Speyside Way

Wandelvakantie in Schotland

Wandeltrektocht langs de River Spey in de regio van de malt whisky's. Van de kust­plaats Buckie via bossen, velden, voormalige spoorweg­tracés en langs dis­til­leer­derijen naar Aviemore. De aftakking naar Tom­in­toul klimt door de ruige heide­heuvels het Cairn­gorms Natio­nal Park in. 135 km · 8 of 9 dagen.


Beschrijving Speyside Way

De Speyside Way is een wandelroute dwars door de regio van de Schotse malt whisky's. De route begint bij de kust en volgt de vallei van de zalm­rivier de Spey naar het zuid­westen tot aan Aviemore in de Cairn­gorms National Park.

U wandelt vooral langs de River Spey, maar ook volgt u paden over de moors en door bos, en voor­malige spoorlijnen. In het noorden is de router vlakker, zuidwaarts naar het Cairn­gorms National Park wordt het heuvel­achtiger. Langs de kust zult u zeehonden zien, bij Spey Bay maakt u kans om dolfijnen te zien, en bij Loch Garten ziet u in het voorjaar misschien wel de vis­arenden.

Wandelreis Speyside Way:

 • Malt whisky regio: distilleerderijen die vaak rondleidingen geven (boek tijdig!)
 • Gemarkeerde route deels over voormalige spoorlijn
 • Iedere nacht in een andere plaats
 • Naar keuze 8 of 9 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

Whisky is overal, ieder dorp heeft wel een distilleerderij. Sommige distilleerderijen geven rondleidingen. Deelname aan zo'n tour vraagt wat planning van het tijdstip, en dit hebt u al weken vooraf online te boeken. De Aberlour Distillery ligt een goed uur wandelen over een eenvoudig pad van Craigellachie en is daardoor het best te plannen.

De Speyside Way is een gemarkeerde Scottish Great Trail (voorheen Long Distance Trail) in het oosten van Schotland. Inclusief de rond­wandeling naar Dufftown (Glenfiddich Distillery) en de vertakking naar Tomintoul (Glenlivet Distillery) is de route zo'n 150 km. De wandelvakantie van acht dagen (onze standaardreis) is 130 km en heeft zes wandel­dagen waarop u naar een volgende over­nachtings­plaats loopt. De variant heeft een extra dag voor de rondwandeling naar de Glenfiddich Distillery in Dufftown.

Trektocht Speyside Way standaardreis:

 • Wandelen per dag: 19 tot 27½ km, gemiddeld 22½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 700 m
 • Looptijd per dag: 5 tot 7 uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 135 km
 • Hoogste punt: 575 m – Carn Daimh

Kaartje

Voor Craigellachie is een klim van 300 m naar Ben Aigan en Red Sheugh. De aftakking naar Tomintoul bevat twee beklimmingen, naar Cairnacay en Carn Daimh tot 575 m. Na Craigellachie stijgt het geleidelijk over een voormalige spoorlijn en in het bos na Ballindalloch stijgt het even pittig om de Spey over te steken.

De laatste etappes door het Cairngorms National Park bieden uitzicht naar het zuiden tot aan de Cairngorms Mountains en de Lairig Ghru kloof, en naar het westen tot aan de Monadhliath Mountains.


Programma Speyside Way

Dag 1: Aankomst Buckie
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Buckie – Fochabers
Van Buckpool Harbour een gemakkelijke wandeling langs de kust van Moray Firth. Vanaf Spey Bay volgt u een niet meer gebruikte spoor­weg langs de River Spey. Afstand 19 km, hoogte­verschil 100 m, looptijd 5 uur.
Dag 3: Fochabers – Craigellachie
U wandelt hoog boven de rivier door bos over rustige weggetjes en duidelijke bospaden. Om Ben Aigan heen waar u prachtig uitzicht hebt over de Spey-vallei waarna u afdaalt naar het dorp Craigellachie (spreek uit craig–éll-a–hee). 21 km, 450 m, 6 uur. De lokale pub the Highlander Inn heeft naar eigen zeggen keuze uit meer dan 300 whisky's.
Speyside Cooperage (kuiperij)
Optioneel extra dag Craigellachie
Rond­wandeling naar Dufftown, heen via Aberlour en dan over de heuvels, terug over een voormalige spoortrace langs de River Fiddich. Dufftown noemt zichzelf de malt whisky hoofdstad van Schotland, u kunt hier de Glenfiddich Distillery bezoeken. 20 km, 300 m, 5½ uur.
Glenfiddich Distillery
Dag 4: Craigellachie – Ballindalloch
Gemakkelijke wandeling door een bebost dal over een voormalig spoortrace parallel aan de rivier Spey. Optioneel kunt u in Aberlour een ommetje maken naar de Linn Falls, of een bezoek brengen aan de Aberlour distilleerderij. En aan het eind kunt u de Cragganmore distillery bezoeken. Ook Ballindalloch Castle met zijn tuinen is te bezoeken, het is een van de mooiere kastelen in Schotland. U overnacht bij het gehucht Ballindalloch. 20/23 km, 200 m, 6 uur.
Aberlour Distillery Cragganmore Distillery Ballindalloch Castle
Dag 5: Ballindalloch – Tomintoul
Deze aftakking van de Speyside Way voert door een ruig en stil landschap, voor velen een gedenkwaardige dag. U volgt een pad over Ben Rinnes voordat u afdaalt naar Glenlivet Distillery. Vervolgens klimt het pad naar Carn Diamh (613 m) om dan af te dalen naar Tomintoul (tom-in-towel), het hoogst gelegen dorp (345 m) in de Highlands. 25/22 km, 700 m, 7 uur.
Glenlivet Distillery
Dag 6: Tomintoul/Ballindalloch – Grantown
Transfer van Tomintoul naar Ballindalloch. Deze etappe verlaat de Spey en volgt een heuvelachtiger traject. Een inspannende wandeling langs Cragganmore Distillery, langs landbouwgrond met veel overstapjes, en over bospaden naar Cromdale. Dan wordt het een slingerend pad door dennen­bossen tot aan Grantown-on-Spey. 24 km, 450 m,  6½ uur.
Dag 7: Grantown-on-Spey – Aviemore
Gemakkelijke wandeling langs boerderijen, door bossen en over heidevelden. Na het Spey Valley Smokehouse waar zalm wordt gerookt gaat het pad via het dorp Nethy Bridge en het Abernethy Nature Reserve naar het gehucht Boat of Garten. Een ommetje brengt u naar het bezoekerscentrum bij Loch Garten. Van Boat-of-Garten langs de Strathspey Steam Railway line naar de drukke plaats Aviemore. 27½ km, 150 m, 7 uur.
Dag 8: Vertrek Aviemore
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 23 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Buckie
 2. Wandelen naar Fochabers, 19 km
 3. Wandelen naar Craigellachie, 21 km
 4. Wandelen naar Ballindalloch, 20/23 km
 5. Wandelen naar Tomintoul (aftakking), 25/22 km
 6. Wandelen naar Grantown-on-Spey, 24 km
 7. Wandelen naar Aviemore, 27½ km
 8. Vertrek Aviemore

