Hadrian's Wall Path The Best of

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht van Corbridge over het mooiste deel van Hadrian's Wall Path naar Carlisle. Door een heuvel­landschap langs de best bewaarde delen van de Muur – Unesco wereld­erfgoed. Van Oost naar West · 85 km · 6 of 7 dagen.


Beschrijving Hadrian's Wall path

Hadrian's Wall vormde in de tweede eeuw de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. De stenen versterking lag over de gehele breedte van Groot-Brittannië om de invallen van de Picten vanuit Schotland te voorkomen. Daar­naast diende het als symbool van de Romeinse macht, zowel in Britannia als in Rome.

Het verdedigingswerk bestond uit een diepe gracht met puntige staken en de 4 tot 5 m hoge muur zelf. Daarachter lag een militaire weg en tenslotte waren er twee verhogingen met weer een gracht ertussen. Op vaste afstanden lagen 14 grote en 80 kleinere forten. Hadrian's Wall is Europa's grootste overgebleven Romeinse monument en is opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. Langs de route zijn musea en bezoekerscentra met informatie over de Muur.

Van de muur zelf is nu maar weinig over; veel stenen zijn in de eeuwen hergebruikt voor gebouwen in de buurt. Maar in het midden­gedeelte zijn nog waardevolle delen te zien.

Wandelreis The Best of Hadrian's Wall:

 • Heuvellandschap van velden en heide
 • Gemarkeerde National Trail, deels door Unesco werelderfgoed
 • Tussen Chollerford en Steel Riggs restanten van de Muur zichtbaar
 • Iedere nacht in andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

Hadrian's Wall Path is een gemarkeerde National Trail in Noord-Engeland. Deze wandelreis laat u het centrale deel van Hadrian's Wall Path zien. De wandelvakantie van zeven dagen (onze standaardreis) heeft vijf wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag minder, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

Uw eerste overnachtingsplaats Corbridge ligt 4 km van de route af, u kunt hier Corbridge Roman Town bezoeken (de volgende ochtend loopt u eerst de 4 km naar de route).

Trektocht The Best of Hadrian's Wall standaardreis:

 • Wandelen per dag: 15 tot 22, gemiddeld 17½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 400 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 5¾ uur
 • Zwaarte: 2 – minder zwaar dan gemiddeld
 • Totale afstand: 85 km
 • Hoogste punt: 325 m – Winshields Crags

Kaartje

Hadrian's Wall Path loopt van oost naar west, van Wallsend – een voorstad van Newcastle upon Tyne – via Carlisle naar Bowness. Het gaat door de landbouwgronden van het Tynedale en het grasland en de heidevelden in de heuvels – gedomineerd door de steilte van Whin Sill. Vervolgens daalt het geleidelijk af door de weilanden van Cumbria en eindigt in de kwelders van de Solway Estuary. Deze 'The Best of' gaat alleen over het centrale gedeelte.


