Foto: Jannet Duijndam

Pembrokeshire

Wandelen in Wales

Strumble Head Pembroke­shire Coast

Wandelen in Wales

Wandeltrektocht over het kust­pad om Strumble Head door een prachtige kust­strook en over ruige kliffen. Van Newport wandelt u zuid­waarts via het haven­plaatsje Fish­guard en het vissersdorp Porth­gain naar St David's. Optioneel boot­tochtje naar Ramsey Island. 90 km · 8 dagen.

De Pembrokeshire Coast heeft kleine zandstranden, eenzame heuvels en steile rotsachtige kliffen. In het voorjaar staat het vol met bos­hyacinten (blue bells) en roze Engels gras. De regio is rijk aan vogels die nestelen in de kliffen. Ramsey Island  is een vogel­reservaat waar rond­vaart heen gaan. Van april tot oktober heeft u kans om dolfijnen te zien. Zeehonden koesteren zich het hele jaar door op de droog­vallende rotsen onder de kliffen.

Ten noorden van Newport liggen de hoogste en spectaculairste kliffen van West-Wales. U hebt op uw eerste wandeldag de keuze om bij goede weersomstandigheden een deel van het kustpad te lopen, of in het binnenland een wandeling door de Preseli Hills te doen.

U wandelt zuidwaarts over het kustpad naar Fishguard waar de ferry naar Ierland vertrekt, en langs de ruige kustlijn naar het kleine vissersdorp Porthgain. Deze plaatsen worden gescheiden door Strumble Head, een rotsachtige landtong met drie eilandjes voor de kust. Voor de kust bij de meest westelijke punt van St David’s Head ligt Ramsey Island.

St David’s is het kleinste stadje in het Verenigd Koninkrijk. De indrukwekkende romaanse kathedraal werd gebouwd op de plaats van St David's klooster in 1181. Vernietigd en hersteld door de eeuwen heen is het een belangrijk bedevaarts­oord en samen met het bisschoppelijk paleis kan het bezocht worden. Doordat u in St David's twee nachten verblijft kunt u een rondvaart overwegen naar Ramsey Island, of om de rondwandeling te doen om St David's Head vanwaar u een goede kans hebt om dolfijnen en zeehonden te zien.

Wandelreis Pembrokeshire Coast Path:

 • Steile kliffen, zandstranden en stille baaien
 • Historisch stadje St David's; pittoresk Lower Fishguard
 • Dolfijnen, zeehonden en veel zeevogels
 • Optioneel rondvaart Ramsey Island
 • Zeven overnachtingen in vijf plaatsen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

Pembrokeshire Coast kreeg in 1952 de status van National Park. Toen al waren er plannen voor een wandelpad langs de gehele kust maar het heeft tot 1970 geduurd voordat het kustpad officieel kon worden geopend.

Pembrokeshire Coast Path is een gemarkeerde National Trail in Wales. Deze wandelreis gaat door het noordelijke deel van het kustpad. De wandelvakantie van acht dagen heeft vier wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt, en twee dagen dat u een rond­wandeling kun doen.

Trektocht Pembrokeshire Coast Path:

 • Wandelen per dag: 13 tot 22 km, gemiddeld 18 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 450 m
 • Looptijd per dag: 3½ tot 6 uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 90 km
 • Hoogste punt: Ynys Dinas (142 m)

Kaartje

Gemakkelijke trajecten worden afgewisseld met pittige stukken. De vele korte klimmetjes en afdalingen maken deze wandelvakantie inspannender dan het hoogteverschil doet vermoeden. Het gehele Pembrokeshire Coast path is voorzien van handwijzers met het eikel-symbool. Het pad volgt zoveel mogelijk de kustlijn, soms is het kustpad door erosie niet toegankelijk en gaat de route even het binnenland in. Wees u altijd bewust van het risico van over­hangende kliffen en blijf weg van de klifrand.

