Cleveland Way The Best Of

Wandelvakantie in Engeland

Over het mooiste deel van de Cleveland Way. Van Osmotherley eerst over de Cleveland Hills en door open heide­landschap, dan over het kustpad via pittoreske kustplaatsjes naar Robin Hood´s Bay. 110 km · 8 dagen.


Beschrijving Cleveland Way

De Cleveland Way is eigenlijk twee wandeltochten in één. Eerst loopt u door de Cleveland Hills en de uitgestrekte heidevelden afgewisseld door groene dalen. Dan wordt het een kustpad over de kliffen aan de Noordzee en gaat langs vissersdorpen en levendige badplaatsen.

Wandelreis Cleveland Way:

 • Drie dagen binnenland, drie dagen kustpad
 • Wandelen in de North Yorkshire Moors
 • Pittoreske plaatsjes Staithes, Runswick Bay, Robin Hoods Bay
 • Gemarkeerde National Trail
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

Vanaf het plaatsje Osmotherley volgt de route de vorm van een hoefijzer met de wijzers van de klok mee door de North York Moors National Park; vanaf Saltburn-by-the-Sea wordt het een prachtige wandeling langs de ruige North Yorkshire and Cleveland Heritage Coast.

Trektocht Cleveland Way:

 • Wandelen per dag: 12 tot 23 km, gemiddeld 18 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 700 m
 • Looptijd per dag: 3¼ tot 6½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 110 km
 • Hoogste punt: 450 m – Round Hill

De naam Cleveland komt van een hertogdom uit de 17de eeuw, het betekent ‘cliff-land’. Het ligt voor een groot deel in het nationale park North York Moors, ooit werd er volop ijzererts gewonnen.

De Cleveland Way is een gemarkeerde National Trail in Noordoost-Engeland. De wandelvakantie The Best Of van acht dagen heeft zes wandel­dagen waarop u naar een volgende plaats loopt.

Kaartje

De trajecten tussen Osmotherley en Kildale in de Cleveland Hills zijn door de hoogte­verschillen pittig. Het kustpad is heuvelachtig en heeft per dag enkele korte pittige afdalingen en klimmetjes; om een riviertje of beek over te steken moet u afdalen tot zeeniveau.


Programma Cleveland Way

Dag 1: Aankomst Osmotherley
Check in tussen 16:00 (maandag & dinsdag 17:00) en 18:00 uur.
Dag 2: Osmotherley – Clay Bank Top
Door bos en dan over de heide door de Cleveland Hills. Dit is het meest inspannende traject van de Cleveland Way met vijf klimmetjes en dalingen van ieder zo'n 100 meter, de laatste over de Wainstones. Uitzicht over de laagvlakte in het noorden en over de heidevelden in het zuiden. Afstand 18 km, stijgen 700 m, dalen 600 m, looptijd 5½ uur. Van Clay Bank Top transfer naar uw accommodatie (en morgen­ochtend ook weer terug).
Dag 3: Clay Bank Top – Great Ayton of Newton-under-Roseberry
Over het hoogste deel van de North York Moors, tegelijk het meest afgelegen gedeelte van de route. Over Urra Moor naar de top van Round Hill met prachtige uitzichten. Bij rustig en helder weer is dit een van de meest memorabele delen van de route, maar als het weer niet meewerkt dan is het op de open heide winderig en onherbergzaam. Van Tidy Brown Hill daalt de route via Battersby Moor naar het dorp Kildale. U komt nu in Captain Cook Country. De route klimt naar Easby Moor waar het Captain Cook's Memorial staat. Even verderop een pittige klim (maar u kunt er ook omheen lopen) naar Roseberry Topping, de 'Yorkshire Matterhorn'. Hoewel slechts 330 m hoog is deze karakteristieke kegelvormige heuvel prominent aanwezig in het landschap. Overnachting in plaatsje iets van de route af. 23 km, 450 m, 600 m, 6½ uur.
Roseberry Topping
Dag 4: Great Ayton of Newton-under-Roseberry – Saltburn-by-the-Sea
De route loopt verder over Hutton Moor en Guisborough Moor. Bij Highcliff Nab en even verder na Slapewath heeft u uitzicht over Guisborough. Door bos en velden wandelt u naar de victoriaanse badplaats Saltburn, met zijn pier en cliff lift. 19 km, 400 m, 450 m, 5¼ uur (van Great Ayton + 3 km).
Dag 5: Saltburn-by-the-Sea – Staithes
Vanaf Saltburn wordt de Cleveland Way een kustpad met hoge kliffen. Bij Skinningrove en ook bij Staithes daalt u even naar zeeniveau. Staithes is een kleurrijk plaatsje met haven waar u het Captain Cook en Heritage Centre kunt bezoeken. 14 km, 300 m, 300 m, 4 uur.
Dag 6: Staithes – Whitby
Het klifpad gaat verder naar Runswick Bay, een ander gezellig dorp met nauwe straatjes op een steile helling met uitzicht op de baai. Door over het kustpad naar Sandsend. Een vlakke wandeling over het strand (bij laag water) of langs de weg naar de toeristische plaats Whitby. Dit drukke toeristische stadje heeft een oude binnenstad, mooie haven en kliffen met fossielen. 20 km, 300 m, 300 m, 5½ uur.
Whitby Abbey Captain Cook Museum
Dag 7: Whitby – Robin Hood's Bay
's Ochtends heeft u alle tijd om het plaatsje Whitby te bekijken. U verlaat Whitby over de trap met 199 treden naar Whitby Abbey en vervolgt de route over een gemakkelijk klifpad met enkele korte afdalingen en klimmetjes. De huizen van Robin Hood's Bay zijn gebouwd aan steegjes tegen de steile helling. 12 km, 200 m, 200 m, 3¼ uur. Van Robin Hood's Bay neemt u de bus terug naar Whitby voor uw laatste overnachting.
Dag 8: Vertrek Whitby
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 18 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Osmotherley
 2. Wandelen naar Clay Bank Top, 18 km
 3. Wandelen naar Great Ayton of Newton-u-Roseberry, 23 km
 4. Wandelen naar Saltburn-by-the-Sea, 19/22 km
 5. Wandelen naar Staithes, 14 km
 6. Wandelen naar Whitby, 20 km
 7. Wandelen naar Robin Hood's Bay, 12 km (overnachting Whitby)
 8. Vertrek Whitby

