Cleveland Way Full Trail

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht om het National Park North York Moors. Van Helmsley eerst door groene dalen, open heide­landschap en de Cleveland Hills, dan over het kustpad langs de Noordzee naar Filey. 190 km · 12 dagen.


Beschrijving Cleveland Way

De Cleveland Way is eigenlijk twee wandeltochten in één. Eerst loopt u door de Cleveland Hills en de uitgestrekte heidevelden afgewisseld door groene dalen. Dan wordt het een kustpad over de kliffen aan de Noordzee en gaat langs vissersdorpen en levendige badplaatsen.

Vanaf het stadje Helmsley volgt de route de vorm van een hoefijzer met de wijzers van de klok mee door de North York Moors National Park; vanaf Saltburn-by-the-Sea wordt het een prachtige wandeling langs de ruige North Yorkshire and Cleveland Heritage Coast.

Wandelreis Cleveland Way:

 • Vijf dagen binnenland, vijf dagen kustpad
 • Wandelen in de North Yorkshire Moors
 • Pittoreske plaatsjes Staithes, Runswick Bay, Robin Hoods Bay
 • Gemarkeerde National Trail
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

De Cleveland Way is een gemarkeerde National Trail in Noordoost-Engeland. De wandelvakantie van twaalf dagen heeft tien wandel­dagen waarop u naar een volgende plaats loopt.

Trektocht Cleveland Way:

 • Wandelen per dag: 12 tot 25 km, gemiddeld 19 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 700 m
 • Looptijd per dag: 3¼ tot 7 uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 190 km
 • Hoogste punt: 450 m – Round Hill

De naam Cleveland komt van een hertogdom uit de 17de eeuw, het betekent ‘cliff-land’. Het ligt voor een groot deel in het nationale park North York Moors, ooit werd er volop ijzererts gewonnen.

De ontwikkeling van de Cleveland Way begon in de jaren dertig toen de Teesside Ramblers' Association een route ontwikkelde dat de Hambleton Drove Road, de Cleveland-hellingen, en de voetpaden aan de kust van Yorkshire met elkaar verbond. Het pad werd in 1969 officieel geopend als de tweede National Trail.

Kaartje

Van Helmsley tot Osmotherley loopt het vrij gemakkelijk. De trajecten tussen Osmotherley en Kildale in de Cleveland Hills zijn door de hoogte­verschillen pittig. Het kustpad is heuvelachtig en heeft per dag enkele korte pittige afdalingen en klimmetjes; om een riviertje of beek over te steken moet u afdalen tot zeeniveau.


