Offa's Dyke Path Full Trail

Wandelvakantie in Wales

Wandeltrektocht op de grens van Engeland en Wales in het spoor van een aarden wal uit de achtste eeuw, van Chepstow aan de monding van de River Severn noordwaarts naar Prestatyn aan de Ierse Zee. 310 km · 17 dagen.


Beschrijving Offa's Dyke Path

Offa was koning van Mercia, een rijk in de achtste eeuw dat ruwweg overeenkomt met de huidige Engelse Midlands. Doordat hij zijn rijk niet naar het westen kon uitbreiden omdat hij telkens van de Welsh verloor liet hij een barrière bouwen ter verdediging. Hij gaf opdracht tot de bouw van een versterkte aarden wal tussen Mercia en Wales, en van kust tot kust. De houten constructie op de wal heeft de tijd niet doorstaan maar de aarden wal zelf is op plaatsen nog steeds zichtbaar.

In 1971 werd dit historische monument de basis voor de National Trail Offa's Dyke path. De route gaat door drie Areas of Outstanding Natural Beauty en een national park, en het kruist de Engels/Welsh grens wel zesen­twintig keer. De aarden wal is voor eenderde van de route zichtbaar; tussen Kington en Welshpool is de wal het best bewaard.

Wandelreis Offa's Dyke Path:

 • Landschappelijke lappendeken door vele heggen
 • Drie Area's of Outstanding Natural Beauty: Wye Valley, Shropshire Hills en Clwydian Range & Dee Valley
 • Black Mountains in het Brecon Beacons National Park
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar
 • Begin en einde gemakkelijk bereikbaar met de trein

Deze wandelreis loopt van zuid naar noord. U komt door historische stadjes zoals Hay-on-Wye – bekend om zijn tweedehands boekenwinkels, Kington, Knighton – de “Town-on-the-Dyke”, en Montgomery – met Georgische marktplein en kasteelruïne.

Offa's Dyke Path is een gemarkeerde National Trail op de grens van Engeland en Wales. De wandelvakantie van zeventien dagen heeft vijftien wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Trektocht Offa's Dyke Path:

 • Wandelen per dag: 14 tot 25 km, gemiddeld 21 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 700 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 7½ uur
 • Zwaarte: 4 – zwaarder dan gemiddeld
 • Totale afstand: 310 km
 • Hoogste punt: 706 m – Hattrerall Ridge

Kaartje

De route gaat door heel verschillende landschappen. Het zwaarste deel zijn de hoogte­verschillen in de Shropshire Hills tussen Knighton en Mellington Hall. Ook de hoger gelegen delen in de Brecon Beacons en Clwydian Range kunnen pittig zijn, vooral bij slecht weer of zicht. Het vlakste deel ligt tussen Montgomery en Llanymynech dat grotendeels de River Severn en het Montgomery Canal volgt. Elders is het grotendeels golvend heuvelland. De vele stiles (overstapjes) zijn inspannend, hoewel er steeds meer geslecht worden om de route toegankelijker te maken.


