St Cuthbert's Way

Wandelvakantie in Schotland

Wandeltrektocht op de grens van Schotland en Engeland, van Melrose langs de Eildon Hills, door Cheviot Hills en langs River Tweed naar Holy Island. In de voetstappen van St Cuthbert langs ruïnes van abdijen, langs akkerland en over heidevelden. 115 km · 8 of 9 dagen.


Beschrijving St Cuthbert's Way

De wandelroute St Cuthbert's Way loopt van de Scottish Borders tot aan de kust van het Engelse Northumberland. De wandeltocht die een historisch tintje heeft begint in Melrose waar St Cuthbert in het jaar 650 een Keltische monnik werd. De St Cuthbert's Way eindigt bij Lindisfarne op Holy Island in de Noordzee, het gebied waar St Cuthbert tot aan zijn dood bisschop was.

De route komt nauwelijks boven de 300 m uit en voert langs enkele abdij-ruïnes en volgt een deel van de River Tweed. De wandeling over de dam of het wad naar Holy Island met haar abdijruïne en kasteel kan alleen bij laag tij.

Wandelreis St Cuthberts Way:

 • Abdij-ruïne bij Melrose
 • Wandel bij eb over de dam naar Holy Island
 • Verken Lindisfarne Castle en Priory
 • Akkerland, moors & religieus erfgoed
 • Iedere nacht in een andere plaats
 • Gemarkeerde wandelroute, naar keuze 8 of 9 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De eerste etappes naar Morebattle lopen vrij makkelijk. Dan volgen twee wat pittiger etappes, eerst over Wideopen Hill (het hoogste punt van St Cuthbert’ s Way) en dan door de heuvels van de Cheviots. Vanaf Wooler hebt u een vriendelijke wandeling naar de kust.

De St Cuthbert's Way is een gemarkeerde Scottish Great Trail (voorheen Long Distance Trail) op de grens van Schotland en Engeland. De wandelvakantie van acht dagen (onze standaardreis) heeft zes wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag minder, de route zelf wijzigt niet maar u voegt twee etappes samen tot één langere etappe.

Trektocht St Cuthberts Way standaardreis:

 • Wandelen per dag: 10 tot 22 km, gemiddeld 16½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 600 m
 • Looptijd per dag: 2¾ tot 6½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 115 km
 • Hoogste punt: 350 m – Wideopen Hill
 • Gps-track beschikbaar

Vanaf de start bij de poorten van Melrose Abbey slingert de St Cuthbert's Way zich door de Eildon Hills, volgt het de oevers van de River Tweed, gaat het door agrarisch gebied en over open heidevelden, beklimt het de noordelijke hellingen van de Cheviot Hills en steekt dan de grens naar Engeland over.

Kaartje

Bijzonder is de overtocht naar Holy Island. De weg over de dam naar Holy Island kan alleen worden gevolgd tijdens eb. Raadpleeg voor boeking de getijdetabellen om te voorkomen dat u óf zeer vroeg moet starten óf zeer lang moet wachten bij de dam. Vraag ons zonodig om advies (mail ons uw gewenste begindatum en einddatum voor deze wandelvakantie). Bedenk bij het plannen van uw terugreis ook dat u op uw laatste dag per taxi bij laag water over de dam weer naar de wal moet.


