Trebarwith

Cornwall

Wandelen in Engeland

Hartland Point & Tintagel Head Cornwall North West

Wandelvakantie in Engeland

Een wandeltrektocht langs surf­stranden, vissers­dorpen en over inspan­nende kliffen. Van Westward Ho! in Devon over het South West Coast Path langs Tintagel Castle naar Padstow in Cornwall. 130 km · 9 of 10 dagen.

Cornwall's noordkust kijkt uit op de Atlantische Oceaan. Brede surfstranden worden afgewisseld met door de golven geteisterde kliffen. Velen beschouwen dit traject van het South West Coast Path als een van de zwaarste, maar ook als een van de meest spectaculaire. Het kustpad kruist vele heuvelruggen en valleien, wat korte pittige klimmetjes en afdalingen tot gevolg heeft.

Het is een wandeltocht van contrasten, van zandstranden tot inspannende kliffen zoals tussen Hartland Quay en Bude. U komt langs de resten van koning Arthurs legendarische kasteel op de klif bij Tintagel, door de vissersdorpen Boscastle en Port Isaac om te eindigen bij de vissershaven van Padstow.

Het dorp Westward Ho! (dat net in Devon ligt) werd gesticht rond 1865 en is vernoemd naar de gelijknamige roman van Charles Kingsley die kort daarvoor was gepubliceerd. Port Isaac heeft gezellige straatjes met enkele monumentale gebouwen, en in de haven café's en pubs. Padstow is een idyllisch Cornish vissersdorp met volop café's en pubs, dat vaak is gebruikt als decor voor films en tv-programma's.

Wandelreis Hartland Point & Tintagel Head:

 • Kustpad: zandstranden en kliffen
 • Plaatsjes Boscastle, Port Isaac en Padstow
 • Resten van legendarisch Tintagel Castle
 • De kliffen aan de westkust zijn soms pittig
 • Naar keuze 9 of 10 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

Het South West Coast Path (SWCP) is een duizend kilometer lange National Trail die begint in Somerset, loopt door de graafschappen Devon en Cornwall en eindigt in Dorset. Deze gemarkeerde wandelreis van 130 km is onderdeel van het SWCP en gaat langs de noord­kust van Cornwall. De wandelvakantie van tien dagen heeft acht wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Trektocht Hartland Point & Tintagel Head standaardreis:

 • Wandelen per dag: 11½ tot 19½ km, gemiddeld 16¼ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 700 m
 • Looptijd per dag: 3¼ tot 5¾ uur
 • Zwaarte: 4 – zwaarder dan gemiddeld
 • Totale afstand: 130 km
 • Hoogste punt: High Cliff 223 m

Kaartje

Ook al komt het hoogste punt maar net boven de 200 m, door de vele kleine hoogte­verschillen kan het te over­bruggen hoogte­verschil per dag oplopen tot 700 m. We benadrukken dat wandelen over een kustpad meer inspanning vergt dan de afstand of de maximale hoogte zou doen vermoeden.