Programma Offa's Dyke Path

Dag 1: Aankomst Chepstow
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur. 's Middags eventueel rond­wandeling naar Sedbury Cliffs aan de River Severn, het meest zuidelijk punt van Offa's Dyke Path, 7 km.
Dag 2: Chepstow – Redbrook
De Wye Valley is een Area of ​​Outstanding Natural Beauty. Over bospaadjes bovenlangs de meanderende River Wye met vanaf het uitzichtpunt zicht op de ruïnes van Tintern Abbey. Verder door de vallei langs de rivier. Afstand 21 km, stijgen 700 m, dalen 700 m, looptijd 6½ uur.
Tintern Abbey St. Briavels Castle
Dag 3: Redbrook – White Castle
De route stijgt naar Naval Temple om weer af te dalen naar de drukke stad Monmouth. Dan volgt een heuvelachtige lappendeken van bospaden, velden en landweggetjes naar de Welsh Hills. Uiteindelijk komt u bij de ruïne van White Castle. Transfer naar uw B&B. 24 km, 550 m, 400 m, 7 uur.
Naval Temple White Castle
Dag 4: White Castle – Llanthony/Longtown
Transfer terug naar White Castle. Eerst wandelt u door de velden, al gauw begint u aan de klim van Hatterall Ridge en loopt u over Hatterall Hill (531 m). Op de heuvelrug is geen bebouwing, daarom afdaling naar het zo'n 2½ km (inclusief) van de route gelegen gehucht Llanthony (westelijk) óf Longtown (oostelijk). 19 km, 600 m, 600 m, 5½ uur.
Llanthony Priory
Dag 5: Llanthony/Longtown – Hay-on-Wye
U wandelt eerst de 2½ km (250 m) terug naar de route (inclusief). Dan volgt een prachtige wandeling door het open heuvelland van Hatteral Ridge, onbeschut heidelandschap met volop uitzicht. Afdalen door de velden naar het stadje Hay-on Wey, bekend om de vele tweedehands boekwinkels. 22 km, 600 m, 650 m, 6½ uur.
Dag 6: Hay-on-Wye – Kington
Van de River Wye door een golvend weidelandschap loopt u vaak tussen de hagen. Dan wordt het landschap opener en volgen twee pittige klimmetjes: Disgwylfa Hill en Hergest Ridge gescheiden door het gehucht Gladestry en langs Hergest Croft Gardens. 24½ km, 600 m, 550 m, 7 uur.
Hergest Croft Gardens
Dag 7: Kington – Knighton
Weidse uitzichten vanaf de heuvels Bradnor Hill, Rushock Hill en Furrow Hill. Over lange stukken opmerkelijk goed bewaarde delen van de aarden wal midden tussen de lappendeken van velden. 21 km, 650m, 650 m, 6 uur.
Dag 8: Knighton – omgeving Newcastle-on-Clun
Een inspannende dag door het open heuvelland van de Shropshire Hills, ook al komt u niet boven de 425 m (Llanfair Hills). Veel klimmetjes want de heuvels lopen oost-west terwijl de route naar het noorden loopt. Ook loopt u langs de Dyke die vaak nog herkenbaar is. 14 km, 450 m, 400 m, 4 uur. Transfer naar uw B&B.
Dag 9: Newcastle-on-Clun – Montgomery
Het pad loopt dwars over de heuvels zodat u meerdere heuvels te kruisen hebt, vaak langs of over de aarden wal. Vanaf Mellington Hall wordt de omgeving glooiender met meer akkers en vee. Even van de route af ligt het slaperige Montgomery. 18½ km, 550 m, 550 m, 5½ uur.
Dag 10: Montgomery – Welshpool
Eerst volgt de route de Dyke door het glooiende grasland. Na het bos loopt u over Beacon Ring Hill (408 m) om dan 300 m af te dalen naar Butlington. Een vlak traject langs het Montgomery Canal brengt u bij Welshpool dat even van de route af ligt. 22½ km, 450 m, 500 m, 6½ uur.
Powis Castle & Gardens
Dag 11: Welshpool – Llanymynech
Over het jaagpad langs het smalle Montgomery Canal. Vanaf Pool Quay volgt de route de oever van de River Severn, om weer terug te keren bij het aquaduct van het Montgomery Canal. 19½ km, 50 m, 50 m, 5 uur.
Dag 12: Llanymynech – omgeving Castle Mill
Langs een voormalige steengroeve en door grasland via het uitzichtpunt Moelydd naar de Old Race Course. Onderweg loopt u geregeld over de Dyke. Overnachting omgeving Chirk Castle. 23 km, 650 m, 600 m, 7 uur.
Dag 13: Omgeving Castle Mill – Llangollen
Een mooie wandeling door de glooiende velden afgewisseld door bos, en langs het Llangollen Canal met het Pontcysyllte Aqueduct. Even van het pad ligt het plaatsje Llangollen waar u overnacht. 16 km, 400 m, 400 m, 4½ uur.
Dag 14: Llangollen – Clwyd Gate
Eenmaal weer terug op de route loopt u over de Panoramaweg en langs een steenhelling naar World's End. Na het gehucht Llandegla loopt u de heideheuvels van de Clwydian Hills in. Overnachting omgeving Clwyd Gate. 25 km, 750 m, 550 m, 7½ uur.
Dag 15: Clwyd Gate – omgeving Bodfari
Bij het wandelen over de rug van de Clwydian Hills heeft u volop uitzicht en begrijpt u waarom dit gebied de status heeft van Area of Outstanding Natural Beauty. Over de heideheuvels via Jubilee Tower en langs drie hillforten. Overnachting omgeving Bodfari. 19 km, 600 m, 850 m, 6 uur.
Dag 16: Omgeving Bodfari – Prestatyn
Het pad loopt van de uitlopers van de Clwydian Range door velden en bos. De tocht eindigt na een laatste klim aan de Ierse Zee. 19½ km, 450 m, 500 m, 5½ uur.
Dag 17: Prestatyn vertek
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