Programma Cleveland Way

Dag 1 Aankomst Helmsley
(Beter niet op vrijdag, zaterdag of zondag). Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Helmsley Castle
Dag 2 Helmsley – omgeving Sutton-Bank
Makkelijke wandeling door het landschap van de Rogge-vallei. Een aanrader is een ommetje naar de ruïnes van Rievaulx Abbey. De route klimt vervolgens naar het plateau van de Tabular Hills naar Hambleton Hill, voordat zij afdaalt naar het gehucht Sutton Bank. Overnachting in het onderaan de White Horse gelegen Kilburn (of in Helmsley met transfers). Afstand 19 km, stijgen 300 m, dalen 300 m, looptijd 5 uur.
Rievaulx Abbey
Dag 3 Sutton-Bank – Osmotherley
Van Kilburn klimt u eerst terug naar het zweefvliegterrein. Daar pakt u de route op en volgt u de westelijke rand van North York Moors National Park met volop uitzicht over het lager gelegen cultuurlandschap. Eerst loopt u over de onverharde Hambleton Drove Road en dan volgt een klim naar Hambledon End (430 m). Vervolgens afdalen naar het gezellige plaatsje Osmotherley. 22½ km, 400 m, 300 m, 6 uur.
Dag 4: Osmotherley – Clay Bank Top
Door bos en dan over de heide door de Cleveland Hills. Dit is het meest inspannende traject van de Cleveland Way met vijf klimmetjes en dalingen van ieder zo'n 100 meter, de laatste over de Wainstones. Uitzicht over de laagvlakte in het noorden en over de heidevelden in het zuiden. 18 km, 700 m, 600 m, 5½ uur. Van Clay Bank Top transfer naar uw accommodatie (en morgen­ochtend ook weer terug).
Dag 5: Clay Bank Top – Great Ayton of Newton-under-Roseberry
Over het hoogste deel van de North York Moors, tegelijk het meest afgelegen gedeelte van de route. Over Urra Moor naar de top van Round Hill met prachtige uitzichten. Bij rustig en helder weer is dit een van de meest memorabele delen van de route, maar als het weer niet meewerkt dan is het op de open heide winderig en onherbergzaam. Van Tidy Brown Hill daalt de route via Battersby Moor naar het dorp Kildale. U komt nu in Captain Cook Country. De route klimt eerst naar Easby Moor waar het Captain Cook's Memorial staat. Even verderop een pittige klim (maar u kunt er ook omheen lopen) naar Roseberry Topping, de 'Yorkshire Matterhorn'. Hoewel slechts 330 m hoog is deze karakteristieke kegelvormige heuvel prominent aanwezig in het landschap. Overnachting in plaatsje iets van de route af. 23 km, 450 m, 600 m, 6½ uur.
Roseberry Topping
Dag 6: Great Ayton of Newton-under-Roseberry – Saltburn-by-the-Sea
De route loopt verder over Hutton Moor en Guisborough Moor. Bij Highcliff Nab en even verder na Slapewath heeft u uitzicht over Guisborough. Door bos en velden wandelt u naar de victoriaanse badplaats Saltburn, met zijn pier en cliff lift. 19 km, 400 m, 450 m, 5¼ uur (van Great Ayton + 3 km).
Dag 7: Saltburn-by-the-Sea – Staithes
Vanaf Saltburn wordt de Cleveland Way een kustpad met hoge kliffen. Bij Skinningrove en ook bij Staithes daalt u even naar zeeniveau. Staithes is een kleurrijk plaatsje met haven waar u het Captain Cook en Heritage Centre kunt bezoeken. 14 km, 300 m, 300 m, 4 uur.
Dag 8: Staithes – Whitby
Het klifpad gaat verder naar Runswick Bay, een ander gezellig dorp met nauwe straatjes op een steile helling met uitzicht op de baai. Door over het kustpad naar Sandsend. Een vlakke wandeling over het strand (bij laag water) of langs de weg naar de toeristische plaats Whitby. Dit drukke toeristische stadje heeft een oude binnenstad, mooie haven en kliffen met fossielen. 20 km, 300 m, 300 m, 5½ uur.
Whitby Abbey Captain Cook Museum
Dag 9: Whitby – Robin Hood's Bay
's Ochtends heeft u alle tijd om het plaatsje Whitby te bekijken. U verlaat Whitby over de trap met 199 treden naar Whitby Abbey en vervolgt de route over een gemakkelijk klifpad met enkele korte afdalingen en klimmetjes. De huizen van Robin Hood's Bay zijn gebouwd aan steegjes tegen de steile helling. 12 km, 200 m, 200 m, 3¼ uur.
Dag 10 Robin Hood's Bay – Scarborough
Het landschap verandert voortdurend, met Flyingdales Moor in het westen en de Noordzee in het oosten. Een plezierige wandeling over de kliffen. Scarborough is een drukke kustplaats met lange stranden en veel entertainment. 25 km, 400 m, 400 m, 7 uur.
Yorkshire Coast Scarborough Castle
Dag 11 Scarborough – Filey
Na de drukte van Scarborough kunt u boven South Bay het kasteel bezoeken. De route gaat verder over het makkelijk te volgen klifpad naar de vissersplaats Filey. 16 km, 250 m, 200 m, 4½ uur. Van Filey neemt u de bus of trein terug naar Scarborough voor uw laatste overnachting.
Dag 12 Vertrek Scarborough
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

11 nachten / 12 dagen · gemiddeld 19 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Helmsley (beter niet op vrijdag, zaterdag of zondag)
 2. Wandelen naar Sutton Bank / Kilburn, 19 km
 3. Wandelen naar Osmotherley, 22½ km
 4. Wandelen naar Clay Bank Top, 18 km
 5. Wandelen naar Great Ayton of Newton-u-Roseberry, 23 km
 6. Wandelen naar Saltburn-by-the-Sea, 19/22 km
 7. Wandelen naar Staithes, 14 km
 8. Wandelen naar Whitby, 20 km
 9. Wandelen naar Robin Hood's Bay, 12 km
 10. Wandelen naar Scarborough, 25 km
 11. Wandelen naar Filey, 16 km (overnachting Scarborough)
 12. Vertrek Scarborough

