Snowdonia

Wandelvakantie in Wales

Wandelen in het Snowdonia National Park. Vanuit Betws-y-Coed begint u met een wandeling langs de rivier de Llugwy. In Capel Curig en Bedd­gelert verblijft u meerdere dagen zodat u hier kunt kiezen welke dagwandeling u maakt, met de mogelijk­heid om Mount Snowdon (1085 m) te beklimmen · 7 of 9 dagen.


Beschrijving Snowdonia

Het Snowdonia National Park dankt zijn naam aan Mount Snowdon, dat met 1085 meter de hoogste berg in Wales is. Ondanks de hoogte lopen er vele – gemarkeerde – paden naar de top, en er gaat zelfs een tandradtreintje naar de top (waar ook een bezoekerscentrum is) waardoor er per jaar zo'n 260.000 mensen op de top staan: u zult dus niet alleen zijn!

Zeker de kortste route via Pen-y-Pass is druk, ook omdat deze al vrij hoog begint waardoor het hoogteverschil mee valt. Er zijn talloze even mooie maar minder drukke wandelingen in de buurt langs valleien en kloven, met pieken als Moel Siabod (872 m) en Cnicht (689 m). Hoog op de oostelijke hellingen van Snowdon boven Pen-y-Pass (359 m) liggen de gletsjermeren Llyn Llydaw en Glaslyn.

De wandelvakantie begint in het dorp Betws-y-Coed (spreek uit bettus-i-coid) in de prachtige Conwy-vallei aan de oostelijke rand van het Snowdonia National Park. Het heeft een treinstation dat aansluit op de hoofdlijn bij Llandudno. Het dorp wordt omgeven door steile, beboste heuvels, in het plaatsje is een brug vannwaar zicht op een stroomversnelling van de River Llugwy.

Het Welsh is een Keltische taal en is samen met het Engels hier de officiële taal. De Welsh naam voor Snowdon is Yr Wyddfa (spreek uit als Er-with-fa), en die van het nationale park Snowdonia is Eryri (Eh-ruh-re).

Wandelreis Snowdonia:

 • Wandelen vanuit drie plaatsen, soms met een korte busrit
 • Beklim bij goed weer toppen tussen 700 en 1100 m
 • Berglandschap en moors in Snowdonia National Park
 • Acht overnachtingen in drie plaatsen
 • Gps-track beschikbaar

De wandeling naar het gehucht Capel Curig – een populaire uitvalsbasis voor buitensporters – gaat langs de River Llugwy met de stroomversnelling Swallow Falls. Bij goed weer kunt u vanuit Capel Curig de Moel Siabod beklimmen, als de top in de wolken is dan kunt u een alternatieve lager gelegen wandeling doen.

De volgende dag per bus of taxi naar Pen-y-Pass, waar u bij goed weer naar de top van Snowdon kunt (en dan de bus naar Beddgelert) of anders de wandeling naar Beddgelert door de Nant Gwynant-vallei, langs de meren Llyn Gwynant en Llyn Dinas.

Beddgelert was ooit het centrum voor kopermijnbouw. Met de bus Snowdon Sherpa kunt u naar minder drukke routes om de Snowdon te beklimmen: het relatief makkelijke Snowdon Ranger Path, of het mooie Watkin path. Ook andere wandelingen zijn hier mogelijk. Volg de weerberichten en plan de mooiste dag voor de Snowdon.

Snowdonia:

 • Wandelen per dag: 10 tot 18 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 1000 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 6 uur
 • Zwaarte: 4 – zwaarder dan gemiddeld
 • Totale afstand: afhankelijk van uw keuze
 • Hoogste punt: 1085 m – Mount Snowdon

Kaartje

Het weer kan snel veranderen in Snowdonia. Volg de weersverwachting en plan voor op de dagen met goed weer de hogere wandelingen. Neem altijd warme en waterdichte kleding mee, op weg naar de top koelt het af en is het winderig.
Snowdon weersverwachting

De zwaarte van de wandelingen is uiteenlopend. De dagafstanden zijn beperkt maar afhankelijk van uw keuzes kunnen de hoogteverschillen tot 1000 meter aanzienlijk zijn. Op deze tocht verblijft u in drie plaatsen in het graafschap Gwynedd. U hebt meermaals de keuze welke wandeling te doen, dit vraagt de avond vooraf even wat voorbereiding.


