Foto: Chris en Erna Erbrink

Sussex

Wandelen in Engeland

South Downs Way Hampshire & Sussex

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht van Winchester over de krijtheuvels naar Eastbourne: glooiende akkers, groene bossen en grasrijke heuvels. Te voet over de glooiende hellingen van de Downs met vergezichten over de Weald en de zee. 160 km · 9 of 10 dagen.

De Downs zijn een landschap van met gras begroeide krijtheuvels in het laagland van Engeland, afgewisseld met gezellige toeristenplaatsjes. Deze National Trail volgt de noordelijke helling van de Downs in het South Downs National Park. Het voert door de counties Hampshire, West-Sussex en East-Sussex.

De South Downs Way loopt van de historische stad Winchester naar de krijtrotsen bij de drukke badplaats Eastbourne. Een wandeling tussen gele koolzaadvelden, over witte krijtrotsen en langs traditionele huizen met rieten daken en vaak kleurrijke tuinen. U heeft weids uitzicht over de Weald in het noorden en over afgeronde heuvels en door droge valleien in het zuiden. Winchester was ooit de hoofdstad van Engeland, de kathedraal trekt veel bezoekers. Glooiende heuvels domineren het westen van de route waar u door de traditionele dorpen loopt met gezellige herbergen.

Vanaf Buster Hill (271 m) – het hoogste punt van de South Downs Way – heeft u uitzicht tot aan het Isle of Wight. Als u verder zuid­waarts naar de kust wandelt verandert het landschap in gras­landen vol met wilde bloemen. Na de klim bij Devils Dyke komt u in Alfriston met zijn vele gezellige pubs. De laatste etappe gaat over de prachtige krijtrotsen van Seven Sisters en Beachy Head, om te eindigen in de drukke badplaats Eastbourne.

Wandelreis South Downs Way:

 • Winchester met de kathedraal
 • De uitzichten vanaf Beacon en Buster Hill
 • Devils Dyke, een gletsjerdal
 • De krijtrotsen van Seven Sisters
 • Gemarkeerde langeafstands wandelroute
 • Iedere nacht in een andere plaats
 • Naar keuze 9 of 10 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De South Downs Way is een gemarkeerde National Trail in Zuidoost-Engeland. De wandelvakantie van tien dagen (onze standaardreis) heeft acht wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag minder, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

Trektocht South Downs Way standaardreis:

 • Wandelen per dag: 18 tot 27 km, gemiddeld 19½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 400 m
 • Looptijd per dag: 5½ tot 7½ uur
 • Zwaarte: 4 – zwaarder dan gemiddeld
 • Totale afstand: 160 km
 • Hoogste punt: 270 m – Buster Hill

Kaartje

U heeft dagelijks meerdere korte afdalingen en klimmetjes wanneer u de valleien van de rivieren oversteekt: Arun bij Amberley, Adur bij Bramber, Ouse bij Southease en Cuckmere bij Alfriston. De route passeert resten van heuvelforten uit de ijzertijd en grafheuvels.

Programma South Downs Way

Dag 1: Aankomst Winchester Markering
Check in na 16:00 uur. Winchester is een stad met karakter en geschiedenis. De meer dan 900 jaar oude kathedraal is de grootste attractie met indrukwekkende gotische architectuur.
Winchester Cathedral
Dag 2: Winchester – Exton
U laat de drukte achter u en al snel bent u in het platteland. Rond het dorpsplein van Chilcomb staan huizen met rieten daken. Vanaf Beacon Hill National Nature Reserve wordt u beloond met uitzicht over van Meon Valley tot Old Winchester Hill. Afstand 21 km, looptijd 5½ uur.
Dag 3: Exton – Buriton / Petersfield
Al snel stijgt de route naar Old Winchester Hill (197 m) waar de overblijfselen van een fort uit de ijzertijd staan. Vanaf hier heeft u rondom uitzicht, wat de strategische locatie van het fort verklaart. Vanaf het volgende hoge punt Buster Hill (271 m) heeft u uitzicht tot aan het Isle of Wight. Na de bossen van Queen Elizabeth Country Park komt u bij het dorp Buriton, 22 km, 5¾ uur. In Buriton is nauwelijks accommo­datie beschikbaar zodat u overnacht in Petersfield niet aan de route, + 4½ km of taxi (niet inbegrepen).
Dag 4: Buriton – Cocking
U loopt over de heuvelrug deels door bos, vanaf Harting Down krijgt u weer uitzicht. Het pad stijgt naar Beacon Hill (242 m) en na het beboste Monkton Estate loopt u naar het dorp Cocking. 18 km. 4¾ uur.
Dag 5: Cocking – Amberley
Een krijtlaan leidt u terug naar de top van de heuvelrug, dan door het natuurgebied Graffham Downs waarna u daalt om de oude Romeinse weg Stane Street te kruisen. Vervolgens stijgt het pad naar Bignor Hill en kruist het dal van de River Arun om te eindigen in het dorp Amberley, 21 km, 5½ uur.
Dag 6: Amberley – Bramber / Upper Beeding
Een makkelijke wandeling over glooiende heuvels, dan daalt het pad plots steil naar Chanctonbury Ring, een oude en magische cirkel van beuken. Na Steyning Valley ziet u eerst de plaats Steyning en dan komt u via Upper Beeding in Bramber. 21 km, 5½ uur.
Dag 7: Bramber / Upper Beeding – Kingston near Lewes (of Lewes)
Een vroege start is het beste voor deze sectie, behalve om de afstand en enkele klimmetjes ook omdat er veel te zien valt met als hoogtepunt het glaciale dal van Devils Dyke. Na Pyecombe ziet u de Jack and Jill (Clayton) windmolens al van grote afstand staan. Voor Kingston moet u nog een korte klim maken. 27 (of 29) km, 7¼ uur.
Dag 8: Kingston near Lewes (of Lewes) – Alfriston
Een gemakkelijke etappe dat de dorpen Rodmell en Southease passeert en dan de River Ouse kruist. Terug op de heuvelrug heeft u naar het zuiden uitzicht tot Cuckmere Haven aan de kust. Vanaf Bostall Hill daalt u geleidelijk naar het pittoreske dorp Alfriston met zijn pub's en tearooms, 20 (of 22) km, 5¼ uur.
Dag 9: Alfriston – Eastbourne
We adviseren u om vandaag de variant over het kustpad te nemen die eerst de vallei van Cuckmere River volgt die z'n weg naar zee zoekt. De Seven Sisters zijn heuvelruggen begroeid met gras die u kruist; waar ze abrupt voor de zee stoppen zijn de witte krijtkliffen zichtbaar. Beachy Head is een toeristisch uitzichtpunt, maar u heeft lopend over de Seven Sisters al veel meer vergezichten gehad. Eastbourne is een grote stad. 20 km, 5¼ uur.
Dag 10: Eastbourne
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 21½ km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Winchester
 2. Wandelen naar Exton, 21 km
 3. Wandelen naar Buriton / Petersfield, 22 km (+ 4½ km of taxi)
 4. Wandelen naar Cocking, 18 km (+ 4½ km of taxi)
 5. Wandelen naar Amberley, 21 km
 6. Wandelen naar Bramber / Upper Beeding, 21 km
 7. Wandelen naar Kingston (of Lewes), 27 (of 29) km
 8. Wandelen naar Alfriston, 20 (of 22) km
 9. Wandelen naar Eastbourne, 20 km
 10. Vertrek Eastbourne