Programma St Cuthbert's Way

Dag 1: Aankomst Melrose
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur. 's Middags de ruïnes van Melrose Abbey bekijken? Overnachting in Melrose of directe omgeving.
Melrose Abbey
Dag 2: Melrose – St Boswells
De route gaat door het zadel van de Eildon Hills, maar het is de moeite om naar de top van Eildon Midd Hill (422 m) te lopen voor een panoramisch uitzicht over de vallei van de Tweed. Deze karakteristieke drie Eildon Hills zijn de hele dag nog geregeld zichtbaar. Bij de hangbrug over de River Tweed kunt u ervoor kiezen om een ommetje van 2 km te doen naar de ruïne van Dryburgh Abbey (aanbevolen). Over de oever van de River Tweed naar het plaatsje St. Boswells. Afstand 12½ km, stijgen 250 m, dalen 250 m, looptijd 3½ uur.
Dryburgh Abbey
Dag 3: St Boswells – Jedburgh
Al vlot na de River Tweed komt u op de oude Romeinse 'weg' Dere Street, nu slechts een graspad dat u naar Harestanes volgt. Dan deels over de Borders Abbeys Way naar het stadje Jedburgh (gezellig centrum met Abbey). 21 km, 250 m, 250 m, 5½ uur.
Dere Street Jedburgh Abbey
Dag 4: Jedburgh – Morebattle
Een wandeling door het agrarisch heuvellandschap van Scottish Borders. U komt langs de ruïne van Cessford Castle, een versterkte toren gebouwd in de 15e eeuw. Rondom Morebattle loopt u over asfalt-weggetjes. 17 km, 250 m, 250 m, 4¾ uur.
Dag 4: Morebattle – Kirk Yetholm
De route stijgt naar Wideopen Hill (369 m) vanwaar u prachtig uitzicht heeft op het agrarisch landschap van Borders dat als een lappendeken naar het noorden strekt. U wandelt verder naar Kirk Yetholm. 11 km, 300 m, 250 m, 3¼ uur.
Dag 6: Kirk Yetholm – Wooler
U steekt de grens met Engeland over. Vandaag de zwaarste etappe, de route gaat over de open met heide en gras begroeide heuvels, omringd door de bergen van de Cheviot Hills. Vanaf het gehucht Hethpool volgt een schilderachtig stuk zonder enige beschutting met in de verte de berg Cheviot (815 m). Na Gains Law (317 m) daalt u naar het stadje Wooler. 21½ km, 550 m, 600 m, 6½ uur.
Dag 7: Wooler – omgeving Fenwick
Een makkelijke wandeling door agrarisch gebied afgewisseld met bos richting de kust. Na het heidegebied van Weetwood Moor loopt u deels over verharde weggetjes tussen de velden door en komt u bij St. Cuthbert's Cave, een spectaculaire overhangende zandsteen. Hiernaar werd in 875 het lichaam van St Cuthbert verplaatst om het veilig te stellen tegen de plundertochten die de Vikingen op Lindisfarne uitvoerden. Onderweg heeft u uitzicht op de kustlijn en op Holy Island. Een bospad brengt u naar Fenwick, waar u in de omgeving overnacht. 22 km, 300 m, 400 m, 6 uur.
Dag 8: Omgeving Fenwick – Lindisfarne
U loopt in minder dan een uur naar het begin van de dam. De doorgang naar het toeristische Holy Island is twee maal per dag door de zee overspoeld voor vijf uur, het getij bepaalt wanneer u de oversteek kunt aanvangen. De meeste wandelaars gaan over de geasfalteerde dam (causeway). Bij goed weer kunt u overwegen om over het drooggevallen wad (het met staken gemarkeerde Pelgrims Path) te gaan maar bedenk dat u de twee uur durende wandeling moet hebben afgerond voordat het tij keert (dus voor het middelpunt van de safe-crossing-period). 10 km, 50 m, 50 m, 2¾ uur. Op Holy Island zijn de verwoeste abdij en het kasteel een bezoek waard, ook kunt u een rond­wandeling van zo'n 4 km maken.
Getijdetabellen voor Holy Island Lindisfarne Castle Lindisfarne Priory
Dag 9: Lindisfarne vertrek
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 16½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Melrose
 2. Wandelen naar St Boswells, 12½ km
 3. Wandelen naar Jedburgh, 21 km
 4. Wandelen naar Morebattle, 17 km
 5. Wandelen naar Kirk Yetholm, 11 km
 6. Wandelen naar Wooler, 21½ km
 7. Wandelen naar Fenwick, 22 km
 8. Wandelen naar Lindisfarne, 10 km
 9. Vertrek Lindisfarne

Variant-A

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 19 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Melrose
 2. Wandelen naar St Boswells, 12½ km
 3. Wandelen naar Jedburgh, 21 km
 4. Wandelen naar Kirk Yetholm, 27½ km
 5. Wandelen naar Wooler, 21½ km
 6. Wandelen naar omgeving Fenwick, 22 km
 7. Wandelen naar Lindisfarne, 10 km
 8. Vertrek Lindisfarne

