South Downs Way

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht van Winchester over de krijtheuvels naar Eastbourne: glooiende akkers, groene bossen en grasrijke heuvels. Te voet over de glooiende hellingen van de Downs met vergezichten over de Weald en de zee. 170 km · 10 of 11 dagen.


Beschrijving South Downs Way

De Downs zijn een landschap van met gras begroeide krijtheuvels in het zuidoosten van Engeland, afgewisseld met gezellige toeristenplaatsjes. Deze National Trail volgt de noordelijke helling van de Downs en het ligt volledig binnen het South Downs National Park. Het voert door de counties Hampshire, West-Sussex en East-Sussex.

De South Downs Way loopt van de historische stad Winchester via de krijtrotsen van de Seven Sisters naar de badplaats Eastbourne. Een wandeling tussen gele koolzaadvelden, over witte krijtrotsen en langs huizen met vaak bloemrijke tuinen. U heeft weids uitzicht over de Weald in het noorden en over afgeronde heuvels in het zuiden. Het heuvelachtige terrein is een mengeling van landbouwgrond, boslandschap en grasland.

Wandelreis South Downs Way:

 • South Downs National Park
 • Winchester met de kathedraal
 • Uitzicht Beacon Hill en Buster Hill
 • De krijtrotsen van Seven Sisters
 • Iedere nacht in een andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

Winchester was ooit de hoofdstad van Engeland, de kathedraal trekt veel bezoekers. Glooiende heuvels domineren het westen van de route waar u door dorpen loopt met gezellige herbergen. Vanaf Buster Hill (271 m) – het hoogste punt van de South Downs Way – heeft u uitzicht tot aan het Isle of Wight. Als u verder zuid­waarts naar de kust wandelt verandert het landschap in gras­landen vol met wilde bloemen. Na een klim bij Devils Dyke komt u in Alfriston met zijn vele gezellige pubs. De laatste etappe gaat over de prachtige krijtrotsen van Seven Sisters en Beachy Head, om te eindigen in de drukke badplaats Eastbourne.

In een zonnig weekend kan het op de laatste drie etappes in de plaatsjes en rondom parkeerplaatsen en bij toeristisch trekpleisters als Beachy Head druk zijn. Ondanks dat het zuidoosten van Engeland dichtbevolkt is, kunt u vanaf het open landschap van de Downs genieten van de rust en het uitzicht.

Trektocht South Downs Way:

 • Wandelen per dag: 19 tot 29 km, gemiddeld 22 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 550 m
 • Looptijd per dag: 5 tot 7½ uur
 • Zwaarte: 4 – zwaarder dan gemiddeld
 • Totale afstand: 170 km
 • Hoogste punt: 270 m – Buster Hill

De South Downs Way is een gemarkeerde National Trail in Zuidoost-Engeland. De wandelvakantie van tien dagen (onze standaardreis) heeft acht wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Kaartje

U heeft meerdere korte afdalingen en klimmetjes wanneer u de valleien van de rivieren oversteekt, zoals de Arun bij Amberley, Adur bij Bramber, Ouse bij Southease en Cuckmere bij Alfriston. De route passeert resten van heuvelforten uit de ijzertijd en grafheuvels.


