Isle of Wight Full Circle

Wandelvakantie in Engeland

Rondwandeling over het kust­pad om het eiland Wight, met soms een stukje binnenland. Wandel­trektocht over kliffen en promenades, en door populaire bad­plaatsen. Langs Osborne House, de Needles en Tennyson Down, begin en eind in Ryde. 115 km · 8 of 9 dagen.


Beschrijving Isle of Wight

Een eiland dat voor meer dan de helft bestaat uit een Area of Outstanding Natural Beauty, bijna 45 km beschermde kust, en een overvloed aan zon. Dit maakt het Isle of Wight een aantrekkelijke bestemming. Voeg hierbij een kustpad en je hebt een paradijs voor wandelaars.

De wandeling begint en eindigt in de plaats Ryde en volgt de kustlijn tegen de wijzers van de klok in. U wandelt door ongerept landschap, rust op het strand van Sandown, Shanklin of Ventnor, dwaalt door knusse plaatsjes als Cowes en Yarmouth. Onderweg komt u over de grote open vlakte Tennyson Down en kunt u zich verwonderen over de schoonheid van het estuarium in het noorden en de in zee aflopende heuvels in het zuiden.

Ryde ligt aan de oostkust op het eiland Wight en heeft goede veerverbindingen (catamaran) met Portsmouth, vanwaar directe treinverbinding is met Londen Gatwick. De drukke badplaats Ryde heeft brede stranden en een victoriaanse pier.

Wandelreis Isle of Wight Coastal Path:

 • De Needles, drie witte krijtrotsen in zee
 • Alum Bay en Tennyson Down: kliffen en panoramisch uitzicht
 • Schitterende kustlijn bij Freshwater Bay
 • Deels gemarkeerde wandelroute
 • Naar keuze 8 of 9 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar
 • Begin en einde gemakkelijk bereikbaar met de trein + ferry

Isle of Wight Coastal Path is een grotendeels gemarkeerde long distance path in Zuid-Engeland. De wandelvakantie van acht dagen (onze standaardreis) heeft zes wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag meer, de route zelf wijzigt niet maar u vermijdt de lange etappe van Cowes naar Yarmouth.

De route voert over kliffen van kalk en zandsteen, door populaire badplaatsen en langs rustige baaien.

Trektocht Isle of Wight Coastal Path standaardreis:

 • Wandelen per dag: 14 tot 28 km, gemiddeld 20 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 300 m
 • Looptijd per dag: 3½ tot 7½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 115 km
 • Hoogste punt: onder de 200 m

Kaartje

U wandelt slechts met uw dag­rugzakje; tussen de accommo­daties vervoeren wij uw bagage (per persoon 1 koffer van maximaal 15 kg). De route­beschrijvingen zijn in het Engels.


