Strumble Head Pembroke­shire Coast

Wandelvakantie in Wales

Wandeltrektocht over het kust­pad om Strumble Head door een prachtige kust­strook en over ruige kliffen. Van Newport wandelt u zuid­waarts via het haven­plaatsje Fish­guard en het vissersdorp Porth­gain naar St David's. Optioneel boot­tochtje naar Ramsey Island. 105 km · 8 dagen.


Beschrijving Strumble Head

De Pembrokeshire Coast heeft kleine zandstranden, eenzame heuvels en steile rotsachtige kliffen. In het voorjaar staat het vol met bos­hyacinten (blue bells) en roze Engels gras. De regio is rijk aan vogels die nestelen in de kliffen. Ramsey Island  is een vogel­reservaat waar rond­vaart heen gaan. Van april tot oktober heeft u kans om dolfijnen te zien. Zeehonden koesteren zich het hele jaar door op de droog­vallende rotsen onder de kliffen.

Ten noorden van Newport liggen de hoogste en spectaculairste kliffen van West-Wales. U hebt op uw eerste wandeldag de keuze om bij goede weersomstandigheden een deel van het kustpad te lopen, of in het binnenland een wandeling door de Preseli Hills te doen.

U wandelt zuidwaarts over het kustpad naar Fishguard waar de ferry naar Ierland vertrekt, en langs de ruige kustlijn naar het kleine vissersdorp Porthgain. Deze plaatsen worden gescheiden door Strumble Head, een rotsachtige landtong met drie eilandjes voor de kust. Voor de kust bij de meest westelijke punt van St David’s Head ligt Ramsey Island.

St David’s is het kleinste stadje in het Verenigd Koninkrijk. De indrukwekkende romaanse kathedraal werd gebouwd op de plaats van St David's klooster in 1181. Vernietigd en hersteld door de eeuwen heen is het een belangrijk bedevaarts­oord en samen met het bisschoppelijk paleis kan het bezocht worden. Doordat u in St David's twee nachten verblijft kunt u een rondvaart overwegen naar Ramsey Island, of om de rondwandeling te doen om St David's Head vanwaar u een goede kans hebt om dolfijnen en zeehonden te zien.

Wandelreis Pembrokeshire Coast Path:

 • Steile kliffen, zandstranden en stille baaien
 • Historisch stadje St David's; pittoresk Lower Fishguard
 • Dolfijnen, zeehonden en veel zeevogels
 • Optioneel rondvaart Ramsey Island
 • Zeven overnachtingen in vier plaatsen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

Pembrokeshire Coast kreeg in 1952 de status van National Park. Toen al waren er plannen voor een wandelpad langs de gehele kust maar het heeft tot 1970 geduurd voordat het kustpad officieel kon worden geopend.

Pembrokeshire Coast Path is een gemarkeerde National Trail in Wales. Deze wandelreis gaat door het noordelijke deel van het kustpad. De wandelvakantie van acht dagen heeft vier wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt, en twee dagen dat u een rond­wandeling kun doen.

Trektocht Pembrokeshire Coast Path:

 • Wandelen per dag: 11 tot 21½ km, gemiddeld 18 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 400 m
 • Looptijd per dag: 3 tot 6 uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 105 km
 • Hoogste punt: Ynys Dinas (142 m)

Kaartje

Gemakkelijke trajecten worden afgewisseld met pittige stukken. De vele korte klimmetjes en afdalingen maken deze wandelvakantie inspannender dan het hoogteverschil doet vermoeden. Het gehele Pembrokeshire Coast path is voorzien van handwijzers met het eikel-symbool. Het pad volgt zoveel mogelijk de kustlijn, soms is het kustpad door erosie niet toegankelijk en gaat de route even het binnenland in. Wees u altijd bewust van het risico van over­hangende kliffen en blijf weg van de klifrand.


