Offa's Dyke Path North

Wandelvakantie in Wales

Wandeltrektocht in Noord-Wales op de grens met Engeland, van Knighton noord­waarts naar Prestatyn aan de Ierse Zee. Shropshire Hills – Montgomery en Llangollen Canal – Clwydian Range. 175 km · 11 dagen.


Beschrijving Offa's Dyke Path

Deze tocht geeft in Knighton aansluiting op Offa's Dyke North.

Offa was koning van Mercia, een rijk in de achtste eeuw dat ruwweg overeenkomt met de huidige Engelse Midlands. Doordat hij zijn rijk niet naar het westen kon uitbreiden omdat hij telkens van de Welsh verloor liet hij een barrière bouwen ter verdediging. Hij gaf opdracht tot de bouw van een versterkte aarden wal tussen Mercia en Wales, en van kust tot kust. De houten constructie op de wal heeft de tijd niet doorstaan maar de aarden wal zelf is op plaatsen nog steeds zichtbaar.

De route gaat zoveel mogelijk door de heuvels en wijkt soms af van de aarden wal om bebouwde en industrie-gebieden te ontwijken. Het gaat door een heuvelachtig en landelijk landschap dat door de eeuwen weinig veranderd is.

Wandelreis Offa's Dyke Path:

 • Gemarkeerde National Trail
 • Mooie landschappen Wye Valley, Hatterall Hill en Black Mountains (Brecon Beacons)
 • Ruïnes Tintern Abbey en White Castle
 • Boekenstadje Hay-on-Wye
 • Zeven overnachtingen, iedere nacht in andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

Offa's Dyke Path is een gemarkeerde National Trail op de grens van Engeland en Wales. Deze wandelreis laat u het zuidelijke deel van Offa's Dyke Path zien. De wandelvakantie van acht dagen heeft zes wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Trektocht Offa's Dyke Path:

 • Wandelen per dag: 14 tot 25 km, gemiddeld 20 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 700 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 7½ uur
 • Zwaarte: 4 – zwaarder dan gemiddeld
 • Totale afstand: 175 km
 • Hoogste punt: 706 m – Hattrerall Ridge

Kaartje

Het pad is gemakkelijk te volgen en het bevat nauwelijks moeilijke trajecten. Er zijn talrijke steile klimmetjes en afdalingen, vooral de hoogte­verschillen in de Brecon Beacons zijn aanzienlijk. De vele stiles zijn inspannend, doorgangen waar schapen, vee of paarden in het land staan kunnen modderig zijn.


Programma Offa's Dyke Path North

Dag 1: Aankomst Knighton
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Knighton – omgeving Newcastle-on-Clun
Een inspannende dag door het open heuvelland van de Shropshire Hills, ook al komt u niet boven de 425 m (Llanfair Hills). Veel klimmetjes want de heuvels lopen oost-west terwijl de route naar het noorden loopt. Ook loopt u langs de Dyke die vaak nog herkenbaar is. Afstand 14 km, stijgen 450 m, dalen 400 m, looptijd 4 uur. Transfer naar uw B&B
Dag 3: Newcastle-on-Clun – Montgomery
Het pad loopt dwars over de heuvels zodat u meerdere heuvels te kruisen hebt, vaak langs of over de aarden wal. Vanaf Mellington Hall wordt de omgeving glooiender met meer akkers en vee. Even van de route af ligt het slaperige Montgomery. 18½ km, 550 m, 550 m, 5½ uur.
Dag 4: Montgomery – Welshpool
Eerst volgt de route de Dyke door het glooiende grasland. Na het bos loopt u over Beacon Ring Hill (408 m) om dan 300 m af te dalen naar Butlington. Een vlak traject langs het Montgomery Canal brengt u bij Welshpool dat even van de route af ligt. 22½ km, 450 m, 500 m, 6½ uur.
Powis Castle & Gardens
Dag 5: Welshpool – Llanymynech
Over het jaagpad langs het smalle Montgomery Canal. Vanaf Pool Quay volgt de route de oever van de River Severn, om weer terug te keren bij het aquaduct van het Montgomery Canal. 19½ km, 50 m, 50 m, 5 uur.
Dag 6: Llanymynech – omgeving Castle Mill
Langs een voormalige steengroeve en door grasland via het uitzichtpunt Moelydd naar de Old Race Course. Onderweg loopt u geregeld over de Dyke. Overnachting omgeving Chirk Castle. 23 km, 650 m, 600 m, 7 uur.
Dag 7: Omgeving Castle Mill – Llangollen
Een mooie wandeling door de glooiende velden afgewisseld door bos, en langs het Llangollen Canal met het Pontcysyllte Aqueduct. Even van het pad ligt het plaatsje Llangollen waar u overnacht. 16 km, 400 m, 400 m, 4½ uur.
Dag 8: Llangollen – Clwyd Gate
Eenmaal weer terug op de route loopt u over de Panoramaweg en langs een steenhelling naar World's End. Na het gehucht Llandegla loopt u de heideheuvels van de Clwydian Hills in. Overnachting omgeving Clwyd Gate. 25 km, 750 m, 550 m, 7½ uur.
Dag 9: Clwyd Gate – omgeving Bodfari
Bij het wandelen over de rug van de Clwydian Hills heeft u volop uitzicht en begrijpt u waarom dit gebied de status heeft van Area of Outstanding Natural Beauty. Over de heideheuvels via Jubilee Tower en langs drie hillforten met in de verte zicht op zowel de bergen van Snowdonia als de Ierse Zee. Overnachting omgeving Bodfari. 19 km, 600 m, 850 m, 6 uur.
Dag 10: Omgeving Bodfari – Prestatyn
Het pad loopt van de uitlopers van de Clwydian Range door velden en bos. De tocht eindigt na een laatste klim aan de Ierse Zee. 19½ km, 450 m, 500 m, 5½ uur.
Dag 11: Prestatyn vertek
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

