Cotswold Way

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht over de hellingen van de Cotswold, van Chipping Campden naar de historische stad Bath. Door het beste van het Engelse platteland, met dorpen van honing­kleurige steen, open landbouw­grond en oude beuken­bossen. 170 km · 10, 11 of 12 dagen.


Beschrijving Cotswold Way

De Cotswolds is een heuvelrug met de status Area of Outstanding Natural Beauty. De grootste bekendheid hebben de Cotswolds door de verzameling dorpen en stadjes gebouwd van de lokale honing­kleurige kalksteen. Vooral Chipping Campden, Broadway en Bath trekken toeristen, niet zonder reden. Vanaf de 15de eeuw kwam de welvaart van de Cotswolds voornamelijk van de wol. Door deze rijkdom zijn vele heren­huizen en parochie­kerken gebouwd, die nu nog het landschap verfraaien.

Uw wandelvakantie begint in het centrum van Chipping Campden. Op uw wandel­tocht zuidwaarts komt u door prachtige dorpen met typische Cotswold-cottages, historische huizen, gast­vrije pubs en uitnodigende winkels. Het pad kronkelt door het bosrijke heuvelland en u kunt genieten van weidse uitzichten.

De tocht eindigt in de gezellig drukke en toeristische stad Bath dat met z'n Romeinse baden en architectuur deel uitmaakt van het wereld­erfgoed van de Unesco. Bath werd door de Romeinen gesticht als een kuuroord om z'n warm­water­bronnen. In de middel­eeuwen werd Bath het middelpunt van de wolindustrie.

Wandelreis Cotswold Way:

 • Dorpen en stadjes van honinggekleurde kalksteen
 • Lappendeken van akkers, muurtjes en bosschages
 • Area of Outstanding Natural Beauty
 • Iedere nacht in een andere plaats
 • Naar keuze 10, 11 of 12 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

In de 18de eeuw ontwikkelde Bath zich tot een elegante en modieuze badplaats met neoklassieke gebouwen. Nu kunt u tijdens een stads­wandeling genieten van de abbey, de gereno­veerde Roman Baths, en de statige gevels van de Royal Crescent en de Circus. Bath is een van de drukstbezochte Engelse steden.

De Cotswold Way is een gemarkeerde National Trail in Centraal-Engeland. De wandelvakantie van elf dagen (onze standaardreis) heeft negen wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag minder of meer, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

Trektocht Cotswold Way standaardreis:

 • Wandelen per dag: 12 tot 27 km, gemiddeld 19 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 650 m
 • Looptijd per dag: 3¼ tot 7¾ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 170 km
 • Hoogste punt: 317 m – Cleeve Hill

Kaartje

Een groen landschap van glooiende akkers, rustige bossen en schilderachtige dorpen met een rijke historie. De route over voetpaden, ruiterpaden, door velden en over verharde landweggetjes kronkelt over de westelijke kant van de Cotswold Hills, vaak over de beboste flanken. De route heeft meerdere korte steile afdalingen en klimmetjes maar het hoogte­verschil per dag blijft beperkt.