Programma Hartland Point & Tintagel Head

Dag 1: Aankomst Westward Ho!
Check in na 16:00 uur.
Dag 2: Wandelen Westward Ho! – Clovelly
Na een eenvoudig begin over een voormalige spoorlijn over de kliffen zigzagt het pad omhoog en wordt het inspannender. De tweede helft gaat over bospaden. De voormalige smokkelplaats Clovelly is nu een vissersdorp. Afstand 19 km, hoogte­verschil 500 m, looptijd 5¼ uur.
Dag 3: Clovelly – Hartland Quay
Het kustpad over Hartland Head gaat door verschillende landschappen: oude bossen, landelijk gebied en de open kliffen bij Hartland Point. Vervolgens langs de rotsachtige kust naar Hartland Quay. Water klettert neer op de rotsachtige stranden van de Atlantische Oceaan. 17 km, 400 m, 4¾ uur.
Dag 4: Hartland Quay – Morwenstow
Een inspannende wandeling over de rotsachtige kust, langs watervallen, en met enkele pittige afdaingen en klimmetjes om de vele rivierdalen over te steken. 14 km, 500 m, 4 uur.
Dag 5: Morwenstow – Bude
De rotsachtige kust is berucht om de vele scheepswrakken – meer dan 150 schepen zijn vergaan op de rotsen tussen Morwenstow en Bude. Het uitzicht in dit lege landschap is prachtig, vooral tussen Higher Sharpnose Point en Steeple Point. Dan volgt een stuk langs verleidelijk zandstranden naar Bude. 11½ km, 400 m, 3½ uur
Dag 6: Bude – Crackington Haven
Een gemakkelijke start over het grassige klifpad achter het strand langs naar Widemouth Bay. Dan wordt het pad ruiger en kruist steile dalen, waarvan Scrade de diepste en steilste vallei is. Een wandeling met weids uitzicht op de Atlantische Oceaan van het hoge klifpad, waar je je altijd bewust bent van de kracht van de zee en de wind. Het laatste stuk voor Crackington is slipperig en daardoor zaak om goed het pad te volgen. 16½ km, 600 m, 5 uur.
Dag 7: Crackington Haven – Tintagel
Indrukwekkende kliffen en bijzondere rotsformaties verleiden u om van de route af te wijken. Pittige klimmetjes uit de valleien en steile afdalingen vanaf de kliffen, en over het hoogste punt High Cliff (223 m). Er wordt gezegd dat op de landtong van Tintagel meer Romeins aardewerk is opgegraven dan in heel de rest van Groot-Brittannië. Samen met de heldhaftige en mysterieuze legendes van Koning Arthur moet dit een historisch belangrijk stuk kust geweest zijn. Op een rotsachtig eiland dat door een brug met het vasteland is verbonden liggen de resten van kasteel Tintagel. In het centrum van Tintagel is de Old Post Office uit de 14e eeuw een bezoek waard. 19 km, 700 m, 5¾ uur
Boscastle Museum of Witchcraft Tintagel Castle Tintagel Old Post Office
Dag 8: Tintagel – Port Isaac
Een inspannende wandeling, het pad tussen Trebarwith Strand en Port Isaac is lastig met enkele steile afdalingen en beklimmingen zoals bij Bounds Cliff. Het is echter zeer de moeite waard getuige de status van zowel Heritage Coast als ook Area of Outstanding Natural Beauty. 15 km, 600 m, 4½ uur. In Port Isaac is nauwelijks accommodatie, waarschijnlijk overnacht u in de omgeving.
Dag 9: Port Isaac – Padstow
Het kustpad volgt een ongerepte deel van de kust langs Pine Haven en de kaap The Rumps waarvan het uitzicht spectaculair is. Tot aan Polzeath is het een pittige wandeling met steile valleien en winderige landtongen, dan wordt het een gemakkelijker wandeling. Met de pont over de River Camel naar Padstow. 19½ km, 500 m, 5½ uur
Dag 10: Padstow vertrek
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 16½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Westward Ho!
 2. Wandelen naar Clovelly, 19 km
 3. Wandelen naar Hartland Quay, 17 km
 4. Wandelen naar Morwenstow, 14 km
 5. Wandelen naar Bude, 11½ km
 6. Wandelen naar Crackington Haven, 16½ km
 7. Wandelen naar Tintagel, 19 km
 8. Wandelen naar Port Isaac, 15 km
 9. Wandelen naar Padstow, 19½ km
 10. Vertrek Padstow

Variant-A

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 18½ km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Westward Ho!
 2. Wandelen naar Clovelly, 19 km
 3. Wandelen naar Hartland Quay, 17 km
 4. Wandelen naar Bude, 25 km
 5. Wandelen naar Crackington Haven, 16½ km
 6. Wandelen naar Tintagel, 19 km
 7. Wandelen naar Port Isaac, 15 km
 8. Wandelen naar Padstow, 19½ km
 9. Vertrek Padstow

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Hartland Point & Tintagel Head
Wiesje Miedema

Accommodatie Hartland Point & Tintagel Head

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

In Zuid-Engeland zijn de grond- en huizenprijzen altijd al hoog geweest. Hierdoor zijn veel huizen aan de kleine kant waardoor vaak ook de kamers in de B&B's kleiner zijn dan elders.

