Ridgeway

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht van Avebury naar Ivinghoe Beacon, eerst over open heuvel­land en dan door een bosrijk landschap, gescheiden door de River Thames. 160 km · 10 dagen.


Beschrijving Ridgeway

De Ridgeway begint dicht bij de stone circle van Avebury en eindigt bij Ivinghoe Beacon bij Tring. Het voert door het open downland van de Wessex Downs in het westen, en het vriendelijke en bosrijke landschap van Chiltern Hills in het oosten. Beide zijn een Area of Outstanding Beauty.

De route voert door een verrassend afgelegen deel van Engeland en volgt nog steeds dezelfde route over de hogere gronden zoals gebruikt in de prehistorie. Al 7000 jaar geleden hebben veedrijvers, herders, handelaren, soldaten en indringers de Ridgeway belopen of bereden. Het maakte ooit deel uit van een 400 km lange verbinding tussen de kust van Dorset en de kust van Norfolk. Een route over de hogere gronden was makkelijker te bereizen omdat die minder bebost was en droger dan de routes door de dalen langs de dorpen.

De Ridgeway loopt door oude landschappen, over downland (heuvellig grasland), afgelegen valleien en bossen. Onderweg ziet u de White Horse, resten van forten, en boten en zwanen op de Theems. De route begint bij Overton Hill, dicht bij de stone cirkel van Avebury, een World Heritage Site.

Het westelijk deel volgt grotendeels een breed pad door de North Wessex Downs, vaak op afstand van dorpen en plaatsen. U ervaart hier het weidse uitzicht op de glooiende krijtheuvelsen de archeologische resten dicht bij de route, zoals langwerpige grafheuvels uit de steentijd, ronde grafheuvels uit de bronstijd, forten uit de ijzertijd, en figuren van witte paarden in de krijtheuvels.

Het oostelijk deel volgt vanaf Streatley eerst de River Thames voordat het afbuigt naar de Chiltern Hills. Het wandelen is hier gevarieerder, langs wegen en paden, over open downland, door landbouwgrond en bos. De route voert dicht bij of door dorpen en plaatsen.

Wandelreis Ridgeway:

 • Avebury World Heritage Site
 • Het open landschap van de Wessex Downs
 • De resten van Barbury Castle en Uffington Castle
 • Uffington White Horse Hill
 • Negen overnachtingen in acht plaatsen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

De Ridgeway is een gemarkeerde National Trail in Zuid-Engeland. De wandelvakantie van tien dagen (onze standaardreis) heeft zeven wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt en één dag dat u een rond­wandeling maakt.

Trektocht Ridgeway standaardreis:

 • Wandelen per dag: 16 tot 25 km, gemiddeld 20 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 450 m
 • Looptijd per dag: 4½ tot 6½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 160 km
 • Hoogste punt: 266 m – Barbury Castle

Kaartje

Begin mei is tijd dat de boshyacinten een blauw tapijt vormen in de bossen van Chiltern. Ook komen dan de trekvogels terug om hier te broeden, zoals grasmussen, koekoeken en zwaluwen.


