Hadrian's Wall Path Full Trail

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht van Newcastle naar Bowness door een heuvel­landschap langs de lijn van Hadrians Wall, een vestingwerk uit de tweede eeuw. Unesco wereld­erfgoed, met resten van de Muur en van Romeinse forten. 145 km · 8, 9 of 10 dagen.


Beschrijving Hadrian's Wall Path

Hadrian's Wall vormde in de tweede eeuw de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. De stenen versterking lag over de gehele breedte van Groot-Brittannië om de invallen van de Picten vanuit Schotland te voorkomen. Daar­naast diende het als symbool van de Romeinse macht, zowel in Britannia als in Rome.

Het verdedigingswerk bestond uit een diepe gracht met puntige staken en de 4 tot 5 m hoge muur zelf. Daarachter lag een militaire weg en tenslotte waren er twee verhogingen met weer een gracht ertussen. Op vaste afstanden lagen 14 grote en 80 kleinere forten. Hadrian's Wall is Europa's grootste overgebleven Romeinse monument en is opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. Langs de route zijn musea en bezoekerscentra met informatie over de Muur.

Van de muur zelf is nu maar weinig over; veel stenen zijn in de eeuwen hergebruikt voor gebouwen in de buurt. Maar in het midden­gedeelte zijn nog waardevolle delen te zien.

Wandelreis Hadrian's Wall Path:

 • Ontdek de geschiedenis van Hadrian's Wall
 • Gemarkeerde National Trail, deels door Unesco Werelderfgoed
 • Tussen Chollerford en Steel Riggs restanten van de Muur zichtbaar
 • Iedere nacht in andere plaats
 • Naar keuze 8, 9 of 10 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

Hadrian's Wall Path is een gemarkeerde National Trail in Noord-Engeland. De wandelvakantie van negen dagen (onze standaardreis) heeft zeven wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag meer of minder, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

Sommige wandelaars geven de voorkeur om de route tegengesteld te wandelen, van west naar oost; als u dit wenst kunt u dit op het boekingsformulier opgeven. Bedenk wel dat tussen Carlisle en Bowness geen bus rijdt op zon- en feestdagen zodat u dan een taxi nodig hebt.

Trektocht Hadrian's Wall Path standaardreis:

 • Wandelen per dag: 14½ tot 25½ km, gemiddeld 21 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 400 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 6½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 145 km
 • Hoogste punt: 325 m – Winshields Crags
 • Gps-track beschikbaar

Kaartje

Hadrian's Wall Path loopt van oost naar west, van Wallsend – een voorstad van Newcastle upon Tyne – via Carlisle naar Bowness. Het gaat door de landbouwgronden van het Tynedale en het grasland en de heidevelden in de heuvels – gedomineerd door de steilte van Whin Sill. Vervolgens daalt het geleidelijk af door de weilanden van Cumbria en eindigt in de kwelders van de Solway Estuary.


