Arran Coastal Way

Wandelvakantie in Schotland

Rondwandeling over het kustpad op het eiland Arran met fantastisch uitzicht vanaf Goat Fell – de hoogste berg van het eiland – en wandel langs de ruïne van Brodick Castle en de Machrie standing stones. 105 km · 7, 8 of 9 dagen.


Beschrijving Arran Coastal Way

De Arran Coastal Way is een 105 km lange wandelroute langs de kust rondom het Schotse eiland Arran. Het is gemakkelijk bereikbaar vanuit Glasgow en dat is een van de redenen waarom het eiland zo populair is. De ferry brengt u in een klein uur over de Firth of Clyde in Brodick, uw eerste overnachtingsplaats. Vandaar wandelt u tegen de wijzers van de klok in om het eiland om ook weer in Brodick te eindigen.

Vanuit Brodick gaat de route noordwaarts en heeft u de keus om landinwaarts over de schouder van Goat Fell te gaan of laag te blijven en de kustroute te nemen. Van Sannox en Lochranza heeft u zicht op Loch Fyne met daarachter de hooglanden. Aan de westkust van Arran wandelt u over een verharde maar rustige weg naar Kilmory en Blackwaterfoot waarbij u zicht hebt op het dichtbijgelegen schiereiland Kintyre.

Het zuidelijke deel is minder bergachtig en hier wandelt u vaak langs de kustlijn. Van Whiting Bay aan de oostzijde loopt u langs een baai met zicht op Holy Isle om te eindigen in Brodick voor uw laatste overnachting. Het kustpad voert over bospaden, heuvels, geasfalteerde wegen met grasbermen, en stranden met keien, zand en grind.

Wandelreis Arran Coastal Way:

 • Prachtig kustlandschap
 • Veel vogels, waaronder de majestueuze steenarend
 • Fantastische uitzicht vanaf Goat Fell
 • Standing Stones vij Machrie.
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De Arran Coastal Way is een gemarkeerde wandelroute in het westen van Schotland en in 2017 opgenomen als Scottish Great Trail. De wandelvakantie van acht dagen heeft zes wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag meer of minder, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte. Bij de kortere dagetappes raden we u aan niet te vroeg te starten omdat u vanaf 16:00 uur kunt inchecken bij uw volgende accommodatie.

Trektocht Arran Coastal Way standaardreis:

 • Wandelen per dag: 15 tot 21 km, gemiddeld 17½ km
 • Hoogte­verschil per dag: 1 dag van 800 m, verder relatief vlak
 • Looptijd per dag: 4¼ tot 5½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 100 km
 • Hoogste punt: 630 m – bij Goat Fell

Kaartje

Arran wordt vaak omschreven als een miniatuur van Schotland. Net zoals Schotland wordt het door de Highland Boundary Fault – een geologische breuk – verdeeld, met ruige bergen in het noorden en vruchtbaar laagland in het zuiden. Aan de oostkust van Arran valt veel neerslag, de droogste maanden zijn mei en juni.


