West Highland Way The Best of

Wandelvakantie in Schotland

Wandeltrektocht over de mooiste 100 km van Schotlands populairste wandelroute. Van Drymen langs Loch Lomond, taxi­transfer naar Bridge of Orchy en door de Highlands naar Fort William. 105 km · 7 dagen.


Beschrijving Best of West Highland Way

De hele West Highland Way van Milngavie naar Fort William is zo'n 155 km. Deze Best of heeft drie etappes minder zodat een tocht van 100 km ontstaat die in een week te lopen is, terwijl u toch de mooste delen van de route ervaart. U begint in Drymen waardoor de eerste etappe vervalt, en in het midden vervalt het traject Inverarnan naar Bridge of Orchy waar nu een taxi­transfer voor in de plaats komt.

Wandelreis Best of West Highland Way:

 • Alleen de mooiste etappes
 • Van de lowlands naar de highlands
 • Langs de oevers van Loch Lomond
 • De woeste leegte van Rannoch Moor
 • Zes overnachtingen, telkens in een andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

De route voert langs de oever van het 37 km lange Loch Lomond dat onder Ben Lomond ligt in het centrum van een nationaal park. Bij Kingshouse wandelt u over Rannoch Moor, een leeg en ongerept heidegebied.

In het ruigere noorden hebt u zicht op de munro's. De route vermijd de toppen, het hoogste punt is 548 m na de klim over Devil's Staircase vanwaar u zicht hebt op Glencoe in het zuidwesten en Kinloch­leven in het noorden. De tocht eindigt onderaan de Ben Nevis in de 'outdoor capital' van de Highlands: Fort William.

Het landschap wisselt tussen lege heidevelden, dichte bossen, glooiende heuvels en berggebieden. Het gemarkeerde pad gaat onder andere over oude veedrijfroutes, oude militaire wegen en ontmantelde spoorwegen.

Trektocht Best of West Highland Way:

 • Wandelen per dag: 14½ tot 24½ km, gemiddeld 21 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 600 m
 • Looptijd per dag: 5 tot 7 uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 105 km
 • Hoogste punt: 548 m – Devil's Staircase

De West Highland Way is een gemarkeerde Scottish Great Trail (voorheen Long Distance Trail). Deze Best of wandelreis laat u de mooiste delen van de West Highland Way zien. De wandelvakantie van zeven dagen heeft vijf wandel­dagen waarop u naar een volgende over­nachtings­plaats loopt.

Kaartje

De West Highland Way is een veel belopen wandelroute, naar schatting 30.000 wandelaars per jaar die de hele route lopen. Aan het eind bij Fort William staat de Ben Nevis, met 1345 m de hoogste berg van Groot-Brittannië.

Mocht u een dag extra verblijven in Fort William dan kunt u de Ben Nevis over een redelijk goed pad 'beklimmen' (de Mountain Track, ook wel de Tourist Track of de Pony Track genoemd). De afstand heen en terug is samen 14 km, looptijd omhoog zo'n 5 uur en omlaag 3½ uur. Zo'n 110.000 mensen per jaar beklimmen deze populaire berg. De top is weliswaar niet zo hoog als die in de Alpen, maar de klim ernaartoe begint wel op zeeniveau. Deze optionele wandeling is alleen geschikt voor ervaren wandelaars bij goede weers­omstandigheden. Neem warme kleding mee, op de top is het al gauw tien graden koeler dan in het dal.