Programma Strumble Head

Dag 1: Aankomst Newport (Pembs)
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur. Newport is een klein en aardig plaatsje, met daarachter de Prseli Hills.
Dag 2: Newport
Keuze A: Per bus of taxi naar Moylgrove-Ceibwr Bay en over het kustpad zuidwaarts terugwandelen naar Newport. Een pittige etappe zonder beschutting langs de bijzondere rotsformatie Witch' Cauldron en over de 150 m hoge kliffen bij Foel-Gôch. Afstand 15 km, hoogte­verschil 300 m, looptijd 4½ uur.
Keuze B: Rondwandeling landinwaarts door de Preseli Hills, over Carn Ingli (337 m), door Ty Canol natuurreservaat met Pentre Ifan 'hunebed', en langs River Nevern. 18½ km, 350 m, 5¼ uur.
Dag 3: Newport – Fishguard
De wandeling over Dinas Head met Ynys Dinas (142 m) als het hoogste punt van het kustpad geeft fantastische uitzichten. De steile kliffen zijn soms overhangend, blijf weg van de rand! Over het hoge kustpad verder zuidwaarts naar Fishguard. Goodwick en Fishguard zijn aan elkaar gegroeid, hier vertrekt de ferry naar Ierland. Lower Fishguard is het oude deel waar de huizen aan de haven gekleurde gevels hebben. 20 km, 400 m, 5½ uur. Optioneel in te korten met 3 km door op het schiereiland Dinas niet de kustlijn te volgen.
Dag 4: Fishguard – Tregwynt
Afhankelijk van uw B&B een korte transfer naar Harbour Village. Bij Strumble Head wordt de kustlijn spectaculair en hebt u uitzicht op de witte vuur­toren op een eilandje voor de kust. Inmiddels zijn de kliffen hoger geworden, bij Pwll Deri tot een imposante honderd meter. Transfer naar accommodatie in Fishguard. 20 km, 300 m, 5½ uur.
Dag 5: Tregwynt – Trefin
Transfer terug naar Tregwynt. Na het gehucht Abercastle liggen de Stones of Carreg Sampson (neolithisch graf), en net na het dorp Trefin (spreek uit tree-feen) komt u langs een steencirkel. De kustlijn wordt vriendelijker, kliffen worden afgewisseld met mini-strandjes die populair zijn bij watersporters, en bij afgelegen kiezelstrandjes kunt u vaak zeehonden zien rusten. 11 km, 200 m, 3 uur.
Dag 6: Trefin – St David's
Al snel komt u bij Porthgain met z'n kleine haven, het thuis van toeristen en kunstenaars. Na Porthgain ziet u restanten uit de tijd van de leisteen-mijnbouw. Van het strand bij het gehucht Aberreidy en de kliffen bij Carn Pen­berry naar Whitesands Bay. 21½ km, 350 m, 6 uur. Van Whitesands Bay kunt u de wandeling landinwaarts met 3 km inkorten door de bus te nemen naar St David’s.
St David's schiereiland
Dag 7: Rondwandeling St David's
Keuze A: Wandel terug naar het strand bij Whitesand Bay (of neem 3 km de bus), dan wandeling langs de ruige kustlijn van het schiereiland St. David's Head en Carn Llidi piek (uitzichtpunt). 17 km, 200 m, 4½ uur.
Keuze B: Een boottocht naar Ramsey Island Nature Reseve? Reserveren de dag voorafgaand aanbevolen. Overnachting St David's.
Ramsey Island boat trips
Dag 8: Vertrek St David's
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 18 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Newport (Pembs)
 2. Newport, keuze 15 / 18½ km
 3. Wandelen naar Fishguard, 20 km
 4. Wandelen naar Tregwynt, 20 km - overnachting Fishguard
 5. Wandelen naar Trefin, 11 km
 6. Wandelen naar St David's, 21½ km
 7. Rondwandeling St David's, 17 km
 8. Vertrek St David's

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Pembrokeshire Coast
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer

Accommodatie Strumble Head

U overnacht voornamelijk in B&B's, guesthouses en inn's (herbergen) op basis van bed and breakfast. De accommodaties hebben soms slechts twee of drie slaapkamers; het merendeel heeft een eigen badkamer (op de gang of op de kamer zelf), enkele nachten heeft u een gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

In Tregwynt is geen accom­modatie beschikbaar, daarom krijgt u een transfer aan het eind van dag 4 terug naar de accommo­datie in Fishguard, en aan het begin van dag 5 weer naar de route.

