Great Glen Way

Vragen?

WandelVakanties

Veel voorkomende vragen

Voordat u boekt

Individueel of groepsreis

Wat is een individuele reis?
Een individuele wandel­vakantie boekt u alleen, samen met uw partner of wandelmaatje, of met vrienden in een groepje tot twaalf personen (of als u korter dan zes maanden vooraf boekt een groepje van maximaal zes personen). Als er accommo­datie beschikbaar is kunt u de wandel­vakantie op iedere door u gewenste datum aanvangen. Alle reizen op deze website zijn individuele reizen.
Wat is een groepsreis?
Groepsreizen zijn georganiseerde reizen met vaste aanvangsdata; u boekt deze alleen of samen en wandelt in een groep met reisbegeleider en medewandelaars. Wij bieden géén groepsreizen.

Accommodatie

Wat is Bed & Breakfast? Welke andere accommo­daties zijn er?
 • Bed & Breakfast (B&B); gastenkamers in woonhuis, maximaal zes gasten, gerund door de bewoners. Overnachten en ontbijten in een huiselijke sfeer. Zeker in de B&B's wordt u door de eigenaren gastvrij ontvangen.
 • Guesthouse; als B&B maar professioneel gerund en voor meer dan zes gasten.
 • Inn, herberg; gastenkamers bij een pub, niet-gasten hebben ook toegang tot de bar, maaltijden verkrijgbaar, gewoonlijk sluit de bar om elf uur.
 • Hotel; al gauw meer dan tien kamers, minder persoonlijk.
Wat is het comfort?
Het uitganspunt is goede middenklasse accommodatie waar wandelaars welkom zijn. De mate van comfort is uiteenlopend, ook binnen één accommodatie zijn geen twee kamers gelijk. In sommige vaak authentieke accommodaties kunnen de kamers aan de kleine kant zijn. Als in een overnachtings­plaats meerdere goede accommo­daties beschikbaar zijn dan proberen we eerst u zo dicht mogelijk aan de route onder te brengen. Maar soms is er geen keuze en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is, ongeacht het comfort dat geboden wordt.
Wat is halfpension? (foutief: half pension) En volpension? (foutief: vol pension) En Bed & Breakfast?
 • Halfpension bestaat uit logies, ontbijt en avondmaaltijd.
 • Volpension bestaat uit logies, ontbijt, lunchpakket en avondmaaltijd. De verzorging begint op de dag van aankomst met de avondmaaltijd en eindigt op de dag van vertrek met het ontbijt. Bij lunch en diner zijn drankjes niet inbegrepen.
 • Bed and Breakfast bestaat uit logies met ontbijt.
Wat zijn de typen kamers?
 • Eénpersoonskamers, dikwijls twee­persoons­kamer voor alleengebruik, altijd met een toeslag.
 • Tweepersoonskamer: keuze uit kamer met twee­persoons­bed of kamer met twee éénpersoonsbedden.
 • Driepersoonskamer of familiekamer bestaat uit een twee­persoons­bed en een eenpersoons­bed, soms ook met drie eenpersoons­bedden. Dit type kamer is slechts beperkt beschikbaar en kan op voorhand niet gegarandeerd worden. Geef bij boeking uw voorkeur aan, daar waar een driepersoons­kamer niet lukt reserveren we voor u een tweepersoons­kamer en een eenpersoons­kamer (met toeslag éénpersoons­kamer); voor die nachten waar het wel lukt betaalt u de toeslag eenpersoons­kamer uiteraard niet.
 • Standaardkamer: kamer met bed, wc en badkamer op de gang gedeeld met andere gasten.
 • Kamer met eigen badkamer: dit kan zijn badkamer vanaf uw kamer of badkamer alleen voor u op de gang.
Beschikbaarheid
Beschikbaarheid van de accommo­daties is een momentopname en kunnen wij pas nagaan nadat wij uw boekingsformulier hebben ontvangen. Zijn de accommo­daties beschikbaar dan worden die ook direct voor u vastgelegd. Het duurt gemiddeld zo’n tien werkdagen (enkele reizen in Cornwall en de Two Moors Way vaak meer) voordat wij u kunnen berichten of het daadwerkelijk is gelukt.
Van sommige plaatsen en routes is bekend dat er op bepaalde data weinig of geen accommo­datie beschikbaar is, dit vindt u bij Beschikbaarheid & Nieuws. Vooral tijdens de lange vrije weekenden van Pasen en de Bank Holidays (zie feestdagen) raken accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt.
Omdat wandelroutes grotendeels door weinig bewoond gebied gaan liggen acccommo­daties niet altijd direct aan de route, soms liggen ze op 1 of 2 km afstand. De accommo­daties het dichtst bij de route proberen we het eerst te boeken – een voordeel dat u heeft bij vroeg boeken.
Extra overnachting
Een extra overnachting / rustdag is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven. Bedenk wel dat overnachtingsplaatsjes soms slechts een gehucht zijn waar behalve uw B&B en een pub niet veel meer te beleven valt; de suggesties die wij geven zijn altijd in de iets grotere plaatsjes. Wij boeken geen accommodaties in plaatsen niet aan de wandelroute gelegen.