Programma Cotswold Way

Dag 1: Aankomst Chipping Campden
Geen aankomst op vrijdag of zaterdag mogelijk. Check in tussen 16:00 en 18:00 uur. Chipping Campden is volgens velen de mooiste plaats van de Cotswolds met z'n honingkleurige gevels. Hopelijk heeft u 's middags nog tijd om het authentieke centrum van dit marktplaatsje te verkennen.
Dag 2: Chipping Campden – Stanton
De start van de Cotswold Way is naast de Town Hall. Al snel klimt u de heuvel op vanwaar u uitzichten heeft zowel vanaf Dover's Hill (230 m) en even verder bij Broadway Tower. Het toeristische Broadway is een van de meest gefotografeerde plaatsen van Engeland met zijn vele café's en tea rooms. U wandelt door de heuvels naar het wat luxe aandoende en voor de toeristen verborgen dorp Stanton. De route gaat verder door een parkachtig landschap met oude eiken en paardenkastanje. Afstand 17 km, hoogte­verschil 450 m, looptijd 5 uur.
Broadway Tower
Dag 3: Stanton – Cleeve Hill
Even voorbij het gehucht Stanway leidt het statige poortgebouw van Stanway House uw aandacht af van de klim naar Stumps Cross. Na de ruïnes van Hailes Abbey loopt u de drukte van Winchcombe in. Dit was ooit een Saksische neder­zetting. Als u in Winchcombe overnacht heeft u tijd om Sudeley Castle met z'n tuinen bezoeken, ±1 km van de route af. Na Winchcombe komt u langs een ommuurde villa en de grafheuvel Belas Knap. Boven het plaatsje Cleeve Hill ligt de gelijknamige boomloze heuvel (312 m) waar de schapen het gras kort houden. 22½ km, 550 m, 6¼ uur.
Hailes Abbey Stanway House & Fountain Snowshill Garden
Dag 4: Cleeve Hill – Birdlip
Ten westen van u ziet u in het dal de huizen van de grote plaats Cheltenham. Tot in Dowdeswell kunt u genieten van een serie van prachtig uitzichten vanaf de steile Cotswold-helling. Langs de boszoom en na een korte klim bent u weer terug op de heuvelrug waar de uitzichten indruk blijven maken. Vanaf Hartley Hill heeft u opnieuw zicht op Cheltenham. De Devil's Chimney aan de rand van Leckhampton Hill op 50 m van het pad is een fascinerende rotspilaar. Na het parklandschap van Crickley Hill en het uitzichtpunt The Peak komt u in het plaatsje Birdlip met z'n herberg uit 1780. 26 km, 550 m, 7¼ uur.
Crickley Hill
Dag 5: Birdlip – Painswick
Verder door het bos met in het voorjaar wilde bloemen in overvloed. U passeert Coopers Hill en loopt dan het prachtige Painswick in, een elegant plaatsje gebouwd uit bijne witte Cotswoldsteen. Even buiten het plaatsje ligt Painswick Rococo Garden. 12 km, 200 m, 3¼ uur.
Painswick Rococo Garden
Dag 6: Painswick – Stonehouse
Oude bossen, landelijke rust en uitgestrekte panorama's maken samen een heerlijke wandeling. In het westen kunt u in de verte de River Severn zien. Het smalle dal bij Ryeford kruist auto- spoor- en vaarwegen. 15 km, 300 m, 4¼ uur.
Dag 7: Stonehouse – Wotton-under-Edge
Stanley Mill aan de rand van King's Stanley was ooit een wolfabriek met wel duizend arbeiders in dienst. Een serie van korte steile beklimmingen en afdalingen, en een aarden wal van een heuvelfort uit de ijzertijd voeren u snel naar de plaats Dursley. (U kunt nu een afsteker maken over het golfterrein die uw route ± 4 km inkort.) Na North Nibley komt u op de heuveltop langs Tyndale Monument. Wotton-under-Edge is een fijne plaats die oud en nieuw combineert, maar slechts weinig accommo­datie heeft. 27 km, 650 m, 7¾ uur.
Dag 8: Wotton-under-Edge – Old Sodbury
Nadat u de lange straat in Wotton bent afgedaald stijgt de route naar Tor Hill. Dan volgt een afwisselende wandeling over heuvels, langs een monument en door velden, bosschages en dorpen. 20 km, 400 m, 5½ uur.
Horton Court
Dag 9: Old Sodbury – Cold Ashton
Door het landelijk gebied naar Tormarton, en langs Dyrham Park naar uw overnachtingsplaats. Het gebied wordt steeds opener en de hoogte­verschillen worden minder. 15 km, 200 m, 4 uur.
Dyrham Park
Dag 10: Cold Ashton – Bath
De prachtige vergezichten en de architectonische hoogstandjes van Bath zorgen voor een onvergetelijke finale van uw Cotswold Way. De route gaat langs de Royal Crescent, the Circus en eindigt bij de Abbey. 17 km, 200 m, 4¼ uur. De gezellig drukke stad Bath staat op de werelderfgoedlijst van Unesco; we raden u hier een extra nacht aan.
Bath, werelderfgoed Unesco
Dag 11: Bath vertrek
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

10 nachten / 11 dagen · gemiddeld 19 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Chipping Campden
 2. Wandelen naar Stanton, 17 km
 3. Wandelen naar Cleeve Hill, 22½ km
 4. Wandelen naar Birdlip, 25½ km
 5. Wandelen naar Painswick, 12 km
 6. Wandelen naar Stonehouse, 15 km
 7. Wandelen naar Wotton-under-Edge, 27 km (of 23 km)
 8. Wandelen naar omgeving Old Sodbury, 20 km
 9. Wandelen naar omgeving Cold Ashton, 15 km (of 19 km)
 10. Wandelen naar Bath, 17 km
 11. Vertrek Bath

Variant-A

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 21 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Chipping Campden
 2. Wandelen naar Stanton, 17 km
 3. Wandelen naar Cleeve Hill, 22½ km
 4. Wandelen naar Birdlip, 25½ km
 5. Wandelen naar Stonehouse, 26½ km
 6. Wandelen naar Wotton-under-Edge, 27 km (of 23 km)
 7. Wandelen naar omgeving Old Sodbury, 20 km
 8. Wandelen naar omgeving Cold Ashton, 15 km (of 19 km)
 9. Wandelen naar Bath, 17 km
 10. Vertrek Bath

