Hartland Point & Tintagel Head Cornwall North West

Wandelvakantie in Engeland

Een wandeltrektocht langs surf­stranden, vissers­dorpen en over inspan­nende kliffen. Van Westward Ho! in Devon over het South West Coast Path langs Tintagel Castle naar Padstow in Cornwall. 130 km · 9 of 10 dagen.


Beschrijving Hartland Point & Tintagel Head

Cornwall's noordkust kijkt uit op de Atlantische Oceaan. Brede surfstranden worden afgewisseld met door de golven geteisterde kliffen. Velen beschouwen dit traject van het South West Coast Path als een van de zwaarste, maar ook als een van de meest spectaculaire. Het kustpad kruist vele heuvelruggen en valleien, wat korte pittige klimmetjes en afdalingen tot gevolg heeft.

Het is een wandeltocht van contrasten, van zandstranden tot inspannende kliffen zoals tussen Hartland Quay en Bude. U komt langs de resten van koning Arthurs legendarische kasteel op de klif bij Tintagel, door de vissersdorpen Boscastle en Port Isaac om te eindigen bij de vissershaven van Padstow.

Wandelreis Hartland Point & Tintagel Head:

 • Kustpad: zandstranden en kliffen
 • Legendarisch Tintagel Castle
 • De kliffen aan de westkust zijn soms pittig
 • Naar keuze 9 of 10 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

Het dorp Westward Ho! (dat net in Devon ligt) werd gesticht rond 1865 en is vernoemd naar de gelijknamige roman van Charles Kingsley die kort daarvoor was gepubliceerd. Clovelly is een toeristischs trekpleister en in particulier bezit - de meeste huizen aan de steile hoofdstraat staan op de monumentenlijst. Port Isaac heeft gezellige straatjes met enkele monumentale gebouwen, en in de haven café's en pubs. Padstow is een idyllisch Cornish vissersdorp met volop café's en pubs, dat vaak is gebruikt als decor voor films en in tv-series.

Het South West Coast Path (SWCP) is een duizend kilometer lange National Trail die begint in Somerset, loopt door de graafschappen Devon en Cornwall en eindigt in Dorset. Deze gemarkeerde wandelreis van 130 km is onderdeel van het SWCP en gaat langs de noord­kust van Cornwall. De wandelvakantie van tien dagen heeft acht wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Trektocht Hartland Point & Tintagel Head standaardreis:

 • Wandelen per dag: 12 tot 20 km, gemiddeld 16½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 550 m
 • Looptijd per dag: 3½ tot 5½ uur
 • Zwaarte: 4 – zwaarder dan gemiddeld
 • Totale afstand: 130 km
 • Hoogste punt: High Cliff 223 m

Kaartje

Ook al komt het hoogste punt maar net boven de 200 m, door de vele kleine hoogte­verschillen kan het te over­bruggen hoogte­verschil per dag oplopen tot 700 m. We benadrukken dat wandelen over een kustpad meer inspanning vergt dan de afstand of de maximale hoogte zou doen vermoeden.


