Cleveland Way

Yorkshire

Wandelen in Engeland

Cleveland Way Yorkshire

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht om het National Park North York Moors. Van Helmsley eerst door groene dalen, open heide­landschap en de Cleveland Hills, dan over het kustpad langs de Noordzee naar Filey. 175 km · 11 of 12 dagen.

De Cleveland Way is eigenlijk twee wandeltochten in één. Eerst loopt u door de Cleveland Hills en de uitgestrekte heidevelden afgewisseld door groene dalen. Dan wordt het een kustpad over de kliffen aan de Noordzee en gaat langs vissersdorpen en levendige badplaatsen.

Vanaf het stadje Helmsley volgt de route de vorm van een hoefijzer met de wijzers van de klok mee door de North York Moors National Park; vanaf Saltburn-by-the-Sea wordt het een prachtige wandeling langs de ruige North Yorkshire and Cleveland Heritage Coast.

Wandelreis Cleveland Way:

 • Eerst de moorlands, dan een kustpad
 • Wandelen in de North Yorkshire Moors
 • Pittoreske plaatsjes Staithes, Runswick Bay, Robin Hoods Bay
 • Gemarkeerde National Trail
 • Iedere nacht in een andere plaats
 • Naar keuze 11 of 12 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De Cleveland Way is een gemarkeerde National Trail in Noordoost-Engeland. De wandelvakantie van elf dagen (onze standaardreis) heeft negen wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag meer, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee de zwaarte.

Trektocht Cleveland Way standaardreis:

 • Wandelen per dag: 12½ tot 24 km, gemiddeld 18 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 600 m
 • Looptijd per dag: 3½ tot 6¼ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 180 km
 • Hoogste punt: 450 m – Round Hill

Kaartje

Van Helmsley tot Osmotherley loopt het vrij gemakkelijk. De trajecten tussen Osmotherley en Kildale in de Cleveland Hills zijn door de hoogte­verschillen pittig. Het kustpad is heuvelachtig en heeft per dag enkele korte pittige afdalingen en klimmetjes; om een riviertje of beek over te steken moet u afdalen tot zeeniveau.