De wandelvakanties

Wordt mijn bagage vervoerd?
Ja, uw bagage wordt tussen de accommo­daties voor u vervoerd zodat u wandelt met slechts een dagrugzakje met daarin wat u nodig heeft voor onderweg. Per persoon één koffer of tas van maximaal 18 kg.
Hoe zwaar is een wandelreis?
Een goede gezondheid, goede conditie en enig door­zettings­vermogen zijn voldoende om uw wandel­vakantie tot een succes te maken. We hebben de wandel­reizen ingedeeld in vijf zwaarte-categoriën, hierbij zijn we uitgegaan van de gemiddelde lengte en hoogte­verschil per dag, of de wandelingen gemarkeerd zijn, en of het rond­wandelingen of doorgaande wandelingen zijn. Op een schaal van 1 (eenvoudig) t/m 5 (veeleisend) zijn de meeste wandelreizen niveau 3 (gemiddeld); in het overzicht ziet u de zwaarte van een reis in vergelijk met de andere reizen. Wat we hierin niet kunnen tonen maar wat minstens zo belangrijk is zijn de weers­omstandig­heden en uw conditie, wandelervaring, wandeltempo en navigatievaardigheden. Een geoefende wandelaar loopt in heuvelachtig gebied inclusief fotostops gemiddeld bijna vier km per uur, en op een vlakke ondergrond zo'n vier tot vijf km per uur.
Wat is een variant op een reis?
Als het begin- en eindpunt hetzelfde zijn maar het aantal etappes verschillend (bijvoorbeeld twee korte etappes samenvoegen tot een langere etappe) spreken we van een variant.
Waarom is er een toeslag éénpersoonskamer
De prijs van een wandelvakantie bestaat voor een groot deel uit de kosten van de kamers. Eénpersoonskamers zijn er maar beperkt, vaak hebt u een tweepersoonskamer voor alleengebruik. En bij de accommodaties die wel een éénpersoonskamer hebben is het tarief beduidend meer dan de helft van een tweepersoonskamers.
Waarom is er een toeslag soloreiziger?
Het maakt veel uit of de kosten van bagage-transfers, taxi-transfers, tourpack en planning gedeeld worden door 1 of 2 personen. De prijzen op de website zijn gebaseerd op twee personen die deze kosten samen delen, omdat een soloreiziger deze kosten niet kan delen geldt de toeslag (de toeslag éénpersoonskamer is hierin reeds opgenomen).
Waarom zijn het aantal dagen en nachten verschillend?
De dag van aankomst en de dag van vertrek worden steeds meegeteld. Hierdoor is het aantal dagen altijd één meer dan het aantal nachten. Voorbeeld: u komt aan op zaterdag en vertrekt een week later ook weer op zaterdag, dit is 7 nachten / 8 dagen.
Wanneer ontvang ik het tour pack?
Het tour pack met daarin accommodatielijst, routebeschrijving en/of wandelkaart ontvangt u nadat uw betaling ontvangen is uiterlijk tien dagen voor aanvang. Bij sommige wandelvakanties ontvangt u het tour pack in uw eerste accommdatie. Wanneer u uw vakantie minstens tien weken voor aanvang geboekt heeft versturen we in de praktijk het tour pack zo'n vier weken voor aanvang.
Zijn de route­beschrijvingen in het Nederlands?
Nee, alle routebechrijvingen zijn in het Engels. In uw tour pack zit een summier Engels woordenlijstje dat handig kan zijn bij uw verblijf.

