St Ives Bay & Land's End Cornwall West

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht in Cornwall langs surf­stranden en over inspan­nende kliffen, van Newquay over het South West Coast Path via de bad­plaats St Ives en Land's End naar Penzance. 140 km · 9 of 10 dagen.


Beschrijving St Ives Bay & Land's End

De wandeltocht langs de kust voert langs slaperige baaien en prachtige stranden, en over dramatische kliffen en heuvels met overblijfselen van de Cornish mijn­geschiedenis.

Van de badplaats en surfhoofdstad Newquay voert de wandeltocht via het brede zandstrand van Perranporth naar de smalle haven van Portreath - ooit een drukke overslag­haven van steenkool (import) en koper (export). Dan langs het strand door de zand­duinen bij Hayle met uitzicht over St Ives Bay tot aan de badplaats zelf. Het gezellig drukke en pittoreske St Ives heeft kronkelende geplaveide straten vol geschiedenis en traditie, neem de tijd om het te bekijken. De plaats heeft altijd grote aantrekkingskracht gehad op kunstenaars; Tate Galery heeft hier een dependance en ook vindt u hier Hepworth Sculpture Garden.

Wandelreis St Ives Bay & Land's End:

 • Kustpad: zandstranden en kliffen
 • Plaatsjes St Ives, Zennor en Mousehole
 • Heritage coast van St Agnes, Godrevy Portreath en Penwith
 • De kliffen zijn soms pittig
 • Naar keuze 9 of 10 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

Bij Pendeen ligt de Geevor Tin Mine van waaruit de mijn­bouw zich ooit verspreidde. De oude motor­huizen liggen verspreid in het landschap, Levant Mine en Beam Engine staan op de rand van de kliffen. Na het strand van Whitesand Bay komt u bij de meest westelijke punt van Engeland: Lands End. Vanaf de ruige kliffen en rotsen heeft u zicht op de vuur­toren. Even voor Porthcurno komt u langs het Minack openlucht­theater dat tegen de kliffen bij zee ligt. Via het haventje van Mousehole en de vissers­haven van Newlyn komt u bij Penzance.

Penzance ligt in de luwte van Mount's Bay en heeft het meest gematigde klimaat van de Britse eilanden waardoor er sub-tropische planten in de tuinen groeien zoals palmbomen en magnolia's.

Het South West Coast Path (SWCP) is een duizend kilo­meter lange National Trail die begint in Somerset, loopt door de graaf­schappen Devon en Cornwall en eindigt in Dorset. Deze gemarkeerde wandel­reis van 140 km is onderdeel van het SWCP en gaat langs de west­kust van Cornwall. De wandel­vakantie van tien dagen heeft acht wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Trektocht St Ives Bay & Land's End standaardreis:

 • Wandelen per dag: 10 tot 23½ km, gemiddeld 18½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 500 m
 • Looptijd per dag: 3 tot 6¼ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 140 km
 • Hoogste punt: onder 200 m

Kaartje

Ook al komt het hoogste punt niet boven de 200 m, door de vele kleine hoogte­verschillen kan het te over­bruggen hoogte­verschil per dag oplopen tot 700 m. We benadrukken dat wandelen over een kustpad meer inspanning vergt dan de afstand of de maximale hoogte zou doen vermoeden.

Deze wandelvakantie St Ives Bay & Land's End overlapt deels de wandel­vakantie Land's End .


