Coast to Coast Walk 2025 Full Trail

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht van de Ierse Zee dwars door Noord-Engeland naar de Noordzee, door drie National Parks: Lake District, Yorkshire Dales en North York Moors. Een uitdaging van 310 km… alleen voor ervaren en geoefende wandelaars. 16, 17 of 18 dagen.


Beschrijving Coast to Coast

Coast to Coast 2025

U kunt deze wandelvakantie nu al boeken voor in 2025. Dit is zeker raadzaam als u deze tocht in de maand mei wilt doen of als u met een groepje van vijf of meer personen bent.
Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.

Voor de Coast to Coast Walk 2024 kunnen we geen boekingen meer aannemen.

De Coast to Coast Walk is een van Engelands grote wandelingen! Alfred Wainwright – beroemd om zijn getekende wandelgidjes – verbond twee kusten, drie nationale parken en driehonderd kilometer voetpad om de ultieme lange afstands­wandeling in Engeland te maken.

De Coast to Coast geeft een prachtig beeld van Engeland met haar pittoreske dorpen, meren, bergen en heidevelden. Ook al behoren niet alle dagen tot de zwaarste categorie, het is ronduit inspannend om zo'n twee weken dagelijks naar uw volgende accommo­datie te lopen.

U start bij de Ierse Zee kust onder de kliffen van St Bees. Al snel wandelt u het landschap van het Lake District binnen, volgens Wainwright het “paradijs op aarde”. Glooiende heuvels en ongerepte landbouw­grond brengen u naar de Pennines en het uitmuntende landschap van het Yorkshire Dales National Park. Een welkome vlakke etappe brengt u naar de North York Moors National Park. Voordat u het weet wandelt u over de kliffen boven de Noordzee naar het vissers­dorp Robin Hood's Bay.

Wandelreis Coast to Coast Walk:

 • Bedacht door Alfred Wainwright
 • Wandelen door drie National Parks
 • De ruige bergen van het Lake District
 • Lieflijk Swaledale in de Yorkshire Dales
 • Met heide begroeide heuvelruggen in de North York Moors
 • Iedere nacht in een andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

De Coast to Coast Walk is een niet gemarkeerde long distance path in Noord-Engeland. De wandel­vakantie van zeventien dagen (onze standaard­reis) heeft vijftien wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag minder of meer, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee de zwaarte.

Trektocht Coast to Coast standaardreis:

 • Wandelen per dag: 13 tot 31 km, gemiddeld 20 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 850 m
 • Looptijd per dag: 3¾ tot 8½ uur
 • Zwaarte: 5 – veeleisend
 • Totale afstand: 310 km
 • Hoogste punt: 780 m – Kidsty Pike

Kaartje

De Coast to Coast Walk is een veel­belopen route, naar schatting zo'n 6000 wandelaars per jaar die de hele route lopen. Het pad is niet formeel gemarkeerd maar geregeld treft u richting­wijzers, vaak zelfgemaakte met daarop CtC, C2C of Coast to Coast. In 2013 werd een project afgerond waar 92 markeringen zijn geplaats met Alfred Wainwright's initialen. Ondanks deze incidentele markeringen loopt u nog steeds de route aan de hand van kaart en route­beschrijving, of app op uw mobiel.
In 2022 is bekend gemaakt dat het Coast to Coast path een nieuwe National Trail wordt. Het pad zal voor een bedrag van £ 5,6 miljoen worden verbeterd en bewegwijzerd, naar verwachting zal dit in 2025 afgerond zijn.

We bieden de Coast to Coast Walk met in lengte variërende dagetappes van 14, 15 of 16 wandel­dagen. Welke variant u ook kiest, u dient een ervaren en getrainde wandelaar te zijn die al eerder andere lange afstands­wandelingen heeft gedaan in heuvel­achtig terrein om de driehonderd kilometer met plezier te kunnen afleggen.


