Jurassic Coast Durdle Door

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht over het kustpad van Devon en Dorset, van de badplaats Exmouth naar de baai van Lulworth. De kust­strook met geërodeerde rots­formaties en met rode, grijze, witte en gele kliffen is Unesco wereld­erfgoed. 130 km · 10 dagen.


Beschrijving Jurassic Coast

De Jurassic Coast bestaat uit kliffen gevormd door sedimentaire gesteentelagen uit het Trias, Jura en Krijt; samen goed voor 180 miljoen jaar aardse geschiedenis. De rotsen bestaan uit rode en grijze leisteen, witte kalksteen en gele zandsteen. Er worden veel fossielen gevonden.

De Jurassic Coast strekt zich uit van Exmouth in Oost-Devon tot Swanage in Dorset. Door zijn unieke geologie en landvorm werd de kust in 2001 op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. De kust staat bloot aan erosie, waarbij grote stukken klif afbreken en in zee storten – in 2008 verdween bij een aardverschuiving 400 m klif de zee in. De kuststrook heeft een mild en zonnig klimaat.

Langs de klifrand loopt het South-West Coast Path, een gemarkeerde National Trail. De plaatsen langs de route hebben ieder een eigen karakter: Sidmouth is een deftige victoriaanse badplaats, Beer is een mooi dorp waar de vissersboten het kiezelstrand worden opgetrokken, Lyme Regis heeft steile straten en een middeleeuwse Cobb (havenmuur), in Abbotsbury staat de 15de eeuwse Catherina chapel, en Weymouth heeft een breed zandstrand en drukke haven.

Wandelreis Jurassic Coast:

 • Gemarkeerde kustwandeling
 • Unesco werelderfgoed
 • Mild en zonnig klimaat
 • Rode, grijze, witte en gele kliffen
 • Negen overnachtingen in acht plaatsen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

Deze wandelroute is gebaseerd op een deel van een National Trail. Onze Engelse collega heeft hieraan zelf variaties toegevoegd (uitzicht­punten, alternatieve wandel­trajecten, beziens­waardig­heden) voor een meer gevarieerde route op basis van eigen ervaringen. Hierdoor is een 'eigen' wandel­route ontstaan, de route­beschrijving is zeer uitgebreid.

Trektocht Jurassic Coast standaardreis:

 • Wandelen per dag: 14 tot 24 km, gemiddeld 18½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 600 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 6¼ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 130 km
 • Hoogste punt: 215 m – Abbotsbury Castle
 • Gps-track beschikbaar

Kaartje

Het gemarkeerde kustpad is eenvoudig te volgen, zeker met de gedetailleerde kaarten. Deze wandelvakantie is door iedereen die redelijk fit is goed te doen. Ook al is het hoogste punt van de route slechts 215 m, door de vele klimmetjes en afdalingen kan het hoogte­verschil aanzienlijk zijn.


