Wicklow Way Full Trail

Wandelvakantie in Ierland

Wandeltrektocht over Ierlands populairste wandelroute. De start in het zuiden begint over weggetjes door glooiend land­bouw­gebied. Naar het noorden nemen de heuvels en bergen toe, hoewel de echte berg­toppen vermeden worden. Land­weggetjes, bospaden, heide­heuvels en Glendalough Valley. 130 km · 8 of 10 dagen.


Beschrijving Wicklow Way

De Wicklow Way is Ierlands eerste National Waymarked Trail. Doordat het net ten zuiden van Dublin ligt is het de populairste wandelroute in Ierland. De gemarkeerde route loopt van Clonegal door de Wicklow Mountains naar Dublin. De Wicklow Mountains is een glooiend, bosrijk en bergachtig heidelandschap met groene dalen.

Van zuid naar noord lopen biedt het voordeel dat u rustig begint en de ruigere en hogere stukken voor het laatst bewaard. De hier beschreven trektocht bestrijkt de gehele Wicklow Way die begint in Clonegal en u noordwaarts voert tot in Marlay Park net onder Dublin.

Ook wandelt u langs de ruïnes van een klooster-nederzetting in de Glendalough valley. Deze kloostergemeenschap werd door St. Kevin in de zesde eeuw gesticht. Het is gebouwd in een vallei met twee meren. De nederzetting bestond uit een ronde toren, stenen kerkjes en gedecoreerde kruisen.

Wandelreis Wicklow Way:

 • Mild klimaat
 • Wicklow Mountains National Park
 • Glendalough Valley, ruïnes en de twee meren
 • Powerscourt Waterval (121 m hoog)
 • Iedere nacht in andere plaats
 • Naar keuze 8 of 10 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

De Wicklow Way is een gemarkeerde National Waymarked Trail in Oost-Ierland. De wandelvakantie van tien dagen heeft acht wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken in twee dagen minder, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

Trektocht Wicklow Way standaardreis:

 • Wandelen per dag: 14 tot 22½ km, gemiddeld 19 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 600 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 6¼ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 150 km
 • Hoogste punt: 630 m – White Hill (bij Djouce Mountain)

Kaartje

Deze wandelreis begint in het vlakkere zuiden waar u veelal over verharde weggetjes wandelt door een heuvelachtig platteland. Naar het noorden wordt het landschap indrukwekkender met hoge afgeronde bergkammen (tot 650 m), diepe dalen en meren. U wandelt afwisselend over bospaden, landweggetjes en bergpaden door open heideveld.