Programma Hadrian's Wall path

Dag 1: Aankomst Newcastle
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur. Newcastle heeft een goed metronet zodat het nooit ver lopen is naar uw accommo­datie. Morgen is een lange wandeldag, als u vandaag vroeg arriveert kunt u uw bagage afgeven in uw accommodatie, de metro nemen naar Wallsend om daar Segedunum te bezoeken en vervolgens de eerste 8 km langs de rivier terug naar uw accommodatie te wandelen.
Segedunum Roman Fort
Dag 2: Wallsend – omgeving Heddon-on-the-wall
Met de metro naar Wallsend voor het beginpunt van Hadrian's Wall Path bij Segedunum Roman Fort & Museum, met uitkijktoren. U loopt over verharde paden langs de oever van de River Tyne en door Newcaste. In de loop van de dag verlaat u de bebouwing over een niet meer gebruikt spoortracé met fietspad en kunt u genieten van de groene velden in het Tynedale. Onderweg treft u een overvloed aan informatie over het middeleeuwse en industriële verleden van Newcastle. Afstand 25 km, hoogteverschil 200 m, looptijd 6½ uur.
Dag 3: Omgeving Heddon-on-the-wall – omgeving Chollerford
Een wandeling langs hagen en muurtjes door open landschap, nooit ver van de weg. De route gaat door velden waar ook het vee in graast. U ziet meer en meer archeologische vondsten uit de Romeinse tijd, hoogste punt is Whittington Fell 268 m. Chester Roman Fort ligt net voorbij Chollerford; wilt u het bezoeken doe het dan vandaag na uw wandeling ('s zomers geopend van 10:00 tot 18:00 uur). 25½ km, 250 m, 6½ uur.
Chester Roman Fort
Dag 4: Omgeving Chollerford – Once Brewed
Misschien wel de meest spectaculaire dag van de hele wandeling, een dag van superlatieven. Housesteads – het best bewaarde fort op de muur, het mooiste uitzicht, en de best bewaarde delen van de muur. Een dag om te genieten, ondanks dat het laatste stuk inspannend is. Een bezoek aan Housesteads is eigenlijk voor iedere wandelaar over Hadrian's Wall Path een must. Roman Vindolanda ligt niet aan de route, zo'n 2 km van Once Brewed. 21 km, 400 m, 5¾ uur.
Housesteads Roman Fort The Sill visitor centre, Once Brewed Roman Vindolanda
Dag 5: Once Brewed – Gilsland
Een inspannende etappe. U wandelt naar Winshields Crags (325 m hoogste punt van de trail) en loopt Northumberland uit en Cumbria in. Ook de omgeving verandert, geen winderige heidevlaktes meer maar vriendelijk en heuvelachtig cultuurlandschap. Onderweg ziet u tal van resten van torentjes en mijlforten. 15 km, 250 m, 4 uur.
Roman Army Museum
Dag 6: Gilsland – Lanercost/Brampton
Net voorbij Gilsland liggen zowel de resten van een Romeinse brug over de River Irthing als ook Birdiswald Roman Fort (geopend vanaf 10:00 uur). Aangename korte wandeling door kleurrijke velden en deels langs de Muur, zodat u ook nog tijd hebt om Birdoswald te bezoeken. In Lanercost is nauwelijks accommo­datie, daarom overnacht u waarschijnlijk in het plaatsje Brampton; een wandelroute van Hadrian's Wall via Lanercost Priory ruïne naar Brampton voegen we bij. 11/14½ km, 150 m, 4 uur.
Birdoswald Roman Fort Lanercost Priory
Dag 7: Lanercost – Carlisle
Korte taxirit terug naar Lanercost (niet inbegrepen). De Muur bestond deze etappe uit afval en turf zodat er nu weinig meer van over is. Het is nog steeds een prachtig stuk platteland om van te genieten. Over de oevers van de River Eden loopt u Carlisle binnen. Deze oude grensplaats heeft een rijke geschiedenis, waarvan de kathedraal, het kasteel en stadsmuren getuigen. 22 km, 150 m, 5¾ uur.
Carlisle Castle Tullie House Museum & Art Gallery
Dag 8: Carlisle – Bowness
Via de River Eden verlaat u Carlisle en wandelt u over de rustige weg naar Port Carlisle en Bowness-on-Solway. Dit gebied met de status van Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) herbergt veel vogelsoorten. (Als de accommodatie in Bowness volgeboekt is, dan boeken we u een tweede nacht in Carlisle en neemt u aan het eind van uw wandeling de middagbus van Bowness terug naar Carlisle.) 24 km, 100 m, 6¼ uur.
Dag 9: Vertrek Bowness-on-Solway (of Carlisle)
Na het ontbijt is de vakantie voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 21 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Newcastle
 2. Wandelen van Wallsend naar omgeving Heddon-on-the-wall, 25 km
 3. Wandelen naar omgeving Chollerford, 25½ km
 4. Wandelen naar Once Brewed, 21 km
 5. Wandelen naar Gilsland, 15 km
 6. Wandelen naar Lanercost/ Brampton, 11/14½ km
 7. Wandelen naar Carlisle, 22 km
 8. Wandelen naar Bowness-on-Solway, 24 km
 9. Vertrek Bowness-on-Solway