Programma Hadrian's Wall path

Dag 1: Aankomst Corbridge
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur. Nog even Corbridge Roman Town bezoeken?
Corbridge Roman Town
Dag 2: Corbridge – omgeving Chollerford
Van Corbridge loopt u tussen de velden door naar Hadrian's Wall Path. Dan volgt een wandeling langs hagen en muurtjes door open landschap, nooit ver van de weg. U ziet meer en meer archeologische vondsten uit de Romeinse tijd, hoogste punt is Whittington Fell 268 m. Afstand 15 km, stijgen 250 m, dalen 200 m, looptijd 4 uur. Chester Roman Fort ligt net voorbij Chollerford; wilt u het bezoeken doe het dan vandaag na uw wandeling ('s zomers geopend tot 18:00 uur).
Chester Roman Fort
Dag 3: Omgeving Chollerford – Once Brewed
Misschien wel de meest spectaculaire dag van de hele wandeling, een dag van superlatieven. Housesteads – het best bewaarde fort op de muur, het mooiste uitzicht, en de best bewaarde delen van de muur. Een dag om te genieten, ondanks dat het laatste stuk inspannend is. Een bezoek aan Housesteads is eigenlijk voor iedere wandelaar over Hadrian's Wall Path een must. Roman Vindolanda ligt niet aan de route, zo'n 2 km van Once Brewed. 21 km, 400 m, 250 m, 5¾ uur.
Housesteads Roman Fort The Sill visitor centre, Once Brewed Roman Vindolanda
Dag 4: Once Brewed – Gilsland
Een inspannende etappe. U wandelt naar Winshields Crags (325 m hoogste punt van de trail) en loopt Northumberland uit en Cumbria in. Ook de omgeving verandert, geen winderige heidevlaktes meer maar vriendelijk en heuvelachtig cultuurlandschap. Onderweg ziet u tal van resten van torentjes en mijlforten. 15 km, 250 m, 300 m, 4 uur.
Roman Army Museum
Dag 5: Gilsland – Lanercost/Brampton
Net voorbij Gilsland liggen zowel de resten van een Romeinse brug over de River Irthing als ook Birdiswald Roman Fort (geopend vanaf 10:00 uur). Aangename korte wandeling door kleurrijke velden en deels langs de Muur, zodat u ook nog tijd hebt om Birdoswald te bezoeken. In Lanercost is nauwelijks accommo­datie, daarom overnacht u waarschijnlijk in het plaatsje Brampton; een wandelroute van Hadrian's Wall via Lanercost Priory ruïne naar Brampton voegen we bij. 11/15 km, 150 m, 200 m, 4 uur.
Birdoswald Roman Fort Lanercost Priory
Dag 6: Lanercost – Carlisle
Korte taxirit terug naar Lanercost (niet inbegrepen). De Muur bestond deze etappe uit afval en turf zodat er nu weinig meer van over is. Het is nog steeds een prachtig stuk platteland om van te genieten. Over de oevers van de River Eden loopt u Carlisle binnen. Deze oude grensplaats heeft een rijke geschiedenis, waarvan de kathedraal, het kasteel en stadsmuren getuigen. 22 km, 150 m, 150 m, 5¾ uur.
Carlisle Castle Tullie House Museum & Art Gallery
Dag 7: Carlisle
Na het ontbijt is de vakantie voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

6 nachten / 7 dagen · gemiddeld 17½ km per dag, zwaarte 2 (minder zwaar dan gemiddeld)

 1. Aankomst Corbridge
 2. Wandelen naar omgeving Chollerford, 15 km
 3. Wandelen naar Once Brewed, 21 km
 4. Wandelen naar Gilsland, 15 km
 5. Wandelen naar Lanercost/Brampton, 11/15 km
 6. Wandelen naar Carlisle, 22 km
 7. Vertrek Carlisle

Variant-A

5 nachten / 6 dagen · gemiddeld 22 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Corbridge
 2. Wandelen naar omgeving Chollerford, 15 km
 3. Wandelen naar Once Brewed, 21 km
 4. Wandelen naar Lanercost/Brampton, 25/29 km
 5. Wandelen naar Carlisle, 22 km
 6. Vertrek Carlisle

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Hadrian's Wall
Foto: Annet Homsma

Accommodatie Hadrian's Wall path

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Omdat deze wandelroute grotendeels door weinig bewoond gebied gaat liggen accommo­daties niet telkens direct aan de route, soms liggen deze op enige afstand. De accommo­daties het dichtst bij de route proberen we het eerst te boeken – een voordeel dat u heeft bij vroeg boeken.

Chollerford heeft nauwelijks accommo­datie zodat u in een B&B in de omgeving overnacht. Ook Walton en Lanercost hebben nauwelijks accommo­datie zodat u waarschijnlijk overnacht in het plaatsje Brampton.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall

Info & prijs Hadrian's Wall path

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Best of Hadrian's Wall 2024 in Engeland W366
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 10 oktober dagelijks naar keuze
 • Geen aankomst 22 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 6: 918 Boek nu 
 • A · 5: 763 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +55%
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot, English Heritage guidebook
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Taxirit van Newcastle Airport naar Corbridge
  • Maximaal drie passagiers 91 per party
  • Vier tot vijf passagiers 113 per party
 • Extra reispakket € 80
Hadrian's Wall

