Land's End

Cornwall

Wandelen in Engeland

Land's End Cornwall West

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht over het kustpad bij Land's End, van Newlyn via Mousehole met z'n smalle straatjes door een gebied met voormalige tinmijnen naar de badplaats St. Ives. 70 tot 100 km · 8 dagen.

Het meest westelijke puntje van het vasteland van Engeland is een Area of Outstanding Natoral Beauty. Het kustpad brengt u langs voormalige tinmijnen en het Mimack openluchttheater. In het binnenland komt u langs steencirkels.

De granieten kustlijn van dit schiereiland Land's End of Penwith is uniek in Engeland. De wandeling begint bij het vissers­dorp Mousehole (spreek uit Mou-z'll) en eindigt in St. Ives, waarvan het oude centrum terecht populair is bij kunstenaars. De meeste bezoekers van Cornwall zien weinig meer dan het toeris­tische Land's End. Dat is jammer want de kustlijn aan weerszijden van Land's End biedt prachtige landschappen en zee­gezichten.

Het stadje St. Just-in-Penwith was ooit een centrum van de tin-mijnbouw-industrie. De vele overblijfselen van de koper- en tinmijn­industrie rondom St. Just getuigen van de bijdrage van Cornwall aan de industriële revolutie. Rond 1800 werd het gebied ingrijpend veranderd door diepe ondergrondse mijnen, machine­huizen, gieterijen en nieuwe steden. In 2006 zijn delen van het mijn­landschap van Cornwall op de Unesco wereld­erfgoedlijst geplaatst.

Deze wandelroute is gebaseerd op een deel van een National Trail. Onze Engelse collega heeft hieraan zelf variaties toegevoegd (uitzicht­punten, alternatieve wandel­trajecten, beziens­waardig­heden) voor een meer gevarieerde route op basis van eigen ervaringen. Hierdoor is een 'eigen' wandel­route ontstaan, de route­beschrijving is zeer uitgebreid.

Wandelreis Cornwall West:

 • Land's End, Engelands meest westelijke puntje
 • Kustpad: onophoudelijke breken van golven op de kliffen
 • Openluchttheater met uitzicht op het strand
 • Steencirkels en staande stenen
 • Voormalige tinmijnen op de kliffen bij Botallack
 • Naar keuze 6 of 8 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

Deze gedeeltelijk gemarkeerde wandelreis van 70 tot 100 km gaat langs de west­kust van Cornwall. De wandelvakantie van acht dagen heeft vier wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt, en twee dagen warop u een rond­wandeling kunt maken.

Trektocht Cornwall West standaardreis:

 • Wandelen per dag: 11 tot 19 km, gemiddeld 14½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 700 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 6 uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 70 tot 100 km
 • Hoogste punt: onder de 200 m

Kaartje

De route voert over smalle paden door ruig terrein met veel korte steile klimmetjes en afdalingen. De paden in het binnenland (dag 4 en 5) zijn minder inspannend dan de kustpaden, en omdat hier geen markering is zal u hier meer op de route­beschrijving moeten letten.

Ook al komt het hoogste punt niet boven de 200 m, door de vele kleine hoogte­verschillen kan het te over­bruggen hoogte­verschil per dag oplopen tot 700 m. We benadrukken dat wandelen over een kustpad meer inspanning vergt dan de afstand of de maximale hoogte zou doen vermoeden.