Variant-A

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 24 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Winchester
 2. Wandelen naar Exton, 21 km
 3. Wandelen naar South Harting, 27 km
 4. Wandelen naar Amberley, 32 km
 5. Wandelen naar Bramber / Upper Beeding, 21 km
 6. Wandelen naar Kingston (of Lewes), 27 (of 29) km
 7. Wandelen naar Alfriston, 20 (of 22) km
 8. Wandelen naar Eastbourne, 20 km
 9. Vertrek Eastbourne

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

South Downs Way
Foto: Chris en Erna Erbrink

Accommodatie South Downs Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

 • South Downs Way
 • South Downs Way
 • South Downs Way
 • South Downs Way
 • South Downs Way

Info & prijs South Downs Way

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschik­baarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Olympia 2-D · 1213 NT Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: South Downs Way in Engeland WR471
 • Periode: half april – half oktober
 • Geen overnachting 8 t/m 12 juli 2020 omgeving Cocking wegens Goodwood Motor Show festival
 • Aanvang: dagelijks naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2020/2021
 • S · 9: 9999 Boek nu 
 • A · 8: 9999 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen.
 • Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis, taxi van Buriton naar Petersfield en terug
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +50%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 7595 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85115 p.p.
 • Extra reispakket € 52
South Downs Way

Heen- en terugreis South Downs Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Winchester (110 km van Gatwick Airport)
 • Eind: Eastbourne (80 km van Gatwick Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Gatwick Airport per trein via Clapham naar Winchester: lokale reistijd ± 2 uur.
 • Van Southampton Airport per trein naar Winchester: lokale reistijd ± ½ uur.
 • Van Londen St Pancras Rail Station per Underground naar Londen Waterloo; per trein naar Winchester: lokale reistijd ± 2 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Eastbourne per trein naar Gatwick Airport: lokale reistijd ± 1¼ uur.
 • Van Eastbourne per trein naar Ashford International Rail Station: lokale reistijd ± 1¼ uur.
 • Van Eastbourne per trein naar Londen Victoria; per Underground naar Londen St Pancras Rail Station: lokale reistijd ± 2 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot, het vliegtuig of de internationale trein reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

South Downs Way
Toon meer...

Foto's South Downs Way

 • Seven Sisters
  Foto: Chris en Erna Erbrink
 • Seven Sisters
  Foto: Chris en Erna Erbrink
 • Seven Sisters
  Foto: Chris en Erna Erbrink
 • Seven Sisters
  Foto: Chris en Erna Erbrink
 • Seven Sisters
  Foto: Chris en Erna Erbrink
 • Seven Sisters
  Foto: Chris en Erna Erbrink
 • Seven Sisters
  Foto: Chris en Erna Erbrink
 • Seven Sisters
  Foto: Chris en Erna Erbrink
 • Seven Sisters
  Foto: Chris en Erna Erbrink
 • Seven Sisters
  Foto: Chris en Erna Erbrink
 • Seven Sisters
  Foto: Chris en Erna Erbrink
 • Seven Sisters
  Foto: Chris en Erna Erbrink
 • Seven Sisters
  Foto: Chris en Erna Erbrink
 • South Downs Way
 • South Downs Way
 • South Downs Way
 • South Downs Way
 • South Downs Way
 • South Downs Way
 • South Downs Way
 • South Downs Way
 • South Downs Way
 • South Downs Way
 • Diashow
Toon meer...
Scroll To Top