallei; in Spean Bridge zijn pubs voor uw avondmaaltijd. Ook in Laggan is weinig accommo­datie zodat u waarschijnlijk overnacht in Invengarry (via de link-route pakt u de GGW weer op). U kunt dagelijks vanaf 16:00 uur terecht in uw accommodatie. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way

Info & prijs Great Glen Way

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschik­baarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Gebouw Weena
  Weena-Zuid 130 · 3012NC Rotterdam
 • Telefoon: 010 452 4452
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Great Glen Way in Schotland WR360
 • Periode: begin april – half oktober
 • Beperkt 3 t/m 9 mei 2020 in Fort William wegens motor-evenementen (Scottish 6-Days Trials)
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2020
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten.
 • Per party een Engelstalige route­beschrijving met wandel­kaartjes, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +40%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +50%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 70100 p.p.
 • Extra nacht Fort William richtprijs 80130 p.p.
Great Glen Way
Foto: Hans Harbers

Heen- en terugreis Great Glen Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Fort William (120 km van Inverness Airport)
 • Eind: Inverness (15 km van Inverness Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Glasgow Airport per bus (v 10:20, 15:20) naar Fort William: lokale reistijd ± 3 uur.
 • Van Inverness Airport per bus via Inverness naar Fort William: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Inverness per bus naar Inverness Airport; lokale reistijd ± ½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke luchthavens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Great Glen Way
Foto: Diane van der Biessen
Toon meer...

Foto's Great Glen Way

 • Great Glen Way
  Foto: Winfried Laane
 • Great Glen Way
  Foto: Winfried Laane
 • Great Glen Way
  Foto: Filip Van Den Abeele
 • Great Glen Way
  Foto: Filip Van Den Abeele
 • Great Glen Way
  Foto: Filip Van Den Abeele
 • Great Glen Way
  Foto: Filip Van Den Abeele
 • Great Glen Way
  Foto: Filip Van Den Abeele
 • Great Glen Way
  Foto: Filip Van Den Abeele
 • Great Glen Way
  Foto: Margo Dekker
 • Great Glen Way
  Foto: Anouk Rutten
 • Great Glen Way
  Foto: Anouk Rutten
 • Great Glen Way
  Foto: Anouk Rutten
 • Great Glen Way
  Foto: Anouk Rutten
 • Great Glen Way
  Foto: Anouk Rutten
 • Great Glen Way
  Foto: Pieter Top
 • Great Glen Way
  Foto: Pieter Top
 • Great Glen Way
  Foto: Pieter Top
 • Great Glen Way
  Foto: Pieter Top
 • Great Glen Way
  Foto: Pieter Top
 • Great Glen Way
  Foto: Pieter Top
 • Great Glen Way
  Foto: Pieter Top
 • Great Glen Way
  Foto: Annet van Doorn
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Angelique Navis
 • Great Glen Way
  Foto: Marcel Wel
 • Great Glen Way
  Foto: Marcel Wel
 • Great Glen Way
  Foto: Marcel Wel
 • Great Glen Way
  Foto: Marcel Wel
 • Great Glen Way
  Foto: Hans Harbers
 • Great Glen Way
  Foto: Hans Harbers
 • Great Glen Way
  Foto: Hans Harbers
 • Great Glen Way
  Foto: Hans Harbers
 • Great Glen Way
  Foto: Hans Harbers
 • Great Glen Way
  Foto: Hans Harbers
 • Great Glen Way
  Foto: Hans Harbers
 • Great Glen Way
  Foto: Hans Harbers
 • Great Glen Way
  Foto: Tineke
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
  Foto: Diane van der Biessen
 • Great Glen Way
  Foto: Diane van der Biessen
 • Great Glen Way
  Foto: Diane van der Biessen
 • Great Glen Way
  Foto: Diane van der Biessen
 • Great Glen Way
  Foto: Diane van der Biessen
 • Great Glen Way
  Foto: Diane van der Biessen
 • Great Glen Way
  Foto: Ciska van der Zanden
 • Great Glen Way
  Foto: Ciska van der Zanden
 • Great Glen Way
  Foto: Ciska van der Zanden
 • Great Glen Way
  Foto: Ciska van der Zanden
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Great Glen Way
 • Diashow
Toon meer...
Scroll To Top