Programma St Ives Bay & Land's End

Dag 1: Aankomst Newquay
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Wandelen Newquay – Perranporth
Bij Newquay heeft u gelijk de getijderivier Gannel over te steken. Afhankelijk van het tij neemt u de lage voetbrug (een vlonder over de rivier bij eb te belopen), of u loopt om de River Gannel heen. Op West Pentire komen veel wilde bloemen voor. Uitzicht op Crantock Beach en Carter's Rocks. Het wandelen door de duinen van Holywell en Perran Sands kan vrij vermoeiend zijn, maar als het getij goed uitkomt kunt u naar Perranporth over het strand lopen. Afstand 20 km, hoogte­verschil 300 m, looptijd 5¼ uur (bij vloed +3½ km).
Dag 3: Perranporth – Porthreath
Na de badplaats Perranporth voert de route eerst door een voormalig mijngebied over de ruige kliffen. Onderweg een paar vermoeiende stijgingen en afdalingen, maar ook vlakke stukken bovenlangs de kliffen met fantastisch uitzicht. Rond St Agnes Head nestelen alken, zeekoeten en drieteenmeeuwen. 20 km, 500 m, 5½ uur.
Dag 4: Porthreath – Hayle
Over de kliffen met uitzicht op rotsachtige baaien zoals Ralph's Cupboard, blijkbaar ooit een favoriete plek voor gesmokkelde buit. Na een paar korte klimmetjes wordt het pad vlak. Terwijl u de rotsachtige kliffen volgt ziet u onder u de ruige kronkelende riffen, zeehonden komen hier veel voor. Door de duinen achter het strand van Godrevy Point naar de monding van de Hayle. Hayle was ooit een belangrijke industriële haven en een centrum van mijnbouw en smelten van koper. 19½ km, 300 m, 5¼ uur.
Dag 5: Hayle – St Ives
Over weggetjes en een oude draaibrug om de riviermonding van de River Hayle heen, met op de slikken een vogelreservaat. Via de oude pelgrimroute St Michael’s Way en de spoorlijn langs Carbis Bay komt u op het gouden zand van Porthminster Beach bij St Ives. Het oude stadsdeel is de moeite van het bekijken zeker waard. Omdat vandaag een korte wandeling is heeft u de middag om te verpozen in St Ives. 10½ km, 150 m, 3 uur.
Tate Galery Hepworth Sculpture Garden
Dag 6: St Ives – Zennor/Treen
's Ochtends heeft u de tijd om het oude stadsdeel van St Ives verder te bekijken en om door de straatjes te slenteren. De route tot aan Pendeen is een van de zwaarste trajecten van het hele kustpad, uw snelheid ligt lager dan u zou verwachten maar de uitzichten compenseren dit ruimschoots. Het pad gaat op en neer, vaak daalt u af om een beek over te steken om dan direct weer te stijgen, zeer vermoeiend. Het landschap is ruig, robuust en leeg, Zennor en Treen liggen beide iets landinwaarts. 10½ km, 300 m, 3½ uur (naar Treen 2½ km meer)
Dag 7: Zennor/Treen – St Just
Verder over het pittige traject met zijn afdalingen, klimmetjes en uitzichten. Via de afgelegen vuurtoren bij Pendeen Watch verder over het ruige kustpad van de granieten kust. Na Cape Cornwall - waar de Atlantische stromen splitsen – loopt u landinwaart naar St Just. 21 km, 500 m, 6 uur (vanaf Treen 2½ km ninder).
Levant Engine House Geevor Tin Mine Museum Cornwall Mining Landscape, Unesco
Dag 8: St Just – Porthcurno
Over de kliffen en langs het zandstrand van Whitesand Bay naar Sennen Cove, een mix van makkelijk paden over de kliffen met korte afdalingen en klimmetjes. Onder u beukt de Atlantische Oceaan op de rotsen en heeft u kans zeehonden te zien. Eenmaal langs het toeristische Land’s End keert de rust terug. Vanaf het glooiende pad zijn er op een heldere dag fantastische uitzichten naar de Bisschop's Rock Lighthouse en de Isles of Scilly. Het Minack Theatre – een openluchttheater op de kliffen van Porthcurno – kijkt uit op zee. 20 km, 400 m, 5½ uur.
Minack Theatre
Dag 9: Porthcurno – Penzance
Het stuk net voor Lamorna gaat het pad tussen granieten keien met enkele lastige afdalingen en klimmetjes, verder is het een makkelijke wandeling. Mousehole heeft een kleine haven en smalle straten met granieten huisjes, Newlyn is een grote vissershaven. 20 km, 400 m, 5½ uur
Dag 10: Penzance vertrek
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 18 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Newquay
 2. Wandelen naar Perranporth, 20/23½ km
 3. Wandelen naar Porthreath, 20 km
 4. Wandelen naar Hayle, 19½ km
 5. Wandelen naar St Ives, 10½ km
 6. Wandelen naar Zennor/Treen, 10½/13 km
 7. Wandelen naar St Just, 21/18½ km
 8. Wandelen naar Porthcurno, 20 km
 9. Wandelen naar Penzance, 20 km
 10. Vertrek Penzance

Variant-A

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 20½ km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Newquay
 2. Wandelen naar Perranporth, 20/23½ km
 3. Wandelen naar Porthreath, 20 km
 4. Wandelen naar Carbis Bay, 26 km
 5. Wandelen naar Zennor/Treen, 15/18 km
 6. Wandelen naar St Just, 21/18½ km
 7. Wandelen naar Porthcurno, 20 km
 8. Wandelen naar Penzance, 20 km
 9. Vertrek Penzance

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

St Ives Bay & Land's End
Mousehole

Accommodatie St Ives Bay & Land's End

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

In St Ives vereisen veel accommodaties een minimaal verblijf van twee nachten, mogelijk verblijft u hier een extra nacht met transfers vanuit Hayle, Carbis Bay en/of Zennor. De accommodatie in Zennor is vrijwel altijd met een gedeelde badkamer, en alleen met tweepersoonsbed. En in Porthcurno is nauwelijks accommodatie beschikbaar zodat u waarschijnlijk overnacht in Penzance met transfers. Als de hier genoemde transfers op uw boeking van toepassing zijn dan zijn ze inclusief. Er zijn op deze tour geen drie­persoons­kamers beschikbaar.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Een groeiend aantal accommodaties eist een minimaal verblijf van twee nachten, vooral in de weekenden en met feestdagen. Mocht dit voor uw geplande vakantie het geval zijn, dan boeken we u een tweede nacht in de overnachtingsplaats ervoor of erna (en mocht er geen goed openbaar vervoer zijn dan ook taxitransfer heen en terug). Uw etappe-indeling en wandelroute wijzigt hierdoor niet.

