Arran Coastal Way 2025

Wandelvakantie in Schotland

Rondwandeling over het kustpad op het eiland Arran met fantastisch uitzicht vanaf Goat Fell – de hoogste berg van het eiland – en wandel langs de ruïne van Brodick Castle en de Machrie standing stones. 110 km · 8 dagen.


Beschrijving Arran Coastal Way

De Arran Coastal Way is een 105 km lange wandelroute langs de kust rondom het Schotse eiland Arran. Het is gemakkelijk bereikbaar vanuit Glasgow en dat is een van de redenen waarom het eiland zo populair is. De ferry brengt u in een klein uur over de Firth of Clyde in Brodick, uw eerste overnachtingsplaats. Vandaar wandelt u tegen de wijzers van de klok in om het eiland om ook weer in Brodick te eindigen.

Vanuit Brodick gaat de route noordwaarts en heeft u de keus om landinwaarts over de schouder of top van Goat Fell te gaan, of laag te blijven en de kustroute te nemen. Van Sannox en Lochranza heeft u zicht op Loch Fyne met daarachter de hooglanden. Aan de westkust van Arran wandelt u over een verharde maar rustige weg naar Kilmory en Blackwaterfoot waarbij u zicht hebt op het dichtbijgelegen schiereiland Kintyre.

Wandelreis Arran Coastal Way:

 • Prachtig kustlandschap
 • Veel vogels, waaronder de majestueuze steenarend
 • Fantastische uitzicht vanaf Goat Fell
 • Standing Stones bij Machrie.
 • Schotlands 29ste Great Trail (2017)
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

Het zuidelijke deel is minder bergachtig en hier wandelt u vaak langs de kustlijn. Van Whiting Bay aan de oostzijde loopt u langs een baai met zicht op Holy Isle om te eindigen in Brodick voor uw laatste overnachting. Het kustpad voert over bospaden, heuvels, geasfalteerde wegen met grasbermen, en stranden met keien, zand en grind.

De Arran Coastal Way is een gemarkeerde wandelroute in het westen van Schotland en in 2017 opgenomen als Scottish Great Trail. De wandelvakantie van acht dagen heeft zes wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Trektocht Arran Coastal Way standaardreis:

 • Wandelen per dag: 16 tot 21 km, gemiddeld 19½ km
 • Hoogte­verschil per dag: 1 dag van 600 m (schouder) of 850 m (top), verder heuvelland
 • Looptijd per dag: 4½ tot 6 uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 110 km
 • Hoogste punt: 630 of 834 m – Goat Fell

Kaartje

Arran wordt vaak omschreven als een miniatuur van Schotland. Net zoals Schotland wordt het door de Highland Boundary Fault – een geologische breuk – verdeeld, met ruige bergen in het noorden en vruchtbaar laagland in het zuiden. Aan de oostkust van Arran valt veel neerslag, de droogste maanden zijn mei en juni.


