Coastal Villages Cornwall South

Wandelvakantie in Engeland

Wandelen langs een rotsachtige kustlijn met overnachting in drie vissers­dorpen Polperro, Fowey en Meva­gissey, die nu gezellige toeristen­plaatsjes zijn. Mogelijk­heid tot tuin­bezoek: Lost Gardens of Heligan en Eden Project. 80 km · 7 dagen.


Beschrijving Coastal Villages

De schilderachtige haven van het vissersdorp Polperro ligt in een diepe, steile insnijding van imposante kliffen. Van de beschutte riviermond van de River Looe volgt de route de kustlijn westwaarts naar Fowey.

Fowey – aan de steile oever van de riviermond met dezelfde naam – is een oude havenstad; haar smalle straatjes met oude huizen en curieuze pubs zijn boeiend om te verkennen.

Het kustpad rond dan de panoramische kaap van Gribbin Head naar Tywardreath. Uit de granieten massa van St Austell wordt porseleinaarde gewonnen en in bulk uitgevoerd van de haven op Par. Kort hierna keert u terug naar de ongerepte kust voor de inspannende wandeling tussen Charlestown en Mevagissey. U komt langs het natuurgebied Ropehaven Cliffs.

De vissershaven van Mevagissey is breder en zo mogelijk nog mooier dan die van Polperro; bovendien zijn er doorgaans minder dagjesmensen. Vanuit Fowey of Mevagissey komt u per bus bij de Eden Project Garden; in een voormalige groeve zijn twee futoristische kassen gebouwd met twee biosferen; ook is er een openlucht­biosfeer met planten uit Cornwall zelf. En vanaf Mevagissey een uur landinwaarts wandelen liggen de Lost Gardens of Heligan.

Cornwall Coastal Villages:

 • Kustpad: rotsachtige kustlijn met imposante kliffen
 • Pittoreske vissersdorpen
 • Zes overnachtingen in drie plaatsen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

U volgt het kustpad over smalle paden door ruig terrein met korte steile klimmetjes en afdalingen. De paden in het binnenland (dag 2 en 4) zijn minder inspannend dan de kustpaden, en omdat hier geen markering is zal u hier meer op de route­beschrijving moeten letten.

Deze gedeeltelijk gemarkeerde wandelreis van zo'n 80 km gaat langs de zuid­kust van Cornwall. De wandel­vakantie van zeven dagen heeft twee wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt, en drie dagen waarop u een rond­wandeling kunt maken.

Trektocht Cornwall Coastal Villages:

 • Wandelen per dag: 13 tot 18 km, gemiddeld 16 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 400 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 5 uur
 • Zwaarte: 2 – minder zwaar dan gemiddeld
 • Totale afstand: 80 km
 • Hoogste punt: onder de 200 m

Kaartje

Deze wandelroute is gebaseerd op een deel van een National Trail. Onze Engelse collega heeft hieraan zelf variaties toegevoegd (alternatieve wandel­trajecten, beziens­waardig­heden) voor een meer gevarieerde route op basis van eigen ervaringen. Hierdoor is een 'eigen' wandel­route ontstaan, u loopt de route op beschrijving en A4-kaartjes, of download de gps-track.