Programma Ridgeway

Dag 1: Aankomst Avebury/Beckhampton/East Kennett
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur. Maak een rondwandeling naar Avebury en verken de steencirkel en de Stone Avenue – een parallelle rij staande stenen direct ten zuiden van Avebury, circa 7 km.
Avebury steencirkel
Dag 2: Overton Hill – Ogbourne St George
De heuvel Overton Hill is het formele begin van de Ridgeway en ligt 1½ km ten zuiden van Avebury, vlak bij East Kennett. Heeft u gisteren geen tijd gehad om Avebury te bekijken dan kunt u vanuit East Kennett een ommetje maken (± 3 km extra) over de Stone Avenue naar Avebury en vandaar de route op pakken. En bij overnachting in Beckhampton wordt u even gebracht naar Overton Hill. De route klimt geleidelijk naar Barbury Castle fort (265 m) uit de ijzertijd, nu slechts een cirkelvormige aarden wal in het landschap. Langs dit gedeelte zijn in de victoriaanse tijd groepjes beuken geplant als landschapselementen en om schapen beschutting te geven. Afstand 16 km, hoogte­verschil 200 m, looptijd 4½ uur.
Dag 3: Ogbourne St George – Bishopstone/Woolstone
De meest afgelegen etappe van de Ridgeway met uitzichten, de grafheuvel Wayland Smithy en Uffington Castle. Eerste een klimmetje over een holle weg om de Og Valley uit te komen, vervolgens blijft de route vrij vlak tot deze een snelweg kruist en dan volgt een met hagen omzoomde weg door het heuvelland. U bent omringd door velden die zich tot ver uitstrekken. Aan de noordzijde van de route liggen de dorpen Bishopstone, Ashbury en Woolstone, vaak gebouwd van krijtblokken uitgehakt in de downs. 16/21 km, 300 m, 5 uur.
Dag 4: Bishopstone/Woolstone – Letcombe Regis/Wantage
Vanaf Uffington Castle heeft u zicht op de White Horse, een meer dan honderd meter lange afbeelding gegraven in het krijt van de heuvel. Golvend en leeg downland, de B&B ligt van de route af. 21/17 km, 250 m, 5 uur.
Uffington White Horse
Dag 5: Letcombe Regis/Wantage – Streatley/Goring
Golvend en leeg downland in het zuiden met af een toe een wat bos, en uitzicht op de Thames Valley in het noorden. Op een heldere dag kunt u de heuvels bij Oxford zien en in het oosten de Chiltern Hills. Dit is de regio van de paardenraces, als u vroeg op bent kunt u de renpaarden zien oefenen in volle galop. De Ridgeway volgt een breed pad met soms een heg. Hier overheerst de lucht en bent u blootgesteld aan de elementen bij nat, koud of warm weer. Na Bury Down gaat de route onder de snelweg door, en na Thurtle Down staat u bij Streatly aan de River Thames. Overnachting in door de River Thames gescheiden plaatjes Streatley of Goring. 25 km, 300 m, 6½ uur.
Dag 6: Streatley/Goring – Watlington
De bekendste rivier van Engeland – de River Thames – is uw partner voor vanochtend als u langs de rivier door het weiland noordwaarts loopt via de dorpen South Stoke en North Stoke. U slaat af naar het oosten en volgt een smal afgelegen pad omzoomd met bosjes tussen de landerijen door, in het voorjaar staat het hier vol met boshyacinten (blue bells) en bosanemonen. Na het dorp Nuffield komt u in het gehucht Swyncombe – een van de mooiste delen van de Chilterns – met de gerestaureerde kerk van St Botolph. Nadat u afgedaald bent loopt u over een breed met hagen omzoomd pad naar Watlington. 25 km, 350 m, 6½ uur.
Dag 7: Watlington – Princes Riscborough
De dag begint met een vlak en breed pad over de historische Icknield Way onderlangs Chilterns scarp, met soms wat beukenbos. U kruist een snelweg en even verder gaat de Ridgeway door velden en over Lodge Hill (209 m) naar de plaats Princes Risborough. 20 km, 300 m, 5¼ uur.
Dag 8: Princes Riscorough – Wigginton/Aldbury
Een bosrijke etappe met veel beukenbos waar de Chilterns bekend om zijn. Ook is dit de meest heuvelachtige en inspannende etappe met diverse korte klimmetjes in en uit valleien. Het ene moment loopt u tussen de hoge, rechte en grijze stammen van de beuken, het volgende moment loopt u over een grasheuvel met uitzicht over de Vale of Aylesbury. Uiteindelijk daalt de route naar het kleine gezellige centrum van Wendover, en loopt verder door beukenbos en langs boszomen tot bij Tring. Overnachting of in Wigginton of in Aldbury aan de andere kant van de weg, het spoor en het Grand Union Canal – dat eens een drukke waterweg was maar nu slechts plezier­vaart heeft. 22/25 km, 450 m, 6¼ uur.
Dag 9: Rondwandeling Ivinghoe Beacon
U loopt door open landschap en door bos, vanaf Pitstone Hill ziet u het eindpunt van de Ridgeway al. Ivinghoe Beacon (230 m) vraagt een laatste klim en eenmaal bovenop de heuvel heeft u zicht op de Vale of Aylesbury. Door terug over de Icknield Way naar uw accommodatie te lopen maakt u een rondwandeling: Wigginton 19 km, 300 m, 5 uur; Aldbury 12 km, 200 m, 3¼ uur.
Dag 10: Vertrek Tring/Wigginton/Aldbury
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 20 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst omgeving Avebury
 2. Wandelen naar Ogbourne St George, 16 (+3) km
 3. Wandelen naar Bishopstone/Woolstone 16/21 km
 4. Wandelen naar Letcombe Regis/Wantage, 21/17 km
 5. Wandelen naar Streatley/Goring, 25 km
 6. Wandelen naar Watlington, 25 km
 7. Wandelen naar Princes Riscborough, 20 km
 8. Wandelen naar Wigginton/Aldbury, 22/25 km
 9. Rondwandeling Ivinghoe Beacon, 19/12 km
 10. Vertrek Tring/Wigginton/Aldbury

