St Brides Bay & Strumble Head Pembroke­shire Coast

Wandelvakantie in Wales

Wandeltrektocht langs zand­strandjes, afgelegen baaien, kleine vissers­havens, en dorpen met gezellige pubs. Van Dale in het heuvel­achtige zuiden naar St Dog­maels in het noorden waar de kliffen steeds hoger en spectaculairder worden, en het wandelen inspannender. 175 km · 11 dagen.


Beschrijving St Brides Bay & Strumble Head

Het is momenteel niet duidelijk of er nog voldoende accommodaties en pubs aan de route geopend zijn. Deze reis is nu niet te boeken.

De Pembrokeshire coast heeft alles, van zandstranden tot eenzame heuvels en steile rotsachtige kliffen. In het voorjaar staat het vol met bos­hyacinten (blue bells) en roze Engels gras. De regio is rijk aan vogels die nestelen in de kliffen. De eilanden Skomer en Ramsey zijn vogel­reservaten waar rond­vaart heen gaan.
Van april tot juli ziet u de meeste zeevogels zoals papegaai­duikers (puffins). Van april tot oktober heeft u kans om dolfijnen te zien. Zeehonden koesteren zich het hele jaar door op de droog­vallende rotsen onder de kliffen, met jongen van augustus tot oktober.

Pembrokeshire coast kreeg in 1952 de status van National Park. Toen al waren er plannen voor een wandelpad langs de gehele kust maar het heeft tot 1970 geduurd voordat het kustpad officieel kon worden geopend.

Ook al zijn hier geen bergen, er zijn volop korte pittige klimmetjes en afdalingen. Het zuiden is heuvelachtig, naar het noorden worden de kliffen hoger en leger en de afstanden tussen de dorpen groter. Wees u altijd bewust van het risico van over­hangende kliffen en blijf weg van de klifrand.

Op weg naar Marloes hebt u zicht op het vogel­eiland Skomer. Van Skomer tot aan Ramsey Island volgt het pad de kustlijn van St Brides Bay. Onderweg naar het pittoreske Solva met zijn levendige kleine haven komt u bij Broad Haven en Newgate langs aantrekkelijke strandjes.

St David’s is het kleinste stadje in het Verenigd Koninkrijk. De indrukwekkende romaanse kathedraal werd gebouwd op de plaats van St David's klooster in 1181. Vernietigd en hersteld door de eeuwen heen is het een belangrijk bedevaarts­oord en samen met het bisschoppelijk paleis kan het bezocht worden. Doordat u in St David's twee nachten verblijft kunt u een rondvaart overwegen naar Ramsey Island.

Vanaf St David’s wordt het kustpad inspannender. Bij de meest westelijke punt St David’s Head ligt Ramsey Island, waar u een goede kans hebt om dolfijnen en zeehonden te zien. Over de ruige kustlijn begroeid met heide en varens naar het kleine vissersdorp Portgain, en door Fishguard waar de ferry naar Ierland vertrekt. Deze plaatsen worden gescheiden door Strumble Head, een rotsachtige landtong met drie eilandjes voor de kust.

Het laatste traject voert onderlangs de Preseli Hills, met de hoogste en spectaculairste kliffen van West-Wales. Na Poppit Sands komt u in St Dogmaels, het eind van het pad.

Wandelreis Pembrokeshire Coast Path:

 • Kliffen, zandstrandjes en baaien
 • Dolfijnen, zeehonden en veel zeevogels
 • Optioneel rondvaart vogeleiland Ramsey Island
 • Historisch stadje St David's
 • Tien overnachtingen in zeven plaatsen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

Pembrokeshire Coast Path is een gemarkeerde National Trail in Wales. Deze wandelreis gaat door het centrale en noordelijke deel van het kustpad. De wandelvakantie van elf dagen heeft acht wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt, en één dag dat u een rond­wandeling kun doen.

Trektocht Pembrokeshire Coast Path:

 • Wandelen per dag: 15 tot 28 km, gemiddeld 22 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 550 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 8 uur
 • Zwaarte: 4 – zwaarder dan gemiddeld
 • Totale afstand: 175 km
 • Hoogste punt: bij Pen-yr-Afr (175 m)
 • Gps-track beschikbaar

Kaartje

Het gehele Pembrokeshire Coast path is voorzien van handwijzers met het eikel-symbool. Het pad volgt zoveel mogelijk de kustlijn, soms is het kustpad door erosie niet toegankelijk en gaat de route even het binnenland in. Ieder jaar verdwijnt er wel ergens een deel van een klif in zee, meestal is er snel een alternatief pad gemaakt. Op deze wandelvakantie hoeft u geen getijde-rivieren te kruisen.


