Ridgeway

Ridgeway

Wandelen in Engeland

Ridgeway

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht van Avebury naar Ivinghoe Beacon, eerst over open heuvel­land en dan door een bosrijk landschap, gescheiden door de River Thames. 145 km · 10 dagen.

De Ridgeway begint dicht bij de stone circle van Avebury en eindigt bij Ivinghoe Beacon bij Tring. Het voert door het open downland van de Wessex Downs in het westen, en het vriendelijke en bosrijke landschap van Chiltern Hills in het oosten. Beide zijn een Area of Outstanding Beauty.

De route voert door een verrassend afgelegen deel van Engeland en volgt nog steeds dezelfde route over de hogere gronden zoals gebruikt in de prehistorie. Al 7000 jaar geleden hebben veedrijvers, herders, handelaren, soldaten en indringers de Ridgeway belopen of bereden. Het maakte ooit deel uit van een 400 km lange verbinding tussen de kust van Dorset en de kust van Norfolk. Een route over de hogere gronden was makkelijker te bereizen omdat die minder bebost was en droger dan de routes door de dalen langs de dorpen.

De Ridgeway loopt door oude landschappen, over downland (heuvellig grasland), afgelegen valleien en bossen. Onderweg ziet u de White Horse, resten van forten, en boten en zwanen op de Theems. De route begint bij Overton Hill, dicht bij de stone cirkel van Avebury, een World Heritage Site.

Het westelijk deel volgt grotendeels een breed pad door de North Wessex Downs, vaak op afstand van dorpen en plaatsen. U ervaart hier het weidse uitzicht op de glooiende krijtheuvels en de archeologische resten dicht bij de route, zoals langwerpige grafheuvels uit de steentijd, ronde grafheuvels uit de bronstijd, forten uit de ijzertijd, en figuren van witte paarden in de krijtheuvels.

Het oostelijk deel volgt vanaf Streatley even de River Thames voordat het afbuigt naar de Chiltern Hills, voornamelijk over de noord-westelijke helling. Het wandelen is hier gevarieerder, langs wegen en paden, over open downland, door landbouwgrond en door bos. De route voert dicht bij of door dorpen en plaatsen.

Wandelreis Ridgeway:

 • Avebury World Heritage Site
 • Het open landschap van de Wessex Downs
 • De resten van Barbury Castle en Uffington Castle
 • Uffington White Horse Hill
 • De gezellige plaatsjes in de Cholting Hills
 • Negen overnachtingen in acht plaatsen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

Kaartje

De Ridgeway is een gemarkeerde National Trail in Zuid-Engeland. De wandelvakantie van tien dagen (onze standaardreis) heeft zeven wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt en één dag dat u een rond­wandeling maakt.

Trektocht Ridgeway standaardreis:

 • Wandelen per dag: 16 tot 24 km, gemiddeld 19 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 300 m
 • Looptijd per dag: 4½ tot 6½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 145 km
 • Hoogste punt: 266 m – Barbury Castle

Begin mei is tijd dat de boshyacinten een blauw tapijt vormen in de bossen van Chiltern. Ook komen dan de trekvogels terug om hier te broeden, zoals grasmussen, koekoeken en zwaluwen.