Programma South Downs Way

Dag 1: Aankomst Winchester
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Winchester Cathedral
Dag 2: Winchester – Exton/Warnford
U laat de drukte al snel achter u. Vanaf Beacon Hill National Nature Reserve wordt u beloond met uitzicht over van Meon Valley tot Old Winchester Hill. Afstand 20 km, hoogteverschil 300 m, looptijd 5¼ uur.
Dag 3: Exton/Warnford – Buriton
Al snel stijgt de route naar Old Winchester Hill (197 m). Vanaf hier heeft u rondom uitzicht, wat de strategische locatie van het fort verklaart. Vanaf het volgende hoge punt Butser Hill (271 m) heeft u uitzicht tot aan het Isle of Wight. Na de bossen van Queen Elizabeth Country Park komt u bij het dorp Buriton. 22 km, 400 m, 6 uur.
Dag 4: Buriton – Cocking
U loopt over de heuvelrug deels door bos, vanaf Harting Down krijgt u weer uitzicht. Het pad stijgt naar Beacon Hill (242 m) en na het beboste Monkton Estate loopt u naar het dorp Cocking. 20 km, 400 m, 5½ uur.
Dag 5: Cocking – Amberley
Een krijtlaan leidt u terug naar de top van de heuvelrug, dan door het natuurgebied Graff­ham Downs waarna u daalt om de oude Romeinse weg Stane Street te kruisen. Dan stijgt het pad naar Bignor Hill en kruist het dal van de River Arun om te eindigen in het dorp Amberley. 21½ km, 400 m, 6 uur.
Dag 6: Amberley – Steyning/Upper Beeding
Een makkelijke wandeling over glooiende heuvels, dan daalt het pad plots steil naar Chanctonbury Ring, een oude en magische cirkel van beuken. Na Steyning Valley ziet u eerst de plaats Steyning en dan Upper Beeding. 18/22 km, 350 m, 5/6 uur.
Dag 7: Steyning/Upper Beeding – Lewes
Een vroege start is het beste voor deze sectie, behalve om de afstand en enkele klimmetjes ook omdat er veel te zien valt met als hoogtepunt Devils Dyke - een lang en 'droog' dal. Na Pyecombe ziet u de Clayton windmolens Jack and Jill al van grote afstand staan. Afhankelijk van uw accommodatie verlaat u bij Blackcap de route en loopt u naar het centrum van de plaats Lewes (spreek uit 'Loe-iss'), of u wandelt door naar Kingston near Lewes. 29/27½ km, 550 m, 7½ uur.
Dag 8: Lewes – Alfriston
Vanuit Lewes keuze om de route op te pakken bij Kingston, of om de River Ouse te volgen en bij Southease de route weer op te pakken. Terug op de heuvelrug heeft u naar het zuiden uitzicht tot Cuckmere Haven aan de kust. Vanaf Bostall Hill daalt u geleidelijk naar het pittoreske dorp Alfriston met zijn pub's en tearooms 19 km, 300 m, 5 uur.
Dag 9: Alfriston – Eastbourne
Bij harde wind neemt u best de veilige landroute via Windover Hill. Anders adviseren we u om de variant over het kustpad te nemen die eerst de vallei van Cuck­mere River volgt richting zee. U kruist de (acht!) slechts met gras begoeide heuvelruggen van de Seven Sisters; waar deze abrupt voor de zee stoppen zijn de witte krijtkliffen zichtbaar. Beachy Head is een toeristisch uitzichtpunt, maar u heeft vandaag al veel meer vergezichten gehad. Eastbourne is victoriaanss badplaats. 21 km, 500 m, 6 uur.
Dag 10: Eastbourne
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 22 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Winchester ( niet op vrijdag)
 2. Wandelen naar Exton/Warnford, 20 km
 3. Wandelen naar Buriton 22 km (niet op zondag)
 4. Wandelen naar Cocking, 20 km
 5. Wandelen naar Amberley, 21½ km
 6. Wandelen naar Steyning/Upper Beeding 18/ 22 km
 7. Wandelen naar omgeving Lewes 29/27½ km
 8. Wandelen naar Alfriston, 19 km
 9. Wandelen naar Eastbourne, 21 km
 10. Vertrek Eastbourne

Variant-A

10 nachten / 11 dagen · gemiddeld 20 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Winchester (niet op vrijdag)
 2. Wandelen naar Exton/Warnford, 20 km
 3. Wandelen naar Buriton 22 km (niet op zondag)
 4. Wandelen naar Cocking, 20 km
 5. Wandelen naar Amberley, 21½ km
 6. Wandelen naar Steyning/Upper Beeding, 18/22 km
 7. Wandelen naar Pyecombe 15½/14 km
 8. Wandelen naar omgeving Lewes/Kingston 15/19 km
 9. Wandelen naar Alfriston, 19 km
 10. Wandelen naar Eastbourne, 21 km
 11. Vertrek Eastbourne

