Cumbria Way Lake District

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht door het Lake District, Engelands populairste wandelgebied. Toeristenplaatsjes contrasteren met ruige valleien, afgelegen moors en lieflijke meren omzoomd met bos. 120 km · 7 of 8 dagen.


Beschrijving Cumbria Way

De Cumbria Way is een wandelroute door de prachtige wildernis van het Lake District. Uw wandelvakantie begint in de gezellige stad Ulverston met zijn geplaveide straatjes en feestelijke sfeer. De route gaat over spaarzaam gemarkeerde paden door het prachtige Lake District met grote stukken over met gras en heide begroeide heuvels. De Cumbria Way eindigt in de stad Carlisle.

De Cumbria Way kruist de heuvels van het Lake District National Park van zuid naar noord door dalen en over passen. Het voert door een schitterend en gevarieerd landschap en passeert Coniston Water, Tarn Hows en Dungeon Ghyll, en kruist de Stake Pass naar Borrowdale, Derwent Water en Keswick. U kunt óf via de lage route van Dash Falls óf over de hoge route van High Pike (658 m) wandelen naar het dorp Caldbeck, dat ooit wolspinnerijen en een brouwerij had – allemaal aangedreven door de rivier Cald Beck. Via Caldew Valley wandelt u naar Carlisle.

Wandelreis Cumbria Way:

 • De ruige valleien en lieflijke meren van het Lake District
 • De gezellige drukte in het Lakeland
 • Gemarkeerde wandelroute
 • Iedere nacht in een andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar
 • Begin en einde gemakkelijk bereikbaar met de trein

De Cumbria Way is een long distance path in Noordwest-Engeland. De wandelvakantie van acht dagen (onze standaardreis) heeft zes wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag minder, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

Trektocht Cumbria Way standaardreis:

 • Wandelen per dag: 14 tot 26 km, gemiddeld 20 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 750 m
 • Looptijd per dag: 3½ tot 8 uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 120 km
 • Hoogste punt: 658 m – High Pike

Kaartje

De Cumbria Way is spaarzaam gemarkeerd; op essentiele punten staat markering, vaak loopt u op kaart en/of route­beschrijving. Aan­vankelijk blijft de Cumbria Way onder de 200 m, net voor de helft eenmaal een klim naar 500 m, en op tweederde een klim naar 450 m en 650 m.