Programma Ridgeway

Dag 1: Aankomst Beckhampton/East Kennett
Check in na 16:00 uur. Maak een rondwandeling naar Avebury en verken de steencirkel en de Stone Avenue – een parallelle rij staande stenen direct ten zuiden van Avebury, circa 4 km.
Avebury steencirkel
Dag 2: Overton Hill – Ogbourne St George
De heuvel Overton Hill is het formele begin van de Ridgeway en ligt 1½ km ten zuiden van Avebury, vlak bij East Kennett. Heeft u gisteren geen tijd gehad om Avebury te bekijken dan kunt u vanuit East Kennett een ommetje maken (± 2 km extra) over de Stone Avenue naar Avebury en vandaar de route op pakken. En bij overnachting in Beckhampton wordt u even gebracht naar Overton Hill.
De route klimt geleidelijk naar Barbury Castle fort (265 m) uit de ijzertijd, nu slechts een cirkelvormige aarden wal in het landschap. Langs dit gedeelte zijn in de victoriaanse tijd groepjes beuken geplant als landschapselementen en om schapen beschutting te geven. Het platteland is een mengsel van bouwland – dat van kleur verandert met de seizoenen – en grasland waar schapen of runderen grazen. Het beste uitzicht heeft u als u afdaalt van Barbury Castle naar Smeathe's Ridge. Het dorp Ogbourne St George in de vallei van de River Og heeft huisjes opgebouwd uit blokken krijt met rieten daken. Afstand 16 km, looptijd 4½ uur.
Dag 3: Ogbourne St George – Bishopstone/Woolstone
De meest afgelegen etappe van de Ridgeway met uitzichten, de grafheuvel Wayland Smithy en Uffington Castle. Eerste een klimmetje over een holle weg om de Og Valley uit te komen, vervolgens blijft de route vrij vlak tot deze een snelweg kruist en dan volgt een met hagen omzoomde weg door het heuvelland. U bent omringd door velden die zich tot ver uitstrekken, met gewassen, schapen, runderen en soms ook varkens. Na de oversteek van de snelweg liggen aan de noordzijde van de route kleine dorpen (Bishopstone, Woolstone) vaak gebouwd van krijtblokken uitgehakt uit de downs. 16 km, 4½ uur. De B&B ligt van de route af.
Dag 4: Bishopstone/Woolstone – Letcombe Regis/Wantage
Vanaf Uffington Castle heeft u zicht op de White Horse, een meer dan honderd meter lange afbeelding gegraven in het krijt van de heuvel. Golvend en leeg downland. 18 km, 5 uur. De B&B ligt van de route af.
Uffington White Horse
Dag 5: Letcombe Regis/Wantage – Streatley/Goring
Golvend en leeg downland in het zuiden met af een toe een wat bos, en uitzicht op de Thames Valley in het noorden. Op een heldere dag kunt u de heuvels bij Oxford zien en in het oosten de Chiltern Hills. Dit is de regio van de paardenraces, als u vroeg op bent kunt u de renpaarden zien oefenen in volle galop. De Ridgeway volgt een breed pad met soms een heg. Hier overheerst de lucht en bent u blootgesteld aan de elementen bij nat, koud of warm weer. Na Bury Down gaat de route onder de snelweg door, en na Thurtle Down staat u bij Streatly aan de River Thames. 24 km, 6½ uur. Overnachting in door de River Thames gescheiden plaatjes Streatley of Goring.
Dag 6: Streatley/Goring – Watlington
De bekendste rivier van Engeland – de River Thames – is uw partner voor vanochtend als u langs de rivier door het weiland noordwaarts loopt via de dorpen South Stoke en North Stoke. U slaat af naar het oosten en volgt een smal afgelegen pad omzoomd met bosjes tussen de landerijen door, in het voorjaar staat het hier vol met boshyacinten (blue bells) en bosanemonen. Na het dorp Nuffield komt u in het gehucht Swyncombe – een van de mooiste delen van de Chilterns – met de gerestaureerde kerk van St Botolph. Nadat u afgedaald bent loopt u over een breed met hagen omzoomd pad naar Watlington 24 km, 6½ uur.
Dag 7: Watlington – Princes Riscborough
De dag begint met een vlak en breed pad over de historische Icknield Way onderlangs Chilterns scarp, met soms wat beukenbos. U kruist een snelweg en even verder gaat de Ridgeway door velden en over Lodge Hill (209 m) naar de plaats Princes Risborough. 18 km, 300 m, 5 uur.
Dag 8: Princes Riscorough – Tring/Wigginton
Een bosrijke etappe met veel beukenbos waar de Chilterns bekend om zijn. Ook is dit de meest heuvelachtige en inspannende etappe met diverse korte klimmetjes in en uit valleien. Het ene moment loopt u tussen de hoge, rechte en grijze stammen van de beuken, het volgende moment loopt u over een grasheuvel met uitzicht over de Vale of Aylesbury. Uiteindelijk daalt de route naar het kleine gezellige centrum van Wendover. De route loopt verder door beukenbos en langs boszomen tot bij Tring. Na Wigginton kruist u de snelweg hoog over een voetbrug en vervolgens kruist u het Grand Union Canal – dat eens een drukke waterweg was maar nu slechts plezier­vaart – en het spoor. 21 km, 5½ uur.
Dag 9: Rondwandeling Ivinghoe Beacon
U loopt door open landschap en door bos, vanaf Pitstone Hill ziet u het eindpunt van de Ridgeway al. Ivinghoe Beacon (230 m) vraagt een laatste klim en eenmaal bovenop de heuvel heeft u zicht op de Vale of Aylesbury. U loopt dezelfde weg terug naar uw accom­modatie (of u maakt een rond­wandeling via Icknield Way). 16 tot 19 km, 4¼ tot 5 uur. Overnachting Tring/Wigginton
Dag 10: Vertrek Tring/Wigginton
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 19 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Beckhampton/East Kennett
 2. Wandelen naar Ogbourne St George, 16 (+2) km
 3. Wandelen naar Bishopstone 16 km
 4. Wandelen naar Letcombe Regis/Wantage, 18 km
 5. Wandelen naar Streatley/Goring, 24 km
 6. Wandelen naar Watlington, 24 km
 7. Wandelen naar Princes Riscborough, 18 km
 8. Wandelen naar Tring/Wigginton, 21 km
 9. Rondwandeling Ivinghoe Beacon, 16 of 19 km
 10. Vertrek Tring/Wigginton

