Isle of Wight Full Circle

Wandelvakantie in Engeland

Rondwandeling over het kust­pad om het eiland Wight, met soms een stukje binnenland. Wandel­trektocht over kliffen en promenades, en door populaire bad­plaatsen. Langs Osborne House, de Needles en Tennyson Down, begin en eind in Ryde. 115 km · 8 of 9 dagen.


Beschrijving Isle of Wight

Een eiland dat voor meer dan de helft bestaat uit een Area of Outstanding Natural Beauty, bijna 45 km beschermde kust, en een overvloed aan zon. Dit maakt het Isle of Wight een aantrekkelijke bestemming. Voeg hierbij een kustpad en je hebt een paradijs voor wandelaars.

De wandeling begint en eindigt in de plaats Ryde en volgt de kustlijn tegen de wijzers van de klok in. U wandelt door ongerept landschap, rust op het strand van Sandown, Shanklin of Ventnor, dwaalt door knusse plaatsjes als Cowes en Yarmouth. Onderweg komt u over de grote open vlakte Tennyson Down en kunt u zich verwonderen over de schoonheid van het estuarium in het noorden en de in zee aflopende heuvels in het zuiden.

Ryde ligt aan de oostkust op het eiland Wight en heeft goede veerverbindingen (catamaran) met Portsmouth, vanwaar directe treinverbinding is met Londen Gatwick. De drukke badplaats Ryde heeft brede stranden en een victoriaanse pier.

Wandelreis Isle of Wight Coastal Path:

 • De Needles, drie witte krijtrotsen in zee
 • Alum Bay en Tennyson Down: kliffen en panoramisch uitzicht
 • Schitterende kustlijn bij Freshwater Bay
 • Deels gemarkeerde wandelroute
 • Naar keuze 8 of 9 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

Isle of Wight Coastal Path is een grotendeels gemarkeerde long distance path in Zuid-Engeland. De wandelvakantie van acht dagen (onze standaardreis) heeft zes wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag minder of meer, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

De route voert over kliffen van kalk en zandsteen, door populaire badplaatsen en langs rustige baaien.

Trektocht Isle of Wight Coastal Path standaardreis:

 • Wandelen per dag: 14 tot 27 km, gemiddeld 19½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 300 m
 • Looptijd per dag: 3½ tot 7 uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 115 km
 • Hoogste punt: onder de 200 m
 • Gps-track beschikbaar

Kaartje

U wandelt slechts met uw dag­rugzakje; tussen de accommo­daties vervoeren wij uw bagage (per persoon 1 koffer van maximaal 15 kg). De route­beschrijvingen zijn in het Engels.


