Hadrian's Wall Path Full Trail van West naar Oost

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht van Bowness naar Newcastle door een heuvel­landschap langs de lijn van Hadrians Wall, een vestingwerk uit de tweede eeuw. Unesco wereld­erfgoed, met resten van de Muur en van Romeinse forten. Van West naar Oost · 145 km · 8, 9 of 10 dagen.


Beschrijving Hadrian's Wall Path

Hadrian's Wall vormde in de tweede eeuw de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. De stenen versterking lag over de gehele breedte van Groot-Brittannië om de invallen van de Picten vanuit Schotland te voorkomen. Daar­naast diende het als symbool van de Romeinse macht, zowel in Britannia als in Rome.

De meeste wandelaars geven de voorkeur om te starten in Newcastle vanwege de opbouw van de etappes, sommigen starten liever in Bowness omdat ze dan de wind in de rug hebben. Het kan beide, als u vanaf deze webpagina boekt dan start u in Bowness en eindigt u in Newcastle.

Het verdedigingswerk bestond uit een diepe gracht met puntige staken en de 4 tot 5 m hoge muur zelf. Daarachter lag een militaire weg en tenslotte waren er twee verhogingen met weer een gracht ertussen. Op vaste afstanden lagen 14 grote en 80 kleinere forten. Hadrian's Wall is Europa's grootste overgebleven Romeinse monument en is opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. Langs de route zijn musea en bezoekerscentra met informatie over de Muur.

Wandelreis Hadrian's Wall Path:

 • Ontdek de geschiedenis van Hadrian's Wall
 • Gemarkeerde National Trail, deels door Unesco Werelderfgoed
 • Tussen Chollerford en Steel Riggs restanten van de Muur zichtbaar
 • Iedere nacht in andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

Van de muur zelf is nu maar weinig over; veel stenen zijn in de eeuwen hergebruikt voor gebouwen in de buurt. Maar in het midden­gedeelte zijn nog waardevolle delen te zien.

Hadrian's Wall Path is een gemarkeerde National Trail in Noord-Engeland. De wandelvakantie van negen dagen (onze standaardreis) heeft zeven wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag meer of minder, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

Trektocht Hadrian's Wall Path standaardreis:

 • Wandelen per dag: 10 tot 27 km, gemiddeld 21½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 400 m
 • Looptijd per dag: 2½ tot 6½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 145 km
 • Hoogste punt: 325 m – Winshields Crags

Kaartje

Deze wandelvakantie loopt van west naar oost, van Bowness-on-Solway via Carlisle en Newcastle naar Wallsend. De route start in de kwelders van de Solway Estuary, en voert dan door door de weilanden van Cumbria en door de heidevelden in de heuvels – gedomineerd door de steilte van Whin Sill om te eindigen in de graslanden en landbouwgronden van het Tynedale.


