Veel voorkomende vragen

Voordat u boekt

Individueel of groepsreis

Wat is een individuele reis?
Een individuele wandel­vakantie boekt u alleen, samen met uw partner of wandelmaatje, of met vrienden in een groepje tot tien personen (of als u korter dan zes maanden vooraf boekt een groepje van maximaal zes personen). Mits er maar accommo­datie beschikbaar is kunt u de wandel­vakantie op iedere door u gewenste datum aanvangen. Alle reizen op deze website zijn individuele reizen.
Wat is een groepsreis?
Groepsreizen zijn georganiseerde reizen met vaste aanvangsdata; u boekt deze alleen of samen en wandelt in een groep met reisbegeleider en medewandelaars. Wij bieden géén groepsreizen.
Waarom een individuele reis kiezen?
 • Meer vakantie voor uw geld. Individuele reizen zijn aanzienlijk voordeliger dan groepsreizen.
 • Maak uw eigen ontdekkingen. Deze geven meer voldoening dan wanneer u een gids volgt.
 • Kies uw eigen reisgenoten. Wanneer u met uw familie, vrienden of collega's wandelt weet u wat u kunt verwachten tijdens uw vakantie.
 • Ontmoet mensen onderweg. In een groep is er geen tijd om een praatje te maken met locals of andere wandelaars op de route, bij een individuele vakantie bepaalt u uw eigen tijd.
 • Alle vrijheid om uw dag in te delen. Wilt u vroeg beginnen of juist uitslapen? Het kan! Wilt u onderweg pauzeren of een ommetje maken? Het is aan u!
 • Creëer mooiere herinneringen. Zelf uw route vinden is de beste manier om het land te begrijpen en de cultuur te ervaren.
 • Kies zelf wanneer u op vakantie gaat. Vluchten zijn op een maandag goedkoper? Geen probleem, begin op maandag. U wilt niet iedere dag lopen? Plan een rustdag.
 • Individueel maar niet alleen. Wij leveren u kaarten en route­beschrijving, wij reserveren goede accommo­datie en regelen het bagage­vervoer. Onderweg hulp nodig? Bel onze locale collega.