Programma Wicklow Way

Dag 1: Aankomst Bunclody
Vanaf de bushalte is het vijf minuten lopen naar uw accommo­datie. Check-in na 16:00 uur.
Dag 2: Clonegal – Shillelagh
Transfer naar Clonegal, het begin van uw Wicklow Way. Wandeling over landweggetjes naar Newry forest, over Moilishe Hill en Stookeen Hill. Als u Raheenakit Forest uit komt verlaat u de route en gaat u via Ballard Crossroads zodat u de drukke weg R725 vermijd. U wandelt naar uw B&B bij het zeventiende eeuwse plaatsje Shillelagh. Afstand 20 km, hoogte­verschil 400 m, looptijd 5½ uur.
Dag 3: Shillelagh – Tinahely
Pak bij Raheenakit Forest de Wicklow Way weer op en vervolg over rustige landweggetjes langs St. Finian's Church en onderlangs Cronelea Hill en Muskeagh Hill. Tinahely is een plaatsje aan de River Derry. 21 km, 450 m, 5¾ uur.
Dag 4: Tinahely – omgeving Moyne
Over bospaden, open heuvelgebied en landweggetjes. Onderweg fantastisch uitzicht over de counties Carlow en Wexford. U wandelt langs de resten van een aarden 'ring fort' of 'fairy fort'. U loopt bijna langs uw B&B van vanavond maar we raden u aan om door te wandelen tot Sheilstown Forest en uw gastvrouw te vragen u op te halen (inbegrepen) zodat de dagetappes wat evenwichtiger zijn. 14 km, 400 m, 4 uur.
Dag 5: Omgeving Moyne – Glenmalure
Over bospaden en door twee prachtige valleien. Ow Valley ligt onderaan Wicklow's hoogste berg Lugnaquillia (925 m), u steekt het riviertje over bij Iron Bridge. Bij goed weer kunt u de iets langere en niet gemarkeerde hoge route over Croaghanmoira Mountain (664 m) overwegen. Glenmalure Valley is een lange gletsjer-vallei met daarin uw accommo­datie. 19 km, 600 m, 5½ uur.
Dag 6: Glenmalure – Laragh
Over bospaden van Glenmalure Valley onderlangs Mullacor Mountain (657 m) naar Glendalough Valley (Gleann Dá Locha, het dal van de twee meren). Bij het zadel tussen Mullacor en Lungduff kunt u de 2½ km langere variant nemen naar de Spink vanwaar u het mooiste uitzicht heeft over de twee meren. Glendalough is bekend van de ruïnes van een klooster-nederzetting uit de zesde eeuw. 17 km, 500 m, 5 uur.
Glendalough valley
Dag 7: Laragh – omgeving Roundwood
Loop terug naar het Glendalough Visitor Centre en volg de Wicklow Way over bospaden en landweggetjes naar Roundwood. 15½ km, 450 m, 4¾ uur. Bij goed weer kunt u de 3 km langere niet gemarkeerde variant nemen naar de top van Scarr Mountain (644 m) waar u prachtige vergezichten heeft.
Dag 8: Oldbridge – omgeving Enniskerry
Tijdens uw wandeling uitzichten op het landgoed Guinness, Lough Dan and Lough Tay. U loopt langs Djouce Mountain (733 m) en ziet Ierlands hoogste waterval Powerscourt. Uw B&B ligt van de route af, in de buurt van Enniskerry. 22 km, 600 m, 6½ uur.
Powerscourt
Dag 9: Cronewood – Marlay Park / Dublin
Eenmaal terug op de route over bospaden langs Knocktree Hill. Prince William's Seat (556 m) is even van het pad af en geeft fantastisch uitzicht over bijna geheel Dublin, de Ierse Zee, en de Wicklow Hills. Vanaf Glen Cullen loopt u over Marlay Park in. 22½ km, 650 m, 6¾ uur. U neemt de bus naar het centrum van Dublin, uw bagage staat al in het hotel. Na uw wandeltocht door de Wicklow Mountains zal het even wennen zijn aan de gezellige drukte en het rumoer van de grote stad.
Dag 10: Vertrek Dublin
Na het ontbijt vertrek uit Dublin.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 19 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Bunclody
 2. Wandelen naar Shillelagh, 20 km
 3. Wandelen naar Tinahely, 21 km
 4. Wandelen naar omgeving Moyne, 14 km
 5. Wandelen naar Glenmalure, 19 km
 6. Wandelen naar Laragh, 17 km
 7. Wandelen naar omgeving Roundwood, 15½ km
 8. Wandelen naar omgeving Enniskerry, 22 km
 9. Wandelen naar Marlay Park / Dublin, 22½ km
 10. Vertrek Dublin

Variant-A

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 25 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Bunclody
 2. Wandelen naar Shillelagh, 20 km
 3. Wandelen naar omgeving Moyne, 29 km
 4. Wandelen naar Glenmalure, 23½ km
 5. Wandelen naar omgeving Roundwood, 27 km
 6. Wandelen naar omgeving Enniskerry, 22 km
 7. Wandelen naar Marlay Park / Dublin, 22½ km
 8. Vertrek Dublin

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Wicklow Way
Foto: Ria Bloemen

Accommodatie Wicklow Way

U overnacht in B&B's, guesthouses en inn's (herbergen) op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, bijna altijd op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

De Wicklow Way loopt door weinig bewoond gebied en voert nauwelijks door plaatsjes. Dit betekent dat de accommodaties 1 tot 3 km van de route liggen (dit is opgenomen in de dagafstanden op deze pagina) daar waar op loopafstand ook een avondmaaltijd is te verkrijgen. Is er geen pub in de buurt dan kan uw gastvrouw/gastheer een taxi voor u regelen (niet inbegrepen).

Het hotel in Dublin City ligt aan de rand van het centrum en is op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond al vroeg volgeboekt; boek tijdig of plan uw aankomstdatum zo dat u het weekend in Dublin vermijdt. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.
Wicklow Way
Wicklow Way
Wicklow Way
Wicklow Way
Wicklow Way
Ripley
Lansdowne