Prijzen

Is de btw in de prijs inbegrepen?
Ja, de btw is waar van toepassing in de prijs inbegrepen.
Waarom is er een toeslag éénpersoons­kamer
De prijs van een wandelvakantie bestaat voor een groot deel uit de kosten van de kamers. Eénpersoons­kamers zijn er maar beperkt, vaak hebt u een twee­persoons­kamer voor alleengebruik. En bij de accommodaties die wel een één­persoons­kamer hebben is het tarief beduidend meer dan de helft van een twee­persoons­kamer.
Waarom is er een toeslag soloreiziger?
Het maakt veel uit of de kosten van bagage-transfers, taxi-transfers, tourpack en planning gedeeld worden door 1 of 2 personen. De prijzen op de website zijn gebaseerd op twee personen die deze kosten samen delen, omdat een soloreiziger deze kosten niet kan delen geldt de toeslag (de toeslag één­persoons­kamer is hierin reeds opgenomen).
Wat als de prijs van de reis verandert?
De prijzen op de website kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. De gepubliceerde prijs op het moment van boeken is voor u van toepassing; hierna worden prijsverhogingen of prijsverlagingen niet met u verrekend.

En verder

Wie kan een wandelvakantie boeken?
Personen van mimimaal achttien jaar en woonachtig in Nederland of in Vlaanderen-België.
Zijn deze wandel­vakanties geschikt voor kinderen?
Wij achten het niet verantwoord om onze trektochten te doen met kinderen onder de twaalf jaar. Het is de inschatting van de ouders of de kinderen meerdere dagen achtereen de vermelde dagafstanden en hoogte­verschillen met plezier kunnen volbrengen, ongeacht het weertype. Bedenk ook dat u voor de avonden aangewezen bent op de lokale pub of uw kamer. Voor kinderen zijn geen speciale voorzieningen, er zijn geen leeftijdsgebonden kortingen of toeslagen. Jongeren die nog niet de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt mogen niet alleen op een kamer verblijven.
Kan ik een brochure krijgen?
WandelVakantie geeft geen brochures uit, alle informatie staat op deze website.
Kan ik mijn hond meenemen?
Nee, het is niet mogelijk om een hond mee te nemen. Veel accommo­daties staan geen honden op de kamers toe; ook kunnen wij niet garanderen dat op de gehele route honden zijn toegestaan.
Is de heen- en terugreis inbegrepen?
Nee, een arrangement begint en eindigt bij de accom­modatie. Wel vindt u bij iedere wandel­vakantie informatie over de meest gebrui­ke­lijke reismethode om uw bestemming te bereiken.
Kaartje zeehavens Kaartje luchthavens
Wat voor weer kan ik verwachten?
Het midden, oosten en zuiden heeft vergelijk­bare tot minder neerslag dan bij ons. Daarentegen heeft het westen meer neerslag, vooral vanaf september. Aan de kust en ook in de hogere gebieden kan soms een stevige wind staan. In het westen en noorden zijn ’s zomers de tempe­raturen iets lager dan in Nederland.
Is WandelVakantie aangesloten bij een garantiefonds?
Ja, WandelVakantie is aangesloten bij de stichting Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators - GGTO: zie Over ons.
Ik heb een andere vraag
Mail of bel ons!