Programma Snowdonia

Dag 1: Aankomst Betws-y-Coed
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Betws-y-Coed – Capel Curig
Wandeling langs de rivieroever in de vallei van de rivier de Llugwy, waarbij u vele stroomversnellingen passeert waaronder de mooie Swallow Falls. Verder stroomopwaarts wordt de smalle vallei opener en zijn er uitzichten op bergen zoals Moel Siabod en Snowdon. Een van de mooiste uitzichten op Snowdon is net voorbij Capel Curig vanaf het meer Llynau Mymbyr. Het gehucht heeft twee outdoorwinkels. Afstand 10 km, hoogte­verschil 250 m, looptijd 3 uur.
Dag 3: Capel Curig
Keuze uit vier wandelingen:
1. Moel Siabod is de prominente piek met uitzicht op Capel Curig vanuit het zuiden. De top (872 m) biedt rondom uitzicht en er is een voetpad vanaf Capel Curig (180 m). Doe deze wandeling alleen bij goed weer - als u de top kunt zien vanaf de weg in Capel Curig; het pad naar de top is in de mist lastig te volgen en u zou geen uitzicht hebben. 11 km, 750 m, 4½ uur.
2. Crafnant walk. Deze route klimt noordwaarts uit de vallei en volgt vervolgens een pad over de glooiend heide en door een kloof naar een uitzichtpunt op het meer Llyn Crafnant. 14 km, 400 m, 4 uur.
3. Lakes walk. Wandeling ten zuiden van Capel Curig over een pad naar lang verlaten leisteengroeven onderaan de steile noordwand van Moel Siabod. Twee meren zijn aangelegd tijdens mijnbouwactiviteiten, de hoogste en grootste is Lleyn y Foel en is ontstaan na de ijstijd. 12 km, 500 m, 4 uur.
4. Llyn Idwal en Llyn Ogwen. Wandeling in het westen, Neem de bus naar Ogwen Cottage (rijdt niet dagelijks, zie dienstregeling), vanwaar u een wandeling maakt rond het meertje Llyn Idwal. Dan een uitdagend voetpad langs de noordoever van Llyn Ogwen (met aan het begin een klein stukje klauteren), en dan terug over de ‘oude’ weg (afgesloten voor motorverkeer) naar Capel Curig. 14 km, 200 m, 4 uur.
Dag 4: Capel Curig
Een van de andere wandeling van dag 3.
Dag 5: Capel Curig – Pen-y-Pass – Beddgelert
Transfer (of de bus) naar het bezoekerscentrum op Pen-y-Pass (terwijl uw bagage wordt doorgebracht naar Beddgelert). Dit populaire startpunt voor de beklimming van Snowdon is bij goed weer altijd druk; als het weer minder is kiest u best de wandeling bergafwaarts naar Beddgelert.
1. Snowdon - Pyg Track & Miners Track. De route gaat heen over een inspannend pad – Pyg Track – met geregeld even klauteren naar de top van Mount Snowdon (1085 m). Als het weer meezit heeft u vanaf de top een spectaculair uitzicht op de bergen van Wales. Terug raden we de Miners Track aan naar Pen-y-Pass, deze daalt eerst even stevig maar al gauw gaat het verder over een comfortabel pad. Met de bus in 30 minuten terug naar Beddgelert. 12 km, 700 m, 5½ uur.
2. Lon Gwynant Walk. De route begint ruig en sterk dalend, eenmaal in de vallei is het glooiend en loopt u langs de River Glaslyn, en de twee meren Llyn Gwynant en Llyn Dinas naar Beddgelert. 13 km, 400 m, 4 uur.
Dag 6: Beddgelert
Keuze uit twee wandelingen noord van Beddgelert:
1. Snowdon - Watkin path. Bus heen naar Bethania voor de meest schilderachtige en langste route naar de top. Terug kunt u dezelfde route nemen naar de bushalte van Bethania, of (niet op zon- en feestdagen) afdalen over het Snowdon Ranger Path aan de westkant naar de bushalte. 14 km, 1000 m, 6 uur.
2. Bus naar Pen-y-Pass en doe de andere wandeling van dag 5.
Keuze uit wandelingen zuid van Beddgelert:
3-F2. Mynydd Sygun (320 m) is de heuvel met uitzicht op Beddgelert vanuit het zuidoosten. De wandeling begint door de Nant Gwynant-vallei stroomopwaarts te volgen langs de Sygun-kopermijn naar de oever van Llyn Dinas, vanwaar een voetpad u naar de voormalige kopermijn bij de top van Mynydd Sygun brengt. Terug naar Beddgelert via de Pass of Aber­glaslyn – een rotsachtige kloof met stroomversnellingen van de River Glaslyn. 10 km, 300 m, 3 uur.
4-F3. Cnicht (689 m). Doe deze tocht alleen bij goed weer. De naam van deze berg lijkt afgeleid van het Engelse ‘ridder’, in sommige lichtomstandigheden lijkt het op een ruiter te paard. Als u begint met een busrit naar Nantmoor kunt u de wandeling inkorten met 2½ km. Na de stroomversnellingen van de River Glaslyn gaat de route over een ruig heidegebied om dan te beginnen aan de lange klim van de heuvelrug. Hoe hoger hoe rotsiger en minder duidelijk het pad wordt. Om het hoogste punt (de rider) te bereiken is een stukje klauteren nodig, maar het uitkijkpunt op de nevenpiek (het 'hoofd' van het paard) op 600 m geeft een bijna net zo mooi uitzicht. Via Nantmor en Aberg­laslyn terug naar Beddgelert. 18 km, 750 m, 5½ uur.
Of een excursie vanuit Beddgelert:
5. Sygun Copper Mine, op een half uur lopen van Beddgelert ligt dit bezoekerscentrum met ondergrondse tours.
Sygun Copper Mine 6. Portmeirion, Italiaanse aandoend dorp met tuin op een uur rijden per bus bij Porthmadog.
Portmeirion
Dag 7: Beddgelert
Een van de andere wandeling van dag 6.
Dag 8: Beddgelert
Een van de andere wandeling van dag 6.
Dag 9: Vertrek uit Beddgelert
Na het ontbijt taxi-transfer naar treinstation Bangor (± 1 uur).
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