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Ridgeway
Foto: Ciska van der Zanden

Accommodatie Ridgeway

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Een groeiend aantal accommodaties eist een minimaal verblijf van twee nachten, vooral in de weekenden en met feestdagen. Mocht dit voor uw geplande vakantie het geval zijn, dan boeken we u een tweede nacht in de overnachtingsplaats ervoor of erna (en mocht er geen goed openbaar vervoer zijn dan ook taxitransfer heen en terug). Uw etappe-indeling en wandelroute wijzigt hierdoor niet.

Omdat deze wandelroute grotendeels door weinig bewoond gebied gaat liggen accommo­daties niet telkens direct aan de route, soms liggen deze op enige afstand. De accommo­daties het dichtst bij de route proberen we het eerst te boeken – een voordeel dat u heeft bij vroeg boeken.

In Avebury zelf is weinig geschikte accommodatie, u overnacht meestal in het nabijgelegen gehucht Beckhampton of East Kennett. In Princes Riscborough verblijft u in een accommodatie niet aan de route met transfers. En in Tring/Wigginton verzorgt de herberg geen ontbijt, dit kunt u in het naastliggende dorpswinkel/café verkrijgen tegen contante betaling - maar niet op zondag. Als de herberg in Wigginton geen plek meer heeft boeken we u 3 km verderop bij de route in Aldbury. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway

Info & prijs Ridgeway

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Ridgeway 2024 in Engeland W534
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze
 • Geen aankomst 22 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 9: 1458 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt (op 2 na), bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder 2 x ontbijt Tring/Wigginton (contant te betalen), bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 90 125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 90140 p.p.
 • Taxirit van Tring naar Luton Airport
  • Maximaal drie passagiers 98 per party
  • Vier of vijf passagiers 122 per party
 • Extra reispakket € 63
Ridgeway
Foto: Bernadette Herber

Heen- en terugreis Ridgeway

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Beckhampton of East Kennett of Avebury (150 km van Londen)
 • Eind: Aldbury (bij Tring, 75 km van Londen)
Lokale reisroute heen*
 • Van Londen St Pancras per Underground naar Londen Paddington; per trein naar Swindon; per bus (niet op zondag) of taxi naar Avebury/Beckhampton/East Kennett: lokale reistijd ± 3 uur
Lokale reisroute terug*
 • Van Tring per trein naar Londen Euston; lopen naar Londen St Pancras: lokale reistijd ± 1½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Eigen auto
Betaald parkeren. Om van eindpunt bij beginpunt te komen per openbaar vervoer reist u via London, reistijd ± 3½ uur, of per taxi in ± 2 uur.

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De internationale trein, veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Ridgeway
Toon meer...

Foto's Ridgeway

Ridgeway
Foto: Ciska van der Zanden
Ridgeway
Foto: Ciska van der Zanden
Ridgeway
Foto: Ciska van der Zanden
Ridgeway
Foto: Ciska van der Zanden
Ridgeway
Foto: Ciska van der Zanden
Ridgeway
Foto: Bernadette Herber
Ridgeway
Foto: Bernadette Herber
Ridgeway
Foto: Bernadette Herber
Ridgeway
Foto: Bernadette Herber
Ridgeway
Foto: Bernadette Herber
Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway
Ridgeway
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top