Veel Engelsen brengen met de familie hun zomervakantie door aan de kust van Cornwall en Devon vanwege het vaak zonnige weer en de warme golfstroom. Zeker in augustus is het in de plaatsjes dan druk, accommodaties raken al vroeg volgeboekt.

Het reserveren van kamers voor deze wandelvakantie duurt vaak wat langer dan gemiddeld. Eventuele hindernissen kunnen wij vaak al in de eerste week melden, daarna lukt het zo goed als altijd.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Penzance
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End

Info & prijs St Ives Bay & Land's End

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Cornwall St Ives Bay en Land's End 2024 in Engeland W576
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze, maar niet in augustus
 • Geen aankomst van 9 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n drie weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 9: 1578 Boek nu 
 • A · 8: 1483 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger niet mogelijk - minimaal 2 reizigers vereist
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandelkaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Extra reispakket € 80
St Ives Bay & Land's End
Foto: Jeannette van der Ploeg

Heen- en terugreis St Ives Bay & Land's End

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Newquay (425 km van Londen)
 • Eind: Penzance (475 km van Londen)
Lokale reisroute heen*
 • Van Bristol Airport per Flyer express bus naar Bristol; per trein via Par naar Newquay: lokale reistijd ± 5 uur.
 • Van Londen St Pancras per Underground naar Londen Paddington; per trein via Par naar Newquay: lokale reistijd ± 6½ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Penzance per trein via Par naar Bristol; per Flyer Express bus naar Bristol Airport: lokale reistijd ± 5¼ uur.
 • Van Penzance per trein naar Londen Paddington; per Underground naar Londen St Pancras: lokale reistijd ± 6½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De internationale trein, veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

St Ives Bay & Land's End
Crowns engine houses
Toon meer...

Foto's St Ives Bay & Land's End

St Ives Bay & Land's End
Foto: Jeannette van der Ploeg
St Ives Bay & Land's End
Foto: Jeannette van der Ploeg
St Ives Bay & Land's End
Foto: Jeannette van der Ploeg
St Ives Bay & Land's End
Foto: Jeannette van der Ploeg
St Ives Bay & Land's End
Foto: Jeannette van der Ploeg
St Ives Bay & Land's End
Foto: Maarten van Veen
St Ives Bay & Land's End
Foto: Maarten van Veen
St Ives Bay & Land's End
Foto: Maarten van Veen
St Ives Bay & Land's End
Foto: Maarten van Veen
Cornwall Land's End
Foto: Wim Nagtegaal
Cornwall Land's End
Foto: Wim Nagtegaal
Cornwall Land's End
Foto: Wim Nagtegaal
Cornwall Land's End
Foto: Rene Hekman
Cornwall Land's End
Foto: Rene Hekman
Cornwall Land's End
Foto: Rene Hekman
Cornwall Land's End
Foto: Rene Hekman
Cornwall Land's End
Foto: Frans Dumortier
Cornwall Land's End
Foto: Dirk Decuypere
Cornwall Land's End
Foto: Dirk Decuypere
Cornwall Land's End
Foto: Dirk Decuypere
Cornwall Land's End
Foto: Dirk Decuypere
Cornwall Land's End
Foto: Dirk Decuypere
Cornwall Land's End
Foto: Dirk Decuypere
Cornwall Land's End
Foto: Anneke Prins
Cornwall Land's End
Foto: Anneke Prins
Cornwall Land's End
Foto: Herman Weggen
Cornwall Land's End
Foto: Herman Weggen
Cornwall Land's End
Foto: Herman Weggen
Cornwall Land's End
Foto: Erik van den Akker
Cornwall Land's End
Foto: Winnie Gloudemans
Cornwall Land's End
Foto: Winnie Gloudemans
Cornwall Land's End
Foto: Winnie Gloudemans
Cornwall Land's End
Foto: Harrie van Cranenburgh
Cornwall Land's End
Foto: Margriet Torny
Cornwall Land's End
Foto: Margriet Torny
Cornwall Land's End
Foto: Margriet Torny
Cornwall Land's End
Foto: Katrien Vervaele
Cornwall Land's End
Foto: Katrien Vervaele
Cornwall Land's End
Foto: Jan Pranger
Cornwall Land's End
Foto: Jan Pranger
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top