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Ridgeway
Ridgeway

Accommodatie Ridgeway

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

Omdat deze wandelroute grotendeels door weinig bewoond gebied gaat liggen accommo­daties niet telkens direct aan de route, soms liggen deze op enige afstand. De accommo­daties het dichtst bij de route proberen we het eerst te boeken – een voordeel dat u heeft bij vroeg boeken.

In Avebury zelf is geen geschikte accommodatie, u overnacht meestal in het nabijgelegen gehucht Beckhampton of East Kennett. In Tring/Wigginton verzorgt de herberg geen ontbijt, dit kunt u in het naastliggende dorpswinkel/café verkrijgen tegen contante betaling - maar niet op zondag. Als de herberg in Wigginton geen plek meer heeft boeken we u 3 km verderop bij de route in Aldbury. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway

Info & prijs Ridgeway

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschik­baarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Gebouw Weena
  Weena-Zuid 130 · 3012NC Rotterdam
 • Telefoon: 010 452 4452
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Ridgeway in Engeland WR534
 • Periode: begin april – eind oktober
 • Aanvang: dagelijks naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2020/2021
 • S · 9: 1093 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen.
 • Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt (op 2 na), bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten
 • Per party een Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder 2 x ontbijt Tring/Wigginton (contant te betalen), bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +40%
 • Soloreiziger niet mogelijk
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 7095 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 80115 p.p.
 • Taxirit van Tring naar Luton Airport
  • Maximaal drie passagiers 74 per party
  • Vier of vijf passagiers 94 per party
Ridgeway
Foto: Bernadette Herber

Heen- en terugreis Ridgeway

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Beckhampton of East Kennett bij Avebury (160 km van Londen St Pancras)
 • Eind: Wigginton (bij Tring, 60 km van Londen St Pancras)
Lokale reisroute heen*
 • Van Londen St Pancras Rail Station per Underground naar Londen Paddington; per trein naar Swindon; per bus (niet op zon- en feestdagen) of taxi naar Avebury/Beckhampton/East Kennett: lokale reistijd ± 3 uur (zaterdags + 1 uur).
Lokale reisroute terug*
 • Van Tring per trein naar Londen Euston; te voet naar Londen St Pancras Rail Station: lokale reistijd ± 1¼ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Eigen auto
Betaald parkeren. Om van eind- bij beginpunt te komen per openbaar vervoer reist u via London, reistijd ± 3½ uur, of per taxi in ± 2 uur.

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot, het vliegtuig of de internationale trein reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Ridgeway
Toon meer...

Foto's Ridgeway

 • Ridgeway
  Foto: Bernadette Herber
 • Ridgeway
  Foto: Bernadette Herber
 • Ridgeway
  Foto: Bernadette Herber
 • Ridgeway
  Foto: Bernadette Herber
 • Ridgeway
  Foto: Bernadette Herber
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Ridgeway
 • Diashow
Toon meer...
Scroll To Top