De enige B&B in Trefin is wat anders dan gebruikelijk. Het was ooit een jeugdherberg, nu zijn de slaapzalen gemoderniseerd en opgewaardeerd naar zes privékamers. De kamers zijn klein en hebben meestal stapelbedden, maar zijn met douche en wastafel; toiletten zijn gedeeld op de gang. Gasten maken in de gemeenschappelijke keuken hun eigen ontbijt met behulp van de verstrekte materialen.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast

Info & prijs Strumble Head

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Pembrokeshire Coast Strumble Head 2024 in Wales W405
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze
 • Bij vijf of meer personen wordt u waarschijnlijk enkele nachten gesplitst over twee B&B's
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 7: 1033 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +55%
Inbegrepen
 • Logies (meeste nachten eigen badkamer), ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), transfer dag 4/5, boekingskosten.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis, boot Ramsey
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85150 p.p.
Pembrokeshire Coast
Foto: Ellen de Mol

Heen- en terugreis Strumble Head

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Newport Pembs (225 km van Bristol)
 • Eind: St David's (250 km van Bristol)
Lokale reisroute heen*
 • Van Cardiff Airport per bus naar Cardiff; per trein naar Haverfordwest, per bus (beperkt op zaterdag, niet op zondag) of taxi naar Newport: lokale reistijd ± 5 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van St David's per bus (niet op zondag) of taxi naar Haverfordwest; per trein naar Cardiff, per bus naar Cardiff Airport: lokale reistijd ± 5 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Veerboot**
Vliegtuig**
Eigen auto
In Newport en in St David's mogelijkheid tot betaald parkeren.

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Pembrokeshire Coast
Foto: Anita WInkels
Toon meer...

Foto's Strumble Head

Pembrokeshire Coast
Foto: Ciska van der Zanden
Pembrokeshire Coast
Foto: Ciska van der Zanden
Pembrokeshire Coast
Foto: Ciska van der Zanden
Pembrokeshire Coast
Foto: Ciska van der Zanden
Pembrokeshire Coast
Foto: Annemarie Pauwels
Pembrokeshire Coast
Foto: Annemarie Pauwels
Pembrokeshire Coast
Foto: Annemarie Pauwels
Pembrokeshire Coast
Foto: Annemarie Pauwels
Pembrokeshire Coast
Foto: Annemarie Pauwels
Pembrokeshire Coast
Foto: Annemarie Pauwels
Pembrokeshire Coast
Foto: Ellen de Mol
Pembrokeshire Coast
Foto: Ellen de Mol
Pembrokeshire Coast
Foto: Ellen de Mol
Pembrokeshire Coast
Foto: Christiaan Claes
Pembrokeshire Coast
Foto: Christiaan Claes
Pembrokeshire Coast
Foto: Christiaan Claes
Pembrokeshire Coast
Foto: Christiaan Claes
Pembrokeshire Coast
Foto: Sander Hilarius
Pembrokeshire Coast
Foto: Sander Hilarius
Pembrokeshire Coast
Foto: Sander Hilarius
Pembrokeshire Coast
Foto: Sander Hilarius
Pembrokeshire Coast
Foto: Jannet Duijndam
Pembrokeshire Coast
Foto: Jannet Duijndam
Pembrokeshire Coast
Foto: Jannet Duijndam
Pembrokeshire Coast
Foto: Sonja Groen
Pembrokeshire Coast
Foto: Sonja Groen
Pembrokeshire Coast
Foto: Sonja Groen
Pembrokeshire Coast
Foto: Sonja Groen
Pembrokeshire Coast
Foto: Sonja Groen
Pembrokeshire Coast
Foto: Sonja Groen
Pembrokeshire Coast
Foto: Anita Winkels
Pembrokeshire Coast
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
Pembrokeshire Coast
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
Pembrokeshire Coast
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
Pembrokeshire Coast
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
Pembrokeshire Coast
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
Pembrokeshire Coast
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
Pembrokeshire Coast
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
Pembrokeshire Coast
Pentre Ifan Dolmen
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top