Programma Hartland Point & Tintagel Head

Dag 1: Aankomst Westward Ho!
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Wandelen Westward Ho! – Clovelly
Na een eenvoudig begin over een voormalige spoorlijn over de kliffen zigzagt het pad omhoog en wordt het inspannender. De tweede helft gaat over bospaden. De voormalige smokkelplaats Clovelly is nu een toeristisch vissersdorp. Afstand 18 km, hoogte­verschil 500 m, looptijd 5¼ uur.
Dag 3: Clovelly – Hartland Quay
Het kustpad over Hartland Head gaat door verschillende landschappen: oude bossen, landelijk gebied en de open kliffen bij Hartland Point. Vervolgens langs de rotsachtige kust naar Hartland Quay. Water klettert neer op de rotsachtige stranden van de Atlantische Oceaan. 17 km, 350 m, 4¾ uur.
Dag 4: Hartland Quay – Morwenstow
Een inspannende wandeling over de rotsachtige kust, langs watervallen, en met enkele pittige afdaingen en klimmetjes om de vele rivierdalen over te steken. 14 km, 450 m, 4 uur.
Dag 5: Morwenstow – Bude
De rotsachtige kust is berucht om de vele scheepswrakken – meer dan 150 schepen zijn vergaan op de rotsen tussen Morwenstow en Bude. Het uitzicht in dit lege landschap is prachtig, vooral tussen Higher Sharpnose Point en Steeple Point. Dan volgt een stuk langs verleidelijk zandstranden naar Bude. 12 km, 250 m, 3½ uur.
Dag 6: Bude – Crackington Haven
Een gemakkelijke start over het grassige klifpad achter het strand langs naar Widemouth Bay. Dan wordt het pad ruiger en kruist steile dalen, waarvan Scrade de diepste en steilste vallei is. Een wandeling met weids uitzicht op de Atlantische Oceaan van het hoge klifpad, waar je je altijd bewust bent van de kracht van de zee en de wind. Het laatste stuk voor Crackington is slipperig en daardoor zaak om goed het pad te volgen. 16½ km, 400 m, 5 uur.
Dag 7: Crackington Haven – Tintagel
Indrukwekkende kliffen en bijzondere rotsformaties verleiden u om van de route af te wijken. Pittige klimmetjes uit de valleien en steile afdalingen vanaf de kliffen, en over het hoogste punt High Cliff (223 m). Er wordt gezegd dat op de landtong van Tintagel meer Romeins aardewerk is opgegraven dan in heel de rest van Groot-Brittannië. Samen met de heldhaftige en mysterieuze legendes van Koning Arthur moet dit een historisch belangrijk stuk kust geweest zijn. Op een rotsachtig eiland dat door een brug met het vasteland is verbonden liggen de resten van kasteel Tintagel. In het centrum van Tintagel is de Old Post Office uit de 14e eeuw een bezoek waard. 19 km, 550 m, 5½ uur.
Boscastle Museum of Witchcraft Tintagel Castle Tintagel Old Post Office
Dag 8: Tintagel – Port Isaac
Een inspannende wandeling, het pad tussen Trebarwith Strand en Port Isaac is lastig met enkele steile afdalingen en beklimmingen zoals bij Bounds Cliff. Het is echter zeer de moeite waard getuige de status van zowel Heritage Coast als ook Area of Outstanding Natural Beauty. 15 km, 400 m, 5 uur. In Port Isaac is nauwelijks accommodatie, waarschijnlijk overnacht u in de omgeving.
Dag 9: Port Isaac – Padstow
Het kustpad volgt een ongerepte deel van de kust langs Pine Haven en de kaap The Rumps waarvan het uitzicht spectaculair is. Tot aan Polzeath is het een pittige wandeling met steile valleien en winderige landtongen, dan wordt het een gemakkelijker wandeling. Met de pont over de River Camel naar Padstow. 20 km, 250 m, 5½ uur.
Dag 10: Padstow vertrek
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 16½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Westward Ho!
 2. Wandelen naar Clovelly, 18 km
 3. Wandelen naar Hartland Quay, 17 km
 4. Wandelen naar Morwenstow, 14 km
 5. Wandelen naar Bude, 12 km
 6. Wandelen naar Crackington Haven, 16½ km
 7. Wandelen naar Tintagel, 19 km
 8. Wandelen naar Port Isaac, 15 km
 9. Wandelen naar Padstow, 20 km
 10. Vertrek Padstow

Variant-A

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 19 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Westward Ho!
 2. Wandelen naar Clovelly, 18 km
 3. Wandelen naar Hartland Quay, 17 km
 4. Wandelen naar Bude, 25 km
 5. Wandelen naar Crackington Haven, 16½ km
 6. Wandelen naar Tintagel, 19 km
 7. Wandelen naar Port Isaac, 15 km
 8. Wandelen naar Padstow, 20 km
 9. Vertrek Padstow

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Hartland Point & Tintagel Head
Foto: Wiesje Miedema

Accommodatie Hartland Point & Tintagel Head

U overnacht in een mix van B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Een groeiend aantal accommodaties eist een minimaal verblijf van twee nachten, vooral in de weekenden en met feestdagen. Mocht dit voor uw geplande vakantie het geval zijn, dan boeken we u een tweede nacht in de overnachtingsplaats ervoor of erna (en mocht er geen goed openbaar vervoer zijn dan ook taxitransfer heen en terug). Uw etappe-indeling en wandelroute wijzigt hierdoor niet.