10 nachten / 11 dagen · gemiddeld 20 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Knighton
 2. Wandelen naar Newcastle-on-Clun, 14 km
 3. Wandelen naar Montgomery, 18½ km
 4. Wandelen naar Welshpool, 22½ km
 5. Wandelen naar Llanymynech, 19½ km
 6. Wandelen naar Castle Mill, 23 km
 7. Wandelen naar Llangollen, 16 km
 8. Wandelen naar Clwyd Gate, 25 km
 9. Wandelen naar Bodfari, 19 km
 10. Wandelen naar Prestatyn, 19½ km
 11. Vertrek Prestatyn

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Offa's Dyke
Offa's Dyke

Accommodatie Offa's Dyke Path

U overnacht voornamelijk in B&B's, guesthouses en inn's (herbergen) op basis van bed and breakfast. De accommodaties hebben soms slechts twee of drie slaapkamers; het merendeel heeft een eigen badkamer (op de gang of op de kamer zelf), enkele nachten heeft u een gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Een groeiend aantal accommodaties eist een minimaal verblijf van twee nachten, vooral in de weekenden en met feestdagen. Mocht dit voor uw geplande vakantie het geval zijn, dan boeken we u een tweede nacht in de overnachtingsplaats ervoor of erna (en mocht er geen goed openbaar vervoer zijn dan ook taxitransfer heen en terug). Uw etappe-indeling en wandelroute wijzigt hierdoor niet.

Een enkele keer ligt de accommodatie wat verder van de route en voorzien we in een korte transfer. Door het beperkte aanbod van accommodaties op deze tocht kan de kwaliteit zeer uiteenlopend zijn. Suggestie voor een extra overnachting: Montgomery, Llangollen. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Knighton
Newcastle
Montgomery
Welshpool
Selattyn
Llangollen
Clwyd Gate
Bodfari

Info & prijs Offa's Dyke Path

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Offa's Dyke Path North 2024 in Wales W395
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze
 • Geen overnachting 3 t/m 7 juli 2024 in Llangollen wegens Eisteddfod muziekfestival
 • Bij vijf of meer personen wordt u waarschijnlijk enkele nachten gesplitst over twee B&B's
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 10: 1448 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies (zowel gedeelde badkamer als eigen badkamer), ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui, gps-track in de app Komoot.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +55%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Offa's Dyke
Offa's Dyke Path

Heen- en terugreis Offa's Dyke Path

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Knighton (180 km van Manchester)
 • Eind: Prestatyn (125 km van Manchester)
Lokale reisroute heen*
 • Van Manchester Airport of Birmingham Airport per trein (niet op zondag) naar Knighton: lokale reistijd ± 3½ uur.
 • Van Londen St Pancrass lopen naar Londen Euston; per trein naar Knighton: lokale reistijd ± 5 tot 6 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Prestatyn per trein naar Manchester Airport: lokale reistijd ± 2½ uur.
 • Van Prestatyn per trein naar Birmingham Airport: lokale reistijd ± 3½ uur.
 • Van Prestatyn per trein naar Londen Euston; lopen naar Londen St Pancras: lokale reistijd ± 4 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Offa's Dyke
Clwydian Hills
Toon meer...

Foto's Offa's Dyke Path

Offa's Dyke
Foto: Marianne Boog
Offa's Dyke
Foto: Marianne Boog
Offa's Dyke
Foto: Marianne Boog
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top