Programma Isle of Wight

Dag 1: Aankomst Ryde
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur. Als u van de veerboot stapt heeft u de keus om de lange victoriaanse pier af te lopen of om nog één halte met de trein te gaan.
Dag 2: Ryde –Cowes
Bij Binstead komt u langs een 13de eeuws kerkje, en na het bos bent u bij de ruïne van Quarr Abbey. Even verderop is de nieuwe abdij met tea garden. Na Wootton Creek wandelt u verder over rustige weggetjes en dan komt u bij de entree van Osborne House, ooit Queen Victoria's vakantiehuis (trek voor een bezoek zo'n 1½ uur uit). Van East Cowes loopt u via de pont over de River Medina het centrum van Cowes binnen. Afstand 14 km, hoogte­verschil 200 m, looptijd 3½ uur.
Quarr Abbey Osborne House & Garden
Dag 3: Cowes – Yarmouth
Over het kustpad langs Gurnard Head en bij Thorness Bay met uitzicht over de Solent gaat de route landinwaards door de velden en over landweggetjes door de gehuchten Newton en Shalfleet. Na Shalfleet kunt u de route met zo'n 3 km inkorten maar dan mist u de vogelrijke monding van de River Newtown met z'n vele kreken. Bij Hamstead komt u weer terug op het kustpad en via Bouldnor Cliff loopt u langs het kiezelstrand naar Yarmouth. 27 (of 23½ km), 250 m, 7 uur.
Yarmouth Castle
Dag 4: Yarmouth – Freshwater Bay
Via Colwell Bay naar Totland Bay, u stijgt geleidelijk naar Healdon Hill om weer af te dalen naar Alum Bay. Vervolgens stijgt u over de witte kliffen en brengt een kort ommetje u naar het uitzichtpunt over de Needles, drie witte krijtrotsen in zee met aan het eind de vuurtoren. Terug op de route wandelt u over Tennyson Down langs Tennyson Monument, met rondom uitzicht. 15 km, 250 m, 4 uur.
Dag 5: Freshwater Bay – Chale
De route volgt de kliflijn tot aan Chale met volop uitzicht. De kliffen veranderen van krijt naar zacht zandsteen en klei, met als resultaat kusterosie. De kloven met namen als Shepherds Chine en Whale Chine waren ooit smokkelaarshavens; u loopt om de kloven heen. 19½ km, 200 m, 5 uur.
Dag 6: Chale – Sandown
Verder over het klifpad met prachtig uitzicht over de zee, ooit waren hier veel smokkelaars. Op de heuvel ziet u de 14de eeuwe vuurtoren Pepperpot op Niton Down. Langs de Undercliff naar St Lawrence en over het klif­pad langs de Botanic Gardens naar Ventnor. U wandelt langs de kust over de Luccombe kliffen met veel korte steile klimmetjes en afdalingen. Langs het zandstrand van Shanklin en Sandown met beide een victoriaanse promenade. Op deze etappe komt kusterosie voor; u heeft enkele malen de keuze voor een inland-route of als het laag tij is over het strand te lopen. 21 km, 300 m, 5½ uur.
St Catherines Oratory (Pepperpot)
Dag 7: Sandown – Ryde
Vanaf Bembridge Down hebt u rondom uitzicht over de toegang tot de Solent en de drukke waterweg van het Kanaal. Na Culver Cliff en White Cliff loopt u om het plaatsje Bembridge met z'n grote zeilhaven. Na Bembridge Harbour gaat het pad terug naar de kustlijn en slingert het door de dorpen St Helens en Seaview om te eindigen in Ryde. 20 km, 200 m, 5½ uur.
Dag 8: Vertrek Ryde
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 19½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Ryde (niet op dinsdag of woensdag)
 2. Wandelen naar Cowes, 14 km
 3. Wandelen naar Yarmouth, 27 (of 23½) km
 4. Wandelen naar Freshwater Bay, 15 km
 5. Wandelen naar Chale, 19½ km
 6. Wandelen naar Sandown, 21 km
 7. Wandelen naar Ryde, 20 km
 8. Vertrek Ryde

Variant-B

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 17 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Ryde (niet op maandag of dinsdag)
 2. Wandelen naar Cowes, 14 km
 3. Wandelen naar Shalfleet, 15 km
 4. Wandelen naar Totland, 18 km
 5. Wandelen naar Freshwater Bay 11 km
 6. Wandelen naar Chale, 19½ km
 7. Wandelen naar Sandown, 21 km
 8. Wandelen naar Ryde, 20 km
 9. Vertrek Ryde

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Isle of Wight
Foto: Marleen Huisman

Accommodatie Isle of Wight

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, bijna altijd op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

In Shalfleet (variant-B) is geen accommo­datie. Als uw etappe hier eindigt dan wordt u in Shalfleet opgehaald en gebracht naar Cowes of Totland waar u een tweede nacht verblijft. De volgende ochtend wordt u terug gebracht naar Shalfleet zodat u uw wandeling kunt vervolgen.

In Yarmouth is weinig accommodatie, mogelijk overnacht u in het 4 km verder gelegen Totland Bay. Freshwater Bay accepteert in het weekend geen gasten voor één nacht. En als de B&B in Chale geen plek meer heeft dan boeken we u in Freshwater Bay. Afhankelijk van in welke plaats we u daadwerkelijk kunnen boeken wijzigt uw dagafstand iets, of hebt u een korte busrit naar uw accommodatie (bussen op Wight rijden vrij frequent).