Programma Hadrian's Wall path West to East

Dag 1: Aankomst Bowness-on-Solway
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Bowness – Carlisle
U wandelt over de rustige weg van Bowness naar Port Carlisle. Dit gebied met de status van Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) herbergt veel vogelsoorten. Via de River Eden nadert u Carlisle. Deze oude grensplaats heeft een rijke geschiedenis, waarvan de kathedraal, het kasteel en stadsmuren getuigen. 24 km, 50 m, 50 m, 6 uur.
Carlisle Castle Tullie House Museum & Art Gallery
Dag 3: Carlisle – Lanercost/Brampton
Over de oevers van de River Eden verlaat u Carlisle. De Muur bestond deze etappe uit afval en turf zodat er nu weinig meer van over is. Het is nog steeds een prachtig stuk platteland om van te genieten. 22½ km, 150 m, 150 m, 5¾ uur. In Lanercost is nauwelijks accommo­datie, daarom overnacht u waarschijnlijk in het plaatsje Brampton; een 4 km extra wandelroute via Lanercost Priory ruïne naar Brampton voegen we bij (totaal 26½ km, 6¾ uur.). Of u kiest om van Lanercost een korte taxirit te nemen (niet inbegrepen).
Lanercost Priory
Dag 4: Lanercost/Brampton – Gilsland
Wandel van Brampton in 4 km terug naar Lanercost, of neem een taxi (niet inbegrepen). Net voor Gilsland liggen zowel de resten van een Romeinse brug over de River Irthing als ook Birdiswald Roman Fort. Aangename korte wandeling door kleurrijke velden en deels langs de Muur, zodat u ook nog tijd hebt om Birdoswald te bezoeken. 11/15 km, 200 m, 150 m, 4 uur.
Birdoswald Roman Fort Roman Army Museum
Dag 5: Gilsland – Once Brewed
Een inspannende etappe. U loopt Cumbria uit en Northumberland in. Ook de omgeving verandert, van het vriendelijke en heuvelachtig cultuurlandschap naar de open en soms winderige heidevlaktes. U wandelt naar Winshields Crags (325 m hoogste punt van de trail). Onderweg ziet u tal van resten van torentjes en mijlforten. 15 km, 300 m, 250 m, 4 uur. Roman Vindolanda ligt niet aan de route, maar zo'n 2 km van Once Brewed.
The Sill visitor centre, Once Brewed Roman Vindolanda
Dag 6: Once Brewed – Omgeving Chollerford
Misschien wel de meest spectaculaire dag van de hele wandeling, een dag van superlatieven.
Housesteads – het best bewaarde fort op de muur, het mooiste uitzicht, en de best bewaarde delen van de muur. Een dag om te genieten, ondanks dat het eerste stuk inspannend is. Een bezoek aan Housesteads is eigenlijk voor iedere wandelaar over Hadrian's Wall Path een must. Chester Roman Fort ligt net voor Chollerford; wilt u het bezoeken doe het dan vandaag na uw wandeling ('s zomers geopend van 10:00 tot 18:00 uur).
21 km, 250 m, 400 m, 5¾ uur.
Housesteads Roman Fort Chester Roman Fort
Dag 7: Omgeving Chollerford – omgeving Heddon-on-the-wall
Een wandeling langs hagen en muurtjes door open landschap, nooit ver van de weg. De route gaat door velden waar ook het vee in graast. U ziet archeologische vondsten uit de Romeinse tijd, hoogste punt is Whittington Fell 268 m. 26 km, 300 m, 250 m, 6½ uur.
Dag 8: Omgeving Heddon-on-the-wall – Newcastle/Wallsend
Over een niet meer gebruikt spoortracé met fietspad kunt u genieten van de groene velden in het Tynedale terwijl u langzaam Newcastle in wandelt met zijn vele bruggen over de Tyne. We raden u aan te eindigen bij de Millenium Bridge 17 km, 100 m, 200 m, 4½ uur.
U kunt ook verder wandelen langs de oever van de River Tyne naar het officële einde/begin in Wallsend 27 km, 150 m, 250 m, 7 uur. Met de metro van Sege­dunum Roman Fort & Museum terug naar het centrum van Newcastle.
Segedunum Roman Fort
Dag 9: Vertrek Newcastle
Na het ontbijt is de vakantie voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 21½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Bowness-on-Solway
 2. Wandelen naar Carlise, 24 km
 3. Wandelen naar Lanercost/Brampton, 22½ km
 4. Wandelen naar Gilsland, 11/15 km
 5. Wandelen naar Once Brewed, 15 km
 6. Wandelen naar omgeving Chollerford, 21 km
 7. Wandelen naar omgeving Heddon-on-the-wall, 26 km
 8. Wandelen via Newcastle naar Wallsend, 27 km
 9. Vertrek Newcastle

Variant-A

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 25 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Bowness-on-Solway
 2. Wandelen Carlisle, 24 km
 3. Wandelen naar Lanercost/Brampton, 22½ km
 4. Wandelen naar Once Brewed, 25/29 km
 5. Wandelen naar omgeving Chollerford, 21 km
 6. Wandelen naar Heddon-on-the-wall, 26 km
 7. Wandelen via Newcastle naar Wallsend, 27 km
 8. Vertrek Newcastle

Variant-B

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 20 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Bowness-on-Solway
 2. Wandelen naar Carlisle, 24 km
 3. Wandelen naar Lanercost/Brampton, 22½ km
 4. Wandelen naar Gilsland, 11/15 km
 5. Wandelen naar Once Brewed, 15 km
 6. Wandelen naar omgeving Chollerford, 21 km
 7. Wandelen naar Corbridge, 16 km
 8. Wandelen naar omgeving Heddon-on-the-wall, 21 km
 9. Wandelen via Newcastle naar Wallsend, 27 km
 10. Vertrek Newcastle

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Hadrian's Wall
Foto: Patrick Geusens & Lydia Baerts

Accommodatie Hadrian's Wall path

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Omdat deze wandelroute grotendeels door weinig bewoond gebied gaat liggen accommo­daties niet telkens direct aan de route, soms liggen deze op enige afstand. De accommo­daties het dichtst bij de route proberen we het eerst te boeken – een voordeel dat u heeft bij vroeg boeken.

Corbridge ligt 4 km van de route af; kiest u er voor om ook hier te overnachten dan kunt u Corbridge Roman Town bezoeken (de volgende ochtend loopt u dan eerst de 4 km weer terug naar de route, is al opgenomen in afstand dagetappe).

