Land's End Cornwall West

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht over het kustpad bij Land's End, van Penzance via Mousehole met z'n smalle straatjes door een gebied met voormalige tinmijnen naar de badplaats St. Ives. 70 tot 85 km · 8 dagen.


Beschrijving Land's End

Het meest westelijke puntje van het vasteland van Engeland is een Area of Outstanding Natoral Beauty. Het kustpad brengt u langs voormalige tinmijnen en het Mimack openluchttheater. In het binnenland komt u langs steencirkels.

De granieten kustlijn van dit schiereiland Land's End of Penwith is uniek in Engeland. De wandeling begint bij het vissers­dorp Mousehole (spreek uit Mou-z'll) en eindigt in St. Ives, waarvan het oude centrum terecht populair is bij kunstenaars. De meeste bezoekers van Cornwall zien weinig meer dan het toeris­tische Land's End. Dat is jammer want de kustlijn aan weerszijden van Land's End biedt prachtige landschappen en zee­gezichten.

Het stadje St. Just-in-Penwith was ooit een centrum van de tin-mijnbouw-industrie. De vele overblijfselen van de koper- en tinmijn­industrie rondom St. Just getuigen van de bijdrage van Cornwall aan de industriële revolutie. Rond 1800 werd het gebied ingrijpend veranderd door diepe ondergrondse mijnen, machine­huizen, gieterijen en nieuwe steden. In 2006 zijn delen van het mijn­landschap van Cornwall op de Unesco wereld­erfgoedlijst geplaatst.

Deze wandelroute is gebaseerd op een deel van een National Trail. Onze Engelse collega heeft hieraan zelf variaties toegevoegd (alternatieve wandel­trajecten, beziens­waardig­heden) voor een meer gevarieerde route op basis van eigen ervaringen. Hierdoor is een 'eigen' wandel­route ontstaan, u loopt de route op beschrijving en A4-kaartjes, of download de gps-track.

Wandelreis Cornwall West:

 • Land's End, Engelands meest westelijke puntje
 • Kustpad: onophoudelijke breken van golven op de kliffen
 • Openluchttheater met uitzicht op het strand
 • Voormalige tinmijnen op de kliffen bij Botallack
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

Deze gedeeltelijk gemarkeerde wandelreis van 70 tot 100 km gaat langs de west­kust van Cornwall. De wandelvakantie van acht dagen heeft vier wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt, en twee dagen warop u een rond­wandeling kunt maken.

Trektocht Cornwall West standaardreis:

 • Wandelen per dag: 10½ tot 21 km, gemiddeld 17½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 400 m
 • Looptijd per dag: 3 tot 5½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 70 tot 85 km
 • Hoogste punt: onder de 200 m

Kaartje

De route voert over smalle paden door ruig terrein met veel korte steile klimmetjes en afdalingen. De paden in het binnenland (dag 4 en 5) zijn minder inspannend dan de kustpaden, en omdat hier geen markering is zal u hier meer op de route­beschrijving moeten letten.

Ook al komt het hoogste punt niet boven de 200 m, door de vele kleine hoogte­verschillen kan het te over­bruggen hoogte­verschil per dag oplopen tot 700 m. We benadrukken dat wandelen over een kustpad meer inspanning vergt dan de afstand of de maximale hoogte zou doen vermoeden.