Programma Cleveland Way

Dag 1 Aankomst Helmsley
Check in na 16:00 uur.
Helmsley Castle
Dag 2 Helmsley – omgeving Sutton-Bank
Makkelijke wandeling door het landschap van de Rogge-vallei. Een aanrader is een ommetje naar de ruïnes van Rievaulx Abbey. De route klimt vervolgens naar het plateau van de Tabular Hills naar Hambleton Hill, voordat zij afdaalt naar het gehucht Sutton Bank. Overnachting in het onderaan de White Horse gelegen Kilburn of in de omgeving van Sutton Bank met transfers. Afstand 19 km, hoogte­verschil 350 m, looptijd 4¾ uur.
Rievaulx Abbey
Dag 3 Sutton-Bank – Osmotherley
De route volgt de westelijke rand van North York Moors National Park met volop uitzicht over het lager gelegen cultuurlandschap. Eerst loopt u over de onverharde Hambleton Drove Road en dan volgt een klim naar Hambledon End (430 m). Vervolgens afdalen naar het gezellige plaatsje Osmotherley, 21 km, 250 m, 5 uur.
Dag 4 Osmotherley – Clay Bank Top
Door bos en dan over de heide door de Cleveland Hills. Dit is meest inspannende traject van de Cleveland Way met vijf klimmetjes en dalingen van ieder zo'n 100 meter, de laatste over de Wainstonens. Uitzicht over de laagvlakte in het noorden en over de heidevelden in het zuiden, 18 km, 600 m, 5½ uur. Van Clay Bank Top transfer naar uw accommodatie (en morgen­ochtend ook weer terug).
Dag 5 Clay Bank Top – Great Ayton (of Newton-under-Roseberry)
Over het hoogste deel van de North York Moors, tegelijk het meest afgelegen gedeelte van de route. Over Urra Moor naar de top van Round Hill met prachtige uitzichten. Bij rustig en helder weer is dit een van de meest memorabele delen van de route, maar als het weer niet meewerkt dan is het op de open heide winderig en onherbergzaam. Van Tidy Brown Hill daalt de route via Battersby Moor naar het dorp Kildale, U komt nu in Captain Cook Country. De route klimt eerst naar Easby Moor waar het Captain Cook's Memorial staat. Even verderop een pittige klim (maar u kunt er ook omheen lopen) naar Roseberry Topping, de 'Yorkshire Matterhorn'. Hoewel slechts 330 m hoog is deze karakteristieke kegelvormige heuvel prominent aanwezig in het landschap. Overnachting in plaatsje iets van de route af. 19 km, 450 m, 5¼ uur (of 23 km, 6¼ uur).
Roseberry Topping
Dag 6 Great Ayton (of Newton-under-Roseberry) – Saltburn-by-the-Sea
De route loopt verder over Hutton Moor en Guisborough Moor. Bij Highcliff Nab en even verder na Slapewath heeft u uitzicht over Guisborough. Door bos en velden wandelt u naar de victoriaanse badplaats Saltburn, met zijn pier en cliff lift. 24 km, 450 m, 6½ uur (of 20 km, 5½ uur).
Dag 7 Saltburn-by-the-Sea – Staithes
Vanaf Saltburn wordt de Cleveland Way een kustpad met hoge kliffen. Bij Skinningrove en ook bij Staithes daalt u even naar zeeniveau. Staithes is een kleurrijk plaatsje met haven waar u het Captain Cook en Heritage Centre kunt bezoeken. 15 km, 400 m, 4¼ uur.
Dag 8 Staithes – Whitby
Het klifpad gaat verder naar Runswick Bay, een ander gezellig dorp met nauwe straatjes op een steile helling met uitzicht op de baai. Door over het kustpad naar Sandsend. Een vlakke wandeling over het strand (bij laag water) of langs de weg naar de toeristische plaats Whitby. Dit drukke toeristische stadje heeft een oude binnenstad, mooie haven en kliffen met fossielen. 19 km, 300 m, 5¼ uur.
Whitby Abbey Captain Cook Museum
Dag 9 Whitby – Robin Hood's Bay
's Ochtends heeft u alle tijd om het plaatsje Whitby te bekijken. U verlaat Whitby over de trap met 199 treden naar Whitby Abbey en vervolgt de route over een gemakkelijk klifpad met enkele korte afdalingen en klimmetjes. De huizen van Robin Hood's Bay zijn gebouwd aan steegjes tegen de steile helling. 12½ km, 200 m, 3½ uur.
Dag 10 Robin Hood's Bay – Scarborough
Het landschap verandert voortdurend, met Flyingdales Moor in het westen en de Noordzee in het oosten. Een plezierige wandeling over de kliffen. Scarborough is een drukke kustplaats met lange stranden en veel entertainment. 23½ km, 300 m, 6¼ uur.
Yorkshire Coast Scarborough Castle
Dag 11 Scarborough – Filey
Na de drukte van Scarborough kunt u boven South Bay het kasteel bezoeken. De route gaat verder over het makkelijk te volgen klifpad naar de vissersplaats Filey. 18 km, 150 m, 4¾ uur.
Dag 12 Vertrek Filey
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

11 nachten / 12 dagen · gemiddeld 18 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Helmsley (beter niet op vrijdag of zaterdag)
 2. Wandelen naar Sutton Bank / Kilburn, 19 km
 3. Wandelen naar Osmotherley, 21 km
 4. Wandelen naar Clay Bank Top, 18 km
 5. Wandelen naar Great Ayton (Newton-u-Roseberry), 19 km (23 km)
 6. Wandelen naar Saltburn-by-the-Sea, 24 km (20 km)
 7. Wandelen naar Staithes, 15 km
 8. Wandelen naar Whitby, 19 km (beter niet op vrijdag of zaterdag)
 9. Wandelen naar Robin Hood's Bay, 12½ km
 10. Wandelen naar Scarborough, 23½ km
 11. Wandelen naar Filey, 18 km
 12. Vertrek Filey