Info & prijs Wicklow Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Wicklow Way - Full Trail 2024 in Ierland W438
 • Reisperiode: aankomst van 22 maart t/m 10 oktober dagelijks naar keuze
 • Geen overnachting Dublin van 27 juni t/m 2 juli 2024
 • Geen overnachting Dublin van 28 augustus t/m 3 september 2024
 • Dublin is vooral vrijdag- en zaterdagavond vroeg volgeboekt
 • Geen aankomst 1 augustus t/m 30 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Als overnachting in Dublin op vrijdag of zaterdag toeslag € 30 p.p.p.n.
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 15 kg p.p.), boekingskosten, tranfer dag 2 Bunclody – Clonegal.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige routebeschrijving met wandelkaartjes, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs € 90 – € 120 p.p.
 • Extra nacht Dublin richtprijs € 110 – € 140 p.p.; op vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen € 140 – € 170 p.p. Toeslag éénpersoonskamer Dublin +75%
  Maximum verblijf dat wij kunnen boeken in Dublin inclusief de in de vakantie al inbegrepen nachten bedraagt drie.
 • Extra reispakket € 42
Wicklow Way
Foto: Diana Tromp

Heen- en terugreis Wicklow Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Bunclody (125 km van Dublin Airport)
 • Eind: Dublin city (15 km van Dublin Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Op werkdagen van Dublin Airport per bus (frequent, reistijd 1 uur, vertrek uiterlijk 15:30) naar Dublin; per bus (v 12:30 met overstap Tullow, ±16:00, ±17:30) naar Bunclody: lokale reistijd ± 3½ uur.
 • Op zaterdag, zondag en feestdagen van Dublin Airport per bus (vertrek uiterlijk 15:30) naar Dublin; lopen naar busstation; per bus (±17:30) naar Bunclody: lokale reistijd ± 3½ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Dublin per bus naar Dublin Airport: lokale reistijd minstens ± 1½ uur (afhankelijk van locatie hotel en verkeersdrukte).
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Wicklow Way
Foto: Frits Bouwman
Toon meer...

Foto's Wicklow Way

Wicklow Way
Ruben & Wilma Bosma
Wicklow Way
Ruben & Wilma Bosma
Wicklow Way
Sabrina De Beukeleer
Wicklow Way
Sabrina De Beukeleer
Wicklow Way
Ruben & Wilma Bosma
Wicklow Way
Ruben & Wilma Bosma
Wicklow Way
Foto: Coos de Visser
Wicklow Way
Foto: Coos de Visser
Wicklow Way
Foto: Nici Ummels
Wicklow Way
Foto: Nici Ummels
Wicklow Way
Foto: Alida Groeneveld
Wicklow Way
Foto: Alida Groeneveld
Wicklow Way
Foto: Michael Lieffering
Wicklow Way
Foto: Michael Lieffering
Wicklow Way
Foto: Michael Lieffering
Wicklow Way
Foto: Gea ten Hoff
Wicklow Way
Foto: Rebecca Rijnders
Wicklow Way
Foto: Rebecca Rijnders
Wicklow Way
Foto: Margreet de Weerd
Wicklow Way
Foto: Margreet de Weerd
Wicklow Way
Foto: Johan van der Hasselt
Wicklow Way
Foto: Stijn Doeraene
Wicklow Way
Foto: Cobie Bruine de Bruin-Smit
Wicklow Way
Foto: Annelies Baeyens
Wicklow Way
Foto: Annelies Baeyens
Wicklow Way
Foto: Gerard Rijkers
Wicklow Way
Foto: Gerard Rijkers
Wicklow Way
Foto: Elly Ruizendaal
Wicklow Way
Foto: Elly Ruizendaal
Wicklow Way
Foto: Eric Brandsteder
Wicklow Way
Foto: Gerard Nijhuis
Wicklow Way
Foto: Fiechter & Van der Ploeg
Wicklow Way
Foto: Fiechter & Van der Ploeg
Wicklow Way
Foto: Brigitta Witte
Wicklow Way
Foto: Brigitta Witte
Wicklow Way
Foto: Ria Bloemen
Wicklow Way
Foto: Wilma Selbach
Wicklow Way
Foto: Wilma Selbach
Wicklow Way
Foto: Frits Bouwman
Wicklow Way
Foto: John Versnel
Wicklow Way
Foto: Esther Oskamp
Wicklow Way
Foto: Hannie van Dijk
Wicklow Way
Foto: Maaike Hogewoning
Wicklow Way
Foto: Maaike Hogewoning
Wicklow Way
Foto: Maaike Hogewoning
Wicklow Way
Wicklow Way
Wicklow Way
Foto: Ypie Postma
Wicklow Way
Foto: Diana Tromp
Wicklow Way
Foto: Rob Ruud Lommers
Wicklow Way
Foto: Rob Ruud Lommers
Wicklow Way
Foto: Rob Ruud Lommers
Wicklow Way
Foto: Diana Tromp
Wicklow Way
Foto: Franky Dobbelaere
Wicklow Way
Foto: Rob de Rijk
Wicklow Way
Foto: Rob de Rijk
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top