Programma Pembrokeshire Coast Path

Dag 1: Aankomst Newport (Pembs)
Check in na 16:00 uur. Newport is een klein en aardig plaatsje, met daarachter de Prseli Hills.
Dag 2: Newport
Keuze A: Per bus of taxi naar Moylgrove-Ceibwr Bay en over het kustpad zuidwaarts terugwandelen naar Newport. Een pittige etappe zonder beschutting langs de bijzondere rotsformatie Witch' Cauldron en over de 150 m hoge kliffen bij Foel-Gôch. Afstand 13 km, hoogte­verschil 350 m, looptijd 4¼ uur.
Keuze B: Rondwandeling landinwaarts door de Preseli Hills, over Carn Ingli (337 m), door Ty Canol natuurreservaat met Pentre Ifan 'hunebed', en langs River Nevern. Afstand 18 km, looptijd 4¾ uur.
Dag 3: Newport – Fishguard
De wandeling over Dinas Head met Ynys Dinas (142 m) als het hoogste punt van het kustpad geeft fantastische uitzichten. De steile kliffen zijn soms overhangend, blijf weg van de rand! Over het hoge kustpad verder zuidwaards naar Fishguard. 20 km, 450 m, 5½ uur. (Optioneel in te korten met 4 km door op het schiereiland niet de kustlijn te volgen). Goodwick en Fishguard zijn aan elkaar gegroeid, hier vertrekt de ferry naar Ierland. Lower Fishguard is het oude deel waar de huizen aan de haven gekleurde gevels hebben.
Dag 4: Fishguard – Tregwynt
Afhankelijk van uw B&B een korte transfer naar Harbour Village. Bij Strumble Head wordt kustlijn spectaculair en hebt u uitzicht op de witte vuur­toren op een eilandje voor de kust. Inmiddels zijn de kliffen hoger geworden, bij Pwll Deri tot een imposante honderd meter. 22 km, 300 m, 6 uur. Transfer naar accommodatie.
Dag 5: Tregwynt – Porthgain
Transfer terug naar Tregwynt. Na het gehucht Abercastle liggen de Stones of Carreg Sampson (neolithisch graf), en net na het dorp Trefin (spreek uit tree-feen) komt u langs een steencirkel. De kustlijn wordt vriendelijker, kliffen worden afgewisseld met mini-strandjes die populair zijn bij watersporters, en bij afgelegen kiezelstrandjes kunt u vaak zeehonden zien rusten. 13 km, 250 m, 3½ uur. Porthgain met z'n kleine haven is het thuis van toeristen en kunstenaars, de B&B ligt tien minuten buiten het dorp.
Dag 6: Porthgain – St David's
Na Porthgain ziet u restanten uit de tijd van de leisteen-mijnbouw. Van het strand bij het gehucht Aberreidy en de kliffen bij Carn Pen­berry naar Whitesands Bay. 20 km, 250 m, 5¼ uur. Van Whitesands Bay kunt u de wandeling landinwaarts met 3 km inkorten door de bus te nemen naar St David’s.
St David's schiereiland
Dag 7: Rondwandeling St David's
Keuze A: Met de bus naar het strand bij Whitesand Bay, wandeling langs de ruige kustlijn van het schiereiland St. David's Head en Carn Llidi piek (uitzichtpunt), 14 km, 4 uur.
Keuze B: Of een boottocht naar Ramsey Island Nature Reseve? Overnachting St David's.
Ramsey Island boat trips
Dag 8: Vertrek St David's
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 18 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Newport (Pembs)
 2. Newport, keuze 13 / 18 km
 3. Wandelen naar Fishguard, 20 km
 4. Wandelen naar Tregwynt, 22 km
 5. Wandelen naar Porthgain, 13 km
 6. Wandelen naar St David's, 20 km
 7. Rondwandeling St David's, 14 km
 8. Vertrek St David's

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Pembrokeshire Coast
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer

Accommodatie Pembrokeshire Coast Path

U overnacht voornamelijk in B&B's, guesthouses en inn's (herbergen) op basis van bed and breakfast. De accommodaties hebben vaak slechts twee of drie slaapkamers; het merendeel heeft een eigen badkamer (op de gang of op de kamer zelf), enkele nachten heeft u een gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

In Porthgain is het ontbijt ná 9:30 uur en dient door u contant te worden betaald. In Tregwynt is geen accom­modatie beschikbaar, daarom krijgt u een transfer aan het eind van dag 4 naar een alternatieve accommo­datie (Fishguard of Trefin) en aan het begin van dag 5 weer naar de route.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

 • Pembrokeshire Coast
 • Pembrokeshire Coast
 • Pembrokeshire Coast
 • Pembrokeshire Coast
 • Pembrokeshire Coast
 • Pembrokeshire Coast
 • Pembrokeshire Coast

Info & prijs Pembrokeshire Coast Path

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschik­baarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Gebouw Weena
  Weena-Zuid 130 · 3012NC Rotterdam
 • Telefoon: 010 452 4452
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Pembrokeshire Coast Strumble Head in Wales WR405
 • Periode: begin april tot eind september (vanwege dienstregeling Celtic Coaster bus)
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Bij meer dan vier personen wordt u enkele nachten gesplitst over twee B&B's
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2020/2021
 • S · 7: 788 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen.
 • Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies (meeste nachten eigen badkamer), ontbijt (op 1 nacht na), bagage­vervoer tussen de accommo­daties, transfer dag 4/5, boekingskosten.
 • Per party Engelstalige routebeschrijving met wandelkaartjea, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis, boot Ramsey, ontbijt Porthgain (wegens contant te betalen)
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +35%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +50%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 7095 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 80115 p.p.
Pembrokeshire Coast
Foto: Ellen de Mol

Heen- en terugreis Pembrokeshire Coast Path

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Newport Pembs (160 km van Cardiff Airport)
 • Eind: St David's (180 km van Cardiff Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Cardiff Airport per bus naar Cardiff; per trein naar Haverfordwest, per bus (beperkt op zaterdag, niet op zondag) of taxi naar Newport: lokale reistijd ± 5 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van St David's per bus (niet op zondag) of taxi naar Haverfordwest; per trein naar Cardiff, per bus naar Cardiff Airport: lokale reistijd ± 5 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Veerboot**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Pembrokeshire Coast
Foto: Anita WInkels
Toon meer...

Foto's Pembrokeshire Coast Path

 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Ciska van der Zanden
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Ciska van der Zanden
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Ciska van der Zanden
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Ciska van der Zanden
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Ciska van der Zanden
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Annemarie Pauwels
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Annemarie Pauwels
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Annemarie Pauwels
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Annemarie Pauwels
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Annemarie Pauwels
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Annemarie Pauwels
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Ellen de Mol
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Ellen de Mol
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Ellen de Mol
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Christiaan Claes
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Christiaan Claes
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Christiaan Claes
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Christiaan Claes
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Christiaan Claes
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Christiaan Claes
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Sander Hilarius
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Sander Hilarius
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Sander Hilarius
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Sander Hilarius
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Jannet Duijndam
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Jannet Duijndam
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Jannet Duijndam
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Jannet Duijndam
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Sonja Groen
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Sonja Groen
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Sonja Groen
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Sonja Groen
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Sonja Groen
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Sonja Groen
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Sonja Groen
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Anita Winkels
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
 • Pembrokeshire Coast
  Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
 • Pembrokeshire Coast
  Pentre Ifan Dolmen
 • Diashow
Toon meer...
Scroll To Top