Accommodatie

Wat zijn de typen accommodaties?
 • Bed & Breakfast (B&B); gastenkamers in woonhuis, maximaal zes gasten, gerund door de bewoners. Overnachten en ontbijten in een huiselijke sfeer. Zeker in de B&B's wordt u door de eigenaren gastvrij ontvangen.
 • Guesthouse; als B&B maar professioneel gerund en voor meer dan zes gasten.
 • Inn (herberg); gastenkamers bij een pub, niet-gasten hebben ook toegang tot de bar, maaltijden verkrijgbaar. De bar sluit op werkdagen gewoonlijk om elf uur, in het weekend later.
 • Hotel; al gauw meer dan tien kamers, minder persoonlijk. Vaak met restaurant.
Wat zijn de typen kamers?
 • Eénpersoonskamers, dikwijls twee­persoons­kamer voor alleengebruik, altijd met een toeslag.
 • Tweepersoonskamer: keuze uit kamer met twee­persoons­bed of kamer met twee éénpersoonsbedden.
 • Driepersoonskamer of familiekamer bestaat uit een twee­persoons­bed en een eenpersoons­bed, soms ook met drie eenpersoons­bedden. Dit type kamer is slechts beperkt beschikbaar en kan op voorhand niet gegarandeerd worden. Geef bij boeking uw voorkeur aan, daar waar een driepersoons­kamer niet lukt reserveren we voor u een tweepersoons­kamer en een eenpersoons­kamer (met toeslag éénpersoons­kamer); voor die nachten waar het wel lukt betaalt u de toeslag eenpersoons­kamer uiteraard niet.
 • Standaardkamer: kamer met bed, wc en badkamer op de gang gedeeld met andere gasten.
 • Kamer met eigen badkamer: dit kan zijn badkamer vanaf uw kamer of badkamer alleen voor u op de gang.
Wat is halfpension? (foutief: half pension) En volpension? (foutief: vol pension) En Bed & Breakfast?
 • Halfpension bestaat uit logies, ontbijt en avondmaaltijd.
 • Volpension bestaat uit logies, ontbijt, lunchpakket en avondmaaltijd. De verzorging begint op de dag van aankomst met de avondmaaltijd en eindigt op de dag van vertrek met het ontbijt. Bij lunch en diner zijn drankjes niet inbegrepen.
 • Bed and Breakfast bestaat uit logies met ontbijt.
Wat is het comfort?
Het uitganspunt is goede middenklasse accommodatie waar wandelaars welkom zijn. De mate van comfort is uiteenlopend, ook binnen één accommodatie zijn geen twee kamers gelijk. In sommige vaak authentieke accommodaties kunnen de kamers aan de kleine kant zijn. Als in een overnachtings­plaats meerdere goede accommodaties beschikbaar zijn dan proberen we eerst u zo dicht mogelijk aan de route onder te brengen. Maar soms is er geen keuze en zijn we afhankelijk of die ene accommodatie beschikbaar is, ongeacht het comfort dat geboden wordt.
Wat is de beschikbaarheid?
Beschikbaarheid van de accommo­daties is een momentopname en kunnen wij pas nagaan nadat wij uw boekingsformulier hebben ontvangen. Het is voor ons de uitdaging om de accommodaties op rij zo dicht mogelijk bij de route in de door u gewenste kamerindeling te kunnen boeken. Zijn de accommodaties beschikbaar dan worden die ook direct voor u vastgelegd. Het duurt gemiddeld zo’n tien werkdagen (enkele reizen in Cornwall en de Dales Way vaak meer) voordat wij u kunnen berichten of het daadwerkelijk is gelukt. Hoe later in het seizoen u boekt, hoe meer de wachttijd kan oplopen omdat we meer B&B's en andere accommodaties moeten benaderen voordat we een vrije kamer hebben gevonden.
Van sommige plaatsen en routes is bekend dat er op bepaalde data weinig of geen accommodatie beschikbaar is, dit vindt u bij Beschikbaarheid & Nieuws. Vooral tijdens de lange vrije weekenden van Pasen en de Bank Holidays (zie feestdagen) raken accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt; ook vereisen accommdaties dan vaak een minmaal verblijf van twee of drie nachten.
Wat is de locatie van de accommodaties?
Wandelroutes gaan grotendeels door weinig bewoond gebied waardoor acccommo­daties niet altijd direct aan de route liggen. Soms ligt uw accommodatie op 1 of 2 km afstand. De accommo­daties het dichtst bij de route proberen we het eerst te boeken – een voordeel dat u heeft bij vroeg boeken.
Kan ik een extra overnachting bijboeken?
Een extra overnachting / rustdag is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven. Bedenk wel dat overnachtingsplaatsen soms slechts een gehucht zijn waar behalve uw B&B en een pub niet veel meer te beleven valt; de suggesties die wij geven zijn altijd in de iets grotere plaatsjes. Wij boeken geen accommodaties in plaatsen niet aan de wandelroute gelegen.
Waarom is er een toeslag éénpersoonskamer
De prijs van een wandelvakantie bestaat voor een groot deel uit de kosten van de kamers. Eénpersoonskamers zijn er maar beperkt, vaak hebt u een tweepersoonskamer voor alleengebruik waarbij de kamerprijs niet met twee personen gedeeld kan worden. En bij de accommodaties die wel een éénpersoonskamer hebben is het tarief aanmerkelijk meer dan de helft van een tweepersoonskamers.

