Mount's Bay & Lizard Point Cornwall South West

Wandelvakantie in Engeland

Een wandel­trektocht in Cornwall langs St Michaels Mount, door vissers­dorpen aan rivier­mondingen en over kliffen, van Penzance naar Falmouth over het South West Coast Path. 100 km · 7 of 8 dagen.


Beschrijving Mount's Bay & Lizard Point

Deze wandeling volgt van Penzance eerst Mount's Bay – het decor van St Michaels Mount. Na de vissersdorpen Porthleven en Mullion komt u langs Kynance Cove en over de kliffen van de Lizard. Via Cadgwith, Cover­ack en Helford komt u aan in het stadje Falmouth.

Penzance ligt in de luwte van Mount's Bay en heeft het meest gematigde klimaat van de Britse eilanden waardoor er sub-tropische planten in de tuinen groeien zoals palmbomen en magnolia's. Penzance heeft een aantrekkelijke promenade en haven, en muziek- en theater­festivals het hele jaar door. Ook in het toeristische Falmouth is veel te zien: Pendennis Castle, King of Queen's Pipe (bakstenen schoorsteen om gesmokkelde tabak te verbranden), en het gerestaureerde Arwenack House (14e-eeuws herenhuis).

Wandelreis Mount's Bay & Lizard Point:

 • Kustpad in een aangenaam klimaat
 • St Michael’s Mount
 • Schiereiland Lizard Head
 • Plaatsen Penzance en Falmouth
 • Naar keuze 7 of 8 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

De wandeltocht begint relatief eenvoudig. Bij Marazion kunt u genieten van het beste zicht op St Michael's Mount, een eiland dat bij eb over een dam te bereiken is (en bij vloed per motor­bootje). Uw wandeling over het kustpad komt langs Perranuthnoe, het zand­strand van Praa Sands, het vissersdorp Porthleven en over de zandbank Loe Bar. Het traject van Porthleven via the Lizard naar Cover­ack is een Area of Outstanding Natural Beauty (AOBN) met prachtige uitzichten vanaf de rotsen.

Het schiereiland Lizard is de meest zuidelijke punt van het Engeland. Langs de vuurtoren bij het dorp Lizard over ruige kliffen en langs kleine baaien. Tenslotte door een landschap met bos en velden om uiteindelijk een pontje te nemen (vaart van Pasen t/m okotber) om de Gillan Creek over te steken. Dan nogmaals een pont om de River Helford met zijn vele inhammen over te varen om aan te komen in de stad Falmouth.

Trektocht Mount's Bay & Lizard Point standaardreis:

 • Wandelen per dag: 13½ tot 19 km, gemiddeld 17 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 300 m
 • Looptijd per dag: 3¾ tot 5 uur
 • Zwaarte: 2 – minder zwaar dan gemiddeld
 • Totale afstand: 100 km
 • Hoogste punt: onder de 100 m

Kaartje

Het South West Coast Path (SWCP) is een duizend kilometer lange National Trail die begint in Somerset, loopt door de graafschappen Devon en Cornwall en eindigt in Dorset. Deze gemarkeerde wandelreis van 100 km is onderdeel van het SWCP en gaat langs de zuid­kust van Cornwall. De wandelvakantie van acht dagen heeft zes wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. Het pad is na zware regen op enkele plaatsen glibberig, een wandelstok is dan handig. De veerbootjes varen niet bij laag water, u kunt dan niet anders doen dan wachten.


Programma Mount's Bay & Lizard Point

Dag 1: Aankomst Penzance
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Wandelen Penzance – Praa Sands
De wandeling begint bij het station en loopt eerst tussen het spoor en de zee. Vanaf Marazion gaat de route over het klifpad waarbij u ook met de hoogteverschillen te maken krijgt. De gehele dag domineert de aanblik van St Michael’s Mount. Dit eiland met kasteel voor de kust van Marazion is bij laag water over een dam te bereiken. Afstand 15 km, stijgen 150 m, dalen 150 m, looptijd 4 uur. Bij Praa Sands is geen accommodatie; transfer naar uw overnachtings­plaats in de omgeving.
St Michael's Mount
Dag 3: Praa Sands – Mullion
De streek bij Perranuthnoe heeft een mijnverleden. De route gaat langs verleidelijke zandstrandjes, gevolgd door het ruige landschap bij Rinsey Head. Het unieke en mooie traject bij het vissersdorp Porthleven is een gebied van Special Scientific Interest. Vanaf Loe Bar wordt het pad smaller met klimmetjes en afdalingen. 19 km, 300 m, 250 m, 5 uur.
Dag 4: Mullion – The Lizard
U verlaat Mount's Bay en gaat verder over het klifpad. De leegheid op het schiereiland bij Predannack Cliffs dat deel uitmaakt van de Lizard National Nature Reserve is bijzonder, net zoals het witte zand en de turquoise zee bij Kynance Cove bij vloed. 13½ km, 250 m, 250 m, 3¾ uur.
Dag 5: The Lizard – Cover­ack
Over de meest zuidelijke punt van Engeland bij Lizard Point, met enkele korte pittige klimmetjes en afdalingen. Van Cadgwith naar Cover­ack (spreek uit 'Cover-ack') loopt vrij makkelijk. Het pad gaat over een geologisch mix van serpentijn, graniet en leisteen. Beagles Point is het begin van een stuk met weids uitzich over het kustpad voor u. 18 km, 300 m, 350 m, 5 uur.
Dag 6: Cover­ack – Helford
Wandeling over kliffen, door vissersdorpen en langs een werkende steengroeve. De officiële route gaat om Gillan Creek heen, veel wandelaars kiezen ervoor om het pontje over Gillan Creek te nemen – of bij laag water de kreek te voet te kruisen. Langs Helford River de route vervolgen door hellingbos. De dag eindigt met de oversteek van de River Helford, ooit favoriet bij piraten en smokkelaars. 19 km, 250 m, 250 m, 5 uur. In Helford is geen accommodatie zodat u overnacht in Mawnan Smith of in Falmouth (transfer inbegrepen).
Om aan te geven dat u met de pontjes naar de overkant wenst te gaan opent u het signaalbord op de kade, ze varen 'op verzoek'.

