Dales Way Yorkshire

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht door het heuvelland met de stenen stapelmuurtjes en kronkelende rivieren, van de Yorkshire Dales naar het Lake District. U wandelt door het Wharfedale en het Dentdale, en kruist de heuvelrug van de Pennines. 125 km · 8 of 9 dagen.


Beschrijving Dales Way

De Dales Way volgt het Wharfedale in het Yorkshire Dales National Park, kruist de heuvels van de Pennines, volgt het prachtige Dentdale en eindigt in het Lake District National Park.

De Yorkshire Dales bestaan uit idyllische groene valleien. Pittoreske dorpen en gehuchten bestaan vaak uit weinig meer dan een paar huizen en een pub. Overvloedig is het open heuvelland met heide tot een hoogte van 600 m. Stroomversnellingen, zacht kabbelende beken, brullende rivieren, kalmerende weiden en beschutte bossen: u komt het onderweg allemaal tegen.

Wandelreis Dales Way:

 • Eerst de Yorkshire Dales, dan het Lake District
 • Door Wharfedale en Dentdale
 • Langs rivieren en over de moors
 • Lake Windermere
 • Gemarkeerde langeafstands wandelroute
 • Iedere nacht in een andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De Dales Way is een gemarkeerde long distance path in Noord-Engeland. De wandelvakantie van acht dagen (onze standaardreis) heeft zes wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

De route blijft grotendeels onder de 300 m; u heeft eenmaal een klim naar 350 m en halverwege de route een klim naar 519 m.

Trektocht Dales Way standaardreis:

 • Wandelen per dag: 16½ tot 27 km, gemiddeld 21½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 400 m
 • Looptijd per dag: 4½ tot 7¼ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 125 km
 • Hoogste punt: 519 m – Cam High Road
 • Gps-track beschikbaar

De Dales staan bekend om het karakteristieke landschap met stenen muurtjes en stenen schuren op het land, de kronkelende rivieren en oude dorpen in de dalen.

De wandeltocht begint in Ilkley en gaat dan door het National Park the Yorkshire Dales om te eindigen bij Bowness aan de oever van Lake Windermere in het Lake District, ook een National Park.

Kaartje

De Dales Way volgt de rivieren Wharfe, Dee en Lune, gaat langs de ruïnes van Bolton Abbey, door de pittoreske dorpen Burnsall en Kettlewell, en het gezellige toeristische Grassington. Het kruist ook de hoogvlakte Cam Fell in de Pennines Mountains. Op enkele trajecten is de kwaliteit van de markering niet optimaal, hier loopt u op kaart en route­beschrijving.


Programma Dales Way

Dag 1: Aankomst Ilkley
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Ilkley – Burnsall
De route volgt de River Wharfe stroomopwaarts, van het laagland van Lower Wharfedale naar het heuvellandschap van de Dales. De groene weides met stenen stapelmuurtjes bevestigen het beeld van Yorkshire. U passeert de twaalfde eeuwse ruïne Bolton Abbey. Via Strid Wood waar de River Wharfe door een smalle doorgang stroomt naar Burnsall, een dorp idyllisch gelegen aan de rivier. Afstand 22 km, hoogte­verschil 200 m, looptijd 5¾ uur.
Dag 3: Burnsall – Buckden
Net buiten Burnsall stort de rivier met veel geraas van de rotsen. U wandelt door het mooie Wharfedale; soms is de rivier glad, dan weer woest, altijd snelstromend. Na het gezellige toeristenplaaatsje Grassington verlaat de route de vallei en gaat u de heuvels in en kruist u het beroemde kalksteen. Het uitzicht dat u hier heeft behoort tot de beste van de Dales Way, een groene lappendeken met vele muurtjes. Na Kettlewell volgt het pad de River Wharfe verder stroomopwaarts naar het dorp Buckden. 23 km, 300 m, 6 uur.
Dag 4: Buckden – Dent Head (Cowgill)
Langs het gehucht Hubberholme, de rivier wordt smaller maar blijft wild. Langzaam klimt de route naast de rivier naar het ruige landschap van de Pennines. Vanaf Cam Houses heeft u een spectaculair uitzicht op de drie toppen in Yorkshire: Whernside, Pen-y-Gent en Ingleborough. U wandelt over een hoogvlakte en volgt even de Cam High Road. Dent Head Viaduct lijkt door de afstand vanaf de Pennines klein maar is toch bijna 200 m lang, straks loopt u er onder door. Na de hoogvlakte komt u in het vriendelijke platteland van de River Dee in het Dentdale. 27 km, 400 m, 7¼ uur.
Dag 5: Dent Head (Cowgill) – Sedbergh
Door de velden langs de River Dee via Dent, Millthrop en Lincoln Bridhe naar Sedbergh, een plaats onderaan de steile Howgill fells. Na Gap Wood heeft u weids uitzicht op de Lakeland Fells en bent u zich bewust dat u Yorkshire achterlaat en het Lake District binnen wandelt. 16½ km, 200 m, 4½ uur.
Dag 6: Sedbergh – Grayrigg
Tussen de twee nationale parken ligt de Eden Valley met glooiende heuvels en boerderijen. Doordat het rivierwater nu tegengesteld loopt merkt u dat u langs een nieuwe rivier loopt, de River Lune. U komt langs twee imposante viaducten: Lune Viaduct en Lowgill Viaduct en loopt door vele velden. 17 km, 200 m, 4½ uur.
Dag 7: Grayrigg – Bowness-on-Windermere
Een aangename wandeling over de heuvels brengt u in het Lake District en bij het toeristische Bowness. Even doorlopen naar de oevers van Lake Windermere loont de moeite. 23 km, 300 m, 6 uur.
Beatrix Potter Centre (Peter Rabbit) Lake Windermere
Dag 8: Vertrek Bowness-on-Windermere
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 21½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Ilkley (beter niet op za of zo)
 2. Wandelen naar Burnsall, 22 km
 3. Wandelen naar Buckden, 23 km
 4. Wandelen naar Dent Head (Cowgill), 27 km
 5. Wandelen naar Sedbergh, 16½ km
 6. Wandelen naar Grayrigg, 17 km (transfer)
 7. Wandelen naar Bowness-on-Windermere, 23 km
 8. Vertrek Bowness-on-Windermere