Programma Coast to Coast

Dag 1: Aankomst St Bees
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: St Bees – omgeving Ennerdale
Dompel uw voet in de Ierse Zee of neem een kiezelsteen van het strand en begin aan uw uitdaging. Eerst langs zee over de kliffen, dan over landweggetjes met in de verte de heuvels van het Lake District. De klim naar Dent Top (344 m) en zeker ook de afdaling ervan zijn de eerste kennismaking met het Lakeland. Afstand 24 km, stijgen 600 m, dalen 500 m, looptijd 7 uur.
Lake District National Park
Dag 3: Ennerdale – omgeving Rosthwaite
Na een hobbelig pad langs de oever van Ennerdale Water volgt u een lich steigend bospad parallel aan de River Liza. Na een klim uit het Ennerdale komt u bij de pas (600 m) met uitzicht over de ruige bergen en het Buttermere, om dan af te dalen naar het Borrowdale. 24 km, 600 m, 600 m, 7 uur.
Dag 4: Omgeving Rosthwaite – Grasmere
Bergwandeling naar het toeristische Grasmere. Langs de Stonthwaite Beck en Greenup Gill loopt u het smalle dal uit naar Greenup Edge (hier niet het uitnodigende dalende pad rechtdoor maar linksaf). Na een korte steile klim over de pas Lining Crag (606 m) de keuze om of op hoogte door te lopen over enkele topjes om dan steil af te dalen, of voor een gelijkmatigere afdaling door het dal. 14½ km, 600 m, 600 m, 4½ uur.
Dag 5: Grasmere – Patterdale
Langs de beek het dal uitlopen naar de pas op zo'n 660 m tussen de kale bergen. Vanaf Grisedale Tarn volgt u een comfortabel dalend pad door Grisedale Valley naar Patterdale. 13 km, 750 m, 700 m, 5 uur.
Dag 6: Patterdale – Shap
Laatste wandeling door de bergen van het Lake District, langs The Knott (739 m) en over Kidsty Pike (780 m). Een steile afdalng brengt u naar het Haweswater Reservoir waar u de oever van volgt, en na een wandeling door de velden komt u in Shap. 25 km, 850 m, 750 m, 7¾ uur.
Shap Abbey
Dag 7: Shap – Kirkby Stephen
Een wandeling zonder de steile beklimmingen en afdalingen van de laatste dagen, maar nog steeds een pittige dag. Kalksteen rotsen, uitgestrekte lege moors, en glooiend grasland met stenen muurtjes. Orton ligt iets van de route af, Kirkby Stephen is een levendig stadje. 31 km, 400 m, 500 m, 8½ uur.
Dag 8: Kirkby Stephen – Keld
Door het Yorkshire Dales National Park, over de Pennines (de grote noord-zuid heuvelrug in Engeland) en langs Nine Standards Rigg. Ruige heidevelden en weidse uitzichten, en dan afdalen naar het Swaledale. Er zijn drie routes over de heidevelden, de groene, rode en blauwe. Afhankelijk van de maand waarin u wandelt zijn er door de lokale autoriteiten routes afgesloten ter voorkoming van verdere erosie. Dit is lokaal duidelijk aangegeven, er is altijd minstens één route open. 19 km, 500 m, 350 m, 5¼ uur.
Yorkshire Dales National Park
Dag 9: Keld – Reeth
Laatste dag door de Pennines. Wandeling door open moorland bovenlangs de River Swale door gebied met overblijfselen van de loodmijnen. Wanneer u weer op hoogte bent na de Gunnerside Beck te hebben gekruist volgt een eenvoudig pad over Melbechs Moor en verder met zicht op het boerenland van het Swaledale. 17½ km, 450 m, 550 m, 5 uur. Optioneel neemt u vandaag de lage route die helemaal door het mooie Swaledale voert.
Richmond Castle
Dag 10: Reeth – Richmond
Aangename wandeling over heuvels met bos boven de vallei van de River Swale. Richmond is eengezellig drukke marktstad gebouwd rondom het kasteel. 17 km, 300 m, 350 m, 4¾ uur.
Dag 11: Richmond – Danby Wiske
Het vlakste deel van de Coast to Coast doorkruist het agrarisch gebied tussen de Yorkshire Dales en de North York Moors. Over landweggetjes en paden, langs hagen en door velden. 22 km, 50 m, 150 m, 5½ uur.
Dag 12: Danby Wiske – Ingleby Cross
Nog een vlakke etape door landerijen. De boerderijen worden kleinschaliger, en u hebt uitzicht op de Cleveland Hills. 15 km, 100 m, 50 m, 3¾ uur.
Dag 13: Ingleby Cross – Clay Bank Top
De route gaat gelijk op met de Cleveland Way door de Cleveland Hills, uitzicht over de heidevelden. Van Clay Bank Top transfer naar uw accommodatie (en morgen­ochtend ook weer terug). 19 km, 800 m, 600 m, 6 uur.
North York Moors National Park
Dag 14: Clay Bank Top – Blakey Ridge
Over een voormalige spoorweg door klassiek heidelandschap. 14 km, 250 m, 100 m, 3¾ uur.
Dag 15: Blakey Ridge – Glaisdaile/Egton Bridge
Verder over Glaisdale Moor en door het dal van de River Esk. 15/19 km, 100 m, 450 m, 5 uur.
Dag 16: Glaisdale/Egton Bridge – Robin Hood's Bay
Van de River Esk door valleien en over heidevlaktes om het laatste stukje over de kliffen van de Noordzee naar Robin Hood's Bay te lopen. Het einde van uw wandeltocht; dompel uw andere voet nu in de Noordzee of neem nog een kiezelsteen mee ter herinnering. 31/27 km, 500 m, 550 m, 8¼ uur.
North Yorkshire Moors Railway
Dag 17: Vertrek Robin Hood's Bay
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