Programma Coastal Villages

Dag 1: Aankomst Polperro
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur. Polperro is een vissers- en toeristenplaatsje waar veel straten maar iets breder zijn dan een voetpad; overdag is het autovrij.
Dag 2: Rondwandeling Polperro – Looe – Polperro
Heen langs de kust naar de oude haven van Looe, terug over de bosrijke oever van de beschutte riviermond en over lage heuvels via Talland terug. Looe was ooit een drukke haven waar tin, koper en graniet werd verscheept, nu is het een slaperige badplaats met vissershaven. Overnachting Polperro. Afstand 17½ km, hoogte­verschil 350 m, looptijd 5 uur.
Dag 3: Polperro – Polruan/Fowey
Het Cornwall Coast Path voert over indrukwekkende kliffen (tot wel 130 meter hoogte) en het verlaten zandstrand van Lantic Bay naar Polruan. 13 of 17½ km, 350 m, 5 uur. In Polruan met de veerpont de rivier oversteken naar Fowey (spreek uit als 'Foy', rijmt op 'toy') waar u overnacht. Fowey is een aantrekkelijke plaats met een bijna mediterrane sfeer, die zich vastklampt aan de steile beboste oever van de River Fowey. Het is nog steeds een actieve haven waaruit kaoliniet (China Clay) wordt geëxporteerd.
Dag 4: Fowey
Keuze A: Rond­wandeling van Fowey over het kustpad via Gribbin Head naar het gehucht Polkerris en terug door het binnenland over de gemarkeerde Saints’ Way. 15½ km, 300 m, 4¼ uur.
Keuze B: Een rondvaart op de rivier tussen de steile beboste hellingen naar het afgelegen dorp Lerryn.
Keuze C: Bezoek aan Eden Project Garden (bus via St Austell). Eden Project Garden
Dag 5: Par – Mevagissey
Korte busrit (niet inbegrepen) van Fowey naar Par (of naar het 5 km verderop gelegen Carlestown). Wandeling van Par over het kustpad via Charlestown (winterhaven van drie tall ships die ook in de zomer langs de kust gezien worden) naar Mevagissey waar u overnacht. Een dag met tal van korte maar steile klimmetjes en afdalingen. 18 km, 300 m, 5 uur.
Dag 6: Gorran Haven – Mevagissey
Keuze A: Korte busrit (niet inbegrepen) naar Gorran Haven. Wandeling langs de kust naar Dodman Point (120 m) en Hemmick Beach. Terug over landweggetjes via Gorran Haven en over het kustpad naar Mevagissey. 14 km, 300 m, 4 uur.
Keuze B voor tuinliefhebbers: bezoek aan Lost Gardens of Heligan (¾ uur lopen of korte busrit van Mevagissey) of aan de Eden Project Garden (bus via St Austell). Overnachting Mevagissey. Lost Gardens of Heligan Eden Project Garden
Dag 7: Vertrek Mevagissey
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

6 nachten / 7 dagen · gemiddeld 16 km per dag, zwaarte 2 (minder zwaar dan gemiddeld)

 1. Aankomst Polperro
 2. Rondwandeling Polperro, 17½ km
 3. Wandelen naar Fowey, 13 of 17½ km
 4. Rondwandeling Fowey, 15½ km
 5. Wandelen naar Mevagissey, 18 km
 6. Rondwandeling Mevagissey, 14 km
 7. Vertrek Mevagissey

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Cornwall Zuid
Foto: Yvette van Rijn-Muller

Accommodatie Coastal Villages

U overnacht voornamelijk in kleine B&B's, guesthouses en inn's (herbergen) op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (op de gang of op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Veel Engelsen brengen met de familie hun zomervakantie door aan de kust van Cornwall en Devon vanwege het vaak zonnige weer en de warme golfstroom. Zeker in augustus is het in de plaatsjes dan druk, accommodaties raken al vroeg volgeboekt.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Cornwall Coastal Villages
Cornwall Coastal Villages
Cornwall Coastal Villages
Cornwall Coastal Villages
Cornwall Coastal Villages
Cornwall Coastal Villages

Info & prijs Coastal Villages

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Cornwall South Coastal Villages 2024 in Engeland W333
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze, maar niet in augustus
 • Geen overnachting 22 t/m 29 juni 2024 in Mevagissey wegens Feast Week
 • Geen aankomst van 9 augustus t/m 8 september 2024
 • Geen overnachting 17 t/m 24 augustus 2024 in Fowey wegens Regatta week
 • Bij vijf of meer personen wordt u waarschijnlijk enkele nachten gesplitst over twee B&B's
 • Geen aankomst 22 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 6: 938 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +55%
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving met wandel­kaartjes, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Taxirit van Mevagissey naar Polperro (max drie passagiers): € 100 per party
 • Extra reispakket € 63
Cornwall Zuid