Heddon-on-the-Wall en Chollerford hebben nauwelijks accommo­datie zodat u in een B&B in de omgeving overnacht. Ook Walton en Lanercost hebben nauwelijks accommo­datie zodat u waarschijnlijk overnacht in het plaatsje Brampton.
En wanneer de accommo­datie in Bowness-on-Solway bezet is overnacht u een tweede nacht in Carlisle en neemt u aan het begin van uw wandeling de bus naar Bowness en wandelt u terug naar Carlisle. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall

Info & prijs Hadrian's Wall path West to East

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Hadrian's Wall Path West to East 2024 in Engeland W621
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 10 oktober dagelijks naar keuze
 • Geen overnachting 6 t/m 9 september 2024 in Newcastle en Heddon wegens Great North Run
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui, gps-track in de app Komoot, English Heritage guidebook
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis, taxi's
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +55%
 • Toeslag € 30 p.p. bij aankomst van 23 augustus t/m 3 september 2024 (datum aankomst is bepalend, toeslag wordt op factuur automatisch berekend)
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Extra nacht Newcastle richtprijs € 90 – 150 p.p. (éénpersoonskamer toeslag 100%)
 • Extra reispakket € 80
Hadrian's Wall
Foto: Trudy van den Mosselaar

Heen- en terugreis Hadrian's Wall path West to East

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Bowness-on-Solway (125 km van Newcastle)
 • Eind: Newcastle
Lokale reisroute heen*
 • Van Newcastle Airport per metro of van DFDS-terminal per DFDS-bus naar Newcastle; per trein naar Carlisle; per bus (niet op zondag) of taxi (niet inbegrepen) naar Bowness-on-Solway: lokale reistijd ± 4 uur.
 • Van Carlisle vertrek bus ± 12:30 en 15:00 uur naar Bowness-on-Solway, op zon- en feestdagen geen bus.
Lokale reisroute terug*
 • Van Newcastle City per DFDS-bus naar DFDS-terminal: lokale reistijd ± 1 uur.
 • Van Newcastle City per metro naar Newcastle Airport : lokale reistijd ± 1 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Veerboot**
 • Newcastle (North Shields)
  • IJmuiden (nachtboot): DFDS Seaways Tip: boek als voetpassagier gelijk de bus mee van de ferry-terminal naar Newcastle centrum
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Hadrian's Wall
Foto: Sigrid Ettema
Toon meer...

Foto's Hadrian's Wall path

Hadrian's Wall
Foto: Peter Beijersbergen
Hadrian's Wall
Foto: Peter Beijersbergen
Hadrian's Wall
Foto: Peter Beijersbergen
Hadrian's Wall
Foto: Sigrid Ettema
Hadrian's Wall
Foto: Sigrid Ettema
Hadrian's Wall
Foto: Sigrid Ettema
Hadrian's Wall
Foto: Barbara van Walraven
Hadrian's Wall
Patrick Geusens & Lydia Baerts
Hadrian's Wall
Foto: Wieger van Beek
Hadrian's Wall
Foto: Anja van Oost
Hadrian's Wall
Foto: Anne Snelders
Newcastle
Newcastle
Newcastle
Newcastle
Newcastle
Newcastle
Newcastle
Newcastle
Hadrian's Wall
Foto: Alida Groeneveld
Hadrian's Wall
Foto: Alida Groeneveld
Hadrian's Wall
Foto: Anne-Marie Donders
Hadrian's Wall
Foto: Willem Ruytjens
Hadrian's Wall
Foto: Melanie Raaijmakers
Hadrian's Wall
Foto: Melanie Raaijmakers
Hadrian's Wall
Foto: Ciska van der Zanden
Hadrian's Wall
Foto: Trudy van den Mosselaar
Hadrian's Wall
Foto: Trudy van den Mosselaar
Hadrian's Wall
Foto: Christine Bergwerff
Hadrian's Wall
Foto: Christine Bergwerff
Hadrian's Wall
Foto: Rien van der Schelde
Hadrian's Wall
Foto: Rien van der Schelde
Hadrian's Wall
Foto: H. Vermeltfoort-Toelen
Hadrian's Wall
Foto: Ruby Eikelenboom
Hadrian's Wall
Foto: Peter van Hasselt
Hadrian's Wall
Foto: Ruben Bosma
Hadrian's Wall
Foto: Ruben Bosma
Hadrian's Wall
Foto: Ruben Bosma
Hadrian's Wall
Foto: Peter Gerritsen
Hadrian's Wall
Foto: Maarten van Overeem
Hadrian's Wall
Foto: Annet Koerhuis
Hadrian's Wall
Foto: Ernst de Jonge
Hadrian's Wall
Foto: Ernst de Jonge
Hadrian's Wall
Foto: Antje Olthof
Hadrian's Wall
Foto: Peter Beijersbergen
Hadrian's Wall
Foto: Henny Snijder-Van der Ende
Hadrian's Wall
Foto: Henny Snijder-Van der Ende
Hadrian's Wall
Foto: Joke Verbruggen
Hadrian's Wall
Foto: Joke Verbruggen
Hadrian's Wall
Foto: Joke Verbruggen
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Foto: Bianca Waijboer
Hadrian's Wall
Foto: Annet Homsma
Hadrian's Wall
Foto: Annet Homsma
Hadrian's Wall
Foto: Schütte-Kosterink
Hadrian's Wall
Foto: Lida Aardenburg
Hadrian's Wall
Foto: Marjolein Datema
Hadrian's Wall
Foto: Roel Cremer
Hadrian's Wall
Foto: Wil Vree-ter Veen
Hadrian's Wall
Foto: Gerlof Kloosterman
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top