Hoe te boeken

Hoe boek ik een wandel­vakantie?
 1. Ga naar de wandel­vakantie van uw keuze en klik bij het tabje Info, prijs & boeken op Boek deze wandel­vakantie. Vul vervolgens het boekingsformulier in.
 2. Houd minimaal vijf weken tussen de datum van boeken en de begindatum. Boekt u korter voor aanvang (met als minimum vier weken mits mogelijk bij uw keus) dan kan het zijn dat u de accommo­datielijst per e-mail ontvangt en het tourpack in uw eerste accommo­datie klaar ligt.
 3. Beschikbaarheid van de accommo­daties is een momentopname en kunnen wij pas nagaan nadat wij uw boekingsformulier hebben ontvangen. Zijn de accommo­daties beschikbaar dan worden die ook direct voor u vastgelegd.
 4. Het duurt bij trektochten circa tien werkdagen (enkele reizen in Cornwall en de Two Moors Way vaak meer) voordat wij u kunnen melden of de accommo­daties voor u geboekt zijn; vaak korter, soms iets langer. We werken veel met kleine accommo­daties, als in een plaats de ene B&B vol is proberen we in die plaats de volgende B&B enz. Dit vraagt wat tijd.
Welke bijkomende kosten zijn er?
 • Garantiefonds GGTO, een vast bedrag per boekingsformulier ongeacht het aantal reizigers
 • Last minute toeslag indien u korter dan drie weken voor aankomstdatum boekt, een vast bedrag per boekingsformulier ongeacht het aantal reizigers.
 • Alle prijzen zijn gebaseerd op twee personen die een kamer delen en die tijdens de wandel­vakantie samen reizen. Reist u met een oneven aantal personen dan geldt voor één persoon de toeslag eenpersoonskamer; reist u alleen dan geldt voor u de toeslag soloreiziger (hierin is de toeslag eenpersoonskamer reeds opgenomen).
In welke volgorde regel ik het best mijn vakantie?
 1. Oriënteer u op uw wandel­vakantie
 2. Oriënteer u op mogelijkheden en tijden van vervoer (vliegtuig, ferry, trein).
  Als u ter plaatse met openbaar vervoer reist kies dan heen een vlucht die uiterlijk rond het middaguur landt, en terug een vlucht die aan het eind van de middag vertrekt. Wijk hier alleen van af als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.
 3. Boek uw wandel­vakantie
 4. Wacht op de boekingsbevestiging
 5. Boek uw vervoer (vliegtuig, ferry, trein)
Hoe verloopt de boekingsprocedure?
 1. Direct nadat u het boekingsformulier heeft verzonden ontvangt u per e-mail automatisch een verzendbevestiging. Wij gaan nu voor u de accommo­daties reserveren en het bagage­vervoer regelen. Daarom kunt u uw boeking niet meer herroepen of kosteloos wijzigingen.
 2. Uiterlijk de volgende werkdag laten wij met een ontvangstbevestiging weten dat uw boeking daadwerkelijk door ons ontvangen is.
 3. Zodra de accommo­daties voor u gereserveerd zijn mailen wij u de boekingsbevestiging met de factuur / reisovereenkomst, u ontvangt deze ook per post. Er geldt een aanbetaling van 20% per persoon, met een minimum van € 200 per persoon.
 4. Het factuurbedrag laat u per betaalopdracht aan uw bank op onze rekening bijschrijven (u kunt niet per creditcard of contant betalen). De aanbetaling moet binnen tien dagen ontvangen zijn, de restbetaling uiterlijk zes weken voor aanvang van uw wandel­vakantie. Indien u uw vakantie binnen zes weken voor aanvang boekt dan dient u direct het gehele bedrag over te maken.
 5. Nadat wij uw betaling hebben ontvangen ontvangt u zo'n vier weken voor aanvang het tourpack voor uw wandel­vakantie met daarin onder andere de accommodatie­lijst, route­beschrijving en/of wandel­kaartjes.

Voor u vertrekt

Heen- en terugreis

Ik reis met openbaar vervoer, hoe kom ik op mijn plaats van bestemming?
Bij de wandel­vakanties vermelden we een lokale reisroute. Samen met de linken naar reisplanners kunt u uw heen- en terugreis plannen. Wanneer u uw luchthaven en verwacht tijdstip van aankomst en vertrek doorgeeft mailen wij u graag een uitdraai van de OV-routeplanner (voor Ierland waar de reiskeuze beperkt is zit de OV-info standaard bij uw tourpack). Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot geen openbaar vervoer, reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.
Wat voor treinkaartjes zijn er?
Voor reizen per trein in Groot-Brittannië is het voor bepaalde trajecten soms voordelig om uw treinkaartje ruim van tevoren via internet te boeken; let wel op dat deze kaartjes alleen geldig zijn op één bepaalde route en op één bepaalde trein (vaak met gereserveerde stoelen, neemt u ter plaatse een trein eerder of later dan is uw kaartje niet geldig). Het tarief in de spits is vaak hoger dan buiten de spits (off peak). Met een retourticket mag u uw terugreis vaak tot binnen dertig dagen aanvangen.
Ik reis met de auto, waar kan ik die parkeren?
In veel plaatsen kunt u niet gratis parkeren, zelfs is in veel plaatsen betaald parkeren voor meerdere dagen niet mogelijk. Soms kunnen wij u een suggestie doen waar u uw auto voor meerdere dagen – betaald – kunt parkeren. Om van uw auto bij uw eerste B&B te komen en ook om van uw laatste B&B weer bij uw auto te komen bent u vaak aangewezen op een taxi, die u bij langere ritten de dag voorafgaand moet reserveren. Bij de meeste trektochten is het niet handig om met de auto te reizen.