Sussex
Sussex
Sussex
Sussex
Sussex
Sussex
Sussex

Info & prijs Isle of Wight

Contact WandelVakantie
 • Van 27 februari t/m 3 maart 2023 is het kantoor gesloten
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Isle of Wight Path in Engeland W450
 • Periode: begin april – half oktober
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • 27 april t/m 14 mei 2023: accommodaties zijn inmiddels volgeboekt
 • Beperkt 15 t/m 18 juni 2023 wegens Isle of Wight festival
 • Beperkt 29 juli t/m 4 augustus 2023 wegens Cowes week (regatta)
 • Hond meenemen: niet mogelijk
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
Prijs 2023
 • S · 7: 1048 Boek nu 
 • B · 8: 1158 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas van max 15 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 90115 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 90130 p.p.
 • Extra reispakket € 42
Korting
 • Korting € 30 p.p. als u deze vakantie boekt met aankomst voor 21 april of vanaf 21 september 2023 (datum aankomst is bepalend, korting wordt op factuur automatisch verrekend)
Isle of Wight

Heen- en terugreis Isle of Wight

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Ryde (120 km van Gatwick Airport)
 • Eind: Ryde
Lokale reisroute heen*
 • Van Londen Gatwick Airport per trein naar Portsmouth; per veerboot naar Ryde; per taxi of te voet naar uw accommo­datie: lokale reistijd ± 2½ uur.
 • Van Londen St Pancras Rail Station per Underground naar Londen Waterloo; per trein naar Portsmouth; per veerboot naar Ryde; per taxi of te voet naar uw accommo­datie: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Eigen auto
In Porthmouth bij de ferry betaald lang parkeren, neem uw auto niet mee op het eiland

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen; houd een ruime marge aan bij uw reisplanning. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot, het vliegtuig of de internationale trein reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Isle of Wight
Toon meer...

Foto's Isle of Wight

Isle of Wight
Foto: Jolanda Ragetli
Isle of Wight
Foto: Jolanda Ragetli
Isle of Wight
Foto: Jolanda Ragetli
Isle of Wight
Foto: Hester Ottink
Isle of Wight
Foto: Hester Ottink
Isle of Wight
Foto: Eva Cochius
Isle of Wight
Foto: Eva Cochius
Isle of Wight
Foto: Millicent Fraser
Isle of Wight
Foto: Marjolijn Gerrits
Isle of Wight
Foto: Marjolijn Gerrits
Isle of Wight
Foto: Caroline Halm
Isle of Wight
Foto: Caroline Halm
Isle of Wight
Foto: Sigrid Ettema
Isle of Wight
Foto: Sigrid Ettema
Isle of Wight
Foto: Sigrid Ettema
Isle of Wight
Foto: Arnoud Alderlieste
Isle of Wight
Foto: Arnoud Alderlieste
Isle of Wight
Foto: Arnoud Alderlieste
Isle of Wight
Foto: Arnoud Alderlieste
Isle of Wight
Foto: Arnoud Alderlieste
Isle of Wight
Foto: Marleen Huisman
Isle of Wight
Foto: Marleen Huisman
Isle of Wight
Foto: Marleen Huisman
Isle of Wight
Foto: Marleen Huisman
Isle of Wight
Foto: Marleen Huisman
Isle of Wight
Foto: Marleen Huisman
Isle of Wight
Foto: Karin van Brederode
Isle of Wight
Foto: Karin van Brederode
Isle of Wight
Foto: Karin van Brederode
Isle of Wight
Foto: Karin van Brederode
Isle of Wight
Foto: Karin van Brederode
Isle of Wight
Foto: Karin van Brederode
Isle of Wight
Foto: Bernadette Herber
Isle of Wight
Foto: Bernadette Herber
Isle of Wight
Foto: Bernadette Herber
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top