The Dodman & Gribbin Head Cornwall South East

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht over het kustpad in Cornwall met pittoreske vissers­dorpen aan rivier­mondingen, van Falmouth over het South West Coast Path via Fowey naar Plymouth. 130 km · 8, 9 of 12 dagen.


Beschrijving The Dodman & Gribbin Head

Een boeiende wandeling over een klifpad langs een grotendeels beschermde kustlijn. Over granieten landtongen, door beboste valleien en langs rotsachtige inhammen, met eindeloze vergezichten en uitzicht over de altijd aanwezige zee. Dit deel van het South West Coast Path is zeer pittoresk.

Het begint bij de drukke haven van Falmouth en eindigt bij de historische haven van Plymouth. Daartussen kleine vissersdorpen en gezellige haventjes, zoals majestueus St Mawes, pittoresk Portloe en bruisend Mevagissey. In de zee onder de rotsen zijn vaak zeehonden te zien.

De route kronkelt over een mix van ruige en agrarische heuvel­landschappen. Met veerbootjes kruist u de rivieren om te eindigen aan de Tamar River bij Plymouth. De Cremyll Ferry brengt u over de rivier naar het einde van de wandeling. Sommige veerbootjes varen niet een uur voor en een uur na laag water, u kunt dan niet anders doen dan wachten.

Wandelreis The Dodman & Gribbin Head:

 • Kustpad in een aangenaam klimaat
 • Landhoofden the Dodman, Gribbin Head en Rame Head
 • Vissersdorpen en de plaatsen Falmouth en Plymouth
 • Roseland, Polperro en Rame Head Heritage Coast
 • Naar keuze 7, 8 of 11 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

In het toeristische Falmouth is veel te zien: Pendennis Castle, King's Pipe (bakstenen schoorsteen om gesmokkelde tabak te verbranden), en het gerestaureerde Arwenack House (14e-eeuws herenhuis). Plymouth heeft een gezellig drukke haven. Ook kunt u er een rond­leiding doen in een gin distilleerderij of Mount Edgcumbe Park bezoeken.

Trektocht The Dodman & Gribbin Head standaardreis:

 • Wandelen per dag: 12 tot 26 km, gemiddeld 19 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 450 m
 • Looptijd per dag: 3¼ tot 7 uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 130 km
 • Hoogste punt: Battern Cliffs 141 m

Kaartje

Het South West Coast Path (SWCP) is een duizend kilometer lange National Trail die begint in Somerset, loopt door de graafschappen Devon en Cornwall en eindigt in Dorset. Deze gemarkeerde wandelreis van 130 km is onderdeel van het SWCP en gaat langs de zuidoost­kust van Cornwall. De wandel­vakantie van negen dagen heeft zeven wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.