Variant-A

10 nachten / 11 dagen · gemiddeld 19½ km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Helmsley
 2. Wandelen naar Sutton Bank / Kilburn, 19 km
 3. Wandelen naar Osmotherley, 21 km
 4. Wandelen naar Clay Bank Top, 18 km
 5. Wandelen naar Great Ayton (Newton-u-Roseberry), 19 km (23 km)
 6. Wandelen naar Saltburn-by-the-Sea, 24 km (20 km)
 7. Wandelen naar Sandsend, 28 km
 8. Wandelen naar Robin Hood's Bay, 17 km
 9. Wandelen naar Scarborough, 23½ km
 10. Wandelen naar Filey, 18 km
 11. Vertrek Filey

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Roseberry Topping - Cleveland Way
Roseberry Topping. Foto: Erna Huisman

Accommodatie Cleveland Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

In Sutton-Bank is geen accommodatie meer, waarschijnlijk overnacht u in een accommodatie verder van de route of Helmsley/Osmotherley met transfers (inbegrepen). Suggesties voor een extra overnachting: Osmotherley – bezoek Mount Grace Priory (2½ km van Osmotherley); Whitby – gezellig toeristenplaatsje met attractieve haven, ruïne Whitby Abbey en Captain Cook Museum. Probeer een overnachting op vrijdag-of zaterdagavond in Whitby te vermijden, er zijn nauwelijks accommodaties die dan een kamer voor één nacht verhuren.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way

Info & prijs Cleveland Way

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschik­baarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Gebouw Weena
  Weena-Zuid 130 · 3012NC Rotterdam
 • Telefoon: 010 452 4452
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Cleveland Way in Engeland WR309
 • Periode: begin april – half oktober
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2020
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten
 • Per party een Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +60%
 • Overnachting Whitby op vrijdag of zaterdag toeslag € 20 p.p.
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 70100 p.p.
 • Taxirit van Leeds-Bradfort Airport naar Helmsley
  • Maximaal drie passagiers 108 per party
  • Vier of vijf passagiers 137 per party
Cleveland Way

Heen- en terugreis Cleveland Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Helmsley (80 km van Leeds-Bradfort Airport)
 • Eind: Filey (120 km van Leeds-Bradfort Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Leeds-Bradfort Airport per bus naar Leeds, per trein naar York, per bus (niet op zondag) of taxi naar Helmsley: lokale reistijd ± 3 uur
 • Van Leeds-Bradfort Airport per taxi naar Helmsley: lokale reistijd ± 1½ uur.
 • Van Newcastle Airport per metro naar Newcastle; per trein naar York/Malton; per bus (niet op zondag) of taxi naar Helmsley: lokale reistijd ± 4 uur.
 • Van Hull ferry terminal per bus naar Hull; per trein naar York; per bus (niet op zondag) of taxi naar Helmsley: lokale reistijd ± 4 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Filey per trein naar Leeds, per bus naar Leeds-Bradfort Airport: lokale reistijd ± 2½ uur.
 • Van Filey per bus naar York; per trein naar Newcastle; per metro naar Newcastle Airport: lokale reistijd ± 3¾ uur.
 • Van Filey per trein naar Hull; per bus naar Hull ferry terminal: lokale reistijd ± 2½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Veerboot**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Staithes - Cleveland Way
Staithes
Toon meer...

Foto's Cleveland Way

 • Cleveland Way
  Foto: Erna Huisman
 • Cleveland Way
  Foto: Erna Huisman
 • Cleveland Way
  Foto: Erna Huisman
 • Cleveland Way
  Foto: Erna Huisman
 • Cleveland Way
  Foto: Engelien Houben-Feddema
 • Cleveland Way
  Foto: Engelien Houben-Feddema
 • Cleveland Way
  Foto: Engelien Houben-Feddema
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Cleveland Way
 • Diashow
Toon meer...
Scroll To Top