Variant-B

11 nachten / 12 dagen · gemiddeld 17 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Chipping Campden
 2. Wandelen naar Stanton, 17 km
 3. Wandelen naar Winchcombe, 12½ km
 4. Wandelen naar Dowdeswell (Cheltenham), 19 km
 5. Wandelen naar Birdlip, 18 km
 6. Wandelen naar Painswick, 12 km
 7. Wandelen naar King's Stanley (Painswick), 15 km
 8. Wandelen naar Wotton-under-Edge, 24 km (of 20 km)
 9. Wandelen naar omgeving Old Sodbury, 20 km
 10. Wandelen naar omgeving Cold Ashton, 15 km (of 19 km)
 11. Wandelen naar Bath, 17 km
 12. Vertrek Bath

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Chipping Campden
Chipping Campden

Accommodatie Cotswold Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Een groeiend aantal accommodaties eist een minimaal verblijf van twee nachten, vooral in de weekenden en met feestdagen. Mocht dit voor uw geplande vakantie het geval zijn, dan boeken we u een tweede nacht in de overnachtingsplaats ervoor of erna (en mocht er geen goed openbaar vervoer zijn dan ook taxitransfer heen en terug). Uw etappe-indeling en wandelroute wijzigt hierdoor niet.

In Chipping Campden en Broadway accepteren accommodaties geen boekingen voor één nacht in het weekend, daarom is er geen aankomst op vrijdag of zaterdag mogelijk. In Dowdeswell is geen accommodatie meer, daarom transfer heen en terug naar Cheltenham (inbegrepen). In het hotel in Stonehouse kan ik het weekend tot uiterlijk 00:30 uur luide muziek zijn. In King's Stanley is geen accommodatie meer, u hebt een tweede overnachting in Painswick met transfer (inbegrepen). En in Old Sodbury en Cold Ashton is de accommodatie wat eenvoudiger maar uiterst gastvrij, mocht hier geen kamer meer beschikbaar zijn dan boeken we u in een accommodatie zo'n 2 tot 4 km van de route waar ook een avondmaaltijd is te verkrijgen. Bath is het hele jaar druk (op januari na) met gasten uit de hele wereld. Als u hier op een vrijdag- of zaterdagavond overnacht geldt er een toeslag. U kunt dagelijks vanaf 16:00 uur terecht in uw accommodatie.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way

Info & prijs Cotswold Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Cotswold Way 2024 in Engeland W477
 • Periode: eind maart – half oktober
 • Aanvang: dagelijks naar keuze, maar niet op vrijdag of zaterdag
 • Geen overnachting 8 t/m 12 mei 2024 in Wotton en Sodbury wegens Badminton Horse Trials
 • Geen overnachting 19 t/m 21 juli 2024 in Cheltenham en omgeving wegens Fairford Royal International Air Tattoo (vliegshow)
 • Geen aankomst 22 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Als overnachting Bath op vrijdag- of zaterdagavond +€ 40 per kamer
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 90 125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 90140 p.p.
 • Extra nacht Bath richtprijs 100130 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 110160 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Cotswold Way

Heen- en terugreis Cotswold Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Chipping Campden (175 km van Londen)
 • Eind: Bath (200 km van Londen)
Lokale reisroute heen*
 • Van Birmingham Airport per trein naar Stratford; per bus (niet op zondag) of taxi naar Chipping Campden: lokale reistijd ± 2¾ uur.
 • Van Birmingham Airport per taxi naar Chipping Campden: lokale reistijd ± 1¼ uur.
 • Van Bristol Airport per Flyer express bus naar Bristol; per trein of bus naar Cheltenham, per bus naar Moreton-in-Marsh; per bus (niet op zondag) of taxi naar Chipping Campden: lokale reistijd ± 4¾ uur (op zondag 1½ uur extra).
 • Van Londen St Pancras per Underground naar Londen Paddington; per trein naar Moreton-in-Marsh; per bus (niet op zondag) of taxi naar Chipping Campden: lokale reistijd ± 4½ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Bath per trein naar Bristol; per Flyer Express bus naar Bristol Airport: lokale reistijd ± 1½ uur.
 • Van Bath per trein naar Londen; per Underground naar Londen St Pancras: lokale reistijd ± 2½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De internationale trein, veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Cotswold Way
Foto: Rene Hekman
Toon meer...

Foto's Cotswold Way

Cotswold Way
Foto: Rene Hekman
Cotswold Way
Foto: Rene Hekman
Cotswold Way
Foto: Rene Hekman
Cotswold Way
Foto: Frans Steeneken
Cotswold Way
Foto: Jos Penders
Cotswold Way
Foto: Jos Penders
Cotswold Way
Foto: Bram van Koppen
Cotswold Way
Foto: Ciska van der Zanden
Cotswold Way
Foto: Ciska van der Zanden
Cotswold Way
Foto: Ciska van der Zanden
Cotswold Way
Foto: Ciska van der Zanden
Cotswold Way
Cotswold Way
Foto: Pieterke Knol
Cotswold Way
Foto: Pieterke Knol
Cotswold Way
Foto: Pieterke Knol
Cotswold Way
Foto: Pieterke Knol
Cotswold Way
Foto: Karin van Brederode
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Cotswold Way
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top