Heen- en terugreis Coastal Villages

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Polperro (400 km van Londen)
 • Eind: Mevagissey (425 km van Londen)
Lokale reisroute heen*
 • Van Bristol Airport per Flyer express bus naar Bristol; per trein naar Liskeard; per bus of taxi naar Polperro: lokale reistijd ± 5½ uur.
 • Van Londen St Pancras per Underground naar Londen Paddington; per trein via Liskeard; per bus of taxi naar Polperro: lokale reistijd ± 6½ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Mevagissey per bus (niet op zondag) of taxi naar St. Austell; per trein via Liskeard naar Bristol; per Flyer Express bus naar Bristol Airport: lokale reistijd ± 5¼ uur.
 • Van Mevagissey per bus (niet op zondag) of taxi naar St Austell; per trein naar Londen Paddington; per Underground naar Londen St Pancras: lokale reistijd ± 6½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Vliegtuig**
Eigen auto
In Polperro mogelijkheid tot betaald lang parkeren. Van Mevagissey per taxi naar Polperro: afstand ± 50 km, lokale reistijd ± 1 uur.

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De internationale trein, veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Cornwall Zuid
Foto: Teade & Dicky v.d. Meulen
Toon meer...

Foto's Coastal Villages

Cornwall Zuid
Foto: Carina van der Stoep
Cornwall Zuid
Foto: Carina van der Stoep
Cornwall Zuid
Foto: Carina van der Stoep
Cornwall Zuid
Foto: Angelien Borgdorff
Cornwall Zuid
Foto: Angelien Borgdorff
Cornwall Zuid
Foto: Angelien Borgdorff
Cornwall Zuid
Foto: Angelien Borgdorff
Cornwall Zuid
Foto: Angelien Borgdorff
Cornwall Zuid
Foto: Angelien Borgdorff
Cornwall Zuid
Foto: Angelien Borgdorff
Cornwall Zuid
Foto: René Smeding
Cornwall Zuid
Foto: René Smeding
Cornwall Zuid
Foto: René Smeding
Cornwall Zuid
Foto: René Smeding
Cornwall Zuid
David & Liesbeth Dirkse
Cornwall Zuid
David & Liesbeth Dirkse
Cornwall Zuid
Cornwall Zuid
Cornwall Zuid
Cornwall Zuid
Foto: Machteld van Ede
Cornwall Zuid
Foto: Machteld van Ede
Cornwall Zuid
Foto: Machteld van Ede
Cornwall Zuid
Foto: Machteld van Ede
Cornwall Zuid
Foto: Odet Pols
Cornwall Zuid
Foto: Odet Pols
Cornwall Zuid
Foto: Annet Homsma
Cornwall Zuid
Foto: Annet Homsma
Cornwall Zuid
Foto: Annet Homsma
Cornwall Zuid
Foto: Annet Homsma
Cornwall Zuid
Foto: Bianca Waijboer
Cornwall Zuid
Foto: Bianca Waijboer
Cornwall Zuid
Foto: Bianca Waijboer
Cornwall Zuid
Foto: Bianca Waijboer
Cornwall Zuid
Foto: Bianca Waijboer
Cornwall Zuid
Foto: Bianca Waijboer
Cornwall Zuid
Foto: Jeanine de Haan
Cornwall Zuid
Foto: Jeanine de Haan
Cornwall Zuid
Foto: Yvette van Rijn-Muller
Cornwall Zuid
Teade & Dicky v.d. Meulen
Cornwall Zuid
Teade & Dicky v.d. Meulen
Cornwall Zuid
Teade & Dicky v.d. Meulen
Cornwall Zuid
Teade & Dicky v.d. Meulen
Cornwall Zuid
Teade & Dicky v.d. Meulen
Cornwall Zuid
Foto: Marian Hoffer
Cornwall Zuid
Foto: Menno Mensonides
Cornwall Zuid
Foto: Menno Mensonides
Cornwall Zuid
Foto: Menno Mensonides
Cornwall Zuid
Foto: Menno Mensonides
Cornwall Zuid
Foto: Menno Mensonides
Cornwall Zuid
Foto: Jan Duenk
Cornwall Zuid
Foto: Jan Duenk
Cornwall Zuid
Foto: Jan Duenk
Cornwall Zuid
Foto: Jan Duenk
Cornwall Zuid
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top