De wandelvakanties

Wordt mijn bagage vervoerd?
Ja (tenzij anders vermeld), uw bagage wordt tussen de accommo­daties voor u vervoerd zodat u wandelt met slechts een dagrugzakje met daarin wat u nodig heeft voor onderweg. Per persoon één koffer of reistas van maximaal 15 tot 18 kg (afhankelijk van uw tocht). Het is niet toegestaan om waardevolle, gevaarlijke, breekbare of vloeibare zaken in uw bagage te laten vervoeren. Uw bagage kan onbewaakt in publiek toegankelijke ruimtes worden geplaatst.
Hoe nauwkeurig zijn de afstanden?
Om routes te plannen maken we o.a. gebruik van Komoot. De afstanden en hoogteverschillen die telkens bij de dagetappes staan vermeld zijn van Komoot overgenomen. Begin en eind van de etappes zijn telkens op een centraal punt, of in de meest gebruikelijke accommodatie. Afhankelijk van uw accommodatie en de (on)nauwkeurigheid van uw gps zijn kleine verschillen mogelijk.
Hoe zwaar is een wandelreis?
Een goede gezondheid, goede conditie en enig door­zettings­vermogen zijn voldoende om uw wandel­vakantie tot een succes te maken. We hebben de wandel­reizen ingedeeld in vijf zwaarte-categoriën, hierbij zijn we uitgegaan van de gemiddelde lengte en hoogte­verschil per dag, of de wandelingen gemarkeerd zijn, en of het rond­wandelingen of doorgaande wandelingen zijn. Op een schaal van 1 (eenvoudig) t/m 5 (veeleisend) zijn de meeste wandelreizen niveau 3 (gemiddeld), in het overzicht ziet u de zwaarte van een reis in vergelijk met de andere reizen. Wat we hierin niet kunnen tonen maar wat minstens zo belangrijk is zijn de weers­omstandig­heden en uw conditie, wandelervaring, wandeltempo en navigatievaardigheden; hierdoor zullen twee wandelaars dezelfde route verschillend ervaren.
En omdat het een beoordeling van de wandelreis als geheel is kan er ook op een minder zware reis dan gemiddeld best een pittige dag tussen zitten, of andersom. Een geoefende wandelaar loopt in heuvelachtig gebied inclusief fotostops gemiddeld bijna vier km per uur, en op een vlakke ondergrond bijna vijf km per uur.
Wat is een variant op een reis?
Als het begin- en eindpunt hetzelfde zijn maar het aantal etappes verschillend (bijvoorbeeld twee korte etappes samenvoegen tot een langere etappe) spreken we van een variant.
Waarom zijn het aantal dagen en nachten verschillend?
De dag van aankomst en de dag van vertrek worden steeds meegeteld. Hierdoor is het aantal dagen altijd één meer dan het aantal nachten. Voorbeeld: u komt aan op zaterdag en vertrekt een week later ook weer op zaterdag, dit is 7 nachten / 8 dagen.
Wanneer ontvang ik het tourpack?
Het tourpack ofwel het reispakket met daarin accommodatielijst, routebeschrijving en/of wandelkaart ontvangt u nadat uw betaling ontvangen is uiterlijk tien dagen voor aanvang. Bij sommige wandelvakanties ontvangt u het tourpack in uw eerste accommdatie. Wanneer u uw vakantie minstens tien weken voor aanvang geboekt heeft versturen we in de praktijk het tourpack zo'n vier weken voor aanvang.
Zijn de route­beschrijvingen in het Nederlands?
Nee, alle routebeschrijvingen zijn in het Engels. In uw tourpack zit een summier Engels woordenlijstje dat handig kan zijn bij uw verblijf.
Waarom is er een toeslag soloreiziger?
Het maakt veel uit of de kosten van bagage-transfers, taxi-transfers, tourpack en planning gedeeld worden door 1 of 2 personen. De prijzen op de website zijn gebaseerd op twee personen die deze kosten samen delen, omdat een soloreiziger deze kosten niet kan delen geldt de toeslag (de toeslag éénpersoonskamer is hierin al opgenomen).
Wat als de prijs van de reis verandert?
De prijzen op de website kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. De gepubliceerde prijs op het moment van boeken is voor u van toepassing; hierna worden prijsverhogingen of prijsverlagingen niet met u verrekend.

Kleding en schoenen

Wat voor kleding en schoeisel heb ik nodig?
Zorg dat u winddichte en waterdichte kleding op uw wandelingen bij u heeft. Met meerdere laagjes over elkaar kunt u flexibeler reageren op de omstandig­heden. Een petje beschermt tegen de zon, en een shirt met lange mouwen en een broek met lange pijpen helpt tegen insecten en teken. Bij wandelen door nat gras voorkomen gaiters (gamaschen) dat uw broekspijpen en sokken nat worden. Bergwandelschoenen tot boven de enkels (categorie B) beschermen tegen stoten en zwikken terwijl ze nog voldoende soepel zijn zodat de voet goed afwikkelt. En telescopische wandelstokken ontlasten de knieën en geven steun bij een lastige afdaling. Laat u adviseren bij een buitensportwinkel (o.a. Zwerfkei te Woerden en Bever ).

Brexit

Wanneer heeft het VK de EU verlaten?
De datum waarop het Verenigd Koninkrijk (VK) de EU heeft verlaten is in een uittredinsakkoord bepaald op 29 maart 2019 12 april 2019 31 oktober 2019 31 januari 2020. Tot eind 2020 was er een overgangsperiode.
Wat is er veranderd na de brexit?
Op onderdelen wordt er nog steeds onderhandeld, vooral over de status Noord-Ierland. Voor toeristen zijn drie zaken belangrijk: reisdocument, roaming, zorgverzekering. Zie Rijksoverheid.nl en Visit Britain.
Om het Verenigd Koninkrijk te kunnen bezoeken wordt de Europese ID-kaart niet meer geaccepteerd; u hebt een geldig paspoort als reisdocument nodig.
Het is nog niet duidelijk hoe lang de European Health Insurance Cards (EHICs) geldig blijft in het VK; sluit altijd een reisverzekering af die minimaal dekking biedt bij ongevallen, ziekte en calamiteiten.

