Sheepshead Way

Wandelvakantie in Ierland

Wandeltrektocht door het heuvel­landschap van het schier­eiland Sheep's Head met uitzicht over heuvels en zee. Rond­wandeling vanuit Bantry door velden en heide, over land­weggetjes en klifpaden. 100 km · 8 dagen.


Beschrijving Sheepshead Way

De Sheepshead Way is een wandelroute op het smalle Sheep's Head schiereiland in het zuidwesten van Ierland. Doordat het schiereiland zo smal is bent u nooit ver van de Atlantische Oceaan. Er is weinig bewoning en er komen nauwelijks toeristen.

Groene schapenweiden worden afgewisseld door een rug van lage afgeronde heuvels. Het terrein varieert van met gras en heide begroeide heuvels, rotsen, paden door velden, rustige landweggetjes en een enkel bospad. U komt langs de overblijfselen van een kopermijn, menhirs, kliffen, een toren uit de tijd van Napoleon, en door de kleurrijke dorpen Kilcrohane, Ahakista en Durru. Op de punt van het schiereiland bij de vuurtoren kunt u met wat geduld dolfijnen en walvissen zien.

Bantry Harbour – beschut door Whiddy Island – is een oude havenplaats. Bantry House (1771) is open voor het publiek en herbergt een verzameling beeldende kunst. Bantry is nog steeds de belangrijkste marktplaats in het zuidwesten.

Wandelreis Sheepshead Way:

 • Rondom de Atlantische Oceaan
 • Afgelegen ligging
 • Kleurrijke dorpen Kilcrohane, Ahakista en Durrus
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

Het logo van de Sheepshead Way bestaat uit twee in elkaar grijpende rammen. Dit beeld komt van de zesde eeuwse Kilnurane standing stone bij Bantry. Het illustreert het evangelieverhaal van twee volken die jarenlang vochten: niemand gewonnen, niemand overgegeven, ze aanvaarden om samen te leven. Het symboliseert saamhorigheid en veerkracht.

De Sheepshead Way is een gemarkeerde National Waymarked Trail in Zuidwest-Ierland. De wandel­vakantie van acht dagen heeft zes wandel­dagen; op twee dagen heeft u transfer van uw wandeling naar uw B&B en de volgende ochtend weer terug.

Trektocht Sheepshead Way:

 • Wandelen per dag: 14 tot 20 km, gemiddeld 17 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 500 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 6 uur
 • Zwaarte: 2 – minder zwaar dan gemiddeld
 • Totale afstand: 100 km
 • Hoogste punt: 345 m – Seefin Hill

Kaartje

Hoewel deze tocht door zijn relatief korte dagafstanden is ingedeeld als 'minder zwaar dan gemiddeld' zijn enkele delen best uitdagend. De route heeft enkele pittige klimmetjes, en het pad is soms slechts een geitenpaadje. Aan de noordzijde gaat het over de ruggengraat van de heuvels naar Glenlough en over de Goat's Path naar Kilcrohane. Na de klim van Seefin Mountain (345 m) gaat het langs de kust naar de vuurtoren. Aan de zuidzijde volgt de route over verharde landweggetjes de kustlijn naar het dorp Durrus, en door bos en over landweggetjes terug naar Bantry.

Dag 4 bevat een kort deel dat niet geschikt is voor mensen die last hebben van hoogtevrees. Hoewel er waar de route langs de klif gaat een touw gespannen is om u aan beet te houden is dit niet voor iedereen prettig. Er is een eenvoudig alternatief over de weg.