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Ridgeway
Foto: Chris en Erna Erbrink

Accommodatie South Downs Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Een groeiend aantal accommodaties eist een minimaal verblijf van twee nachten, vooral in de weekenden en met feestdagen. Mocht dit voor uw geplande vakantie het geval zijn, dan boeken we u een tweede nacht in de overnachtingsplaats ervoor of erna (en mocht er geen goed openbaar vervoer zijn dan ook taxitransfer heen en terug). Uw etappe-indeling en wandelroute wijzigt hierdoor niet.

In Burriton (3) kunt u zondag's nergens terecht voor een avondmaaltijd, vermijd daarom aankomst op een vrijdag. In de plaatsen Lewes, Alfriston en Eastbourne is het in de weekenden altijd druk, probeer hier een overnachting op vrijdag en zaterdag te voorkomen. Suggestie voor een extra overnachting: Winchester, Lewes.

South Downs Way
South Downs Way
South Downs Way
South Downs Way
South Downs Way
South Downs Way
South Downs Way
South Downs Way

Info & prijs South Downs Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: South Downs Way 2024 in Engeland W471
 • Periode: begin april – half september, maar niet in augustus
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 15 september dagelijks naar keuze, maar niet op vrijdag en niet in augustus
 • Beperkt 10 t/m 14 juli 2024 wegens Goodwood Festival of Speed
 • Beperkt 5 t/m 8 september 2024 wegens Goodwood Revival
 • Geen aankomst van 9 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 9: 1568 Boek nu 
 • A · 10: 1738 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui, gps-track in de app Komoot
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +70%
 • Soloreiziger niet mogelijk - minimaal 2 reizigers vereist
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Extra reispakket € 63
South Downs Way
South Downs Way

Heen- en terugreis South Downs Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Winchester (125 km van Londen)
 • Eind: Eastbourne (125 km van Londen)
Lokale reisroute heen*
 • Van Gatwick Airport per trein naar Winchester: lokale reistijd ± 2 uur.
 • Van Southampton Airport per trein naar Winchester: lokale reistijd ± ½ uur.
 • Van Londen St Pancras per Underground naar Londen Waterloo; per trein naar Winchester: lokale reistijd ± 2 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Eastbourne per trein naar Gatwick Airport: lokale reistijd ± 1½ uur.
 • Van Eastbourne per trein naar Londen Victoria; per Underground naar Londen St Pancras: lokale reistijd ± 2½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Vliegtuig**
Eigen auto
Betaald parkeren. Om van eindpunt bij beginpunt te komen vraagt per openbaar vervoer een reistijd van ± 3½ uur.

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De internationale trein, veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

South Downs Way
Toon meer...

Foto's South Downs Way

Seven Sisters
Lewes
Seven Sisters
Seven Sisters
Seven Sisters
Eastbourne
Seven Sisters
Foto: Chris en Erna Erbrink
Seven Sisters
Foto: Chris en Erna Erbrink
Seven Sisters
Foto: Chris en Erna Erbrink
Seven Sisters
Foto: Chris en Erna Erbrink
Seven Sisters
Foto: Chris en Erna Erbrink
Seven Sisters
Foto: Chris en Erna Erbrink
Seven Sisters
Foto: Chris en Erna Erbrink
Seven Sisters
Foto: Chris en Erna Erbrink
Seven Sisters
Foto: Chris en Erna Erbrink
Seven Sisters
Foto: Chris en Erna Erbrink
Seven Sisters
Foto: Chris en Erna Erbrink
South Downs Way
South Downs Way
South Downs Way
South Downs Way
South Downs Way
South Downs Way
South Downs Way
South Downs Way
South Downs Way
South Downs Way
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top