Programma Best of West Highland Way

Dag 1: Aankomst Drymen
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Drymen – Rowardennan
De eerste klim is over Conic Hill (361 m) die de hooglanden van de laaglanden scheidt. Op de top weids uitzicht over Loch Lomond, het grootste zoetwatermeer van Groot-Brittannië. Vanaf Balmaha loopt u langs het loch naar Rowardennan met geregeld uitzicht over het meer. Afstand 24½ km, stijgen 550 m, dalen 550 m, looptijd 7 uur.
Dag 3: Rowardennan – Inverarnan (Ardlui)
Een dag wandelen langs de beboste oever van Loch Lomond. Eerst loopt u over bospaden, maar daarna wordt het pad smaller. U krijgt de keuze om de WHW te blijven volgen over een inspannend pad langs het loch, of voor 4 km de makkelijker High Route (niet gemarkeerd) over het bospad te volgen.Vanaf Inversnaid volgt het zwaarste traject van de WHW; het pad volgt al kronkelend met veel kleine ups en downs de oever van het meer. 23 km, 300 m, 300 m, 6½ uur. (Ardlui 3 km korter en boottochtje over het loch.)
Dag 4: Inverarnan (Ardlui) – Bridge of Orchy – Kingshouse
Na het ontbijt taxi-transfer naar Bridge of Orchy. Een klimmetje door bos naar het aan de andere kant van de heuvel gelegen Inveroran. Na een glimp over Loch Tulla volgt u een duidelijk pad door het weidse land­schap van Rannoch Moor. Dit is een stuk van uitersten: bij slecht weer is het zwaar zonder enige beschutting; bij goed weer is het uit­zonder­lijk schilderachtig; het is altijd spectaculair. Even voorbij Glencoe Mountain Resort komt u bij Kingshouse. 20 km, 450 m, 350 m, 5½ uur.
Dag 5: Kingshouse – Kinlochleven
Door het dal met aan de overkant de indrukwekkende berg Buachaille Etive Mòr (1022 m). Bij Altnafeadh begint de zigzag-klim over Devil's Staircase naar het hoogste punt van de WHW op 548 m, waar u uitzicht heeft op Ben Nevis. In een lange afdaling voert het pad over de moors naar het plaatsje Kinloch­leven. 14½ km, 350 m, 600 m, 5 uur.
Dag 6: Kinlochleven – Fort William
Eerst een klim naar de Lairigmor Pass waarna het de rest van de dag vlak blijft en daalt. De old military road gaat bij Nevis Forest over in bospad om via de weg het toeristische stadje Fort William binnen te lopen. 24½ km, 500 m, 500 m, 7 uur.
Optioneel extra dag in Fort William:
Jacobite Steam Train Ben Nevis Distillery Ben Nevis
Dag 7: Vertrek Fort William
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

6 nachten / 7 dagen · gemiddeld 21½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Drymen (bij voorkeur niet op dinsdag of woensdag)
 2. Wandelen naar Rowardennan, 24½ km
 3. Wandelen naar Inverarnan, 23 km (of Ardlui 20 km)
 4. Transfer naar Bridge of Orchy, wandelen naar Kingshouse, 20 km
 5. Wandelen naar Kinloch­leven, 14½ km
 6. Wandelen naar Fort William, 24½ km
 7. Vertrek Fort William

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

West Higland Way
Foto: Hans Harbers

Accommodatie Best of West Highland Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Mocht het hotel in Rowardennan geen kamer meer beschikbaar hebben, dan boeken we u in een accommodatie niet aan de route met transfers. Als de accommodatie in Inverarnan geen kamer meer vrij heeft dan boeken we u in het hotel aan de overkant van het meer met een kort boottochtje (inbegrepen); kamers met aparte bedden bestaan hier uit een tweepersoonsbed en een sofabed. Kingshouse hotel heeft beperkte capaciteit, en op vrijdag- en zaterdagavond accepteren zij geen gasten voor één nacht; waarschijnlijk overnacht u in een B&B in de omgeving met transfer (inbegrepen) heen en terug.

De West Highland Way wordt door veel wandelaars belopen, terwijl in enkele plaatsen de accommo­datie beperkt is. De West Highland Way bleek afgelopen jaren in december al volgeboekt voor mei en begin juni, en enkele maanden later ook al voor begin september: écht vroeg boeken is noodzakelijk!

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

West Highland Way
West Highland Way
West Highland Way
Foto: Miranda de Jongh-Jacobs
West Highland Way
West Highland Way
Foto: Miranda de Jongh-Jacobs
West Highland Way

Info & prijs Best of West Highland Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Best of West Highland Way 2024 in Schotland W459
 • Reisperiode: aankomst van 22 maart t/m 5 oktober dagelijks naar keuze
 • Geen aankomst 22 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.

Is de West Highland Way in de door u gewenste periode niet meer beschikbaar? Kijk eens bij deze alternatieven:

Prijs 2024
 • S · 6: 1213 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Korting
 • Korting p.p.    Aankomst van Aankomst t/m
     0   26 april 2024 4 juni
  € 80   5 juni 29 augustus
     0   30 augustus 21 september
  € 180   22 september 5 oktober

  Korting per persoon, datum aankomst is bepalend. Kortingsbedragen en data kunnen wijzigen, de korting die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing. De korting wordt op factuur automatisch verrekend.

Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), taxi-transfer dag 4, boekingskosten.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Extra nacht in Rowardennen of Kingshouse richtprijs 130200 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 140220 p.p.
 • Taxirit van Glasgow International Airport naar Drymen
  • Maximaal drie passagiers 99 per party
  • Vier of vijf passagiers 124 per party
 • Extra reispakket € 63
West Highland Way
Foto: Mattias van Hulle

Heen- en terugreis Best of West Highland Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Drymen (30 km van Glasgow)
 • Eind: Fort William (175 km van Glasgow)
Lokale reisroute heen*
 • Van Glasgow Airport per bus naar Glasgow; per bus of trein naar Balloch; per bus of taxi naar Drymen: lokale reistijd ± 2 uur, frequentie ± eens in de twee uur.
 • Van Glasgow Airport per taxi naar Drymen; lokale reistijd ± 1 uur.
 • Van Edinburgh Airport per tram naar Edinburgh; per trein of bus naar Stirling; per bus naar Drymen: lokale reistijd ± 3½ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Fort William per bus (dagelijks v 11:10) naar Glasgow Int. Airport: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

West Highland Way
Foto: Ruud van Leeuwen
Toon meer...

Foto's Best of West Highland Way

West Highland Way
Foto: Paul Sanders
West Highland Way
Foto: Ineke van Liempd
West Highland Way
Foto: Ineke van Liempd
West Highland Way
Foto: Iris Burger
West Highland Way
Foto: Ed Spruit
West Highland Way
Foto: Ed Spruit
West Highland Way
Foto: Hendrikus Vullings
West Highland Way
Foto: Hendrikus Vullings
West Highland Way
Foto: Wil van den Ende
West Highland Way
Foto: Irma Bakkaer
West Highland Way
Foto: Maarten vd Meer
West Highland Way
Foto: Maarten vd Meer
West Highland Way
Foto: Maarten vd Meer
West Highland Way
Foto: Merlijn Bazuine
West Highland Way
Foto: Merlijn Bazuine
West Highland Way
Foto: Loes Krijff
West Highland Way
Foto: Loes Krijff
West Highland Way
Foto: Loes Krijff
West Highland Way
Foto: Jeroen Kreuger
West Highland Way
Foto: Jeroen Kreuger
West Highland Way
Foto: Jeroen Kreuger
West Highland Way
Foto: Frederike Draaisma
West Highland Way
Foto: Frederike Draaisma
West Highland Way
Foto: Frederike Draaisma
West Highland Way
Foto: Peter van der Galiën
West Highland Way
Foto: Iris Klaassen
West Highland Way
Foto: Iris Klaassen
West Highland Way
Foto: Maurice van Ravels
West Highland Way
Foto: Miriam vd Lustgraaf
West Highland Way
Foto: Annet van Doorn
West Highland Way
Foto: Annet Homsma & Bianca Wayboer
West Highland Way
Foto: Annet Homsma & Bianca Wayboer
West Highland Way
Foto: Johan vd Hasselt
West Highland Way
Foto: Thomas Rietveld
West Highland Way
Foto: Karin Huyghebaert
West Highland Way
Foto: Lida Aardenburg
West Highland Way
Foto: Nico de Kluiver
West Highland Way
Foto: Jaap Hoekzema
West Highland Way
Foto: Patty Thiecke
West Highland Way
Foto: Lia Verbeek
West Highland Way
Foto: Lia Verbeek
West Highland Way
Foto: Patricia Celen & Jos Maas
West Highland Way
Foto: Hans Harbers
West Highland Way
Foto: Hans Harbers
West Highland Way
Foto: Hans Harbers
West Highland Way
Foto: Rita Dauw
West Highland Way
Foto: Ronald Luijters
West Highland Way
Foto: Ronald Luijters
West Highland Way
Foto: Vera Straathof
West Highland Way
Foto: Herman Hof
West Highland Way
Foto: Johan Cappaert
West Highland Way
Foto: Ruud van Leeuwen
West Highland Way
Foto: Ruud van Leeuwen
West Highland Way
Foto: Astrid van Beelen
West Highland Way
Foto: L. Weitering
West Highland Way
Foto: L. Weitering
West Highland Way
Foto: Annemarie de Keizer
West Highland Way
Foto: Fred & Cécile Schoot
West Highland Way
Foto: Anita Melsbach
West Highland Way
West Highland Way
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top