Kleding en schoenen

Wat voor kleding en schoeisel heb ik nodig?
Zorg dat u winddichte en waterdichte kleding op uw wandelingen bij u heeft. Met meerdere laagjes over elkaar kunt u flexibeler reageren op de omstandig­heden. Een petje beschermt tegen de zon, en een shirt met lange mouwen en een broek met lange pijpen helpt tegen insecten en teken. Bij wandelen door nat gras voorkomen gaiters (gamaschen) dat uw broekspijpen en sokken nat worden. Bergwandelschoenen tot boven de enkels (categorie B) beschermen tegen stoten en zwikken terwijl ze nog voldoende soepel zijn zodat de voet goed afwikkelt. En telescopische wandelstokken ontlasten de knieën en geven steun bij een lastige afdaling. Laat u adviseren bij een servicegerichte buitensportwinkel (o.a. Zwerfkei te Woerden).

Brexit

De datum waarop het Verenigd Koninkrijk (VK) de EU verlaat is bepaald op 31 oktober 2019 31 januari 2020. Over de toekomstige relatie wordt nog onderhandeld, maar de Britse regering heeft al wel bekend gemaakt dat u tot 1 oktober 2021 Groot-Brittannië kunt bezoeken met een Europese ID-kaart als reisdocument (daarna hebt u een paspoort nodig). Zie Rijksoverheid.nl.

En verder

Wat kan ik doen tegen midges?
In Schotland (en o.a. in Scandinavië) komen midges (foutief: midgets) voor. Deze insecten zijn zo groot als onweersvliegjes en zijn hinderlijk doordat ze voorkomen in wolken van veel soortgenoten, de jeuk is erger dan het steken. Ze komen vooral voor in juli en augustus op windstille plekken bij stilstaand water in de schemer (kampeerders kunnen voor hun tentje veel last hebben van midges). Bij een beetje wind zijn ze verdwenen.
Om de overlast van midges – en paardenvliegen / dazen (clegs) – te beperken draagt u het best kleding met lange mouwen en lange broekspijpen, en een sjaaltje en petje voor uw hoofd. Blote huid kunt u insmeren met een insectenwerend middel, o.a. verkrijgbaar in buitensportwinkels en in Schotland vaak ook bij de Co-op of Spar. U kunt kiezen voor een middel met DEET (diethyl-toluamide) Care Plus, of een middel zonder DEET zoals Smidge en Skin-so-soft Bug Guard plus. En er is ook een Midge Forecast voor Schotland.
Wat kan ik doen tegen teken?
Wie in het groen komt, kan een tekenbeet oplopen (ook in de eigen tuin). Vaak is een tekenbeet onschuldig, maar een teek (tick) kán de ziekte van Lyme overbrengen. Door uw lichaam na een dag wandelen op teken te controleren kunt u een teek verwijderen voordat deze u besmet. De kans op een tekenbeet verkleint u op dezelfde wijze als hierboven bij midges. Meer informatie op RIVM.
Wat moet ik verder nog weten van het land?
 • In Groot-Brittannië en in Ierland is het een uur vroeger dan bij ons.
 • In beide landen heeft u voor uw elektrische apparaten een verloopstekker nodig, van Brits/Iers naar continentaal.
 • De munteenheid in Ierland is de euro, in Groot-Brittannië is dit het Britse pond (GBP). Als u ponden koopt ligt de koers net onder 100 GBP = 125 EUR / GBP 80 = 100 EUR (maart 2019, www.gwktravelex.com). Engeland en Schotland hebben ieder hun eigen bankbiljetten maar deze zijn onderling uitwisselbaar.
 • Voor Ierland kunt u als reisdocument zowel een Europese identiteitskaart als een paspoort gebruiken: Rijksoverheid.

Tijdens uw vakantie

Kamer

Vanaf welk tijdstip kan ik op mijn kamer?
Gewoonlijk kunt u tussen 16:00 (soms 17:00) en 18:00 uur uw kamer betrekken; verwacht u eerder aan te komen neem dan telefonisch contact met de accom­mo­datie op om te informeren of dit mogelijk is. Voordat u het plaatsje bekijkt of naar de tearoom/pub gaat verzoeken we u altijd eerst in te checken.

Verwacht u na 19:00 uur bij uw accommo­datie aan te komen laat dit uw gastheer / gastvrouw tele­fo­nisch weten. Als u zich niet afmeldt dan noodzaakt u anderen om u te gaan zoeken.

Bagage

Hoe laat wordt mijn bagage opgehaald?
Als bagegevervoer inbegrepen is dient uw bagage — één stuks per persoon — om negen uur (soms half tien) klaar te staan bij de receptie / ingang van uw accom­mo­datie. Uw bagage wordt uiterlijk in de loop van de middag bezorgd bij uw volgende accommo­datie. De bagage wordt soms vervoerd door uw gastvrouw / gast­heer, maar meestal door een taxi of door gespecialiseerd bagage­vervoer. Op de dag van vertrek verlaat u uw kamer voor 10:00 uur.