Programma Land's End

Dag 1: Aankomst Penzance
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Penzance – Mousehole – Porthcurno
Transfer van Penzance naar Mousehole. De route volgt de kustlijn westwaarts. Kale rotsen van graniet wisselen af met beschutte baaien waarvan de steile hellingen weelderig begroeid zijn. Mousehole bestaat uit een wirwar van huisjes die zich vastklampen aan de steile helling achter de kleine haven; de kade die de Atlantische stormen moet tegenhouden heeft slechts een smalle doorgang om de visserboten door te laten, het muizengat. Vanaf Lamorna Cove wandelt u landinwaarts naar Merry Maidens' Stone Circle, de best bewaarde in Cornwall. Afstand 17½ km, hoogte­verschil 350 m, looptijd 4¾ uur. Het Minack Theatre – een openluchttheater op de kliffen van Porthcurno – kijkt uit op zee. Overnachting omgeving Portcurno.
Minack Theatre
Dag 3: Porthcurno – St. Just
Na de visserskreek Porthgwarra volgt een kaal en winderig stuk kustgebied naar Land's End. Hier is een druk toeristencentrum en heeft u uitzich op de vuurtoren op de Longships Reef. Vanaf het brede zandstrand van Sennen Cove volgt het pad een inspannende route over de kliffen. Overnachting landinwaarts dicht bij het stadje St. Just-in-Penwith. 20 km, 400 m, 5½ uur.
Dag 4: St. Just
In en om St. Just is veel te zien, ooit was het een centrum van de tin-mijnindustrie en nog steeds is het karakteristiek. Optioneel een wandeling naar de voormalige tin mijnstreek op de kliffen ten noorden van St. Just met een bezoek aan Levant Engine House of Geevor Tin Mine Museum.
Levant Engine House Geevor Tin Mine Museum Cornwall Mining Landscape, Unesco
Dag 5: St. Just – Zennor
Keuze uit twee routes.
A. Kustpad 21 km, 400 m, 6 uur door mijngebied (zie dag 4). De kust wordt ruiger en is alleen voor wandelaars toegankelijk.
B. Landroute 20 km, 400 m, 5¾ uur door prehistorisch erfgoed over Tinners Way. U komt langs twee steencirkels, dolmen, resten van een ringfort, en de mysterieuze steen Men-an-Tol. De laatste 5 km volgt u het kustpad. Overnachting in of bij Zennor.
Dag 6: Zennor – St. Ives
Keuze uit twee routes naar uw overnachtingsplaats St Ives..
A. Kustpad 10½ km, 200 m, 3 uur.
B. Kerkpad 8 km, 200 m, 2 uur, slecht weer route over geplaveide paden met veel styles.
Dag 7: St. Ives
St. Ives is een aantrekkelijke badplaats, met grillige smalle straten en een actieve vissershaven. De plaats heeft altijd grote aantrekkingskracht gehad op kunstenaars; Tate Galery heeft hier een dependance en ook vindt u hier Hepworth Sculpture Garden. In een halve dag kunt u naar Lelant wandelen over een makkelijk kust pad en terug met de trein.
Tate Galery Hepworth Sculpture Garden
Dag 8: Vertrek St. Ives
St. Ives ligt aan een zijlijn St. Erth – Penzance, vanwaar intercity-treinen rijden.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 17½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Penzance
 2. Transfer naar Mousehole, wandelen naar Porthcurno, 17½ km
 3. Wandelen naar St. Just, 20 km
 4. Eigen keuze
 5. Wandelen naar Zennor, 21 of 20 km
 6. Wandelen naar St. Ives, 8 of 10½ km
 7. Eigen keuze
 8. Vertrek St. Ives

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Cornwall Land's End
Foto: Dirk Decuypere

Accommodatie Land's End

U overnacht voornamelijk in kleine B&B's, guesthouses en inn's (herbergen) op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (op de gang of op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Een groeiend aantal accommodaties eist een minimaal verblijf van twee nachten, vooral in de weekenden en met feestdagen. Mocht dit voor uw geplande vakantie het geval zijn, dan boeken we u een tweede nacht in de overnachtingsplaats ervoor of erna (en mocht er geen goed openbaar vervoer zijn dan ook taxitransfer heen en terug). Uw etappe-indeling en wandelroute wijzigt hierdoor niet.

Veel Engelsen brengen met de familie hun zomervakantie door aan de kust van Cornwall en Devon vanwege het vaak zonnige weer en de warme golfstroom. Zeker in augustus is het in de plaatsjes dan druk, accommodaties raken al vroeg volgeboekt.