8 nachten / 9 dagen · zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Betws-y-Coed
 2. Wandelen naar Capel Curig, 10 km
 3. Rondwandeling Capel Curig
 4. Rondwandeling Capel Curig
 5. Rondwandeling Pen-y-Pass, overnachting Beddgelert
 6. Rondwandeling Beddgelert
 7. Rondwandeling Beddgelert
 8. Rondwandeling Beddgelert
 9. Vertrek Beddgelert

Variant-A

6 nachten / 7 dagen · zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Betws-y-Coed
 2. Wandelen naar Capel Curig, 12 km
 3. Rondwandeling Capel Curi
 4. Rondwandeling Pen-y-Pass, overnachting Beddgelert
 5. Rondwandeling Beddgelert
 6. Rondwandeling Beddgelert
 7. Vertrek Beddgelert

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Snowdon
Snowdon, afdalen over Miners Track

Accommodatie Snowdonia

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Betws-y-Coed
Betws-y-Coed
Capel Curig
Capel Curig
Beddgelert
Betws-y-Coed

Info & prijs Snowdonia

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Snowdonia 2024 in Wales W609
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze
 • Geen aankomst 22 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 8: 1363 Boek nu 
 • A · 6: 1108 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +55%
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten, taxi-transfer Capel Curig – Pen-y-Pass, taxi-transfer Beddgelert – Bangor treinstation.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige routebeschrijving met wandelkaartjes, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis, lokale bus
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Moel Siabod
Moel Siabod

Heen- en terugreis Snowdonia

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Betws-y-Coed (150 km van Manchester)
 • Eind: Beddgelert (200 km van Manchester)
Lokale reisroute heen*
 • Beperkt op zon- en feestdagen: Van Manchester Airport per trein naar Llandudno; per trein of bus naar Betws-y-Coed: lokale reistijd ± 3½ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Beddgelert per taxi naar treinstation Bangor (Gwynned); trein naar Manchester Airport: lokale reistijd ± 4½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Veerboot**
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Snowdonia
Foto: familie Ten Velde
Toon meer...

Foto's Snowdonia

Snowdonia
Foto: familie Ten Velde
Snowdonia
Foto: familie Ten Velde
Snowdonia
Foto: familie Ten Velde
Snowdonia
Foto: familie Ten Velde
Snowdonia
Foto: familie Ten Velde
Snowdonia
Foto: familie Ten Velde
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Beddgelert
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Aberglaslyn
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Snowdonia
Swallow Falls
Snowdonia
Swallow Falls
Snowdonia
Foto: Werner & Adeline Marinelli
Snowdonia
Foto: Werner & Adeline Marinelli
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top