Veel Engelsen brengen met de familie hun zomervakantie door aan de kust van Cornwall vanwege het vaak zonnige weer en de warme golfstroom. Daardoor willen accommodaties de kamers voor augustus vaak alleen voor een week en niet voor een nacht verhuren. Probeer een vakantie in Cornwall in de maand augustus te mijden.

Het reserveren van kamers voor deze wandel­vakantie duurt vaak wat langer dan gemiddeld. Houdt u er rekening mee dat na ontvangst van uw boekings­formulier het al gauw zo'n twee weken vraagt voordat wij uw boeking daad­werkelijk kunnen bevestigen. Eventuele hinder­nissen kunnen wij vaak al in de eerste week melden, daarna lukt het zo goed als altijd.

In Crackington Haven is weinig accommodatie, waarschijnlijk overnacht u hier in de omgeving met transfers (inbegrepen). Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

 • Westward Ho!
 • Clovelly
 • Morwenstow
 • Bude
 • Tintagel
 • Padstow

Info & prijs Hartland Point & Tintagel Head

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschik­baarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Gebouw Weena
  Weena-Zuid 130 · 3012NC Rotterdam
 • Telefoon: 010 452 4452
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Cornwall Hartland Point en Tintagel Head in Engeland WR570
 • Periode: eind maart – eind oktober
 • Aanvang: dagelijks naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2020/2021
 • S · 9: 1143 Boek nu 
 • A · 8: 1023 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen.
 • Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten
 • Per party een Engelstalige route­beschrijving, wandelkaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +40%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +50%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 7095 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 80115 p.p.
Hartland Point & Tintagel Head
Foto: Marcel van Wel

Heen- en terugreis Hartland Point & Tintagel Head

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Westward Ho! (150 km van Bristol Airport)
 • Eind: Padstow (250 km van Bristol Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Bristol Airport per Flyer express bus naar Bristol; per trein via Exeter naar Barnstaple; per bus (niet op zondag) of taxi naar Westward Ho!: lokale reistijd ± 5 uur.
 • Van Londen St Pancras Rail Station per Underground naar Londen Paddington; per trein via Exeter naar Barnstaple; per bus (niet op zondag) of taxi naar Westward Ho!: lokale reistijd ± 6 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Padstow per bus naar Bodmin Parkway; per trein via Exeter naar Bristol; per Flyer Express bus naar Bristol Airport: lokale reistijd ± 5¾ uur.
 • Van Padstow per bus naar Bodmin Parkway; per trein naar Londen Paddington; per Underground naar Londen St Pancras Rail Station: lokale reistijd ± 6¾ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot, het vliegtuig of de internationale trein reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Hartland Point & Tintagel Head
Clovelly
Toon meer...

Foto's Hartland Point & Tintagel Head

 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Wiesje Miedema
 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Wiesje Miedema
 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Wiesje Miedema
 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Wiesje Miedema
 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Wiesje Miedema
 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Wiesje Miedema
 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Wiesje Miedema
 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Wiesje Miedema
 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Wiesje Miedema
 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Wiesje Miedema
 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Astrid van Zon
 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Astrid van Zon
 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Astrid van Zon
 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Astrid van Zon
 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Marcel van Wel
 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Marcel van Wel
 • Cornwall Tintagel Coast
  Foto: Marcel van Wel
 • Cornwall Tintagel Coast
 • Cornwall Tintagel Coast
 • Cornwall Tintagel Coast
 • Cornwall Tintagel Coast
 • Cornwall Tintagel Coast
 • Cornwall Tintagel Coast
 • Cornwall Tintagel Coast
 • Cornwall Tintagel Coast
 • Cornwall Tintagel Coast
 • Cornwall Tintagel Coast
 • Cornwall Tintagel Coast
 • Cornwall Tintagel Coast
 • Cornwall Tintagel Coast
 • Cornwall Tintagel Coast
 • Cornwall Tintagel Coast
 • Diashow
Toon meer...
Scroll To Top