In Porthcurno is nauwelijks accommodatie, waarschijnlijk overnacht u een tweede nacht in de accommodatie ervoor of erna met transfers (inbegrepen). De accommodatie in Zennor is vrijwel altijd met een gedeelde badkamer, en alleen met tweepersoonsbed. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End

Info & prijs Land's End

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Cornwall West Land's End 2024 in Engeland W327
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze, maar niet in augustus
 • Geen aankomst van 9 augustus t/m 8 september 2024
 • Bij vijf of meer personen wordt u waarschijnlijk enkele nachten gesplitst over twee B&B's
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 7: 1103 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +55%
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten, transfer dag 2 van Penzance naar Mousehole
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving met wandel­kaartjes, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot Dit ontvangt u zo'n vier weken voor aanvang.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85150 p.p.
Cornwall Land's End
Foto: Winnie Gloudemans

Heen- en terugreis Land's End

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Penzance (475 km van Londen)
 • Eind: St. Ives (475 km van Londen)
Lokale reisroute heen*
 • Van Bristol Airport per Flyer express bus naar Bristol; per trein via St Erth naar Penzance: lokale reistijd ± 6 uur.
 • Van Londen St Pancras per Underground naar Londen Paddington; per trein naar Penzance: lokale reistijd ± 6½ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van St. Ives per trein via St Erth naar Bristol; per Flyer Express bus naar Bristol Airport: lokale reistijd ± 6 uur.
 • Van St Ives per trein via St Erth naar Londen Paddington; per Underground naar Londen St Pancras: lokale reistijd ± 6½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De internationale trein, veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Cornwall Land's End
Foto: Paul Koppens
Toon meer...

Foto's Land's End

Cornwall Land's End
Foto: Wim Nagtegaal
Cornwall Land's End
Foto: Wim Nagtegaal
Cornwall Land's End
Foto: Wim Nagtegaal
Cornwall Land's End
Foto: Rene Hekman
Cornwall Land's End
Foto: Rene Hekman
Cornwall Land's End
Foto: Rene Hekman
Cornwall Land's End
Foto: Rene Hekman
Cornwall Land's End
Foto: Andre Dekker
Cornwall Land's End
Foto: Andre Dekker
Cornwall Land's End
Foto: Frans Dumortier
Cornwall Land's End
Foto: Frans Dumortier
Cornwall Land's End
Foto: Dirk Decuypere
Cornwall Land's End
Foto: Dirk Decuypere
Cornwall Land's End
Foto: Dirk Decuypere
Cornwall Land's End
Foto: Dirk Decuypere
Cornwall Land's End
Foto: Dirk Decuypere
Cornwall Land's End
Foto: Dirk Decuypere
Cornwall Land's End
Foto: Dirk Decuypere
Cornwall Land's End
Foto: Anneke Prins
Cornwall Land's End
Foto: Herman Weggen
Cornwall Land's End
Foto: Herman Weggen
Cornwall Land's End
Foto: Herman Weggen
Cornwall Land's End
Foto: Erik van den Akker
Cornwall Land's End
Foto: Winnie Gloudemans
Cornwall Land's End
Foto: Winnie Gloudemans
Cornwall Land's End
Foto: Winnie Gloudemans
Cornwall Land's End
Foto: Harrie van Cranenburgh
Cornwall Land's End
Foto: Margriet Torny
Cornwall Land's End
Foto: Margriet Torny
Cornwall Land's End
Foto: Margriet Torny
Cornwall Land's End
Foto: Katrien Vervaele
Cornwall Land's End
Foto: Katrien Vervaele
Cornwall Land's End
Foto: Katrien Vervaele
Cornwall Land's End
Foto: Jan Pranger
Cornwall Land's End
Foto: Jan Pranger
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Cornwall Land's End
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top