Programma St Brides Bay & Strumble Head

Dag 1: Aankomst Dale
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Dale – Marloes
Over het kustpad rondom Dale Point naar St Ann's Head waar de kustwacht een uitkijk­punt heeft. Langs enkele baaien naar het langgerekte Marloes Sands, vanwaar de eilanden Gateholme, Grassholme en Skomer te zien zijn. Verder over de kliffen naar Martin's Haven (boottochten naar de eilanden) en Musselwick Sands, waar u landinwaards naar Marloes loopt. Afstand 20½ km, hoogte­verschil 250 m, looptijd 5½ uur.
Marloes
Dag 3: Marloes – Little Haven / Broad Haven
De hele dag panoramisch uitzicht vanaf de kliffen over St Brides Bay. Little Haven is een rij huizen verscholen aan het zandstrand met gezellige pubs. Een half uurtje verder ligt aan de andere kant van de heuvel ook aan een strand de plaats Broad Haven. 15 km, 200 m, 4 uur.
Dag 4: Little Haven / Broad Haven – Solva
Over lage kliffen voert het pad langs grotten via het gehucht Nolton Haven naar het langgerekte surfstrand Newgale Sands. Vanaf Newgale heeft u enkele korte maar pittige beklimmingen en afdalingen op weg naar het pittoreske plaatsje Solva. 19 km, 350 m, 5 uur.
Dag 5: Solva – Whitesands Bay
Verder over de kliftopp en langs enkele baaien. De kliffen zijn indrukwekkend en zoals altijd is het uitzicht geweldig. St Non's is de geboorteplaats van St. David, de patroonheilige van Wales. U kunt hier het kustpad verlaten om direct naar St David's te lopen en zodoende de etappe inkorten tot ± 10 km. Als u doorloopt over het kustpad kunt u genieten van een ruig gedeelte van Pembrokeshire Coast, met uitzicht op Ramsey Sound en Island. Bij Whitesands Bay neemt u de Celtic Coaster bus naar St David's waar u overnacht (of u wandelt 3 km extra naar het plaatsje). 20 km, 200 m, 5¼ uur.
St David's schiereiland
Dag 6: St David's
Eigen invulling. Suggestie: met de Celtic Coaster bus naar St Justinian, waar vanaf begin april bij goede weers­omstandigheden bij de Lifeboat Station verschillende rondvaarten starten naar o.a. Ramsey Island, een beschermd gebied met een grote zeevogel- en zeehonden­kolonie. De boot brengt u naar het eiland zodat u een rond­wandeling van 5 km kunt maken op Ramsey. U kunt de wandeling op Ramsey Island ook combineren met een 1½ durende rondvaart. Reserveren is noodzakelijk, maximaal tachtig bezoekers per dag! Telefoon +44 01437 721721 of in de winkel Thousand Islands Expeditions, Cross Square, St David's.
Ramsey Island boat trips
Dag 7: Whitesands Bay – Abercastle
Van St David's met de bus terug naar White­sands Bay. Langs de ruige kustlijn bij St David's Head en de kliffen bij Carn Pen­berry naar het strand bij het gehucht Aberreidy. Tot aan de kleine haven van Porthgain ziet u restanten uit de tijd van de leisteen-mijnbouw. Nu is Porthgain het thuis van toeristen en kunstenaars. De kustlijn wordt vriendelijker, en net voor het dorp Trefin (spreek uit tree-feen) komt u langs een steencirkel, en voor het gehucht Abercastle liggen de Stones of Carreg Sampson (neolithisch graf). 23 km, 350 m, 6 uur.
Dag 8: Abercastle – Goodwick / Fishguard
Langs mini-strandjes die populair zijn bij watersporters en langs afgelegen kiezelstrandjes waar u vaak zeehonden kunt zien. Inmiddels zijn de kliffen hoger geworden, bij Pwll Deri tot een imposante honderd meter. Vanaf de spectaculaire kustlijn bij Strumble Head hebt u uitzicht op de witte vuurtoren op een eilandje voor de kust. Eenmaal bij Porth­sychan Bay en de Bay of Aber-Felin worden de kliffen minder ruig. Goodwick en Fishguard zijn aan elkaar gegroeid, hier vertrekt de ferry naar Ierland. Lower Fishguard is het oude deel waar de huizen aan de haven gekleurde gevels hebben. 28 km, 500 m, 7½ uur.
Dag 9: Goodwick / Fishguard – Newport
Van Fishguard Fort over het steile, hoge kustpad verder noordwaards. De wandeling over Dinas Head met Ynys Dinas (142 m) geeft fantastische uitzichten. De steile kliffen zijn soms overhangend, blijf weg van de rand! Newport is een klein en aardig plaatsje, met daarachter de Prseli Hills. 20 km, 400 m, 5½ uur. Optioneel in te korten met 4 km door op het schiereiland niet de kustlijn te volgen.
Dag 10: Newport – St Dogmaels
Dit wordt de zwaarste etappe van de hele vakantie: geen beschutting en de kliffen worden hoger. Van Newport Sands naar de 150 meter hoge kliffen bij Foel-Gôch en langs de bijzondere rotsformatie Witch' Cauldron. Een pad halverwege de dag naar het gehucht Moylgrove is de enige optie om tussentijds van het kustpad te geraken. Op weg naar het hoogste punt van de route bij Pen-yr-Afr (175 m) worden de kliffen spectaculair en het pad soms steil. Eenmaal voorbij de uitkijkpost wordt het pad beter en daalt dan naar Poppit Sands en voert verder naar St Dogmaels. Aan de overkant van de Afon Teifi – de grensrivier tussen Pembrokeshire en Ceredigion – ligt de plaats Cardigan. 28 km, 550 m, 8 uur.
Dag 11: Vertrek St Dogmaels
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