Programma Jurassic Coast

Dag 1: Aankomst Exmouth
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur. Exmouth ligt aan de monding van de River Exe en is een typische Engelse badplaats.
Dag 2: Exmouth – Sidmouth
Een gemakkelijke wandeling over de rode kliffen, alhoewel later op de dag de heuvels wat hoger worden en de uitzichter langer. Grotendeels volgt u de klifrand, bij de oude haven van Budleigh Salterton daalt u af naar zeeniveau om de River Otter over te steken en dan weer te stijgen naar de kliffen. Afstand 21 km, hoogte­verschil 350 m, looptijd 5½ uur.
Dag 3: Sidmouth – Beer
U volgt de rug van de rode kliffen, met enkele abrubte en inspannende afdalingen naar beboste dalletjes met ook weer klimmetjes naar de kliftop. Na Branscombe verandert de kleur van de kliffen in het wit van de krijtrotsen. Beer heeft een beschut strand waar de vissersboten nog steeds met een lier worden opgetrokken. 14 km, 450 m, 4 uur.
Bakkerij, smidse and molen (Branscombe) Quarry caves
Dag 4: Beer – Lyme Regis
De wandeling door de prachtige sub-tropische jungle van de Undercliff vraagt de nodige tijd. De Undercliff is gevormd door vroegere aardverschuivingen van de kliffen, de ondergroei is nu zo dicht dat u de zee wel hoort maar niet ziet. 15 km, 300 m, 4 uur.
Dag 5: Lyme Regis
Eigen invulling: verken het plaatsje met z'n steile straatjes, of slenter langs de kust op zoek naar fossielen. Het museum organiseert fossielenwandelingen welke u best vooraf kunt boeken. Bij alles wat u doet wat met de zee te maken heeft, ben u bewust van het getij.
Lyme Regis museum Lyme Regis fossiel wandeling met gids Dorset and East Devon Coast, werelderfgoed Unesco
Dag 6: Lyme Regis – West Bay (Bridport harbour)
Tot aan Charmouth is het kustpad afgesloten vanwege kusterosie, de route loopt hier landinwaarts. Dan volgt een mooie etappe met prachtige uit­zichten. Een inspannende wandeling met veelvuldige afdalingen en stijgingen. 20 km, 600 m, 6 uur.
Dag 7: West Bay (Bridport harbour) – Abbotsbury
Vanaf West Bexington heeft u de keuze uit: A landroute over een heuvel naar de resten van Abbotsbury Castle (215 m), een fort uit de ijzertijd met prachtig panorama; B kustroute over Chesil Beach en dan landinwaarts langs de sub-tropische Abbotsbury gardens en St Catherine kapel. Over­nachting in het schilderachtige Abbotsbury, deze plaats heeft geen straatverlichting om de historische sfeer te behouden (zaklantaarn meenemen!) Abbotsburry is bekend om zijn swannery, een plaats waar de zwanen al sinds de middeleeuwen worden beschermd. 16 km, 100 m, 4¼ uur.
Subtropical gardens Swannery
Dag 8: Abbotsbury – Weymouth
Vanaf het zwanen­reservaat een pad over de lage heuvels naar de lagune van Fleet, dan langs de oever van de lange brakke lagune. By Weymouth heeft u de keuze om de kortste route naar uw accommodatie te nemen, of om de kustlijn langs het schiereiland Portland te volgen. 19 of 24 km, 200 m, 6¼ uur.
Dag 9: Weymouth – Lulworth Cove – Weymouth
Een wandeling vanaf Weymouth met een inspannend stuk in een prachtige omgeving: vergezichten vanaf de kalkrots White Nothe; de natuurlijke bogen van Bats Hole en Durdle Door. De dag eindigt bij het toeristische Stair Hole en Lulworth Cove. 's Middags transfer van Lulworth Cove terug naar uw accommodatie in Weymouth. 19 km, 350 m, 5 uur.
Dag 10: Vertrek Weymouth
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 18½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Exmouth
 2. Wandelen naar Sidmouth, 21 km
 3. Wandelen naar Beer, 14 km
 4. Wandelen naar Lyme Regis, 15 km
 5. Eigen invulling Lyme Regis
 6. Wandelen naar West Bay (Bridport harbour), 20 km
 7. Wandelen naar Abbotsbury, 16 km
 8. Wandelen naar Weymouth, 19 of 24 km
 9. Wandelen naar Lulworth Cove, transfer naar Weymouth 19 km
 10. Vertrek Weymouth

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Jurassic Coast

Accommodatie Jurassic Coast

U overnacht voornamelijk in kleine B&B's, guesthouses en inn's (herbergen) op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (op de gang of op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Een groeiend aantal accommodaties eist een minimaal verblijf van twee nachten, vooral in de weekenden en met feestdagen. Mocht dit voor uw geplande vakantie het geval zijn, dan boeken we u een tweede nacht in de overnachtingsplaats ervoor of erna met transfers heen en terug. Uw etappe-indeling en wandelroute wijzigt hierdoor niet.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Jurassic Coast
Jurassic Coast
Jurassic Coast
Jurassic Coast
Jurassic Coast
Jurassic Coast
Jurassic Coast

Info & prijs Jurassic Coast

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Jurassic Coast en Durdle Door in Engeland W354
 • Periode: half april – half oktober, beperkt in augustus
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Geen overnachting 3 t/m 11 augustus 2023 in Sidmouth wegens Folk Festival
 • Bij vijf of meer personen wordt u waarschijnlijk enkele nachten gesplitst over twee B&B's
 • Geen aankomst meer mogelijk van 18 augustus t/m 11 september
 • Hond meenemen: niet mogelijk
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak korter, soms langer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
Prijs 2023
 • S · 9: 1178 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies (meeste nachten eigen badkamer), ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten, taxi-transfer dag 9
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving met wandel­kaartjes, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
 • Overnachting Lyme Regis op vrijdags en zaterdags bij een kamer met aparte bedden, toeslag € 30 per kamer per nacht (tweepersoonsbed geen toeslag).
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 87115 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 87130 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Jurassic Coast
Foto: Eva Witte