Programma Cumbria Way

Dag 1: Aankomst Ulverston
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur. Ulverston is een vriendelijk plaatsje met z'n pubs en geplaveide straatjes.
Dag 2: Ulverston – Coniston
Een aangename wandeling langs akkers brengt u al gauw bij het Lake District National Park. Het uitzicht over Coniston Fell is prachtig. Een ruig Lakeland-pad brengt u naar Coniston Hall. Tegen­woordig is Coniston een uitvalsbasis voor outdoor-activiteiten, oorspronkelijk was het een mijndorp voor leisteen. Afstand 26 km, stijgen 400 m, dalen 400 m, looptijd 7 uur.
Dag 3: Coniston – Great Langdale
Een heerlijke wandeldag door het Lakeland met mooie uitzichten. De route loopt langs het meer Tarn Hows, een publiekstrekker van de National Trust met meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Ook komt u langs het veel rustiger Elter Water. Vervolgens loopt u door de vallei Langdale omringd door bergen waar de snelstromende Great Langdale Beck meerdere stroomversnellingen heeft. 17½ km, 350 m, 300 m, 5 uur.
Dag 4: Great Langdale – omgeving Rosthwaite
Alweer een prachtige wandeldag. Van Dungeon Ghyll door de stille Mickleden Valley, omgeven door kale bergen van Bowfell en de Pikes. Bij het steenmannetje verlaat u het dal en klimt u 300 meter over een zig-zag-pad om de Stake Pass over te steken. Eenmaal op de pas treft u een hoogvlakte met kleine bolle heuveltjes. Over een zig-zag-pad daalt u naar Langstrain Valley welke u uitloopt tot voorbij Eagle Crag. Nog even door de velden en u bent bij uw B&B. 14½ km, 400 m, 400 m, 4¼ uur.
Dag 5: Omgeving Rosthwaite – Keswick
Door de velden van het Borrowdale naar het plaatsje Grange, dan door het bos en langs Derwent Water. Een gemakkelijke wandeling over goede paden met uitzicht op de heuvels. Keswick is een gezellige drukke toeristenplaats. 14 km,  100 m, 100 m, 3½ uur.
Optioneel maakt u 's middags vanuit Keswick een extra wandeling naar Castlerigg Stone Circle. Op een heuvel omgeven door bergen staan bijna 40 stenen in een cirkel van zo'n 30 meter. 5 tot 9 km.
Castlerigg Stone Circle
Dag 6: Keswick – omgeving Caldbeck
Wandelen in het Lake District kan gewoon niet beter dan dit, de hele dag geweldige uitzichten op de bergen van het Lakeland. U begint direct met een klim van 100 meter en volgt dan het dal van de Glenderaterra Beck. Bij Skiddaw House heeft u de keuze uit twee routes: een hoge of een alternatieve lage route. De 5 km langere alternatieve route loopt makkelijker en is ook bij slecht weer mogelijk. De hoge route die alleen bij goed weer te doen is volgt de River Caldew om dan langs de Grainsgill Beck over een ruig, onduidelijk en soms zompig pad 300 meter te stijgen. Eenmaal boven wijst de schuilhut u de richting en stijgt u nog ligt naar High Pike (658 m). Hier heeft u rondom uitzicht: in het zuiden de Skiddaw (931 m) en andere bergen, naar het noorden kijkt u uit over de laagvlakte. U daalt af over de grassige heuvel via Low Pike en over een weggetje tussen de velden naar Caldbeck. High route 24 km, 750 m, 650 m, 7¼ uur; Low route 29 km, 700 m, 650 m, 8¼ uur.
Dag 7: Omgeving Caldbeck – Carlisle
U verlaat het Lake District en wandelt langs de akkers van de Eden Valley, grotendeels langs de river Caldew. Carlisle heeft tal van gezellige cafes en restaurants. 24½ km, 100 m, 200 m, 6½ uur.
Dag 8: Vertrek Carlisle
Na het ontbijt is de vakantie voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 20 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Ulverston (niet op dinsdag, woensdag, donderdag)
 2. Wandelen naar Coniston, 26 km
 3. Wandelen naar Great Langdale, 17½ km
 4. Wandelen naar omgeving Rosthwaite, 14½ km
 5. Wandelen naar Keswick, 14 km
 6. Wandelen naar omgeving Caldbeck, 24 km
 7. Wandelen naar Carlisle, 24½ km
 8. Vertrek Carlisle

Variant-A

6 nachten / 7 dagen · gemiddeld 24 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Ulverston (niet op woensdag of donderdag)
 2. Wandelen naar Coniston, 26 km
 3. Wandelen naar Great Langdale, 17½ km
 4. Wandelen naar Keswick, 27½ km
 5. Wandelen naar omgeving Caldbeck, 24 km
 6. Wandelen naar Carlisle, 24½ km
 7. Vertrek Carlisle

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Cumbria Way
Foto: Ria van Gestel

Accommodatie Cumbria Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

In Keswick is jaarlijks vanaf half juli drie weken lang de Christian Convention. In deze periode is alle accommo­datie dan vroeg in het jaar al volledig volgeboekt. In Great Langdale en Rosthwaite is het niet mogelijk om op een vrijdag- of zaterdagavond te verblijven. En als de accommodatie in Caldbeck vol is boeken we u in de omgeving met transfer heen en terug.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Cumbria Way
Cumbria Way
Cumbria Way
Cumbria Way
Cumbria Way
Cumbria Way