Helford River Boats
Dag 7: Helford – Falmouth
Een gemakkelijk traject door velden en langs beboste kliffen met kleine baaien. In Falmouth volgt u de promenade en rondt u de landtong met Pendennis Castle vanwaar u een fantastisch uitzicht heeft over Falmouth Bay. 16 km, 200 m, 200 m, 4¼ uur.
Pendennis Castle
Dag 8: Falmouth vertrek
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 17 km per dag, zwaarte 2 (minder zwaar dan gemiddeld)

 1. Aankomst Penzance
 2. Wandelen naar Praa Sands, 15 km
 3. Wandelen naar Mullion, 19 km
 4. Wandelen naar The Lizard, 13½ km
 5. Wandelen naar Coverack, 18 km
 6. Wandelen naar Helford, 19 km
 7. Wandelen naar Falmouth, 16 km
 8. Vertrek Falmouth

Variant-A

6 nachten / 7 dagen · gemiddeld 20 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Penzance
 2. Wandelen naar Porthleven, 22½ km
 3. Wandelen naar The Lizard, 23 km
 4. Wandelen naar Coverack, 18 km
 5. Wandelen naar Helford, 19 km
 6. Wandelen naar Falmouth, 16 km
 7. Vertrek Falmouth

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

St Michael’s Mount
St Michael’s Mount

Accommodatie Mount's Bay & Lizard Point

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Een groeiend aantal accommodaties eist een minimaal verblijf van twee nachten, vooral in de weekenden en met feestdagen. Mocht dit voor uw geplande vakantie het geval zijn, dan boeken we u een tweede nacht in de overnachtingsplaats ervoor of erna (en mocht er geen goed openbaar vervoer zijn dan ook taxitransfer heen en terug). Uw etappe-indeling en wandelroute wijzigt hierdoor niet.

Veel Engelsen brengen met de familie hun zomervakantie door aan de kust van Cornwall en Devon vanwege het vaak zonnige weer en de warme golfstroom. Zeker in augustus is het in de plaatsjes dan druk, accommodaties raken al vroeg volgeboekt.

Het reserveren van kamers voor deze wandelvakantie duurt vaak wat langer dan gemiddeld. Eventuele hindernissen kunnen wij vaak al in de eerste week melden, daarna lukt het zo goed als altijd.

In Praa Sands en Helford is geen accommodatie, u overnacht hier in de omgeving. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Penzance
Perranuthnoe
Porthleven
Caerthillian
Coverack
Mawnan

Info & prijs Mount's Bay & Lizard Point

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Cornwall Mount's Bay en Lizard Point 2024 in Engeland W567
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze, maar niet in augustus
 • 14 t/m 16 juni 2024 in Falmouth wegens Sea Shanty festival
 • Geen aankomst van 9 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n drie weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 7: 1163 Boek nu 
 • A · 6: 1023 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger niet mogelijk - minimaal 2 reizigers vereist
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandelkaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Cornwall Mount's Bay & Lizard Point

Heen- en terugreis Mount's Bay & Lizard Point

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Penzance (475 km van Londen)
 • Eind: Falmouth (450 km van Londen)
Lokale reisroute heen*
 • Van Bristol Airport per Flyer express bus naar Bristol; per trein via Truro naar Penzance: lokale reistijd ± 5½ uur.
 • Van Londen St Pancras per Underground naar Londen Paddington; per trein naar Penzance: lokale reistijd ± 6½ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Falmouth per trein via Truro naar Bristol; per Flyer Express bus naar Bristol Airport: lokale reistijd ± 5½ uur.
 • Van Falmouth per trein via Truro naar Londen Paddington; per Underground naar Londen St Pancras: lokale reistijd ± 6½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De internationale trein, veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Cornwall Mount's Bay & Lizard Point
Toon meer...

Foto's Mount's Bay & Lizard Point

Cornwall Penzance - Falmouth
Foto: Ben van Deel
Cornwall Penzance - Falmouth
Foto: Joost Blauw
Cornwall Penzance - Falmouth
Foto: Joost Blauw
Cornwall Penzance - Falmouth
Foto: Antje Walstra
Cornwall Penzance - Falmouth
Foto: Antje Walstra
Cornwall Penzance - Falmouth
Foto: Antje Walstra
Cornwall Penzance - Falmouth
Foto: Antje Walstra
Cornwall Penzance - Falmouth
Foto: Antje Walstra
Cornwall Mount's Bay
Cornwall Mount's Bay
Cornwall Mount's Bay
Cornwall Mount's Bay
Cornwall Mount's Bay
Cornwall Mount's Bay
Cornwall Mount's Bay
Cornwall Mount's Bay
Cornwall Mount's Bay
Cornwall Mount's Bay
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Cornwall Lizard Point
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top