Programma Isle of Wight

Dag 1: Aankomst Ryde
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur. Als u van de veerboot stapt heeft u de keus om de lange victoriaanse pier af te lopen of om nog één halte met de trein te gaan.
Dag 2: Ryde – Cowes
Bij Binstead komt u langs een 13de eeuws kerkje, en na het bos bent u bij de ruïne van Quarr Abbey. Even verderop is de nieuwe abdij met tea garden. Na Wootton Creek wandelt u verder over rustige weggetjes en dan komt u bij de entree van Osborne House, ooit Queen Victoria's vakantiehuis (trek voor een bezoek zo'n 1½ uur uit). Van East Cowes loopt u via de pont over de River Medina het centrum van Cowes binnen. Afstand 14 km, hoogte­verschil 200 m, looptijd 3½ uur.
Quarr Abbey Osborne House & Garden
Dag 3: Cowes – Yarmouth
Over het kustpad langs Gurnard Head en bij Thorness Bay met uitzicht over de Solent gaat de route landinwaards door de velden en over landweggetjes door de gehuchten Newton en Shalfleet. Na Shalfleet kunt u de route met zo'n 3½ km inkorten maar dan mist u de vogelrijke monding van de River Newtown met z'n vele kreken. Bij Hamstead komt u weer terug op het kustpad en via Bouldnor Cliff loopt u langs het kiezelstrand naar Yarmouth. 28 (of 24 km), 250 m, 7½ uur.
Yarmouth Castle
Dag 4: Yarmouth – Freshwater Bay
Via Colwell Bay naar Totland Bay, u stijgt geleidelijk naar Healdon Hill om weer af te dalen naar Alum Bay. Optioneel kunt u bij Alum Bay naar het strand en vandaar een boottochtje doen naar the Needles. Vervolgens stijgt u over de witte kliffen en brengt een kort ommetje u naar het uitzichtpunt over de Needles, drie witte krijtrotsen in zee met aan het eind de vuurtoren. Terug op de route wandelt u over Tennyson Down langs Tennyson Monument, met rondom uitzicht. 15½ km, 300 m, 4½ uur. Boat Trip the Needles
Dag 5: Freshwater Bay – Chale
De route volgt de kliflijn tot aan Chale met volop uitzicht. De kliffen veranderen van krijt naar zacht zandsteen en klei, met als resultaat kusterosie. De kloven met namen als Shepherds Chine en Whale Chine waren ooit smokkelaarshavens; u loopt om de kloven heen. 19½ km, 200 m, 5 uur.
Dag 6: Chale – Shanklin/Sandown
Verder over het klifpad met prachtig uitzicht over de zee, ooit waren hier veel smokkelaars. Op de heuvel ziet u de 14de eeuwe vuurtoren Pepperpot op Niton Down. Langs de Undercliff naar St Lawrence en over het klif­pad langs de Botanic Gardens naar Ventnor. U wandelt langs de kust over de Luccombe kliffen met veel korte steile klimmetjes en afdalingen. Langs het zandstrand van Shanklin en Sandown met beide een victoriaanse promenade. Op deze etappe komt kusterosie voor; u heeft enkele malen de keuze voor een inland-route of als het laag tij is over het strand te lopen. 21 km, 300 m, 5½ uur.
St Catherines Oratory (Pepperpot)
Dag 7: Shanklin/Sandown – Ryde
Vanaf Bembridge Down hebt u rondom uitzicht over de toegang tot de Solent en de drukke waterweg van het Kanaal. Na Culver Cliff en White Cliff loopt u om het plaatsje Bembridge met z'n grote zeilhaven. Na Bembridge Harbour gaat het pad terug naar de kustlijn en slingert het door de dorpen St Helens en Seaview om te eindigen in Ryde. 20 km, 200 m, 5½ uur.
Dag 8: Vertrek Ryde
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 20 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Ryde (niet op dinsdag of woensdag)
 2. Wandelen naar Cowes, 14 km
 3. Wandelen naar Yarmouth, 28 (of 24) km
 4. Wandelen naar Freshwater Bay, 15½ km
 5. Wandelen naar Chale, 19½ km
 6. Wandelen naar Shanklin/Sandown, 21 km
 7. Wandelen naar Ryde, 20 km
 8. Vertrek Ryde

Variant-B

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 17 km per dag, zwaarte 2 (minder zwaar dan gemiddeld)

 1. Aankomst Ryde (niet op maandag of dinsdag)
 2. Wandelen naar Cowes, 14 km
 3. Wandelen naar Shalfleet, 16 km
 4. Wandelen naar Yarmouth / Totland, 12½ / 18 km
 5. Wandelen naar Freshwater Bay 15½ / 11 km
 6. Wandelen naar Chale, 19½ km
 7. Wandelen naar Shanklin/Sandown, 21 km
 8. Wandelen naar Ryde, 20 km
 9. Vertrek Ryde

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Isle of Wight
Foto: Marleen Huisman

Accommodatie Isle of Wight

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, bijna altijd op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

In Shalfleet (variant-B) is geen accommo­datie. Als uw etappe hier eindigt dan wordt u in Shalfleet opgehaald en gebracht naar Cowes of Totland waar u een tweede nacht verblijft. De volgende ochtend wordt u terug gebracht naar Shalfleet zodat u uw wandeling kunt vervolgen.