16 nachten / 17 dagen · gemiddeld 21 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Chepstow. Rondwandeling 7 km
 2. Wandelen naar Redbrook, 21 km
 3. Wandelen naar White Castle, 24 km
 4. Wandelen naar Llanthony/Longtown, 19 km
 5. Wandelen naar Hay-on-Wye, 22 km
 6. Wandelen naar Kington, 24½ km
 7. Wandelen naar Knighton, 21 km
 8. Wandelen naar Newcastle-on-Clun, 14 km
 9. Wandelen naar Montgomery, 18½ km
 10. Wandelen naar Welshpool, 22½ km
 11. Wandelen naar Llanymynech, 19½ km
 12. Wandelen naar Castle Mill, 23 km
 13. Wandelen naar Llangollen, 16 km
 14. Wandelen naar Clwyd Gate, 25 km
 15. Wandelen naar Bodfari, 19 km
 16. Wandelen naar Prestatyn, 19½ km
 17. Vertrek Prestatyn

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Offa's Dyke
Offa's Dyke

Accommodatie Offa's Dyke Path

U overnacht voornamelijk in B&B's, guesthouses en inn's (herbergen) op basis van bed and breakfast. De accommodaties hebben soms slechts twee of drie slaapkamers; het merendeel heeft een eigen badkamer (op de gang of op de kamer zelf), enkele nachten heeft u een gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Een groeiend aantal accommodaties eist een minimaal verblijf van twee nachten, vooral in de weekenden en met feestdagen. Mocht dit voor uw geplande vakantie het geval zijn, dan boeken we u een tweede nacht in de overnachtingsplaats ervoor of erna (en mocht er geen goed openbaar vervoer zijn dan ook taxitransfer heen en terug). Uw etappe-indeling en wandelroute wijzigt hierdoor niet.

Een enkele keer ligt de accommodatie wat verder van de route en voorzien we in een korte transfer. Door het beperkte aanbod van accommodaties op deze tocht kan de kwaliteit zeer uiteenlopend zijn. Suggestie voor een extra overnachting: Chepstow, Hay-on-Wye, Montgomery, Llangollen. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Offa's Dyke
Offa's Dyke
Knighton
Welshpool
Selattyn
Llangollen
Clwyd Gate
Bodfari

Info & prijs Offa's Dyke Path

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Offa's Dyke Path Full Trail 2024 in Wales W399
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze
 • Geen overnachting 21 mei t/m 2 juni 2024 in Hay-on-Way wegens literair festival
 • Geen overnachting 3 t/m 7 juli 2024 in Llangollen wegens Eisteddfod muziekfestival
 • Bij vijf of meer personen wordt u waarschijnlijk enkele nachten gesplitst over twee B&B's
 • Geen aankomst 22 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 16: 2223 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +55%
Inbegrepen
 • Logies (zowel gedeelde badkamer als eigen badkamer), ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Offa's Dyke
Foto: Ina Meenken

Heen- en terugreis Offa's Dyke Path

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Chepstow (50 km van Bristol)
 • Eind: Prestatyn (125 km van Manchester)
Lokale reisroute heen*
 • Van Bristol Airport per bus naar Bristol rail station; per trein naar Chepstow; lopen of taxi naar accommo­datie: lokale reistijd ± 2¼ uur.
 • Van Cardiff Airport per bus naar Cardiff rail station; per trein naar Chepstow; lopen of taxi naar accommo­datie: lokale reistijd ± 2 uur (op zondag 3¼ uur).
 • Van Londen St Pancras lopen naar Londen King’s Cross; per Underground naar London Paddington; per trein via Bristol naar Chepstow: lokale reistijd ± 4 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Prestatyn per trein naar Manchester Airport: lokale reistijd ± 2½ uur.
 • Van Prestatyn per trein naar Birmingham Airport: lokale reistijd ± 3½ uur.
 • Van Prestatyn per trein naar Londen Euston; lopen naar Londen St Pancras: lokale reistijd ± 4 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De internationale trein, veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Offa's Dyke
Clwydian Hills
Toon meer...

Foto's Offa's Dyke Path

Offa's Dyke
Foto: Madeleine Snip
Offa's Dyke
Foto: Madeleine Snip
Offa's Dyke
Foto: Marjolein Leenknegt
Offa's Dyke
Foto: Marjolein Leenknegt
Offa's Dyke
Foto: Marjolein Leenknegt
Offa's Dyke
Foto: Dianne Bruning
Offa's Dyke
Foto: Dianne Bruning
Offa's Dyke
Foto: Marianne Boog
Offa's Dyke
Foto: Marianne Boog
Offa's Dyke
Foto: Marianne Boog
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Foto: Robert Schellekens
Offa's Dyke
Foto: Gerda Botman
Offa's Dyke
Foto: Gerda Botman
Offa's Dyke
Foto: Gerda Botman
Offa's Dyke
Foto: Gerda Botman
Offa's Dyke
Foto: Ina Meenken
Offa's Dyke
Foto: Ronald Hoenselaar
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Diashow
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Offa's Dyke
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top