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

St Cuthbert's Way
Grens Schotland - Engeland

Accommodatie St Cuthbert's Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

In Fenwick zelf is nauwelijks accommodatie, overnachting in de omgeving. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way

Info & prijs St Cuthbert's Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: St Cuthbert's Way in Schotland W426
 • Periode: eind maart – begin oktober
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Geen overnachting 14 t/m 18 juni 2023 in Melrose wegens Borders book festival
 • Geen aankomst meer mogelijk van 18 augustus t/m 11 september
 • Hond meenemen: niet mogelijk
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak korter, soms langer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
Prijs 2023
 • S · 8: 1163 Boek nu 
 • A · 7: 1013 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 90115 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 90130 p.p.
 • Extra nacht Lindisfarne ± € 110 p.p.
 • Extra reispakket € 63
St Cuthbert's Way
St. Cuthbert's Cave

Heen- en terugreis St Cuthbert's Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Melrose (70 km van Edinburgh Airport)
 • Eind: Lindisfarne (130 km van Edinburgh Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Edinburgh Airport per bus/tram naar Edinburgh; per trein naar Tweedbank; per bus naar Melrose: lokale reistijd 2¼ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Lindisfarne per taxi (alleen mogelijk bij laag water!) naar Berwick-upon-Tweed; per trein naar Edinburgh; per bus/tram naar Edinburgh Airport: lokale reistijd ± 2¼ uur.
 • Van Lindisfarne per taxi (alleen mogelijk bij laag water!) naar Berwick-upon-Tweed; per trein naar Newcastle; per metro naar Newcastle Airport: lokale reistijd ± 3¼ uur.
 • Van Lindisfarne per taxi (alleen mogelijk bij laag water!) naar Newcastle Airport; lokale reistijd ± 1½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Veerboot**
 • Newcastle
  • IJmuiden (nachtboot): DFDS Seaways Tip: boek als voetpassagier gelijk de bus mee van de ferry-terminal naar Newcastle centrum

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis omstreeks 09:00 aanvangt. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

** De veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

St Cuthbert's Way
Pelgrims Path naar Holy Island. Foto: Paul van der Hulst
Toon meer...

Foto's St Cuthbert's Way

St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
Foto: Frans Steeneken & Mira Bakker
St Cuthbert's Way
Foto: Frans Steeneken & Mira Bakker
St Cuthbert's Way
Foto: Harrie Parijs
St Cuthbert's Way
Foto: Harrie Parijs
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
Foto: Tjorven Delabie
St Cuthbert's Way
Foto: Tjorven Delabie
St Cuthbert's Way
Foto: Tjorven Delabie
St Cuthbert's Way
Foto: Henk van der Meijde
St Cuthbert's Way
Foto: Henk van der Meijde
St Cuthbert's Way
Foto: Henk van der Meijde
St Cuthbert's Way
Foto: Marijke Verdult
St Cuthbert's Way
Foto: Marijke Verdult
St Cuthbert's Way
Foto: Marijke Verdult
St Cuthbert's Way
Foto: Paul van der Hulst
St Cuthbert's Way
Foto: Paul van der Hulst
St Cuthbert's Way
Foto: Paul van der Hulst
St Cuthbert's Way
Foto: Paul van der Hulst
St Cuthbert's Way
Foto: Paul van der Hulst
St Cuthbert's Way
Foto: Paul van der Hulst
St Cuthbert's Way
Foto: Paul van der Hulst
St Cuthbert's Way
Foto: Katrien Vervaele
St Cuthbert's Way
Foto: Katrien Vervaele
St Cuthbert's Way
Foto: Katrien Vervaele
St Cuthbert's Way
Foto: Peter Fagginger Auer
St Cuthbert's Way
Foto: Peter Fagginger Auer
St Cuthbert's Way
Foto: Peter Fagginger Auer
St Cuthbert's Way
Foto: Peter Fagginger Auer
St Cuthbert's Way
Foto: Peter Fagginger Auer
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
St Cuthbert's Way
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top