Heen- en terugreis Hadrian's Wall path

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Corbridge (40 km van Newcastle)
 • Eind: Carlisle (100 km van Newcastle)
Lokale reisroute heen*
 • Van DFDS terminal per DFDS-bus naar Newcastle; per trein of bus naar Corbridge: lokale reistijd ± 2 uur.
 • Van Newcastle Airport per metro naar Newcastle; per trein of bus naar Corbridge: lokale reistijd ± 2 uur.
 • Van Newcastle Airport per taxi naar Corbridge: lokale reistijd ± ¾ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Carlisle per trein naar Newcastle; per metro naar Newcastle Airport of per bus naar DFDS terminal: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Veerboot**
 • Newcastle (North Shields)
  • IJmuiden (nachtboot): DFDS Seaways Tip: boek als voetpassagier gelijk de bus mee van de ferry-terminal naar Newcastle centrum
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Hadrian's Wall
Foto: Anne-Marie Donders
Toon meer...

Foto's Hadrian's Wall path

Hadrian's Wall
Foto: Ger en Carla Wijnen
Hadrian's Wall
Foto: Ger en Carla Wijnen
Hadrian's Wall
Foto: Peter Beijersbergen
Hadrian's Wall
Foto: Peter Beijersbergen
Hadrian's Wall
Foto: Sigrid Ettema
Hadrian's Wall
Foto: Sigrid Ettema
Hadrian's Wall
Foto: Barbara van Walraven
Hadrian's Wall
Patrick Geusens & Lydia Baerts
Hadrian's Wall
Patrick Geusens & Lydia Baerts
Hadrian's Wall
Patrick Geusens & Lydia Baerts
Hadrian's Wall
Foto: Wieger van Beek
Hadrian's Wall
Foto: Anja van Oost
Hadrian's Wall
Foto: Anja van Oost
Hadrian's Wall
Foto: Alida Groeneveld
Hadrian's Wall
Foto: Alida Groeneveld
Hadrian's Wall
Foto: Anne-Marie Donders
Hadrian's Wall
Foto: Anne-Marie Donders
Hadrian's Wall
Foto: Willem Ruytjens
Hadrian's Wall
Foto: Melanie Raaijmakers
Hadrian's Wall
Foto: Ciska van der Zanden
Hadrian's Wall
Foto: Ciska van der Zanden
Hadrian's Wall
Foto: Trudy van den Mosselaar
Hadrian's Wall
Foto: Trudy van den Mosselaar
Hadrian's Wall
Foto: Christine Bergwerff
Hadrian's Wall
Foto: Rien van der Schelde
Hadrian's Wall
Foto: Rien van der Schelde
Hadrian's Wall
Foto: H. Vermeltfoort-Toelen
Hadrian's Wall
Foto: Ruby Eikelenboom
Hadrian's Wall
Foto: Peter van Hasselt
Hadrian's Wall
Foto: Ruben Bosma
Hadrian's Wall
Foto: Ruben Bosma
Hadrian's Wall
Foto: Ruben Bosma
Hadrian's Wall
Foto: Peter Gerritsen
Hadrian's Wall
Foto: Maarten van Overeem
Hadrian's Wall
Foto: Annet Koerhuis
Hadrian's Wall
Foto: Ernst de Jonge
Hadrian's Wall
Foto: Ernst de Jonge
Hadrian's Wall
Foto: Antje Olthof
Hadrian's Wall
Foto: Peter Beijersbergen
Hadrian's Wall
Foto: Thérèse Bourgondiën
Hadrian's Wall
Foto: Bianca Waijboer
Hadrian's Wall
Foto: Annet Homsma
Hadrian's Wall
Foto: Annet Homsma
Hadrian's Wall
Foto: Schütte-Kosterink
Hadrian's Wall
Foto: Lida Aardenburg
Hadrian's Wall
Foto: Marjolein Datema
Hadrian's Wall
Foto: Roel Cremer
Hadrian's Wall
Foto: Wil Vree-ter Veen
Hadrian's Wall
Foto: Gerlof Kloosterman
Hadrian's Wall
Foto: Henny Snijder-Van der Ende
Hadrian's Wall
Foto: Henny Snijder-Van der Ende
Hadrian's Wall
Foto: Adriana van der Craats
Hadrian's Wall
Foto: Joke Verbruggen
Hadrian's Wall
Foto: Joke Verbruggen
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Hadrian's Wall
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top