10 nachten / 11 dagen · gemiddeld 22 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Dale
 2. Wandelen naar Marloes, 20½ km
 3. Wandelen naar Little Haven / Broad Haven, 15 km
 4. Wandelen naar Solva, 19 km
 5. Wandelen naar Whitesands, 20 km (overnachting St David's)
 6. Rustdag St David's
 7. Wandelen naar Abercastle, 23 km
 8. Wandelen naar Fishguard, 28 km
 9. Wandelen naar Newport, 20
 10. Wandelen naar St Dogmaels, 28 km
 11. Vertrek St Dogmaels

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Strumble Head
Foto: Jannet Duijndam

Accommodatie St Brides Bay & Strumble Head

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

Het reserveren van kamers voor deze wandelvakantie duurt vaak wat langer dan gemiddeld. Eventuele hindernissen kunnen wij vaak al in de eerste week melden, daarna lukt het zo goed als altijd.

In Dale (1), Solva (4) en Abercastle (7) is weinig accommodatie, mogelijk overnacht u hier in de omgeving met transfers (inbegrepen). Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast

Info & prijs St Brides Bay & Strumble Head

Contact WandelVakantie
 • Van 26 augustus t/m 11 september 2022 is het kantoor gesloten
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Pembrokeshire St Brides Bay and Strumble Head in Wales W495
 • Periode: begin april tot eind september (vanwege dienstregeling Celtic Coaster bus)
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (soms minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn.
Prijs 2022
 • S · 10: 9999 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis, boot Ramsey Island
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 95105 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 95125 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Pembrokeshire Coast

Heen- en terugreis St Brides Bay & Strumble Head

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Dale (170 km van Cardiff Airport)
 • Eind: St Dogmaels (160 km van Cardiff Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Cardiff Airport per bus (vertrek 12:50) naar Rhoose; per trein via Bridgend en Swansea naar Milford Haven, per bus (v. 17:15, niet op zaterdag en zondag) of taxi naar Dale: lokale reistijd ± 5 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van St Dogmaels per bus (niet op zaterdag en zondag) of taxi via Cardigan naar Carmarthen; per trein via Swansea en Bridgend naar Rhoose; per bus naar Cardiff Airport: lokale reistijd ± 5½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Veerboot**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Pembrokeshire Coast
Foto: Annemarie Pauwels
Toon meer...

Foto's St Brides Bay & Strumble Head

Pembrokeshire Coast
Foto: Anne Waninge & Joost Bos
Pembrokeshire Coast
Foto: Anne Waninge & Joost Bos
Pembrokeshire Coast
Foto: Peter Ligthart
Pembrokeshire Coast
Foto: Peter Ligthart
Pembrokeshire Coast
Foto: Peter Ligthart
Pembrokeshire Coast
Foto: Peter Ligthart
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Solva
Solva
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Foto: Ciska van der Zanden
Pembrokeshire Coast
Foto: Ciska van der Zanden
Pembrokeshire Coast
Foto: Ciska van der Zanden
Pembrokeshire Coast
Foto: Annemarie Pauwels
Pembrokeshire Coast
Foto: Annemarie Pauwels
Pembrokeshire Coast
Foto: Annemarie Pauwels
Pembrokeshire Coast
Foto: Annemarie Pauwels
Pembrokeshire Coast
Foto: Ellen de Mol
Pembrokeshire Coast
Foto: Ellen de Mol
Pembrokeshire Coast
Foto: Ellen de Mol
Pembrokeshire Coast
Foto: Christiaan Claes
Pembrokeshire Coast
Foto: Christiaan Claes
Pembrokeshire Coast
Foto: Christiaan Claes
Pembrokeshire Coast
Foto: Christiaan Claes
Pembrokeshire Coast
Foto: Sander Hilarius
Pembrokeshire Coast
Foto: Sander Hilarius
Pembrokeshire Coast
Foto: Sander Hilarius
Pembrokeshire Coast
Foto: Sander Hilarius
Pembrokeshire Coast
Foto: Jannet Duijndam
Pembrokeshire Coast
Foto: Jannet Duijndam
Pembrokeshire Coast
Foto: Sonja Groen
Pembrokeshire Coast
Foto: Sonja Groen
Pembrokeshire Coast
Foto: Sonja Groen
Pembrokeshire Coast
Foto: Anita Winkels
Pembrokeshire Coast
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
Pembrokeshire Coast
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
Pembrokeshire Coast
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
Pembrokeshire Coast
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top