Programma Arran Coastal Way

Dag 1: Aankomst Brodick
Geen aankomst op woensdag of donderdag. Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Brodick – Corrie of Sannox
Even na Brodick Castle heeft u de keuze uit twee opties. De kustroute (die 2½ km korter en vrij vlak is) gaat over de weg naar het noorden terwijl de landroute stijgt naar 630 m over de schouder van Goat Fell. Het is de moeite waard om naar de top op 834 m te lopen om van het fantastische uitzicht te genieten. Na de afdaling via Corrie naar Sannox. Afstand 16 km, hoogte­verschil 600 m (schouder) of 850 m (top), looptijd 5½ uur. Overnachting Corrie, Sannox, of met transfer Lochranza.
Brodick Castle Lochranza Whisky Distillery
Dag 3: Corrie of Sannox – Lochranza
Een van de mooiste etappe van de route langs de kust en door bos. Bij An Scrodian Rock Fall is een pad tussen de grote keien gemaakt zodat met wat licht klauterwerk en ongeacht het getij dit te passeren is. Met wat geluk ziet u dolfijnen en soms zelfs ook een reuzenhaai. Net voor Lochranza ligt een whisky distilleerderij en aan de kust staat de ruïne van Lochranza Castle. Lochranza, een slaperig dorp waar ’s avonds vaak herten door het plaatsje lopen. 16 km, 150 m, 4½ uur.
Dag 4: Lochranza – Machrie
Voor het grootste deel van de dag wandelen over de kustweg; de weg is rustig met uitzicht over zee naar Kintyre. Van Machrie Auchagallon Jetty per bus naar uw over­nachtings­plaats Blackwaterfoot. 22 km, 200 m, 6 uur.
Dag 5: Machrie – Lagg
Met de bus terug naar Machrie. Even na Machrie staan op Machrie Moor op zo'n 2½ km van de route de Standing Stones, een ommetje van in totaal een uur extra. De route loopt langs de Kings Cave, waar naar verluidt Robert the Bruce op zijn reizen naar Ierland verbleef. Onderlangs de kliffen bij Drumadoon Point naar Blackwaterfoot, waar u uitzicht heeft over Drumadoon Bay. Na een wandeling over het strand gaat de route verder over de weg – zo vermijdt u de soms zompige lage route langs de kust. Voor de Schotse kust ziet u het onbewoonde eiland Ailsa Craig (338 m), een vulkanische plug van een uitgedoofde vulkaan. 21 (of 26) km, 300 m, 5½ (of 6½) uur. Transfer naar Blackwaterfoot voor uw overnachting.
Machrie Moor Standing Stones
Dag 6: Lagg – Whiting Bay
Transfer terug naar Lagg. Rondom de zuidkant van Arran is de kustroute slecht begaanbaar, kies hier daarom de landroute (bij vloed sowieso noodzakelijk want Black Gave kan alleen bij laag water gelopen worden). Van Kilmory gaat het over bospaden en velden via Giant's Graves (neolithische graven) en de indrukwekkende Glenashdale Falls naar Whiting Bay met schitterende uitzichten op Ailsa Craig. 21 km, 400 m, 6 uur.
Dag 7: Whiting Bay – Brodick
Terug naar de Glenashdale Falls en over een plezierig bospad naar Lamlash, met zicht op het voor de kust gelegen Holy Isle. Het pad volgt verder de kust met uitzicht op de heuvels in het noorden van Arran en dan bent u weer terug waar de rondwandeling begon: Brodick. 20 km, 300 m, 5½ uur.
Dag 8: Brodick
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 19½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Brodick (niet op woensdag en donderdag)
 2. Wandelen naar Corrie of Sannox, 16 km (overnachting in Corrie of Lochranza)
 3. Wandelen naar Lochranza, 16 km
 4. Wandelen naar Machrie, 22 km (overnachting in Blackwaterfoot)
 5. Wandelen naar Lagg, 21 (of 26) km (overnachting in Blackwaterfoot)
 6. Wandelen naar Whiting Bay, 21 km
 7. Wandelen naar Brodick, 20 km
 8. Vertrek Brodick

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Arran Coastal Way
Terugkijkend vanaf Goat Fell

Accommodatie Arran Coastal Way

U overnacht in een mix van B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

In Machrie is geen accommodatie, u neemt de lokale bus naar uw accommodatie in Blackwaterfoot. Als we u niet kunnen boeken in Lagg, dan hebt u een taxitransfer naar uw B&B in de omgeving (inbegrepen). Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Brodick
Lochranza
Lochranza
Blackwaterfoot
Lag

Info & prijs Arran Coastal Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Arran Coastal Way 2025 in Schotland W582
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2025
 • S · 7: 1395 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 15 kg p.p.), boekingskosten.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving met wandel­kaartjes, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85150 p.p.
 • Extra reispakket € 42
Arran Coastal Way
Foto: Anouk Rutten

Heen- en terugreis Arran Coastal Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Brodick (80 km van Glasgow)
 • Eind: Brodick
Lokale reisroute heen*
 • Van Glasgow Airport per bus naar Glasgow; per trein naar Ardrossan; per ferry naar Brodick: lokale reistijd ± 2¾ uur.
 • Van Glasgow Airport per taxi naar Ardrossan; per ferry naar Brodick: lokale reistijd ± 1¾ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Zie de website van Caledonian MacBrayne voor vaartijden wanneer u het eiland Arran kunt verlaten. De trein naar Glasgow sluit aan op de ferry.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Veerboot**
 • Newcastle (North Shields)
  • IJmuiden (nachtboot): DFDS Seaways Tip: boek als voetpassagier gelijk de bus mee van de ferry-terminal naar Newcastle centrum
Eigen auto
Betaald parkeren bij de feryy terminal in Ardrossan

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De internationale trein, veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Arran Coastal Way
Machrie Standing Stones
Toon meer...

Foto's Arran Coastal Way

Arran Coastal Way
Foto: Anouk Rutten
Arran Coastal Way
Foto: Anouk Rutten
Arran Coastal Way
Foto: Anouk Rutten
Arran Coastal Way
Foto: Anouk Rutten
Arran Coastal Way
Foto: Anouk Rutten
Arran Coastal Way
Foto: Anouk Rutten
Arran Coastal Way
Foto: Anouk Rutten
Arran Coastal Way
Foto: Anouk Rutten
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Foto: Minke Feenstra
Arran Coastal Way
Arran Coastal Way
Arran Coastal Way
Arran Coastal Way
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top