Programma The Dodman & Gribbin Head

Dag 1: Aankomst Falmouth
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Pendennis Castle
Dag 2: Wandelen Falmouth / Place – Portloe / Veryan
Vanuit Falmouth met een veerboot over de monding van de Penryn River en Fal River naar St Mawes, en een tweede pont over de monding van Percuil River naar Place (vaartijd totaal zo'n ¾ uur, kaartjes bij kiosk op pier). Vanaf het wandelpad over het Roseland schiereiland (AOBN) heeft u uitzicht terug op Falmouth (als u deze afsteekt dan verkort u de wandeling met 4 km). De route begint vrij gemakkelijk, vanaf Porthscatho worden de klimmetjes en afdalingen pittiger. Veryan ligt landinwaarts van de route af. Afstand 22 km, hoogte­verschil 300 m, looptijd 6 uur.
Falmouth Ferry St Mawes Castle
Dag 3: Portloe / Veryan – Mevagissey
De route gaat door het landelijke gebied van Caerhays Castle. Van Hemmick Beach worden de kliffen hoger en winderiger, de landtong van Dodman Point (114 m) biedt fantastisch uitzicht. Via Gorran Haven en Chapel Point een gemakkelijke wandeling naar de drukke vissershaven van Mevagissey. 22½ km, 450 m, 6 uur.
Dag 4: Mevagissey – Charlestown
Een dag met veel klimmetjes en afdalingen. Vanaf Pentewan vormen de hoge kliffen een indrukwekkend landschap dat inspannend wandelen is. Rond St Austell bloeide in de 19e eeuw de china clay (porseleinaarde) industrie, wat resulterend in de "Cornish Alps". Het pad blijft stijgen en dalen tot aan de haven van Charlestown. 12 km, 250 m, 3¼ uur.
Dag 5: Charlestown – Fowey
Bij Par om de China Clay industrie en naar het uitgestrekte strand van Par Sands met uitzicht op Gribbin Head. Na een vrij eenvoudig stuk van Polkerris tot aan Gribbin Head volgt een stuk langs hoge kliffen en baaien met fantastische uitzichten. Fowey (spreek uit als 'Foy', rijmt op 'toy') ligt aan een getijde krekengebied en heeft een mooi historisch centrum. 17 km, 250 m, 4½ uur.
Dag 6: Fowey – Looe
Met de veerboot de Fowey River over naar Polruan. Vanwege de wilde schoonheid is een groot deel van de kust tot aan Polperro eigendom van de National Trust. Het inspannende pad klimt over de kliffen en daalt naar rotsachtige baaien, via Polperro tot aan Looe. 20 km, 450 m, 5½ uur.
Polruan Ferry
Dag 7: Looe – Crafthole
Na het vakantiedorp Millendreath gaat het pad over de Bodigga Cliffs met uitzicht over de kust en in de verte Rame Head. Het pad blijft stijgen en dalen met als hoogste punt Battern Cliffs (141 m). Dan een heerlijke klifwandeling naar het vissersdorp Portwrinkle met uitzicht op Whitsand Bay en verder. 14 km, 400 m, 4 uur.
Dag 8: Crafthole – Plymouth (Barbican)
Een overwegend eenvoudige wandeling met slechts enkele klimmetjes en afdalingen. Bij Tregantle Fort is een militair oefenterrein en bij rode vlaggen neemt u de parallelweg. Over de met vakantiehuisjes bezaaide ruige kliffen bij Freathy naar de kaap van Rame Head met weids uitzicht. Plymouth is niet meer ver weg, maar naar Penlee Point wordt het pad nog verrassend ruig. Over beschutte bospaden naar de tweelingdorpen Cawsand en Kingsand. Na Cawsand Bay door het parklandschap Mount Edgcumbe Country Park en met de veerboot naar de grote plaats Plymouth aan The Sound (Barbican Waterfrond). 26 km, 350 m, 7 uur.
Cremyll Ferry Mount Edgcumbe House and Country Park Plymouth Gin Distillery
Dag 9: Plymouth vertrek
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 19 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Falmouth
 2. Wandelen naar Portloe/Veryan, 22 km
 3. Wandelen naar Mevagissey, 22½ km
 4. Wandelen naar Charlestown, 12 km
 5. Wandelen naar Fowey, 17 km
 6. Wandelen naar Looe, 20 km
 7. Wandelen naar Crafthole, 14 km
 8. Wandelen naar Plymouth, 26 km
 9. Vertrek Plymouth

Variant-A

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 22 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Falmouth
 2. Wandelen naar Portloe/Veryan, 22 km
 3. Wandelen naar Mevagissey, 22½ km
 4. Wandelen naar Par, 17½ km
 5. Wandelen naar Polperro, 23 km
 6. Wandelen naar Crafthole, 22 km
 7. Wandelen naar Plymouth, 26 km
 8. Vertrek Plymouth

Variant-B

11 nachten / 12 dagen · gemiddeld 13 km per dag, zwaarte 2 (minder zwaar dan gemiddeld)

 1. Aankomst Falmouth
 2. Wandelen naar Portscatho, 10 km
 3. Wandelen naar Portloe/Veryan, 12 km
 4. Wandelen naar Gorran Haven, 17 km
 5. Wandelen naar Charlestown, 17½ km
 6. Wandelen naar Fowey, 17 km
 7. Wandelen naar Polperro, 12 km
 8. Wandelen naar Looe, 9 km
 9. Wandelen naar Crafthole, 13 km
 10. Wandelen naar Kingsand/Cawsand, 16 km
 11. Wandelen naar Plymouth, 10½ km
 12. Vertrek Plymouth

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Peter Miltenburg

Accommodatie The Dodman & Gribbin Head

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Een groeiend aantal accommodaties eist een minimaal verblijf van twee nachten, vooral in de weekenden en met feestdagen. Mocht dit voor uw geplande vakantie het geval zijn, dan boeken we u een tweede nacht in de overnachtingsplaats ervoor of erna (en mocht er geen goed openbaar vervoer zijn dan ook taxitransfer heen en terug). Uw etappe-indeling en wandelroute wijzigt hierdoor niet.