En verder

Wie kan een wandelvakantie boeken?
Personen van mimimaal achttien jaar en woonachtig in Nederland of in Vlaanderen-België.
Zijn deze wandel­vakanties geschikt voor kinderen?
Wij achten het niet verantwoord om onze trektochten te doen met kinderen onder de twaalf jaar. Het is de inschatting van de ouders of de kinderen meerdere dagen achtereen de vermelde dagafstanden en hoogte­verschillen met plezier kunnen volbrengen, ongeacht het weertype. Bedenk ook dat u voor de avonden aangewezen bent op de lokale pub of uw kamer. Voor kinderen zijn geen speciale voorzieningen, er zijn geen leeftijdsgebonden kortingen of toeslagen. Jongeren die nog niet de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt mogen niet alleen op een kamer verblijven.
Kan ik een brochure krijgen?
WandelVakantie geeft geen brochures uit, alle informatie staat op deze website.
Kan ik mijn hond meenemen?
Nee, het is niet mogelijk om een hond mee te nemen. Veel accommo­daties staan geen honden op de kamers toe; ook kunnen wij niet garanderen dat op de gehele route honden zijn toegestaan.
Is de heen- en terugreis inbegrepen?
Nee, een arrangement begint en eindigt bij de accom­modatie. Wel vindt u bij iedere wandel­vakantie informatie over de meest gebrui­ke­lijke reismethode om uw bestemming te bereiken.
Kaartje zeehavens
Kaartje luchthavens
Ik heb een dieetwens
In de grotere accommodaties en pubs/restaurants zal uw dieetwens zelden een probleem zijn. Maar veel wandelroutes zijn afhankelijk van kleine B&B’s en lokale pubs. Zij zullen ongetwijfeld hun best doen om het de gasten naar hun zin te maken, maar het is niet reëel om van hen te verwachten dat ze aan iedere dieetwens kunnen voldoen. Vegetarisch is nergens een probleem. Ook glutenvrij zal zelden een probleem zijn, vegan kan soms al lastig zijn maar dat is op voorhand niet te zeggen.
Voor het ontbijt maakt u ter plaatse een keuze uit het aanbod. Uw dieetwens voor het ontbijt zullen we bij boeking uiteraard al doorgeven aan de accommodatie, maar niet iedere accommodatie noteert dit bij de boeking (vaak hebben ze al producten standaard in huis, zo niet dan is de kans dat ze het speciaal voor u aanschaffen vrij klein). Bij de kleinere B&B’s geeft u best uw dieetwens bij aankomst door, zij kunnen er dan nog rekening mee houden. Bij een lunchpakketje dat u in de accommodatie bestelt hebt u gewoonlijk de keuze uit een sandwich met ham, kaas, tonijn of ei, soms aangevuld met een zakje chips en een snoepreep. Met wat geluk is er een dorpswinkel waar u zelf producten kunt aanschaffen. Voor de avondmaaltijd gaat u naar de lokale pub, in de kleinere plaatsjes is er maar één pub in het dorp. Door een gebrek aan chefs/koks zijn de wisselingen groot, het is maar afwachten wat de betreffende pub/restaurant straks op de kaart heeft staan.
Wij kunnen niet garanderen dat u telkens een ontbijt, lunchpakketje of avondmaaltijd kunt verkrijgen overeenkomstig uw dieetwens, enige flexibiliteit van uw kant kan soms nodig zijn. Als u echter de zekerheid wilt hebben dat aan uw dieetwens wordt voldaan, dan kunnen wij uw boeking niet aannemen.
Wat voor weer kan ik verwachten?
Het midden, oosten en zuiden heeft vergelijk­bare tot minder neerslag dan bij ons. Daarentegen heeft het westen meer neerslag, vooral vanaf september. Aan de kust en ook in de hogere gebieden kan soms een stevige wind staan. In het westen en noorden zijn ’s zomers de tempe­raturen iets lager dan in Nederland.
Is WandelVakantie aangesloten bij een garantiefonds?
Ja, WandelVakantie is aangesloten bij de stichting Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators - GGTO: zie Over ons.
Tijd, geld en reisdocumenten
 • In Groot-Brittannië en in Ierland is het een uur vroeger dan bij ons.
 • Ierland is lid van de EU: de munteenheid is de euro, en als reisdocument kunt u zowel de Europese identiteitskaart als een paspoort gebruiken.
 • De valuta in Groot-Brittannië is het Britse pond (GBP). Als u ponden koopt ligt de koers rond 100 GBP = 130 EUR / GBP 80 = 100 EUR (december 2022, www.gwktravelex.com). Engeland en Schotland hebben ieder hun eigen bankbiljetten, deze zijn onderling uitwisselbaar.
 • Als reisdocument hebt u voor Groot-Brittannië een geldig paspoort nodig. Daarnaast zult u op een nader te bepalen datum ook een Electronic Travel Authorization (ETA) nodig hebben, zie www.gov.uk en www.etauk.uk.
Hoe laad ik mijn mobiel op?
In Groot-Brittannië en in Ierland is de netspanning hetzelfde als thuis. In beide landen heeft u voor uw elektrische apparaten een verloopstekker nodig, van Brits/Iers naar continentaal.
Ik heb een andere vraag
Mail of bel ons!