Programma Land's End

Dag 1: Aankomst Newlyn
Check in na 16:00 uur.
Dag 2: Newlyn – Porthcurno/Treen
De route volgt de kustlijn westwaarts. Kale rotsen van graniet wisselen af met beschutte baaien waarvan de steile hellingen weelderig begroeid zijn. Mousehole bestaat uit een wirwar van huisjes die zich vastklampen aan de steile helling achter de kleine haven; de kade die de Atlantische stormen moet tegenhouden heeft slechts een smalle doorgang om de visserboten door te laten, het muizengat. Vanaf Lamorna Cove is een rond­wandeling mogelijk naar de Merry Maidens' Stone Circle, de best bewaarde in Cornwall. Afstand 19 km, hoogte­verschil 600 m, looptijd 5½ uur (rond­wandeling 1½ km, 1 uur extra). Het Minack Theatre – een openluchttheater op de kliffen van Porthcurno – kijkt uit op zee en heeft 's zomers op werkdagen optredens. Overnachting bij Portcurno of Treen.
Minack Theatre
Dag 3: Porthcurno/Treen – St. Just/Pendeen
Na de visserskreek Porthgwarra volgt een kaal en winderig stuk kustgebied naar Land's End. Hier is een druk toeristencentrum en heeft u uitzich op de vuurtoren op de Longships Reef. Vanaf het brede zandstrand van Sennen Cove volgt het pad een inspannende route over de kliffen. Overnachting landinwaarts dicht bij het stadje St. Just-in-Penwith. 19 km, 700 m, 5¾ uur.
Dag 4: St. Just
In en om St. Just is veel te zien. Vroeger was het een centrum van de tin-mijnindustrie en nog steeds is het karakteristiek met ouderwetse pubs. Optioneel een wandeling naar de voormalige tin mijnstreek op de kliffen ten noorden van St. Just met een bezoek aan Levant Engine House of Geevor Tin Mine Museum.
Levant Engine House Geevor Tin Mine Museum Cornwall Mining Landscape, Unesco
Dag 5: St. Just – Zennor
Keuze uit twee routes.
A. Kustpad 19 km, 700 m, 5¾ uur door mijngebied (zie dag 4). De kust wordt ruiger en is alleen voor wandelaars toegankelijk.
B. Landroute 17 km, 300 m, 4½ uur door prehistorisch erfgoed over Tinners Way. U komt langs twee steencirkels, dolmen, resten van een ringfort, en de mysterieuze steen Men-an-Tol. De laatste 5 km volgt u het kustpad. Overnachting in of bij Zennor.
Dag 6: Zennor – St. Ives
Keuze uit twee routes:
A. Kustpad 14 km, 550 m, 3½ uur
B. Kerkpad 11 km, 3 uur, over geplaveide paden met veel styles. Beide routes komen bij Porthmeor Beach samen. Overnachting St. Ives.
Dag 7: St. Ives
St. Ives is een aantrekkelijke badplaats, met grillige smalle straten en een actieve vissershaven. De plaats heeft altijd grote aantrekkingskracht gehad op kunstenaars; Tate Galery heeft hier een dependance en ook vindt u hier Hepworth Sculpture Garden. In een halve dag kunt u naar Lelant wandelen over een makkelijk kust pad en terug met de trein.
Tate Galery Hepworth Sculpture Garden
Dag 8: Vertrek St. Ives
St. Ives ligt aan een zijlijn St. Erth – Penzance, vanwaar intercity-treinen rijden.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 17 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Newlyn
 2. Wandelen naar Porthcurno/Treen, 19 + 1½ km
 3. Wandelen naar St. Just, 19 km
 4. Eigen keuze
 5. Wandelen naar Zennor, 17 of 19 km
 6. Wandelen naar St. Ives, 11 of 14 km
 7. Eigen keuze
 8. Vertrek St. Ives

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Cornwall Land's End
Foto: Dirk Decuypere

Accommodatie Land's End

U overnacht voornamelijk in kleine B&B's, guesthouses en inn's (herbergen) op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (op de gang of op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

In Newlyn is weinig accommodatie; als hier geen kamer meer beschikbaar is boeken we u in de grotere plaats Penzance, de volgende ochtend start u dan met een korte busrit naar Newlyn of Mousehole. De accommodatie in Zennor is vrijwel altijd met een gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

In Zuid-Engeland zijn de grond- en huizenprijzen altijd al hoog geweest. Hierdoor zijn veel huizen aan de kleine kant waardoor vaak ook de kamers in de B&B's kleiner zijn dan elders.

Veel Engelsen brengen met de familie hun zomervakantie door aan de kust van Cornwall vanwege het vaak zonnige weer en de warme golfstroom. Daardoor willen accommodaties de kamers voor augustus vaak alleen voor een week en niet voor een nacht verhuren. Probeer een vakantie in Cornwall in de maand augustus te mijden.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End

Info & prijs Land's End

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschik­baarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Gebouw Weena
  Weena-Zuid 130 · 3012NC Rotterdam
 • Telefoon: 010 452 4452
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Cornwall West Land's End in Engeland WR327
 • Periode: begin april – half oktober, maar niet in augustus
 • Aanvang: dagelijks naar keuze
 • Bij meer dan vier personen wordt u enkele nachten gesplitst over twee B&B's
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2020/2021
 • S · 7: 833 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen.
 • Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten
 • Per party een Engelstalige route­beschrijving met wandel­kaartjes, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +40%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +50%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 7095 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 80115 p.p.
Cornwall Land's End
Foto: Winnie Gloudemans