Variant-A

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 24½ km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Newcastle
 2. Wandelen van Wallsend naar omgeving Heddon-on-the-wall, 25 km
 3. Wandelen naar omgeving Chollerford, 25½ km
 4. Wandelen naar Once Brewed, 21 km
 5. Wandelen naar Lanercost/Brampton, 25½/29 km
 6. Wandelen naar Carlisle, 22 km
 7. Wandelen naar Bowness-on-Solway, 24 km
 8. Vertrek Bowness-on-Solway

Variant-B

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 20 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Newcastle
 2. Wandelen van Wallsend naar omgeving Heddon-on-the-wall, 25 km
 3. Wandelen naar Corbridge, 20½ km
 4. Wandelen naar omgeving Chollerford, 16 km
 5. Wandelen naar Once Brewed, 21 km
 6. Wandelen naar Gilsland, 15 km
 7. Wandelen naar Lanercost/ Brampton, 11/14½ km
 8. Wandelen naar Carlisle, 22 km
 9. Wandelen naar Bowness-on-Solway, 24 km
 10. Vertrek Bowness-on-Solway

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Hadrian's Wall
Foto: Patrick Geusens & Lydia Baerts

Accommodatie Hadrian's Wall path

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

Omdat deze wandelroute grotendeels door weinig bewoond gebied gaat liggen accommo­daties niet telkens direct aan de route, soms liggen deze op enige afstand. De accommo­daties het dichtst bij de route proberen we het eerst te boeken – een voordeel dat u heeft bij vroeg boeken.

Corbridge ligt 4 km van de route af; kiest u er voor om ook hier te overnachten dan kunt u Corbridge Roman Town bezoeken (de volgende ochtend loopt u dan eerst de 4 km weer terug naar de route, is al opgenomen in afstand dagetappe).

Heddon-on-the-Wall en Chollerford hebben nauwelijks accommo­datie zodat u in een B&B in de omgeving overnacht. Ook Walton en Lanercost hebben nauwelijks accommo­datie zodat u waarschijnlijk overnacht in het plaatsje Brampton.
En wanneer de accommo­datie in Bowness-on-Solway bezet is overnacht u een tweede nacht in Carlisle en neemt u aan het eind van uw wandeling de middagbus van Bowness terug naar Carlisle. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall

Info & prijs Hadrian's Wall path

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Olympia 2-D · 1213 NT Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Hadrian's Wall Path in Engeland W363
 • Periode: begin april – begin oktober
 • In juni 2022 zijn de accommodaties nu praktisch volgeboekt
 • Beperkt 8 t/m 10 juli 2022 in Newcastle wegens Magic Rugby Weekend
 • Geen overnachting 9 t/m 12 september 2022 in Newcastle, Heddon en Corbridge wegens Great North Run
 • Van 26 augustus t/m 14 september 2022 zijn de accommodaties nu zo goed als volgeboekt
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak korter, soms langer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
Prijs 2022
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas van max 15 kg p.p.), boekingskosten
 • Gps-track voor op uw mobiel
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui, English Heritage guidebook
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +55%
Korting
 • € 30 korting p.p. als u deze vakantie boekt voor 1 juni en met aankomst vanaf 20 september (datum aankomst is bepalend, korting wordt op factuur automatisch verrekend)
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 75100 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85120 p.p.
 • Extra nacht Newcastle richtprijs € 90 – 150 p.p. (geen éénpersoonskamers)
 • Extra reispakket € 84
Prijs 2023
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor voorjaar 2023 (april-mei-juni). Prijsindicatie 2023 = prijs 2022 + € 10 per nacht p.p. Het zal geruime tijd duren voordat we uw boeking kunnen bevestigen. Zodra accommodaties boekingen voor in 2023 accepteren, dan leggen we de kamers voor u vast.
Hadrian's Wall
Foto: Trudy van den Mosselaar