Hoe te boeken

Hoe boek ik een wandel­vakantie?
 1. Ga naar de wandel­vakantie van uw keuze en klik bij Info, prijs & boeken op Boek deze wandel­vakantie. Vul vervolgens het boekingsformulier in.
 2. Houd minimaal zes weken tussen de datum van boeken en de begindatum van uw wandelvakantie. Als u kort voor de geplande aankomstdatum boekt en het ons nog lukt om de accommodaties voor u vast te leggen dan kan het zijn dat u de accommo­datielijst per e-mail ontvangt en het tourpack in uw eerste accommo­datie klaar ligt.
 3. Door overvolle luchthavens of geannuleerde vluchten kunt u de pech hebben niet op de geplande dag te arriveren. Overweeg uw vakantie te beginnen met een extra overnachting vooraf zodat in geval van pech met uw vlucht uw wandelvakantie er niet onder lijdt.
 4. Beschikbaarheid van de accommo­daties is een momentopname en kunnen wij pas nagaan nadat wij uw boekingsformulier hebben ontvangen. Zijn de accommo­daties beschikbaar dan worden die ook direct voor u vastgelegd. Daarom kunt u na het inzenden van het boekingsformulier niet meer kosteloos wijzigingen doorvoeren.
 5. Tijdens de wintermaanden en in het vroege voorjaar duurt het bij trektochten zo'n twee weken (enkele reizen in Cornwall vaak aanmerkelijk langer) voordat wij u kunnen melden of de accommo­daties voor u geboekt zijn; vaak korter, soms langer. Hoe later in het seizoen u boekt, hoe meer de wachttijd kan oplopen. We werken veel met kleine accommo­daties, als in een plaats de ene B&B vol is proberen we in die plaats de volgende B&B enz. Dit vraagt wat tijd.
Welke bijkomende kosten zijn er?
 • Garantiefonds GGTO, een vast bedrag van € 9,00 per persoon.
 • Last minute toeslag indien u korter dan zes weken voor aankomstdatum boekt (voorzover mogelijk), een vast bedrag van € 45 per boekingsformulier ongeacht het aantal reizigers.
 • Alle prijzen zijn gebaseerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen. Reist u met een oneven aantal personen dan geldt voor één persoon de toeslag eenpersoonskamer; reist u alleen dan geldt voor u de toeslag soloreiziger (hierin is de toeslag eenpersoonskamer al opgenomen).
 • Boekingskosten en administratiekosten zijn al in de prijs opgenomen.
In welke volgorde regel ik het best mijn vakantie?
 1. Oriënteer u op uw wandel­vakantie.
 2. Oriënteer u op mogelijkheden en tijden van vervoer (vliegtuig, ferry, trein).
  Als u ter plaatse met openbaar vervoer reist kies dan heen een vlucht die uiterlijk rond het middaguur landt, en terug een vlucht die aan het eind van de middag vertrekt. Wijk hier alleen van af als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.
 3. Boek uw wandel­vakantie.
 4. Wacht op de boekingsbevestiging.
 5. Boek uw vervoer (vliegtuig, ferry, trein).
Hoe verloopt de boekingsprocedure?
 1. Direct nadat u het boekingsformulier heeft verzonden ontvangt u per e-mail automatisch een verzendbevestiging. Wij gaan nu voor u de accommo­daties reserveren en het bagage­vervoer regelen. Daarom kunt u uw boeking niet meer herroepen of kosteloos wijzigingen.
 2. Uiterlijk de volgende werkdag laten wij met een ontvangstbevestiging weten dat uw boeking daadwerkelijk door ons ontvangen is.
 3. Zodra de accommo­daties voor u gereserveerd zijn mailen wij u de boekingsbevestiging met de reisovereenkomst. Er geldt een aanbetaling van 20% per persoon, met een minimum van € 200 per persoon.
 4. Het factuurbedrag laat u per betaalopdracht aan uw bank op onze rekening bijschrijven (u kunt niet per creditcard of contant betalen). Uw aanbetaling dient binnen tien dagen op onze bankrekening te zijn bijgeschreven. Indien u uw vakantie binnen zes weken voor aanvang boekt dan dient u direct het gehele bedrag over te maken.
 5. De restbetaling dient uiterlijk zes weken voor aanvang van uw wandel­vakantie op onze bankrekening tezijn bijgeschreven.
 6. Nadat wij uw betaling hebben ontvangen ontvangt u zo'n vier weken voor aanvang het tourpack/reispakket voor uw wandel­vakantie met daarin onder andere de accommodatie­lijst, route­beschrijving en/of wandel­kaartjes.
Kan ik een gedane boeking nog wijzigen?
 • Een eenmaal ingezonden boekingsaanvraag kunt u niet meer kosteloos wijzigen, net zoals een eenmaal bevestigde boeking. Ook zal niet altijd aan uw verzoek tot wijziging voldaan kunnen worden. De kosten van een wijziging bedragen € 50 per persoon per wijziging, plus de eventuele verdere kosten die wij moeten maken om de wijziging door te voeren.
 • Een wijziging van de aankomstdatum vormt de annulering van de bestaande overeenkomst en de totstandkoming van een nieuwe overeenkomst. De gebruikelijke annuleringskosten zijn van toepassing op de geannuleerde overeenkomst.