Variant-A

10 nachten / 11 dagen · gemiddeld 21 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Helmsley (beter niet op vrijdag, zaterdag of zondag)
 2. Wandelen naar Sutton Bank / Kilburn, 19 km
 3. Wandelen naar Osmotherley, 22½ km
 4. Wandelen naar Clay Bank Top, 18 km
 5. Wandelen naar Great Ayton of Newton-u-Roseberry, 23 km
 6. Wandelen naar Saltburn-by-the-Sea, 19/22 km
 7. Wandelen naar Runswick Bay, 20 km
 8. Wandelen naar Robin Hood's Bay, 25 km
 9. Wandelen naar Scarborough, 25 km
 10. Wandelen naar Filey, 16 km (overnachting Scarborough)
 11. Vertrek Scarborough

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Roseberry Topping - Cleveland Way
Roseberry Topping. Foto: Erna Huisman

Accommodatie Cleveland Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

In Sutton-Bank is geen accommodatie meer, waarschijnlijk overnacht u in een accommodatie even van de route onder de White Horse. In Whitby zijn nauwelijks accommodaties die een kamer voor één nacht verhuren, mogelijk overnacht u in plaats van in Staithes ook in Whitby en neemt u de bus heen en terug. Ook in Scarborough en Filey wordt een minimaal verblijf van twee nachten vereist, u neemt de bus of trein op de laatste wandeldag van Filey terug naar Scarborough.

Suggesties voor een extra overnachting: Saltburn – de eerste dag aan de zee – of Whitby – gezellig toeristenplaatsje met attractieve haven, ruïne Whitby Abbey en Captain Cook Museum. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way

Info & prijs Cleveland Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Cleveland Way 2024 Full Trail in Engeland W309
 • Reisperiode: aankomst van 15 april t/m 30 september dagelijks naar keuze
 • Geen overnachting 7 tm 9 juni 2024 in Robin Hood's Bay wegens Folk festival
 • Geen aankomst 22 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 11: 1598 Boek nu 
 • A · 10: 1458 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Korting
 • Korting € 40 p.p. bij aankomst van 19 juni t/m 31 juli 2024 (datum aankomst is bepalend, korting wordt op factuur automatisch verrekend)
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
 • Overnachting Whitby op vrijdag of zaterdag toeslag € 25 per kamer
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving met wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Cleveland Way

Heen- en terugreis Cleveland Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Helmsley (120 km van Newcastle)
 • Eind: Scarborough (150 km van Newcastle)
Lokale reisroute heen*
 • Van Newcastle Airport per metro naar Newcastle of per bus van DFDS terminal naar Newcastle; per trein naar York, per bus (niet op zondag) of taxi naar Helmsley: lokale reistijd ± 4 uur
 • Van Hull ferry terminal per bus naar York; per bus (niet op zondag) of taxi naar Helmsley: lokale reistijd ± 4 uur.
 • Van London St Pancras lopen naar London Euston; per trein naar York; per bus (niet op zondag) of taxi naar Helmsley: lokale reistijd ± 4½ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Scarborough per trein via York naar Newcastle; per metro naar Newcastle Airport of per bus naar DFDS terminal: lokale reistijd ± 4 uur.
 • Van Scarborough per trein naar Hull; per bus naar Hull ferry terminal: lokale reistijd ± 3 uur.
 • Van Scarborough per trein naar London Euston; lopen naar London St Pancrass: lokale reistijd ± 4 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Trein Internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
 • Hull (King George Dock)
  • Rotterdam-Europoort (nachtboot): P&O Ferries Tip: boek als voetpassagier gelijk de bus mee van de ferry-terminal naar Hull of York
 • Newcastle (North Shields)
  • IJmuiden (nachtboot): DFDS Seaways Tip: boek als voetpassagier gelijk de bus mee van de ferry-terminal naar Newcastle centrum
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De internationale trein, veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Cleveland Way
Toon meer...

Foto's Cleveland Way

Cleveland Way
Foto: Els Tempelaars
Cleveland Way
Foto: Els Tempelaars
Cleveland Way
Foto: Els Tempelaars
Cleveland Way
Foto: Els Tempelaars
Cleveland Way
Foto: Erna Huisman
Cleveland Way
Foto: Erna Huisman
Cleveland Way
Foto: Erna Huisman
Cleveland Way
Foto: Erna Huisman
Cleveland Way
Foto: Engelien Houben-Feddema
Cleveland Way
Foto: Engelien Houben-Feddema
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Cleveland Way
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top