Heen- en terugreis Hadrian's Wall path

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Newcastle (15 km van Newcastle Airport)
 • Eind: Bowness-on-Solway (120 km van Newcastle Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van DFDS terminal per DFDS-bus naar Newcastle City: lokale reistijd ± 1 uur.
 • Van Newcastle Airport per metro naar Newcastle City: lokale reistijd ± 1 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Bowness-on-Solway per bus (omstreeks 10:30 uur, niet op zondag) of taxi naar Carlisle, per trein naar Newcastle; per metro naar Newcastle Airport of per bus naar DFDS terminal: lokale reistijd ± 4 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Veerboot**
 • Newcastle
  • IJmuiden (nachtboot): DFDS Seaways Tip: boek als voetpassagier op de ferry gelijk de bus mee van de DFDS terminal naar Newcastle centrum

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Hadrian's Wall
Foto: Joke Verbruggen
Toon meer...

Foto's Hadrian's Wall path

Hadrian's Wall
Foto: Patrick Geusens & Lydia Baerts
Hadrian's Wall
Foto: Wieger van Beek
Hadrian's Wall
Foto: Anja van Oost
Hadrian's Wall
Foto: Anne Snelders
Newcastle
Newcastle
Newcastle
Newcastle
Newcastle
Newcastle
Newcastle
Newcastle
Hadrian's Wall
Foto: Alida Groeneveld
Hadrian's Wall
Foto: Alida Groeneveld
Hadrian's Wall
Foto: Alida Groeneveld
Hadrian's Wall
Foto: Anne-Marie Donders
Hadrian's Wall
Foto: Willem Ruytjens
Hadrian's Wall
Foto: Melanie Raaijmakers
Hadrian's Wall
Foto: Melanie Raaijmakers
Hadrian's Wall
Foto: Ciska van der Zanden
Hadrian's Wall
Foto: Trudy van den Mosselaar
Hadrian's Wall
Foto: Trudy van den Mosselaar
Hadrian's Wall
Foto: Christine Bergwerff
Hadrian's Wall
Foto: Christine Bergwerff
Hadrian's Wall
Foto: Rien van der Schelde
Hadrian's Wall
Foto: Rien van der Schelde
Hadrian's Wall
Foto: H. Vermeltfoort-Toelen
Hadrian's Wall
Foto: Ruby Eikelenboom
Hadrian's Wall
Foto: Ruby Eikelenboom
Hadrian's Wall
Foto: Peter van Hasselt
Hadrian's Wall
Foto: Ruben Bosma
Hadrian's Wall
Foto: Ruben Bosma
Hadrian's Wall
Foto: Ruben Bosma
Hadrian's Wall
Foto: Peter Gerritsen
Hadrian's Wall
Foto: Maarten van Overeem
Hadrian's Wall
Foto: Annet Koerhuis
Hadrian's Wall
Foto: Ernst de Jonge
Hadrian's Wall
Foto: Ernst de Jonge
Hadrian's Wall
Foto: Antje Olthof
Hadrian's Wall
Foto: Peter Beijersbergen
Hadrian's Wall
Foto: Peter Beijersbergen
Hadrian's Wall
Foto: Peter Beijersbergen
Hadrian's Wall
Foto: Henny Snijder-Van der Ende
Hadrian's Wall
Foto: Henny Snijder-Van der Ende
Hadrian's Wall
Foto: Joke Verbruggen
Hadrian's Wall
Foto: Joke Verbruggen
Hadrian's Wall
Foto: Joke Verbruggen
Hadrian's Wall
Foto: Joke Verbruggen
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Foto: Thérèse Bourgondiën
Hadrian's Wall
Foto: Bianca Waijboer
Hadrian's Wall
Foto: Annet Homsma
Hadrian's Wall
Foto: Annet Homsma
Hadrian's Wall
Foto: Annet Homsma
Hadrian's Wall
Foto: Schütte-Kosterink
Hadrian's Wall
Foto: Lida Aardenburg
Hadrian's Wall
Foto: Marjolein Datema
Hadrian's Wall
Foto: Marjolein Datema
Hadrian's Wall
Foto: Roel Cremer
Hadrian's Wall
Foto: Roel Cremer
Hadrian's Wall
Foto: Wil Vree-ter Veen
Hadrian's Wall
Foto: Gerlof Kloosterman
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top