Heen- en terugreis

Openbaar vervoer

Hoe kom ik met openbaar vervoer op mijn bestemming?
Bij de wandel­vakanties vermelden we de voor de hand liggende lokale reisroute. Samen met de linken naar reisplanners kunt u uw heen- en terugreis plannen (de reisplanners bevatten data voor de komende ± acht weken). Voor Ierland waar de reiskeuze beperkt is zit de OV-info standaard in uw tourpack. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
Wat voor treinkaartjes zijn er?
Reizen per trein in Groot-Brittannië komt door de vele treinmaatschappijen en de verschillende routes om op bestemming te komen wat rommelig over. Voor langere trajecten is het vaak voordelig om uw treinkaartje zo'n twee maanden van tevoren via internet te boeken. Let wel op dat deze kaartjes alleen geldig zijn op één bepaalde route en op één bepaalde trein (vaak met gereserveerde stoelen). Neemt u ter plaatse een trein eerder of later dan is uw kaartje mogelijk niet geldig (en is in ieder geval uw stoelreservering vervallen). Het tarief in de spits is vaak hoger dan buiten de spits (off peak). Met een retourticket mag u uw terugreis vaak tot binnen dertig dagen aanvangen. In Schotland en Ierland is het reizen per bus voor de lange afstand heel gebruikelijk; deze (comfortabele) bussen dient u ook te reserveren.
Wat als mijn vlucht is vertraagd of geannuleerd?
Door overvolle luchthavens, geannuleerde vluchten, stakingen of andere pech kan het zijn dat u uw vlucht mist. Een vervelend en stress­vol begin van uw vakantie.
 • Probeer eerst uw vlucht hergeboekt te krijgen, zodra dit is geregeld kunt u bezien wat de gevolgen voor uw wandeltrektocht zijn: kan deze nog steeds doorgaan zoals gepland, of hebt u later in te stappen?
  (Is uw vlucht al enkele dagen voor uw reisdatum geannuleerd, overweeg te herboeken naar een dag eerder; u hebt dan zelf een extra overnachting te boeken maar uw wandeltocht kan dan doorgaan zoals gepland.)
 • Kunt u nog op dezelfde dag vliegen? Inchecken in uw accommodatie is in de regel tot 18:00 uur. U kunt zelf bij uw accommodatie informeren tot hoe laat u welkom bent. In Inns (herbergen) en hotels kunt u ook 's avonds wel inchecken mits u hen dit voor 18:00 uur verzoekt. Alleen in de grote hotels is 24/7 service.
 • Kunt u niet meer op dezelfde dag aankomen, laat dit dan de accommodatie weten zodat ze niet onnodig op u blijven wachten. Informeer ook de lokale partner of WandelVakantie, zodat de bagagevervoerder 's ochtends niet naar uw koffers hoeft te zoeken die er niet zijn. Informeer uw annuleringsverzekering om te zien of deze pech is verzekerd.
 • U kunt wel op dezelfde dag nog vliegen, maar dit is te laat om nog tijdig in uw accommodatie aan te komen? U hebt (in samenspraak met uw luchtvaartmaatschappijen als zij deze kosten vergoeden) zelf een overnachting te regelen in een plaats ergens tussen de luchthaven en de vakantieregio.
 • U kunt de volgende dag pas aankomen? Dan hebt u de pech dat uw eerste wandeldag vervalt, u reist deze dag dan naar uw tweede accommodatie. U hebt ook zelf zorg te dragen dat uw bagage hier aankomt. U stapt dan een dag later in het programma in. Zodra duidelijk is waar u het programma oppakt, informeer dan de lokale partner of WandelVakantie. De accommodaties kunnen dan herbevestigd worden, en de bagagevervoerder wordt geïnformeerd dat de volgende ochtend uw koffers dienen te worden opgehaald.
Wat als er een staking openbaar vervoer is
In Groot-Brittannië worden stakingen bij de treinen gewoonlijk vooraf bekend gemaakt (en andere verstoringen van de dienstregeling zodra deze optreden), zie National Rail. Mogelijk worden de extra kosten die u moet maken door uw reis- en annuleringsverzekering gedekt (maak foto's als bewijsmateriaal!)
Wat kunt u doen als op uw reisdag een staking is gepland?
 • Neem een lange-afstands-bus (reserveren!): Scottish Citylink, Megabus, National Express coach;
 • Boek een Airport-taxi online;
 • Verzet uw vlucht, Eurostar-trein of ferry naar een dag eerder, en boek een extra overnachting in (de omgeving van) de plaats waar uw wandelvakantie begint. Kijk voor last-minute boekingen op sites als booking.com
 • Boek een overnachting waar u arriveert en reis een dag later direct naar uw tweede accommodatie; uw eerste wandeldag vervalt dan helaas. Informeer de lokale partner zodat zij de eerste accommodatie en de bagagevervoerder in kennis kunnen stellen.