Programma Arran Coastal Way

Dag 1: Aankomst Brodick
Check in na 16:00 uur.
Dag 2: Brodick – Sannox
Even na Brodick Castle heeft u de keuze uit twee opties. De kustroute (die 2½ km korter is) gaat over de weg naar het noorden terwijl de landroute stijgt naar 630 m over de schouder van Goat Fell. Bij goed weer is het de moeite waard om naar de top op 834 m te lopen om van het fantastische uitzicht te genieten. Van Sannox neemt u de bus naar uw overnachtingsplaats Lochranza, een mooi slaperig dorp waar ’s avonds vaak herten door het plaatsje lopen. Afstand 15 km, hoogte­verschil 800 m, looptijd 5 uur.
Brodick Castle Lochranza Whisky Distillery
Dag 3: Sannox – Lochranza
Met de bus terug naar Sannox. Dan volgt de mooiste etappe van de route langs de kust en door bos. Bij An Scrodian Rock Fall is in 2017 een pad tussen de grote keien gemaakt zodat nu met wat licht klauterwerk en ongeacht het getij dit te passeren is. Met wat geluk ziet u dolfijnen en soms zelfs ook een reuzenhaai. Net voor Lochranza ligt een whisky distilleerderij en aan de kust staat de ruïne van Lochranza Castle. 16 km, 100 m, 4¼ uur.
Dag 4: Lochranza – Machrie
Voor het grootste deel van de dag wandelen over de kustweg; de weg is rustig met uitzicht over zee naar Kintyre. Van Machrie per bus naar uw overnachtingsplaats Blackwaterfoot. 21 km, 100 m, 5½ uur.
Dag 5: Machrie – Kilmory/Lagg
Met de bus terug naar Machrie. Even na Machrie staan op Machrie Moor op zo'n 2 km van de route de Standing Stones, een ommetje van in totaal een uur. Weer terug op de route loopt u langs de Kings Cave, waar naar verluidt Robert the Bruce op zijn reizen naar Ierland verbleef. Onderlangs de kliffen bij Drumadoon Point naar Blackwaterfoot, waar u uitzicht heeft over Drumadoon Bay. Na een wandeling over het strand gaat de route verder over de weg – u kunt kiezen om de variant langs de kust te nemen maar dit wil soms zompig zijn. Voor de Schotse kust ziet u het onbewoonde eiland Ailsa Craig (338 m), een vulkanische plug van een uitgedoofde vulkaan. 20 km, 100 m, 5½ uur.
Dag 6: Kilmory/Lagg – Whiting Bay
Rondom de zuidkant van Arran is de kustroute slecht begaanbaar, kies hier daarom de landroute (bij vloed sowieso noodzakelijk want Black Gave kan alleen bij laag water gelopen worden). Van Kilmory gaat het over bospaden en velden via Giant's Graves (neolithische graven) en de indrukwekkende Glenashdale Falls naar Whiting Bay met schitterende uitzichten op Ailsa Craig. Whiting Bay is een wat grotere plaats op het eiland met een ruime keuze aan pubs. 19½ km, 350 m, 4½ uur.
Dag 7: Whiting Bay – Brodick
Keuze uit een plezierig bospad of de kustroute naar Lamlash, met zicht op het voor de kust gelegen Holy Isle. Het pad volgt de kust met uitzicht op de heuvels in het noorden van Arran en dan bent u weer terug waar de rondwandeling begon: Brodick. 19 km, 300 m, 5¼ uur.
Dag 8: Brodick
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 17½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Brodick na 16:00 uur
 2. Wandelen naar Sannox, 15 km (overnachting in Lochranza)
 3. Wandelen naar Lochranza, 16 km
 4. Wandelen naar Machrie, 21 km (overnachting in Blackwaterfoot)
 5. Wandelen naar Kilmory/Lagg, 20 km
 6. Wandelen naar Whiting Bay, 19½ km
 7. Wandelen naar Brodick, 19 km
 8. Vertrek Brodick

Variant-A

6 nachten / 7 dagen · gemiddeld 21 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Brodick na 16:00 uur
 2. Wandelen naar Lochranza, 29 of 31 km
 3. Wandelen naar Machrie, 21 km (overnachting Blackwaterfoot)
 4. Wandelen naar Kilmory/Lagg, 20 km
 5. Wandelen naar Whiting Bay, 19½ km
 6. Wandelen naar Brodick, 19 km
 7. Vertrek Brodick

Variant-B

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 15 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Brodick na 16:00 uur
 2. Wandelen naar Sannox, 15 km
 3. Wandelen naar Lochranza, 16 km
 4. Wandelen naar Imachar, 14½ km (overnachting Blackwaterfoot)
 5. Wandelen naar Blackwaterfoot, 16 km
 6. Wandelen naar Kilmory/Lagg, 12 km
 7. Wandelen naar Whiting Bay, 19½ km
 8. Wandelen naar Brodick, 19 km
 9. Vertrek Brodick

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Arran Coastal Way
Terugkijkend vanaf Goat Fell

Accommodatie Arran Coastal Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Brodick
Lochranza
Lochranza
Blackwaterfoot
Lag

Info & prijs Arran Coastal Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Olympia 2-D · 1213 NT Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Arran Coastal Way in Schotland W582
 • Periode: begin april – eind september
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2021
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (per persoon maximaal 15 kg!), boekingskosten.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving met wandel­kaartjes, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +40%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +50%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 7595 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85115 p.p.
 • Taxirit van Glasgow Airport naar Ardrossan Ferry
  • Maximaal drie passagiers 73 per party
  • Vier of vijf passagiers 89 per party
 • Extra reispakket € 35
Arran Coastal Way
Brodick Bay met Goat Fell

Heen- en terugreis Arran Coastal Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Brodick (70 km van Glasgow Airport)
 • Eind: Brodick
Lokale reisroute heen*
 • Van Glasgow Airport per bus naar Glasgow; per trein naar Ardrossan; per ferry naar Brodick: lokale reistijd ± 2¾ uur.
 • Van Glasgow Airport per taxi naar Ardrossan; per ferry naar Brodick: lokale reistijd ± 1¾ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Zie de website van Caledonian MacBrayne voor vaartijden wanneer u het eiland Arran kunt verlaten. De trein naar Glasgow sluit aan op de ferry.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Veerboot**
Eigen auto
Betaald parkeren bij de feryy terminal in Ardrossan

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot, het vliegtuig of de internationale trein reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Arran Coastal Way
Machrie Standing Stones
Toon meer...

Foto's Arran Coastal Way

Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Arran Coastal Way
Arran Coastal Way
Arran Coastal Way
Arran Coastal Way
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top