Rob Roy Way 2025

Wandelvakantie in Schotland

Wandeltrektocht langs enkele van de mooiste meren en dalen in 'Rob Roy Mac­Gregor'-land, Schotlands bekendste bandiet. Van Drymen door het Tros­sachs National Park en de Perth­shire Highlands via wandel­paden, een fiets­route, bospaden en rustige weggetjes naar Pitlochry. 125 km · 8 of 9 dagen.


Beschrijving Rob Roy Way

Rob Roy Way 2025

U kunt deze wandelvakantie nu al boeken voor in 2025. Dit is zeker raadzaam als u deze tocht in de maand mei wilt doen of als u met een groepje van vijf of meer personen bent.
Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.

Klik hier voor de Rob Roy Way 2024

Op deze trektocht in het Trossachs National Park wandelt u langs de vele lochs (meren) en door glens (dalen). U zult zich verbazen over de kleuren wanneer de lucht en de beboste heuvels zich weer­spiegelen in het water.

De Trossachs regio in het oosten van het Nationaal Park is het zogenaamde 'Rob Roy MacGregor' land. Rob Roy (rooie Rob) was een geschoold iemand die door omstandigheden Schotlands meest bekende bandiet werd. Zijn grondgebied werd in beslag genomen en zijn achternaam werd tot veertig jaar na zijn dood verboden. De één vond hem een held vanwege zijn generositeit voor de armen, de ander vond hem een schurk omdat hij het vee stal. Rob Roy ligt begraven op korte afstand van de route.

Nu – drie eeuwen later – draagt een lange-afstandspad als eerbewijs zijn naam. De route komt langs plaatsen waar Rob Roy en zijn clan actief waren, vooral rond Aberfoyle en Killin.

Wandelreis Rob Roy Way:

 • Wandelen in de streek van Rob Roy MacGregor
 • Trossachs National Park en de Southern Highlands
 • De meren Loch Venachar, Loch Lubnaig, Loch Earn, Loch Tay
 • Voormalige spoorlijn, meren & rivier
 • Een Scottish Great Trail (2003)
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

De route begint door de bossen van de Trossachs en volgt een fietspad door valleien naar Killin. Dan klimt de route de heuvels in en daalt af om het weggetje langs de zuidelijke oever van Loch Tay te volgen. Na een hoogvlakte met uitzicht daalt de route af naar Aberfeldy, en een laatste etappe langs een rivier en over de heide naar Pitlochry.

De Rob Roy Way is een Scottish Great Trail (voorheen Long Distance Trail) in het midden van Schotland, sinds 2012 is de hele route gemarkeerd. De wandelvakantie van negen dagen heeft zeven wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. Voor een deel gaat de route gelijk op met een fiets­route. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag minder, de route zelf wijzigt niet (alhoewel u bij Callander een stukje afsnijdt) maar wel de etappe-indeling en daarmee de zwaarte.

Trektocht Rob Roy Way standaardreis

 • Wandelen per dag: 15 tot 24½ km, gemiddeld 19 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 550 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 7 uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 125 km
 • Hoogste punt: 520 m – bij Creag Gharbh

Kaartje

Het Loch Lomond and Trossachs National Park is het eerste nationale park van Schotland (2003). De trektocht begint op zo'n 30 km van Glasgow en voert globaal in noordoostelijke richting.


Programma Rob Roy Way

Dag 1: Aankomst Drymen
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Drymen – Aberfoyle
Via Loch Ard Forest met zicht op Ben Lomond (974 m) in de verte. Dan door oude bossen en open plekken met prachtige uitzichten. In Aberfoyle is het wol-bezoekerscentrum. 's Zomers kunt u demonstraties schaaphoeden met herdershonden zien, soms ook met afgerichte valken. Afstand 17½ km, stijgen 250 m, dalen 250 m, looptijd 5 uur.
Dag 3: Aberfoyle – Callander
U loopt op de scheiding met laagland in het zuiden en hoogland in het noorden. Een spectaculaire wandeling. Wanneer u de heuvels oversteekt ziet u Loch Venachar en in de verte Ben Ledi. Callander is een levendige plaats. 16 km, 350 m, 300 m, 4½ uur.
Dag 4: Callander – Strathyre
Wandeling over verhard pad langs de Falls of Leny en langs Loch Lubnaig naar Strathrye. 15 km, 150 m, 100 m, 4 uur.
Dag 5: Strathyre – Killin
Eerst over een bospad; van Lochearnhead – aan het westelijke eind ligt van Loch Earn – stijgt u geleidelijk naar Glen Ogle. Op de top van Glen Ogle heeft u een prachtig uitzicht tot aan Ben Lawers (1214 m), een van de hoogste bergen van Schotland. Net voor het Highland dorp Killin liggen de Falls van Dochart. 22½ km, 350 m, 350 m, 6 uur.
Dag 6: Killin – Ardtalnaig
Over een duidelijk pad door de heuvels via Loch Breaclaich tussen enkele bergtoppen door. Het hoogste punt (520 m) van de Rob Roy Way bereikt u als u uver de flank van Creag Gharbh loopt. Dan volgt even een wat lastig stuk om de route te vinden tussen twee bosschages door, bij goed weer heeft u fantastisch uitzicht. Na de afdaling naar Ardeonaig volgt u de rustige weg langs Loch Tay naar Ardtalnaig. Transfer naar en overnachting in Killin of Aberfeldy. 20 km, 550 m, 500 m, 6 uur.
Dag 7: Ardtalnaig – Aberfeldy
Transfer naar Ardtalnaig. Langs Loch Tay volgt u de rustige weg, even voor Kenmore ligt in Loch Tay het Scottish Crannog Centre met gerecontrueerde paalwoningen zoals deze 5000 jaar geleden werden bewoond. Bij Acharn stijgt de route en loopt u onverhard naar Aberfeldy. De route heeft fantastische uitzichten over het Loch tot aan Ben Lawers. Aan de noordzijde van Aberfeldy ligt Dewars World of Whisky. 24½ km, 500 m, 550 m, 7 uur.
Scottish Crannog Centre Dewars World of Whisky
Dag 8: Aberfeldy – Pitlochry
Over een smal pad langs de rivier naar Grandtully en dan over de soms met heide overdekte heuvels naar Pitlochry. Pitlochry is een levendig victoriaans stadje dat in de 19de eeuw door de beter gesitueerden uit Edinburgh en Glasgow werd bezocht, nu is het een drukke toeristenplaats. In de omgeving zijn een 300 m lange zalmladder en twee whisky-stokerijen. 16 km, 350 m, 350 m, 4½ uur.
Blair Athol Distillery Edradour Distillery
Dag 9: Vertrek Pitlochry
Na het ontbijt is de vakantie voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 19 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Drymen
 2. Wandelen naar Aberfoyle, 17½ km
 3. Wandelen naar Callander, 16 km
 4. Wandelen naar Strathyre, 15 km
 5. Wandelen naar Killin, 22½ km
 6. Wandelen naar Ardtalnaig, 20 km
 7. Wandelen naar Aberfeldy, 24½ km
 8. Wandelen naar Pitlochry, 16 km
 9. Vertrek Pitlochry