Programma Sheepshead Way

Dag 1: Aankomst Bantry
Bantry ligt aan het begin van het schiereiland.
Dag 2: Bantry – Glenlough
U klimt tussen de schapen door naar de top (223 m) van de heuvel. Dan loopt u over de heuvelrug met uitzicht op Bantry Bay en Whiddy Island om af te dalen naar Glenlough. Afstand 16½ km, hoogte­verschil 350 m, looptijd 4½ uur. Overnachting Bantry met transfer.
Dag 3: Glenlough – Kilcrohane
Eenmaal boven op de heuvelrug Gouladane kunt u een tijdlang genieten van het uitzicht op de baaien. U loopt over een graspad naar de top, daalt af, en stijgt opnieuw naar de volgende top. Ter plaatse kiest u of u ook naar de top van Steefin Hill (345 m) gaat of er omheen loopt. Van Finn McCool's seat bij Faunmore afdalen over een landweggetje naar de pub van Kilcrohane. 14 km, 450 m, 4½ uur. Overnachting Kilcrohane.
Dag 4: Faunmore – Toreen
Transfer terug naar Faunmore. U heeft de keuze uit een lage route en een hoge route over de rug van Caher Mountain (348 m). In Cahergal komen beide routes samen en gaan verder door de varens naar de ruïnes van een nederzetting – uitzicht over Bantry Bay – en langs de voormalige Copper Mines. Gebruik het touw om u langs de klif te geleiden. Over weggetjes en graspaden naar de vuurtoren op de punt van het schiereiland (het laatste stuk kan wat lastig zijn, bij slecht weer neemt u best de afsteker direct naar het bezoekerscentrum). Bij het bezoekerscentrum wordt u opgehaald. 16 km, 400 m, 4½ uur. Transfer en overnachting in Kilcrohane.
Dag 5: Toreen – Kilcrohane
Transfer terug naar Toreen. Na een eerste klim naar de ruïne van een toren is het verder een laag blijvende wandeling door weides en door kleine plaatsjes. De pier bij Doneen ligt halverwege de etappe en is een mooie lunchplek. Bij Kilcrohane kunt u een ommetje maken naar de ruïne van een kerk. Even voor Reenmore loopt u langs de ruïnes van O’Daly Bardic Clan Castle. 14½ km, 400 m, 4½ uur, overnachting in Kilcrohane.
Dag 6: Kilcrohane – Durrus
Over paden langs verspreid liggende boerderijen naar Durrus. Onderweg enkele staande stenen en de Gorteanish steencirkel. 18½ km, 300 m, 5½ uur, overnachting Durrus.
Dag 7: Durrus – Bantry
U laat de zee achter u en gaat het binnenland in. De route volgt de Four Mile Water valley en gaat dan door het bos en een korte klim bengt u bij de Top of the Wind. Over kleine weggetjes loopt u naar Bantry, over het terrein van Bantry House. 18 km, 500 m, 5½ uur, overnachting in Bantry. Indien gewenst aan het eind eenvoudig met 3 km in te korten.
Bantry House & Garden
Dag 8: Vertrek uit Bantry
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 17 km per dag, zwaarte 2 (minder zwaar dan gemiddeld)

 1. Aankomst Bantry
 2. Wandelen naar Glanlough, 16½ km, overnachting Bantry
 3. Wandelen naar Kilcrohane, 14 km
 4. Wandelen naar Toreen, 16 km, overnachting Kilcrohane
 5. Wandelen naar Kilcrohane, 14 km
 6. Wandelen naar Durrus, 18½ km
 7. Wandelen naar Bantry, 18 km
 8. Vertrek Bantry

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Sheep Head's Way
Lord Brandon's Folly

Accommodatie Sheepshead Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Het schiereiland Sheepshead heeft maar weinig accommodaties, zodat u enkele malen een transfer hebt naar/van de route (inbegrepen). Als er in een transfer naar de start van uw wandeling is voorzien, dan is dit nadat het ontbijt is afgelopen zo rond tien uur. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Sheep Head's Way
Sheep Head's Way
Sheep Head's Way
Sheep Head's Way
Sheep Head's Way
Sheep Head's Way

Info & prijs Sheepshead Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Sheepshead Way 2024 in Ierland W525
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze
 • Geen aankomst 1 augustus t/m 30 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 7: € 793 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 15 kg p.p.), boekingskosten, transfers volgens programma.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs € 90 – € 120 p.p.
 • Extra reispakket € 42
Sheep Head's Way
Foto Joyce Evers & Maud Sauer

Heen- en terugreis Sheepshead Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Bantry (90 km van Cork)
 • Eind: Bantry
Lokale reisroute heen*
 • Van Cork Airport per bus naar Cork Parnell Place; per bus (op zondag beperkt) naar Bantry: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Bantry per bus (v 10:00, op zon- en feestdagen v 10:30) naar Cork Parnell Place; per bus naar Cork Airport: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Sheep Head's Way
Vuurtoren Sheepshead
Toon meer...

Foto's Sheepshead Way

Sheepshead Way
Kees Elsinga
Sheepshead Way
Kees Elsinga
Sheepshead Way
Kees Elsinga
Sheepshead Way
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
Sheepshead Way
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
Sheepshead Way
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
Sheepshead Way
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
Sheepshead Way
Foto: Joyce Evers & Maud Sauer
Sheep Head's Way
Sheep Head's Way
Sheep Head's Way
Sheepshead Way
Foto: Harm Koopman
Sheepshead Way
Foto: Harm Koopman
Sheepshead Way
Foto: Harm Koopman
Sheepshead Way
Foto: Harm Koopman
Sheepshead Way
Foto: Harm Koopman
Sheepshead Way
Foto: Harm Koopman
Sheepshead Way
Foto: Harm Koopman
Sheepshead Way
Foto: Harm Koopman
Sheepshead Way
Foto: Harm Koopman
Sheepshead Way
Foto: Harm Koopman
Sheepshead Way
Foto: Harm Koopman
Sheepshead Way
Foto: Harm Koopman
Sheepshead Way
Foto: Harm Koopman
Sheepshead Way
Foto: Harm Koopman
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top