Heen- en terugreis Land's End

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Newlyn (300 km van Bristol Airport)
 • Eind: St. Ives (280 km van Bristol Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Bristol Airport per Flyer express bus naar Bristol; per trein via St Erth naar Penzance; per bus of taxi naar Newlyn: lokale reistijd ± 6 uur.
 • Van Londen St Pancras Rail Station per Underground naar Londen Paddington; per trein naar Penzance; per bus naar Newlyn: lokale reistijd ± 6¾ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van St. Ives per trein via St Erth naar Bristol; per Flyer Express bus naar Bristol Airport: lokale reistijd ± 5¾ uur.
 • Van St Ives per trein via St Erth naar Londen Paddington; per Underground naar Londen St Pancras Rail Station: lokale reistijd ± 6¾ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot, het vliegtuig of de internationale trein reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Cornwall Land's End
Foto: Paul Koppens
Toon meer...

Foto's Land's End

 • Cornwall Land's End
  Foto: Wim Nagtegaal
 • Cornwall Land's End
  Foto: Wim Nagtegaal
 • Cornwall Land's End
  Foto: Wim Nagtegaal
 • Cornwall Land's End
  Foto: Wim Nagtegaal
 • Cornwall Land's End
  Foto: Wim Nagtegaal
 • Cornwall Land's End
  Foto: Wim Nagtegaal
 • Cornwall Land's End
  Foto: Rene Hekman
 • Cornwall Land's End
  Foto: Rene Hekman
 • Cornwall Land's End
  Foto: Rene Hekman
 • Cornwall Land's End
  Foto: Rene Hekman
 • Cornwall Land's End
  Foto: Rene Hekman
 • Cornwall Land's End
  Foto: Rene Hekman
 • Cornwall Land's End
  Foto: Andre Dekker
 • Cornwall Land's End
  Foto: Andre Dekker
 • Cornwall Land's End
  Foto: Andre Dekker
 • Cornwall Land's End
  Foto: Frans Dumortier
 • Cornwall Land's End
  Foto: Frans Dumortier
 • Cornwall Land's End
  Foto: Dirk Decuypere
 • Cornwall Land's End
  Foto: Dirk Decuypere
 • Cornwall Land's End
  Foto: Dirk Decuypere
 • Cornwall Land's End
  Foto: Dirk Decuypere
 • Cornwall Land's End
  Foto: Dirk Decuypere
 • Cornwall Land's End
  Foto: Dirk Decuypere
 • Cornwall Land's End
  Foto: Dirk Decuypere
 • Cornwall Land's End
  Foto: Dirk Decuypere
 • Cornwall Land's End
  Foto: Anneke Prins
 • Cornwall Land's End
  Foto: Anneke Prins
 • Cornwall Land's End
  Foto: Anneke Prins
 • Cornwall Land's End
  Foto: Herman Weggen
 • Cornwall Land's End
  Foto: Herman Weggen
 • Cornwall Land's End
  Foto: Herman Weggen
 • Cornwall Land's End
  Foto: Herman Weggen
 • Cornwall Land's End
  Foto: Erik van den Akker
 • Cornwall Land's End
  Foto: Winnie Gloudemans
 • Cornwall Land's End
  Foto: Winnie Gloudemans
 • Cornwall Land's End
  Foto: Winnie Gloudemans
 • Cornwall Land's End
  Foto: Harrie van Cranenburgh
 • Cornwall Land's End
  Foto: Margriet Torny
 • Cornwall Land's End
  Foto: Margriet Torny
 • Cornwall Land's End
  Foto: Margriet Torny
 • Cornwall Land's End
  Foto: Margriet Torny
 • Cornwall Land's End
  Foto: Margriet Torny
 • Cornwall Land's End
  Foto: Margriet Torny
 • Cornwall Land's End
  Foto: Katrien Vervaele
 • Cornwall Land's End
  Foto: Katrien Vervaele
 • Cornwall Land's End
  Foto: Katrien Vervaele
 • Cornwall Land's End
  Foto: Katrien Vervaele
 • Cornwall Land's End
  Foto: Jan Pranger
 • Cornwall Land's End
  Foto: Jan Pranger
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Cornwall Land's End
 • Diashow
Toon meer...
Scroll To Top