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Cleveland Way

Accommodatie Cleveland Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

In Whitby verblijft u twee nachten, op de laatste wandeldag neemt u de bus van Robin Hood's Bay terug naar Whitby.

Suggesties voor een extra overnachting: Saltburn – de eerste dag aan de zee – of Whitby – gezellig toeristenplaatsje met attractieve haven, ruïne Whitby Abbey en Captain Cook Museum. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way

Info & prijs Cleveland Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Best of Cleveland Way 2024 in Engeland W549
 • Reisperiode: aankomst van 15 april t/m 30 september dagelijks naar keuze
 • Geen aankomst 16 augustus t/m 9 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 7: 1123 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving met wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
Cleveland Way
Foto: Els Tempelaars

Heen- en terugreis Cleveland Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Osmotherley (100 km van Newcastle)
 • Eind: Whitby (125 km van Newcastle)
Lokale reisroute heen*
 • Van Newcastle Airport per metro naar Newcastle of per bus van DFDS terminal naar Newcastle; per trein naar Northallerton; per bus (niet op zondag) of taxi naar Osmotherley: lokale reistijd ± 3 uur
 • Van Hull ferry terminal per bus naar York; per trein naar Northallerton; per bus (niet op zondag) of taxi naar Osmotherley: lokale reistijd ± 4 uur
 • Van London St Pancras lopen naar London Euston; per trein via York naar Northallerton; per bus (niet op zondag) of taxi naar Osmotherley: lokale reistijd ± 4½ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Whitby per bus naar Saltburn; per trein via Darlington naar Newcastle; per metro naar Newcastle Airport of per DFDS-bus naar ferry terminal: lokale reistijd ± 4 uur.
 • Van Whitby per bus naar Scarbourough; per trein naar Hull; per bus naar Hull ferry terminal: lokale reistijd ± 4 uur.
 • Van Whitby per bus naar Scarborough; per trein naar London Kings Cross; lopen naar London St Pancrass: lokale reistijd ± 5½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Trein Internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
 • Hull (King George Dock)
  • Rotterdam-Europoort (nachtboot): P&O Ferries Tip: boek als voetpassagier gelijk de bus mee van de ferry-terminal naar Hull of York
 • Newcastle (North Shields)
  • IJmuiden (nachtboot): DFDS Seaways Tip: boek als voetpassagier gelijk de bus mee van de ferry-terminal naar Newcastle centrum
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De internationale trein, veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Cleveland Way
Foto: Erna Huisman
Toon meer...

Foto's Cleveland Way

Cleveland Way
Foto: Els Tempelaars
Cleveland Way
Foto: Els Tempelaars
Cleveland Way
Foto: Els Tempelaars
Cleveland Way
Foto: Els Tempelaars
Cleveland Way
Foto: Erna Huisman
Cleveland Way
Foto: Erna Huisman
Cleveland Way
Foto: Erna Huisman
Cleveland Way
Foto: Erna Huisman
Cleveland Way
Foto: Engelien Houben-Feddema
Cleveland Way
Foto: Engelien Houben-Feddema
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top