Eten & drinken

Wat is het verschil tussen continental breakfast en cooked breakfast?
Het ontbijt begint met cereals (cornflakes, muesli). Als u voor continental kiest dan krijgt u toast met jam; kiest u voor een cooked breakfast dan krijgt u (een selectie van) tomaat, champig­nons, ei (gekookt, spiegelei of roerei), bacon, een worstje en toast. Hierbij een glaasje vruchtensap en koffie of thee. Er zijn veel lokale varianten, waaronder English, Irish, Scottish, en Welsh breakfasts.
Moet ik een lunchpakket meenemen?
We raden u aan op uw wandeling altijd voldoende eten en drinken mee te nemen. Vaak kunt u zelf een lunchpakketje samen­stellen in de dorpswinkel; anders kunt u de avond vooraf een packed lunch bij uw gastvrouw/gastheer bestellen dat dan na uw ontbijt voor u klaar ligt.
Waar kan ik heen voor een avondmaal?
Meestal kunt u in de buurt van uw accommo­datie naar een pub (dé plaats voor een eenvoudig avondmaal), soms kunt u in uw accommo­datie zelf een maaltijd bestellen. Bij de beschrijving krijgt u waar nodig tips waar u een avondmaaltijd kunt verkrijgen en of het noodzakelijk is om te reserveren, verder kan uw gastvrouw / gastheer u adviseren waar te eten.
Is er koffie en thee op mijn kamer?
De meeste accommo­daties hebben óf in uw kamer óf in de lounge een waterkoker, kopjes, koffie en thee waar u gebruik van kunt maken.

Wandelen

Help, er staat een stier op mijn route...
In Groot-Brittannië gaan veel wandelpaden over privé-land, de public footpaths geven u recht van overpad. (Ierland kent het systeem van public footpaths niet, daarom loopt u daar vaker over landweggetjes.) Uiteraard mogen boeren nog steeds hun vee in deze velden laten grazen, u wandelt dan tussen de kalfjes, koeien en stieren door. Dit kan best indrukwekkend zijn, zeker als u de ruige highlanders met hun grote hoorns tegenkomt. Oriënteer u op uw route en loop rustig door, probeer niet tussen moeder en jong door te lopen, en loop in een weide boog om de stier. Kalveren kunnen nieuwsgierig uw richting op springen om op een meter afstand plots stil te staan. Het is boeren verboden om agressieve stieren in een veld te laten grazen waar een public footpath door loopt.
Heb ik bereik met mijn mobiele telefoon?
In het buitengebied heeft uw mobiele telefoon niet altijd verbinding met een netwerk; zelfs in enkele dorpen waar u overnacht zult u geen verbinding hebben.
Hoe luidt de country code?
De voornaamste punten voor wandelaars uit de Countryside Code:
 • Laat eigendommen achter zoals u ze aantreft.
 • Volg door velden waar gewassen staan de paden.
 • Een boer laat gewoonlijk een hek dicht om het vee binnen te houden, maar soms zal hij het open laten zodat het vee bij voedsel en water kan komen. Laat hekken achter zoals u ze aantreft.
 • Bescherm planten en dieren, neem uw afval mee.
 • Houd rekening met anderen.
 • Denk aan uw veiligheid:
  • U bent verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en voor de veiligheid van anderen in uw groep. Onderweg kunt u urenlang niemand tegenkomen.
  • Ken de weersverwachting voor u op pad gaat. Wees voorbereid op weers­veranderingen; neem altijd winddichte regenkleding op uw wandelingen mee.
 • Ken de wijze van markering van uw wandelroute:
  • Public footpath Openbare voetpaden worden aangegeven met een gele stip of een gele pijl. Uw route gaat dikwijls over deze voetpaden, maar niet iedere gele markering is voor uw route. Ruiterpaden worden aangegeven met een blauwe markering.
  • National Trail In Engeland en Wales worden de National Trails gemarkeerd met een eikel (vaak in combinatie met een gele pijl).
  • Long Distance Trail In Schotland worden de Great Trails (voorheen Long Distance Trails) gemarkeerd met het symbool van een distel (vaak in combinatie met een gele pijl).
  • Open access Een rond schild met wandelaar staat voor een gebied met vrije toegang.
Scroll To Top