Veel Engelsen brengen met de familie hun zomervakantie door aan de kust van Cornwall en Devon vanwege het vaak zonnige weer en de warme golfstroom. Zeker in augustus is het in de plaatsjes dan druk, accommodaties raken al vroeg volgeboekt.

Het reserveren van kamers voor deze wandelvakantie duurt vaak wat langer dan gemiddeld. Eventuele hindernissen kunnen wij vaak al in de eerste week melden, daarna lukt het zo goed als altijd.

Clovelly village is niet toegankelijk voor de bagagevervoerder, uw bagage wordt niet gebracht/gehaald bij uw hotel maar in een opslagruimte bovenin het dorp.
In Crackington Haven is weinig accommodatie, waarschijnlijk overnacht u hier in de omgeving met transfers (inbegrepen). Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Westward Ho!
Clovelly
Morwenstow
Bude
Tintagel
Padstow

Info & prijs Hartland Point & Tintagel Head

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Cornwall Hartland Point en Tintagel Head 2024 in Engeland W570
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze, maar niet in augustus
 • Geen aankomst van 9 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het momenteel zo'n drie tot vier weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 9: 1513 Boek nu 
 • A · 8: 1418 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger niet mogelijk - minimaal 2 reizigers vereist
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandelkaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track Dit ontvangt u zo'n vier weken voor aanvang.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
Hartland Point & Tintagel Head
Foto: Marcel van Wel

Heen- en terugreis Hartland Point & Tintagel Head

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Westward Ho! (350 km van Londen)
 • Eind: Padstow (450 km van Londen)
Lokale reisroute heen*
 • Van Bristol Airport per Flyer express bus naar Bristol; per trein via Exeter naar Barnstaple; per bus (niet op zondag) of taxi naar Westward Ho!: lokale reistijd ± 5 uur.
 • Van Londen St Pancras per Underground naar Londen Paddington; per trein via Exeter naar Barnstaple; per bus (niet op zondag) of taxi naar Westward Ho!: lokale reistijd ± 6 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Padstow per bus (niet op zondag) of per taxi naar Bodmin Parkway; per trein via Exeter naar Bristol; per Flyer Express bus naar Bristol Airport: lokale reistijd ± 5¾ uur.
 • Van Padstow per bus (niet op zondag) of per taxi naar Bodmin Parkway; per trein naar Londen Paddington; per Underground naar Londen St Pancras: lokale reistijd ± 6½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De internationale trein, veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Hartland Point & Tintagel Head
Clovelly
Toon meer...

Foto's Hartland Point & Tintagel Head

Cornwall Tintagel Coast
Foto: Wiesje Miedema
Cornwall Tintagel Coast
Foto: Wiesje Miedema
Cornwall Tintagel Coast
Foto: Wiesje Miedema
Cornwall Tintagel Coast
Foto: Wiesje Miedema
Cornwall Tintagel Coast
Foto: Wiesje Miedema
Cornwall Tintagel Coast
Foto: Wiesje Miedema
Cornwall Tintagel Coast
Foto: Wiesje Miedema
Cornwall Tintagel Coast
Foto: Wiesje Miedema
Cornwall Tintagel Coast
Foto: Wiesje Miedema
Cornwall Tintagel Coast
Foto: Astrid van Zon
Cornwall Tintagel Coast
Foto: Astrid van Zon
Cornwall Tintagel Coast
Foto: Astrid van Zon
Cornwall Tintagel Coast
Foto: Astrid van Zon
Cornwall Tintagel Coast
Foto: Marcel van Wel
Cornwall Tintagel Coast
Foto: Marcel van Wel
Cornwall Tintagel Coast
Foto: Marcel van Wel
Cornwall Tintagel Coast
Cornwall Tintagel Coast
Cornwall Tintagel Coast
Cornwall Tintagel Coast
Cornwall Tintagel Coast
Cornwall Tintagel Coast
Cornwall Tintagel Coast
Cornwall Tintagel Coast
Cornwall Tintagel Coast
Cornwall Tintagel Coast
Cornwall Tintagel Coast
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top