Variant-A

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 22½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Buckie
 2. Wandelen naar Fochabers, 19 km
 3. Wandelen naar Craigellachie, 21 km
 4. Rondwandeling Dufftown (aftakking), 20 km - overnachting Craigellachie
 5. Wandelen naar Ballindalloch, 20/23 km
 6. Wandelen naar Tomintoul (aftakking), 25/22 km
 7. Wandelen naar Grantown-on-Spey, 24 km
 8. Wandelen naar Aviemore, 27½ km
 9. Vertrek Aviemore

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Speyside Way
Foto: Peter Zoutendijk

Accommodatie Speyside Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Op verzoek is bij de standaardreis en bij Variant-B óók een extra nacht mogelijk in Boat-of-Garten, om de lange (maar praktisch vlakke) wandeling naar Aviemore te splitsen.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Speyside Way
Speyside Way
Foto: Ine van Egdom
Speyside Way
Foto: Els van Steenbeek
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Foto: Peter Zoutendijk
Speyside Way

Info & prijs Speyside Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Speyside Way 2024 in Schotland W420
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 7: 1218 Boek nu 
 • A · 8: 1383 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Korting
 • Korting € 50 p.p. bij aankomst van 19 juni t/m 21 augustus 2024
 • Korting € 80 p.p. bij aankomst vanaf 22 september 2024
  (datum aankomst is bepalend, korting wordt op factuur automatisch verrekend)
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving met wandel­kaartjes, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, toegang distilleerderijen, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Taxirit van Inverness Airport naar Buckie
  • Maximaal drie passagiers 150 per party
  • Vier of vijf passagiers 194 per party
 • Extra reispakket € 63
Speyside Way
Foto: Els van Steenbeek

Heen- en terugreis Speyside Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Buckie (90 km van Inverness)
 • Eind: Aviemore (50 km van Inverness)
Lokale reisroute heen*
 • Van Inverness Airport per bus via Elgin naar Buckie: lokale reistijd ± 2¾ uur (op zondag lokale reistijd ± 3½ uur).
 • Van Inverness Airport per taxi naar Buckie: lokale reistijd ± 1¼ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Aviemore per bus of trein naar Inverness (op zondag slechts bus met vertrek ± 11:15 uur); per bus naar Inverness Airport: lokale reistijd ± 2 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Speyside Way
River Spey
Toon meer...

Foto's Speyside Way

Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Speyside Way
Foto: Peter Zoutendijk
Speyside Way
Foto: Peter Zoutendijk
Speyside Way
Foto: Peter Zoutendijk
Speyside Way
Foto: Peter Zoutendijk
Speyside Way
Foto: Peter Zoutendijk
Speyside Way
Foto: Peter Zoutendijk
Speyside Way
Foto: Els van Steenbeek
Speyside Way
Foto: Els van Steenbeek
Speyside Way
Foto: Els van Steenbeek
Speyside Way
Foto: Els van Steenbeek
Speyside Way
Foto: Els van Steenbeek
Speyside Way
Foto: Els van Steenbeek
Speyside Way
Foto: Els van Steenbeek
Speyside Way
Foto: Els van Steenbeek
Speyside Way
Foto: Thomas Spruijt
Speyside Way
Foto: Thomas Spruijt
Speyside Way
Speyside Way
Foto: Gert Joan Bouma
Speyside Way
Foto: Gert Joan Bouma
Speyside Way
Foto: Gert Joan Bouma
Speyside Way
Foto: Gert Joan Bouma
Speyside Way
Foto: Gert Joan Bouma
Speyside Way
Foto: Gert Joan Bouma
Speyside Way
Foto: Gert Joan Bouma
Speyside Way
Foto: Joris Elstgeest
Speyside Way
Foto: Ine van Egdom
Speyside Way
Foto: Ine van Egdom
Speyside Way
Foto: Ine van Egdom
Speyside Way
Foto: Ine van Egdom
Speyside Way
Foto: Ine van Egdom
Speyside Way
Foto: Ine van Egdom
Speyside Way
Foto: Ine van Egdom
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top