16 nachten / 17 dagen · gemiddeld 20½ km per dag, zwaarte 5 (veeleisend)

 1. Aankomst St Bees (niet op dinsdag, woensdag of donderdag)
 2. Wandelen naar omgeving Ennerdale Bridge, 24 km
 3. Wandelen naar omgeving Rosthwaite, 24 km
 4. Wandelen naar Grasmere, 14½ km
 5. Wandelen naar Patterdale, 13 km
 6. Wandelen naar Shap, 25 km
 7. Wandelen naar Kirkby Stephen, 31 km
 8. Wandelen naar Keld, 19 km
 9. Wandelen naar Reeth, 17½ km
 10. Wandelen naar Richmond, 17 km
 11. Wandelen naar Danby Whiske, 22 km
 12. Wandelen naar Ingleby Cross, 15 km
 13. Wandelen naar Clay Bank Top, 19 km
 14. Wandelen naar Blakey Ridge, 14 km
 15. Wandelen naar Glaisdale/Egton Bridge, 15/19 km
 16. Wandelen naar Robin Hood's Bay, 31/27 km
 17. Vertrek Robin Hood's Bay

Variant-A

15 nachten / 16 dagen · gemiddeld 22 km per dag, zwaarte 5 (veeleisend)

 1. Aankomst St Bees (niet op dinsdag, woensdag of donderdag)
 2. Wandelen naar omgeving Ennerdale Bridge, 24 km
 3. Wandelen naar omgeving Rosthwaite, 24 km
 4. Wandelen naar Grasmere, 14½ km
 5. Wandelen naar Patterdale, 13 km
 6. Wandelen naar Shap, 25 km
 7. Wandelen naar Kirkby Stephen, 31 km
 8. Wandelen naar Keld, 19 km
 9. Wandelen naar Reeth, 17½ km
 10. Wandelen naar Richmond, 17 km
 11. Wandelen naar Danby Whiske, 22 km
 12. Wandelen naar Ingleby Cross, 15 km
 13. Wandelen naar Clay Bank Top, 19 km
 14. Wandelen naar Glaisdale, 30 km
 15. Wandelen naar Robin Hood's Bay, 31 km
 16. Vertrek Robin Hood's Bay

Variant-B

17 nachten / 18 dagen · gemiddeld 19 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst St Bees (niet op dinsdag, woensdag of donderdag)
 2. Wandelen naar omgeving Ennerdale Bridge, 24 km
 3. Wandelen naar omgeving Rosthwaite, 24 km
 4. Wandelen naar Grasmere, 14½ km
 5. Wandelen naar Patterdale, 13 km
 6. Wandelen naar Shap, 25 km
 7. Wandelen naar Orton, 13 km
 8. Wandelen naar Kirkby Stephen, 21 km
 9. Wandelen naar Keld, 19 km
 10. Wandelen naar Reeth, 17½ km
 11. Wandelen naar Richmond, 17 km
 12. Wandelen naar Danby Whiske, 22 km
 13. Wandelen naar Ingleby Cross, 15 km
 14. Wandelen naar Clay Bank Top, 19 km
 15. Wandelen naar Blakey Ridge, 14 km
 16. Wandelen naar Glaisdale/Egton Bridge, 15/19 km
 17. Wandelen naar Robin Hood's Bay, 31/27 km
 18. Vertrek Robin Hood's Bay

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Coast to Coast
Foto: Henk de Bie

Accommodatie Coast to Coast

U overnacht in een mix van B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Een groeiend aantal accommodaties eist een minimaal verblijf van twee nachten, vooral in de weekenden en met feestdagen. Mocht dit voor uw geplande vakantie het geval zijn, dan boeken we u een tweede nacht in de overnachtingsplaats ervoor of erna (en mocht er geen goed openbaar vervoer zijn dan ook taxitransfer heen en terug). Uw etappe-indeling en wandelroute wijzigt hierdoor niet.

In Rosthwaite en Grasmere is op vrijdag- en zaterdagavond én op feestdagen zelden accommo­datie beschikbaar voor één nacht; we boeken u dan in een B&B in de omgeving met transfers tegen meerprijs. In Egton Bridge is accommo­datie beperkt; indien deze vol is overnacht u in het 3½ km eerder aan de route gelegen Glaisdale.