Heen- en terugreis Jurassic Coast

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Exmouth (20 km van Exeter Airport)
 • Eind: Weymouth (100 km van Southampton Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Bristol Airport per Flyer express bus naar Bristol; per trein via Exeter naar Exmouth: lokale reistijd ± 3 uur.
 • Van Bristol Airport per MegaBus naar Exeter; per trein naar Exmouth: lokale reistijd ± 3 uur.
 • Van Southampton Airport per trein via Exeter naar Exmouth: lokale reistijd ± 4 uur.
 • Van Londen St Pancras Rail Station per Underground naar Londen Paddington; per trein naar Exmouth: lokale reistijd ± 4½ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Weymouth per trein naar Southampton Airport: lokale reistijd ± 2 uur.
 • Van Weymouth per trein naar Bristol; per bus naar Bristol Airport: lokale reistijd ± 4 uur.
 • Van Weymouth per trein via Southampton naar Londen Waterloo; per Underground naar Londen St Pancras Rail Station: lokale reistijd ± 4 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Eigen auto
In Exeter mogelijkheid tot betaald lang parkeren. Van Weymouth per taxi naar Exeter: afstand ± 100 km, lokale reistijd ± 1¾ uur.

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis omstreeks 09:00 aanvangt. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

** De veerboot, het vliegtuig of de internationale trein reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Jurassic Coast
Foto: Gerard op het Veld
Toon meer...

Foto's Jurassic Coast

Jurassic Coast
Foto: Irene Groothoff
Jurassic Coast
Foto: Irene Groothoff
Jurassic Coast
Foto: Irene Groothoff
Jurassic Coast
Foto: Irene Groothoff
Jurassic Coast
Foto: Irene Groothoff
Jurassic Coast
Foto: Irene Groothoff
Jurassic Coast
Foto: Eva Witte
Jurassic Coast
Foto: Eva Witte
Jurassic Coast
Foto: Eva Witte
Jurassic Coast
Foto: Eva Witte
Jurassic Coast
Foto: Eva Witte
Jurassic Coast
Foto: Eva Witte
Jurassic Coast
Foto: Eva Witte
Jurassic Coast
Foto: Gerard op het Veld
Jurassic Coast
Foto: Gerard op het Veld
Jurassic Coast
Foto: Gerard op het Veld
Jurassic Coast
Foto: Gerard op het Veld
Jurassic Coast
Foto: Nicolette Rigter
Jurassic Coast
Foto: Nicolette Rigter
Jurassic Coast
Foto: Nicolette Rigter
Jurassic Coast
Foto: Walter Mommersteeg
Jurassic Coast
Foto: Walter Mommersteeg
Jurassic Coast
Foto: Walter Mommersteeg
Jurassic Coast
Foto: Walter Mommersteeg
Jurassic Coast
Foto: Walter Mommersteeg
Jurassic Coast
Foto: Walter Mommersteeg
Jurassic Coast
Foto: Walter Mommersteeg
Jurassic Coast
Foto: Ingrid Renirie
Jurassic Coast
Foto: Ingrid Renirie
Jurassic Coast
Foto: Ingrid Renirie
Jurassic Coast
Foto: Ingrid Renirie
Jurassic Coast
Foto: Hilde Verhoeven
Jurassic Coast
Foto: Hilde Verhoeven
Jurassic Coast
Foto: Hilde Verhoeven
Jurassic Coast
Foto: Hilde Verhoeven
Jurassic Coast
Foto: Hilde Verhoeven
Jurassic Coast
Foto: Hilde Verhoeven
Jurassic Coast
Foto: Hilde Verhoeven
Jurassic Coast
Foto: Hilde Verhoeven
Jurassic Coast
Foto: Arnoud Alderlieste
Jurassic Coast
Foto: Arnoud Alderlieste
Jurassic Coast
Foto: Jan Harmsen
Jurassic Coast
Foto: Jan Harmsen
Jurassic Coast
Foto: Jan Harmsen
Jurassic Coast
Foto: Jan Harmsen
Jurassic Coast
Foto: Jan Harmsen
Jurassic Coast
Foto: Jan Harmsen
Jurassic Coast
Foto: Hilde Devriendt
Jurassic Coast
Foto: Hilde Devriendt
Jurassic Coast
Foto: Hilde Devriendt
Jurassic Coast
Foto: Hilde Devriendt
Jurassic Coast
Foto: Hilde Devriendt
Jurassic Coast
Foto: Hilde Devriendt
Jurassic Coast
Foto: Joyce Evers
Jurassic Coast
Foto: Joyce Evers
Jurassic Coast
Foto: Joyce Evers
Jurassic Coast
Foto: Joyce Evers
Jurassic Coast
Foto: Joyce Evers
Jurassic Coast
Foto: Joyce Evers
Jurassic Coast
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top