Eigen vervoer

Ik reis met de auto, waar kan ik die parkeren?
In veel plaatsen kunt u niet gratis parkeren, zelfs is in enkele plaatsen betaald parkeren voor meerdere dagen niet mogelijk. Soms kunnen wij u een suggestie doen waar u uw auto voor meerdere dagen – betaald – kunt parkeren, vaak zult u ter plaatse een oplossing moeten zien te vinden. Ga er niet van uit dat uw eerste accommodatie een parkeerplek aanbiedt: gewoonlijk beschikken zij niet over zoveel eigen grond of parkeervergunningen. Om van uw auto bij uw eerste B&B te komen en ook om van uw laatste B&B weer bij uw auto te komen bent u vaak aangewezen op een taxi, die u bij langere ritten enkele dagen voorafgaand moet reserveren. Bij veel trektochten is het hierom niet handig om met de auto te reizen.

Tijdens uw vakantie

Kamer

Vanaf welk tijdstip kan ik op mijn kamer?
Gewoonlijk kunt u tussen 16:00 (soms 17:00) en 18:00 uur uw kamer betrekken. Verwacht u eerder of later aan te komen neem dan telefonisch contact met de accommodatie op om te informeren of dit mogelijk is.

Bagage

Hoe laat wordt mijn bagage opgehaald en bezorgd?
Als bagagevervoer tussen de accommodaties inbegrepen is dient uw bagage — één stuks per persoon — om 08:30 uur (sommige plaatsen 08:00 uur, zie uw accommodatielijst) klaar te staan bij de entree van uw accommodatie. Uw bagage wordt voor 17:00 uur bezorgd bij uw volgende accommodatie.

Eten & drinken

Wat is het verschil tussen continental breakfast en cooked breakfast?
Het ontbijt begint met cereals (cornflakes, muesli). Kiest u voor continental dan krijgt u toast met jam; kiest u voor een cooked breakfast dan krijgt u (een selectie van) tomaat, champig­nons, ei (gekookt, spiegelei of roerei), bacon, een worstje en toast. Hierbij een glaasje vruchtensap en koffie of thee. Er zijn veel lokale varianten, waaronder English, Irish, Scottish, en Welsh breakfasts. Gewoonlijk kunt u vanaf acht uur ontbijten, in het weekend soms een half uurtje later.
Kan ik een lunchpakketje bestellen?
We raden u aan op uw wandeling altijd voldoende eten en drinken mee te nemen. Soms kunt u zelf een lunchpakketje samen­stellen in de dorpswinkel; anders kunt u de avond vooraf een packed lunch bij uw gastvrouw/gastheer bestellen dat dan na uw ontbijt voor u klaar ligt.
Waar kan ik heen voor een avondmaal?
Meestal kunt u in de buurt van uw accommo­datie naar een pub (vergelijkbaar met een eetcafé) of restaurant – we raden u aan om telkens een tafeltje te reserveren. Maar soms bent u afhankelijk van de kookkunsten van uw gastvrouw / gastheer omdat er geen alternatief is.
Is er koffie en thee op mijn kamer?
De meeste accommo­daties hebben óf in uw kamer óf in de lounge een waterkoker, kopjes, koffie en thee waar u gebruik van kunt maken.