Info & prijs Cumbria Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Cumbria Way 2024 in Engeland W345
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 15 september dagelijks naar keuze, maar niet op woensdag of donderdag
 • Beperkt van 12 juli t/m 3 augustus 2024 in Keswick wegens Christian Convention
 • Geen aankomst 22 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 7: 1178 Boek nu 
 • A · 6: 968 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +55%
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis, retourtransfers naar accommodatie
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Cumbria Way

Heen- en terugreis Cumbria Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Ulverston (150 km van Manchester)
 • Eind: Carlisle (200 km van Manchester)
Lokale reisroute heen*
 • Van Manchester Airport per trein naar Ulverston: lokale reistijd ± 3 uur.
 • Van Londen St Pancrass lopen naar Londen Euston; per trein naar Ulverston: lokale reistijd ± 4½ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Carlisle per trein naar Manchester Airport: lokale reistijd ± 3 uur
 • Van Carlisle per trein naar Newcastle; per metro naar Newcastle Airport of per bus naar DFDS terminal: lokale reistijd ± 3 uur.
 • Van Carlisle per trein naar Londen Euston; lopen naar Londen St Pancrass: lokale reistijd ± 4½ uur (op zondag ± 5½ uur).
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Trein Internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
 • Newcastle (North Shields)
  • IJmuiden (nachtboot): DFDS Seaways Tip: boek als voetpassagier gelijk de bus mee van de ferry-terminal naar Newcastle centrum
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De internationale trein, veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Cumbria Way
Foto: Marjolein Leenknegt
Toon meer...

Foto's Cumbria Way

Cumbria Way
Foto: Arjen & Sjoukje Boersma
Cumbria Way
Foto: Arjen & Sjoukje Boersma
Cumbria Way
Foto: Veerle Verbist
Cumbria Way
Foto: Marjolein Leenknegt
Cumbria Way
Foto: Marjolein Leenknegt
Cumbria Way
Foto: Marjolein Leenknegt
Cumbria Way
Foto: Marjolein Leenknegt
Cumbria Way
Foto: Marjolein Leenknegt
Cumbria Way
Foto: Marjolein Leenknegt
Cumbria Way
Foto: Franklin De Bruijne
Cumbria Way
Foto: Franklin De Bruijne
Cumbria Way
Foto: Franklin De Bruijne
Cumbria Way
Foto: Franklin De Bruijne
Cumbria Way
Foto: Vincent Pool
Cumbria Way
Foto: Vincent Pool
Cumbria Way
Foto: Carolien van Zelst
Cumbria Way
Foto: Carolien van Zelst
Cumbria Way
Foto: Carolien van Zelst
Cumbria Way
Foto: Carolien van Zelst
Cumbria Way
Foto: Denise Hoekstra
Cumbria Way
Foto: Denise Hoekstra
Cumbria Way
Foto: Hans Harbers
Cumbria Way
Foto: Hans Harbers
Cumbria Way
Foto: Hans Harbers
Cumbria Way
Foto: Hans Harbers
Cumbria Way
Foto: Hans Harbers
Cumbria Way
Foto: Hans Harbers
Cumbria Way
Foto: Hans Harbers
Cumbria Way
Foto: Hans Harbers
Cumbria Way
Foto: Henri & Gradie Jacobs
Cumbria Way
Foto: Henri & Gradie Jacobs
Cumbria Way
Foto: Henri & Gradie Jacobs
Cumbria Way
Foto: Ria van Gestel
Cumbria Way
Foto: Ria van Gestel
Cumbria Way
Foto: Ria van Gestel
Cumbria Way
Foto: Ria van Gestel
Cumbria Way
Foto: Ria van Gestel
Cumbria Way
Cumbria Way
Cumbria Way
Cumbria Way
Cumbria Way
Cumbria Way
Cumbria Way
Cumbria Way
Keswick
Cumbria Way
Cumbria Way
Cumbria Way
Cumbria Way
High Peak
Cumbria Way
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top