Veel Engelsen brengen met de familie hun zomervakantie door aan de kust van Cornwall en Devon vanwege het vaak zonnige weer en de warme golfstroom. Zeker in augustus is het in de plaatsjes dan druk, accommodaties raken al vroeg volgeboekt.

Het reserveren van kamers voor deze wandelvakantie duurt vaak wat langer dan gemiddeld. Eventuele hindernissen kunnen wij vaak al in de eerste week melden, daarna lukt het zo goed als altijd.

Suggestie voor een extra overnachting: Mevagissey (per bus of taxi naar Lost Gardens of Heligan of Eden Project Garden). In Portloe, Par, Crafthole en Cawsand/Kingsand is nauwelijks/geen accommodatie, u overnacht hier in de omgeving (soms met transfers). Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Falmouth
Mevagissey
Charlestown
Fowey
Crafthole
Plymouth

Info & prijs The Dodman & Gribbin Head

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Cornwall the Dodman en Gribbin Head 2024 in Engeland W573
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze, maar niet in augustus
 • 14 t/m 16 juni 2024 in Falmouth wegens Sea Shanty festival
 • 22 t/m 29 juni 2024 in Mevagissey wegens Feast Week
 • 17 t/m 24 augustus 2024 in Fowey wegens Regatta week
 • Geen aankomst van 9 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n drie weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger niet mogelijk - minimaal 2 reizigers vereist
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandelkaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Bianca Waijboer

Heen- en terugreis The Dodman & Gribbin Head

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Falmouth (450 km van Londen)
 • Eind: Plymouth (400 km van Londen)
Lokale reisroute heen*
 • Van Bristol Airport per Flyer express bus naar Bristol; per trein via Plymouth naar Falmouth: lokale reistijd ± 5½ uur.
 • Van Londen St Pancras per Underground naar Londen Paddington; per trein via Truro naar Falmouth: lokale reistijd ± 6½ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Plymouth per trein naar Bristol; per Flyer Express bus naar Bristol Airport: lokale reistijd ± 3½ uur.
 • Van Plymouth per MegaBus naar Bristol; per Flyer Express bus naar Bristol Airport: lokale reistijd ± 3½ uur.
 • Van Plymouth per trein naar Londen Paddington; per Underground naar Londen St Pancras: lokale reistijd ± 5 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De internationale trein, veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Frank Jacobs
Toon meer...

Foto's The Dodman & Gribbin Head

Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Peter Miltenburg
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Peter Miltenburg
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Peter Miltenburg
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Peter Miltenburg
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Peter Miltenburg
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Peter Miltenburg
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Frank Jacobs
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Frank Jacobs
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Frank Jacobs
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Frank Jacobs
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Frank Jacobs
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Frank Jacobs
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Frank Jacobs
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Frank Jacobs
Cornwall Zuid
Cornwall Zuid
Cornwall Zuid
Cornwall Zuid
Cornwall Zuid
Cornwall Zuid
Cornwall Zuid
Cornwall Zuid
Cornwall Zuid
Cornwall Zuid
Cornwall Zuid
Cornwall Zuid
Cornwall Zuid
Cornwall Zuid
Foto: Odet Pols
Cornwall Zuid
Foto: Odet Pols
Cornwall Zuid
Foto: Odet Pols
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Jeanine de Haan
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Bianca Waijboer
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Annet Homsma
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Annet Homsma
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Annet Homsma
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Bianca Waijboer
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Bianca Waijboer
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Bianca Waijboer
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Jeanine de Haan
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Jeanine de Haan
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Yvette van Rijn-Muller
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Teade & Dicky v.d. Meulen
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Teade & Dicky v.d. Meulen
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Teade & Dicky v.d. Meulen
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Teade & Dicky v.d. Meulen
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Marian Hoffer
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Menno Mensonides
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Menno Mensonides
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Menno Mensonides
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Jan Duenk
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Jan Duenk
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Foto: Jan Duenk
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Plymouth
Cornwall The Dodman & Gribbin Head
Plymouth
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top