Variant-A

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 18½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Ilkley (beter niet op vr of za)
 2. Wandelen naar Burnsall, 22 km
 3. Wandelen naar Kettlewell, 16 km
 4. Wandelen naar Oughtershaw, 18 km (transfer)
 5. Wandelen naar Dent Head (Cowgill), 18 km
 6. Wandelen naar Sedbergh, 16½ km
 7. Wandelen naar Grayrigg, 17 km (transfer)
 8. Wandelen naar Bowness-on-Windermere, 23 km
 9. Vertrek Bowness-on-Windermere

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Dales Way
Foto: Adrie & Elise Flipse-Fanchamps

Accommodatie Dales Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

In sommige plaatsen is maar weinig accommo­datie, daarom kan het zijn dat u ergens twee nachten verblijft met taxi-transfers (heen en volgende ochtend weer terug). In Oughtershaw (variant-A) en Cowgill is nauwelijks accommodatie, meestal hebt u een transfer (inbegrepen) naar uw B&B in de omgeving. In Grayrigg is geen accommodatie, gewoonlijk overnacht u in de dichtbij gelegen plaats Kendal met transfers (inbegrepen). En in de laatste plaats Bowness-on-Windermere zijn nauwelijks/geen accommo­daties die in het weekend (vrijdag- en zaterdagavond) gasten accepteren voor één nacht.
Suggestie voor een extra overnachting: Sedbergh.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way

Info & prijs Dales Way

Contact WandelVakantie
 • Van 26 augustus t/m 11 september 2022 is het kantoor gesloten
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Dales Way in Engeland W348
 • Periode: begin april – half oktober
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n drie tot vier weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn.
Prijs 2023
 • S · 7: 945 Boek nu 
 • A · 8: 1080 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
 • Toeslag indien overnachting in Bowness-on-Windermere op vrijdag- of zaterdagavond € 25 per kamer
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 95105 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 95125 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Prijs 2023
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor voorjaar 2023 (april-mei-juni). Prijsindicatie 2023 = prijs 2022 + € 14 per nacht p.p. Zodra accommodaties boekingen voor in 2023 accepteren, dan leggen we de kamers direct voor u vast.
Dales Way

Heen- en terugreis Dales Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Ilkley (110 km van Manchester Airport)
 • Eind: Bowness-on-Windermere (150 km van Manchester Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Leeds-Bradfort Airport per taxi naar Ilkley: lokale reistijd ± ½ uur.
 • Van Leeds-Bradfort Airport per bus naar Guiseley; per bus of trein naar Ilkley; lokale reistijd ± 1½ uur.
 • Van Manchester Airport per trein via Leeds naar Ilkley: lokale reistijd ± 2 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Bowness-on-Windermere per bus of taxi (korte rit) naar Windermere; per trein via Oxenholme of Preston naar Manchester Airport: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Veerboot**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Dales Way
Foto: Ben Bolscher
Toon meer...

Foto's Dales Way

Dales Way
Foto: Henk Rosendal
Dales Way
Foto: Henk Rosendal
Dales Way
Foto: Ben Bolscher
Dales Way
Foto: Ben Bolscher
Dales Way
Foto: Ben Bolscher
Dales Way
Foto: Jaco Bron
Dales Way
Foto: Jaco Bron
Dales Way
Foto: Adrie & Elise Flipse-Fanchamps
Dales Way
Foto: Adrie & Elise Flipse-Fanchamps
Dales Way
Foto: Cobie Bruine de Bruin
Dales Way
Foto: Cobie Bruine de Bruin
Dales Way
Foto: Cobie Bruine de Bruin
Dales Way
Foto: Cobie Bruine de Bruin
Dales Way
Foto: Elly & Wim van Gelderen
Dales Way
Foto: Elly & Wim van Gelderen
Dales Way
Foto: Elly & Wim van Gelderen
Dales Way
Foto: Elly & Wim van Gelderen
Dales Way
Foto: Elly & Wim van Gelderen
Dales Way
Foto: Elly & Wim van Gelderen
Dales Way
Foto: Elly & Wim van Gelderen
Dales Way
Foto: Kees & Lenie Swaanen
Dales Way
Foto: Kees & Lenie Swaanen
Dales Way
Foto: Kees & Lenie Swaanen
Dales Way
Foto: Kees & Lenie Swaanen
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Dales Way
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top