Variant-A

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 21½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Drymen
 2. Wandelen naar Aberfoyle, 17½ km
 3. Wandelen naar Strathyre, 27 km
 4. Wandelen naar Killin, 22½ km
 5. Wandelen naar Ardtalnaig, 20 km
 6. Wandelen naar Aberfeldy, 24½ km
 7. Wandelen naar Pitlochry, 16 km
 8. Vertrek Pitlochry

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Rob Roy Way
Foto: Paul & Janny Kippersluis

Accommodatie Rob Roy Way

U overnacht in een mix van B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

In Ardtalnaig is geen accommodatie. Daarom wordt u hier opgehaald en naar uw accommodatie gebracht (waar u dus twee nachten verblijft). De volgende ochtend na het ontbijt transfer naar Ardtalnaig zodat u uw wandeling kunt vervolgen. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Rob Roy Way
West Highland Way
Rob Roy Way
Rob Roy Way
Rob Roy Way
Rob Roy Way
Rob Roy Way

Info & prijs Rob Roy Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Rob Roy Way 2025 in Schotland W408
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2025
 • S · 8: 1268 Boek nu 
 • A · 7: 1193 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +40%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +45%
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot. Dit ontvangt u zo'n vier weken voor aanvang.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85150 p.p.
 • Taxirit van Glasgow International Airport naar Drymen
  • Maximaal drie passagiers 99 per party
  • Vier of vijf passagiers 124 per party
Rob Roy Way

Heen- en terugreis Rob Roy Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Drymen (30 km van Glasgow)
 • Eind: Pitlochry (125 km van Edinburgh)
Lokale reisroute heen*
 • Van Glasgow Airport per bus naar Glasgow; per bus of trein naar Balloch; per bus of taxi naar Drymen: lokale reistijd ± 2 uur, frequentie ± eens in de twee uur.
 • Van Glasgow Airport per taxi naar Drymen; lokale reistijd ± 1 uur.
 • Van Edinburgh Airport per tram naar Edinburgh; per trein of bus naar Stirling; per bus naar Drymen: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Pitlochry per trein naar Edinburgh; per tram naar Edinburgh Airport: lokale reistijd ± 3 uur.
 • Van Pitlochry per trein (1 maal per 2 uur) naar Glasgow Queen Street; per bus naar Glasgow Airport: lokale reistijd ± 3½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Rob Roy Way
Foto: Hans van Lente
Toon meer...

Foto's Rob Roy Way

Rob Roy Way
Foto: Paul & Henk Bos
Rob Roy Way
Foto: Paul & Henk Bos
Rob Roy Way
Foto: Paul & Henk Bos
Rob Roy Way
Foto: Paul & Henk Bos
Rob Roy Way
Foto: Paul & Henk Bos
Rob Roy Way
Foto: Paul & Janny Kippersluis
Rob Roy Way
Foto: Paul & Janny Kippersluis
Rob Roy Way
Foto: Dione Dijkman
Rob Roy Way
Foto: Dione Dijkman
Rob Roy Way
Foto: Kees van Rij
Rob Roy Way
Foto: Magda Delhaas
Rob Roy Way
Foto: Magda Delhaas
Rob Roy Way
Foto: Hans Harbers
Rob Roy Way
Foto: Hans Harbers
Rob Roy Way
Foto: Hans Harbers
Rob Roy Way
Foto: Hans Harbers
Rob Roy Way
Foto: Hans Harbers
Rob Roy Way
Foto: Hans Harbers
Rob Roy Way
Foto: Paola Cecco
Rob Roy Way
Foto: Paola Cecco
Rob Roy Way
Foto: Joke Boot
Rob Roy Way
Foto: Jaco Bron
Rob Roy Way
Foto: Hans van Lente
Rob Roy Way
Foto: Hans van Lente
Rob Roy Way
Foto: Hans van Lente
Rob Roy Way
Rob Roy Way
Rob Roy Way
Rob Roy Way
Rob Roy Way
Rob Roy Way
Rob Roy Way
Rob Roy Way
Rob Roy Way
Rob Roy Way
Rob Roy Way
Rob Roy Way
Rob Roy Way
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top