Door het grote aantal accommo­daties dat gereserveerd moet worden is zes tot twaalf maanden van te voren boeken heel gebruikelijk. Plaatsen geschikt voor een extra overnachting: Grasmere, Kirkby Stephen, Reeth, Richmond. We raden aan een rustdag in Richmond te nemen,

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

St Bees
Ennerdale
Patterdale
Coast to Coast
Coast to Coast
Richmond
Great Broughton
Littlebeck

Info & prijs Coast to Coast

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Coast to Coast Walk 2025 in Engeland W318
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september 2025 dagelijks naar keuze, maar niet op dinsdag, woensdag of donderdag
 • Geen overnachting ±5 t/m 9 juni 2025 in Kirkby Stephen en omgeving wegens Appleby Horse Fair
 • Geen overnachting ±7 tm 9 juni 2025 in Robin Hood's Bay wegens Folk festival
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n drie weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2025
Korting
 • Korting p.p.    Aankomst van Aankomst t/m
  € 120   1 april 2025 27 april
  € 60   28 april 14 augustus
     0   15 augustus 21 september
  € 60   22 september 30 september

  Korting per persoon, datum aankomst is bepalend. Kortingsbedragen en data kunnen wijzigen, de korting die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing. Op het boekingsformulier staat de reguliere prijs, de korting wordt op factuur automatisch verrekend.

Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +55%
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot. Dit ontvangt u zo'n vier weken voor aanvang.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85150 p.p.
 • Extra nacht in Grasmere richtprijs 90 – 150 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 90175 p.p.
Coast to Coast

Heen- en terugreis Coast to Coast

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: St Bees (225 km van Manchester)
 • Eind: Robin Hood's Bay (125 km van Newcastle)
Lokale reisroute heen*
 • Van Newcastle DFDS terminal per DFDS-bus naar Newcastle City of van Newcastle Airport per metro naar Newcastle City; per trein via Carlisle naar St Bees: lokale reistijd ± 5 uur.
 • Van Manchester Airport per trein naar St Bees: lokale reistijd ± 4½ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Robin Hood's Bay per bus via Whitby naar Saltburn; per trein naar Newcastle; per metro naar Newcastle Airport of per DFDS-bus naar ferry terminal: lokale reistijd ± 5 uur.
 • Van Robin Hood's Bay per bus naar Scarborough; per trein naar Hull; per bus naar Hull ferry terminal: lokale reistijd ± 4 uur.
 • Van Robin Hood's Bay per bus naar Scarborough; per trein naar London Kings Cross; lopen naar London St Pancrass: lokale reistijd ± 4½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Veerboot**
 • Newcastle (North Shields)
  • IJmuiden (nachtboot): DFDS Seaways Tip: boek als voetpassagier gelijk de bus mee van de ferry-terminal naar Newcastle centrum
 • Hull (King George Dock)
  • Rotterdam-Europoort (nachtboot): P&O Ferries Tip: boek als voetpassagier gelijk de bus mee van de ferry-terminal naar Hull of York
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Coast to Coast
Foto: Alex & Marileen Loopik
Toon meer...

Foto's Coast to Coast

Coast to Coast
Foto: Peter Beijersbergen
Coast to Coast
Foto: Peter Beijersbergen
Coast to Coast
Foto: Peter Beijersbergen
Coast to Coast
Foto: Peter Beijersbergen
Coast to Coast
Foto: Peter Beijersbergen
Coast to Coast
Foto: Peter Beijersbergen
Coast to Coast
Alex & Marileen Loopik
Coast to Coast
Alex & Marileen Loopik
Coast to Coast
Alex & Marileen Loopik
Coast to Coast
Alex & Marileen Loopik
Coast to Coast
Alex & Marileen Loopik
Coast to Coast
Foto: Rick
Coast to Coast
Foto: Rick
Coast to Coast
Foto: Rick
Coast to Coast
Foto: Rick
Coast to Coast
Foto: Moniek Bosman
Coast to Coast
Foto: Moniek Bosman
Coast to Coast
Foto: Moniek Bosman
Coast to Coast
Foto: Moniek Bosman
Coast to Coast
Foto: Flor Hamelink
Coast to Coast
Foto: Henk de Bie
Coast to Coast
Foto: Henk de Bie
Coast to Coast
Foto: Fulco van der Veen
Coast to Coast
Foto: Madeleine Snip
Coast to Coast
Johan Van Der Hasselt
Coast to Coast
Madelon van Schoonhoven
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Foto: Lia Gordijn
Coast to Coast
Foto: Klaas Dijkhuis
Coast to Coast
Foto: Paul van de Laar
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Foto: Michel Elshout
Coast to Coast
Foto: Michel Elshout
Coast to Coast
Coast to Coast
Coast to Coast
Foto: Michel Elshout
Coast to Coast
Foto: Michel Elshout
Coast to Coast
Foto: Rebecca Rijnders
Coast to Coast
Foto: Ciska van der Zanden
Coast to Coast
Foto: Ciska van der Zanden
Coast to Coast
Foto: Willem Kienhuis
Coast to Coast
Coast to Coast
Yorkshire Moors
Yorkshire Moors
Yorkshire Moors
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top