Wandelen

Help, een stier...
In Groot-Brittannië gaan veel wandelpaden over privé-land, de public footpaths geven u recht van overpad. (Ierland kent het systeem van public footpaths niet, daarom loopt u daar vaker over landweggetjes.) Uiteraard mogen boeren nog steeds hun vee in deze velden laten grazen, u wandelt dan tussen de schapen, kalfjes, koeien en stieren door. Dit kan best indrukwekkend zijn, zeker als u de ruige highlanders met hun grote hoorns tegenkomt. Oriënteer u op uw route en loop rustig door, probeer niet tussen moeder en jong door te lopen, en loop in een weide boog om de stier. Kalveren kunnen nieuwsgierig uw richting op springen om op een meter afstand plots stil te staan. Het is boeren verboden om agressieve stieren in een veld te laten grazen waar een public footpath door loopt.
Wat kan ik doen tegen midges?
In Schotland (en o.a. in Scandinavië) komen midges (foutief: midgets) voor. Deze insecten zijn zo groot als onweersvliegjes en zijn hinderlijk doordat ze voorkomen in wolken van veel soortgenoten, de jeuk is erger dan het steken. Ze komen vooral voor in juli en augustus op windstille plekken bij stilstaand water in de schemer (kampeerders kunnen voor hun tentje veel last hebben van midges) Bij een beetje wind zijn ze verdwenen.
Om de overlast van midges – en paardenvliegen / dazen (clegs) – te beperken draagt u het best kleding met lange mouwen en lange broekspijpen, en een sjaaltje en petje voor uw hoofd. Blote huid kunt u insmeren met een insectenwerend middel, o.a. verkrijgbaar in buitensportwinkels en in Schotland vaak ook bij de Co-op of Spar. U kunt kiezen voor een middel met DEET (diethyl-toluamide) Care Plus, of een middel zonder DEET zoals Smidge en Skin-so-soft Bug Guard plus. En er is ook een Midge Forecast voor Schotland.
Wat kan ik doen tegen teken?
Wie in het groen komt, kan een tekenbeet oplopen (ook in de eigen tuin). Vaak is een tekenbeet onschuldig, maar een teek (tick) kán de ziekte van Lyme overbrengen. Door uw lichaam na een dag wandelen op teken te controleren kunt u een teek verwijderen voordat deze u besmet. De kans op een tekenbeet verkleint u op dezelfde wijze als hierboven bij midges. Meer informatie op RIVM.
Heb ik bereik met mijn mobiele telefoon?
In het buitengebied heeft u niet altijd verbinding met een netwerk; zelfs in enkele dorpen waar u overnacht zult u geen verbinding hebben.
Hoe luidt de country code?
Ieder land heeft zijn eigen Countryside Code, voor wandelaars zijn de belangrijkste punnten:
 • Laat eigendommen achter zoals u ze aantreft.
 • Volg door velden waar gewassen staan de paden.
 • Een boer laat gewoonlijk een hek dicht om het vee binnen te houden, maar soms zal hij het open laten zodat het vee bij voedsel en water kan komen. Laat hekken achter zoals u ze aantreft.
 • Bescherm planten en dieren, neem uw afval mee.
 • Houd rekening met anderen.
 • Denk aan uw veiligheid:
  • U bent verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en voor de veiligheid van anderen in uw groep. Onderweg kunt u urenlang niemand tegenkomen.
  • Ken de weersverwachting voor u op pad gaat. Wees voorbereid op weers­veranderingen; neem altijd winddichte regenkleding op uw wandelingen mee.
 • Ken de wijze van markering van uw wandelroute:
  • Public footpath Openbare voetpaden worden aangegeven met een gele stip of een gele pijl. Uw route gaat dikwijls over deze voetpaden, maar niet iedere gele markering is voor uw route. Ruiterpaden worden aangegeven met een blauwe markering.
  • National Trail In Engeland en Wales worden de National Trails gemarkeerd met een eikel (vaak in combinatie met een gele pijl).
  • Long Distance Trail In Schotland worden de Great Trails (voorheen Long Distance Trails) gemarkeerd met het symbool van een distel (vaak in combinatie met een gele pijl).
  • Open access Een rond schild met wandelaar staat voor een gebied met vrije toegang.
Scroll To Top