In Yarmouth, Totland en Freshwater Bay is nauwelijks accommodatie waar gasten voor één nacht welkom zijn. We boeken u daarom in een plaatsje twee nachten en omdat de bussen op het eiland redelijk frequent rijden neemt u de bus naar/van uw accommodatie. Ook als de B&B in Chale geen plek meer heeft boeken we u in Freshwater Bay. Afhankelijk van in welke plaats we u daadwerkelijk kunnen boeken wijzigt uw dagafstand iets.

Sussex
Sussex
Sussex
Sussex
Sussex
Sussex
Sussex
Sussex

Info & prijs Isle of Wight

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Isle of Wight Path 2024 in Engeland W450
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze, maar niet in augustus
 • Beperkt 19 t/m 24 juni 2024 wegens Isle of Wight festival
 • Beperkt 26 juli t/m 2 augustus 2024 wegens Cowes week (regatta)
 • Geen aankomst van 9 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 7: 1183 Boek nu 
 • B · 8: 1218 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +55%
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt (op 1 dag na), bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 15 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder 1 x ontbijt in Yarmouth, bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Extra reispakket € 42
Isle of Wight
Foto: Hester Ottink

Heen- en terugreis Isle of Wight

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Ryde (150 km van Londen)
 • Eind: Ryde
Lokale reisroute heen*
 • Van Londen Gatwick Airport per trein naar Portsmouth; per veerboot naar Ryde: lokale reistijd ± 3½ uur.
 • Van Londen St Pancras lopen naar Londen Euston; per Underground naar Londen Waterloo; per trein naar Portsmouth; per veerboot naar Ryde: lokale reistijd ± 4 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Vliegtuig**
Eigen auto
In Porthmouth bij de ferry betaald lang parkeren, neem uw auto niet mee op het eiland

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De internationale trein, veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Isle of Wight
Toon meer...

Foto's Isle of Wight

Isle of Wight
Foto: Jolanda Ragetli
Isle of Wight
Foto: Jolanda Ragetli
Isle of Wight
Foto: Jolanda Ragetli
Isle of Wight
Foto: Hester Ottink
Isle of Wight
Foto: Hester Ottink
Isle of Wight
Foto: Eva Cochius
Isle of Wight
Foto: Eva Cochius
Isle of Wight
Foto: Millicent Fraser
Isle of Wight
Foto: Marjolijn Gerrits
Isle of Wight
Foto: Caroline Halm
Isle of Wight
Foto: Caroline Halm
Isle of Wight
Foto: Sigrid Ettema
Isle of Wight
Foto: Sigrid Ettema
Isle of Wight
Foto: Sigrid Ettema
Isle of Wight
Foto: Arnoud Alderlieste
Isle of Wight
Foto: Arnoud Alderlieste
Isle of Wight
Foto: Arnoud Alderlieste
Isle of Wight
Foto: Arnoud Alderlieste
Isle of Wight
Foto: Arnoud Alderlieste
Isle of Wight
Foto: Marleen Huisman
Isle of Wight
Foto: Marleen Huisman
Isle of Wight
Foto: Marleen Huisman
Isle of Wight
Foto: Marleen Huisman
Isle of Wight
Foto: Marleen Huisman
Isle of Wight
Foto: Marleen Huisman
Isle of Wight
Foto: Karin van Brederode
Isle of Wight
Foto: Karin van Brederode
Isle of Wight
Foto: Karin van Brederode
Isle of Wight
Foto: Karin van Brederode
Isle of Wight
Foto: Karin van Brederode
Isle of Wight
Foto: Bernadette Herber
Isle of Wight
Foto: Bernadette Herber
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Isle of Wight
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top