Pennine Way South

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht over het zuidelijk deel van de Pennine Way van het Peak District naar de Yorkshire Dales. Lege hoog­vlaktes, open moor­land en groene dalen – Kinder Scout, Malham Cove en Pen-y-Ghent. 145 km · 9 dagen.


Beschrijving Pennine Way

Tussen Edale en Standedge gaat de Pennine Way door het gebied van de Dark Peaks, een deel van het Peak District National Park. De naam Dark Peak komt van de donkere kleur van het veen. Een ruige, open hoogvlakte met glooiende heuvels dat bij Kinder Scout (636 m) zijn hoogste punt bereikt.

De Southern Pennines tussen Standadge en Gargrave heeft een vergelijkbaar landschap als de Dark Peaks, maar is wat meer bewoond. Dit is een overweldigend open landschap met heide en gras, afgewisseld door rotsformaties met steile hellingen.

Bij Gargrave loopt u de Yorkshire Dales National Park in. Dit gebied bestaat uit kalksteen waardoor de route een heel ander karakter krijgt: grotten, kale rotswanden en kloven. De tafelberg Pen-y-ghent is een karakteristieke berg van hard gesteente waaromheen het zachte gesteente in de eeuwen is geërodeerd.

Wandelreis Pennine Way South:

 • Dark Peaks met Kinder Scout (636 m)
 • Yorkshire Dales met Malham Cove en Pen-y-ghent (694 m)
 • Gemarkeerde wandelroute
 • Acht overnachtingen, iedere nacht in een andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De Pennine Way is een gemarkeerde National Trail in Noord-Engeland. Deze wandelreis gaat over het zuidelijke deel. De wandelvakantie van negen dagen heeft zeven wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Trektocht Pennine Way South:

 • Wandelen per dag: 12 tot 26 km, gemiddeld 20½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 900 m
 • Looptijd per dag: 3½ tot 7½ uur
 • Zwaarte: 5 – veeleisend
 • Totale afstand: 145 km
 • Hoogste punt: 694 m – Pen-y-Ghent

Kaartje

De hogere delen van de route gaan vaak over flagstones, deze paden zijn gemaakt om erosie tegen te gaan en vergemakkelijken het volgen van de route. Toch heeft u naast de markering uw kaart en/of route­beschrijving nodig, ook heeft u een enkele keer uw kompas nodig (zeker in mist) om uw looprichting te bepalen.


Programma Pennine Way

Dag 1: Aankomst Edale (niet op vrijdag of zaterdag)
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Edale –Torside
Een dag door het open landschap van de moors. U verlaat Edale door een dal waar u bij Jacob's Ladder klimt naar Kinder Scout. Vanaf Kinder Low (693 m) loopt u langs de rand van de venige wildernis met uitzicht op het lager gelegen westen naar Mill Hill (545 m). Over Devill's Dike naar de hoogvlakte van Bleaklow met Bleaklow Head (633 m) om dan af te dalen naar Torside Reservoir. Overnachting Glossop met transfer. Afstand 24½ km, hoogte­verschil 700 m, looptijd 7¼ uur.
Dag 3: Torside – Standedge
Opnieuw een dag door open moorland. Na Torside Reservoir klimt u het dal uit naar Blackchew Head waar u bovenlangs de rotswand loopt met prachtig zicht op het dal. Over de moors naar Black Hill (582 m), Wessenden Moor met Wessenden Reservoirs en naar Black Moss. De B&B ligt een kwartiertje lopen van de route af. 20 km, 700 m, 6 uur.
Dag 4: Standedge – Calder Valley (Hebden Bridge)
Een lange dag over de moors, maar de hoogte­verschillen worden minder. Behalve dat u enkele wegen kruist komt u ook over White Hill (466 m) en Blackstone Edge (472 m). Dan volgt u een vlak pad langs enkele reservoirs dat u opnieuw bij de moors brengt en langs Stoodley Pike monument voert. Eenmaal afgedaald in de drukke Calder Valley volgt u het pad langs het kanaal (met narrow boats) naar Hebden Bridge. 26 km, 400 m, 7 uur.
Dag 5: Calder Valley (Hebden Bridge) – Pondon
Een korte klim uit de Calder Valley brengt u in de velden naar het gehucht Colden. Over Heptonstall Moor, langs de Walshaw Reservoirs en over Withins Height (459 m). Uw B&B staat bij Ponden Reservoir. 19 km, 600 m, 5½ uur.
Dag 6: Pondon – Gargrave
U loopt afwisselend over de moors en door de velden. Na Ickornshaw Moor via Lothersdale over Elslack Moor naar Thornton. 27 km, 600 m, 7½ uur.
Dag 7: Gargrave – Malham
Een ander landschap, nu over de glooiende heuvels van Yorkshire Dales. Het loopt een stuk makkelijker door de groene velden (alhoewel het soms lastiger is de route te vinden). Bij East Marton loopt u langs het Leeds-Liverpool Canal. Het stadje Gargrave aan de poort van de Dales is een ideale lunchstop. Langs de River Aire loopt u naar Malham. 12 km, 200 m, 3½ uur.
Dag 8: Malham – Horton-in-Ribblesdale
Een dag met hoogtepunten: Malham Cove, Fountains Fell (662 m) en als afsluiter de Pen-y-Ghent (694 m). Mocht u het iets te veel van het goede vinden, aan het eind van de dag kunt u een stukje inkorten zodat u de Pen-y-Ghent rechts laat liggen. 24 km, 900 m, 7½ uur.
Dag 9: Vertrek Horton-in-Ribblesdale
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 20½ km per dag, zwaarte 5 (veeleisend)

 1. Aankomst Edale (niet vrijdag of zaterdag)
 2. Wandelen naar Torside, 24½ km (Glossop)
 3. Wandelen naar Standedge, 20 km
 4. Wandelen naar Calder Valley (Hebden Bridge), 26 km
 5. Wandelen naar Pondon/Stanbury, 19 km
 6. Wandelen naar Gargrave, 27 km
 7. Wandelen naar Malham, 12 km
 8. Wandelen naar Horton-in-Ribblesdale, 24 km
 9. Vertrek Horton-in-Ribblesdale

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Pennine Way
Malham Coce

Accommodatie Pennine Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

Omdat deze wandelroute grotendeels door weinig bewoond gebied gaat liggen accommo­daties niet telkens direct aan de route, soms liggen deze op enige afstand. De accommo­daties het dichtst bij de route proberen we het eerst te boeken – een voordeel dat u heeft bij vroeg boeken.

In Edale accepteren accommo­daties in het weekend geen gasten voor één nacht, daarom geen aankomst op vrijdag of zaterdag. Suggesties voor een extra overnachting: Hebden Bridge (gezellig plaatsje).

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way

Info & prijs Pennine Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Olympia 2-D · 1213 NT Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Pennine Way South in Engeland W480
 • Periode: begin april – eind september
 • Aanvang: dagelijks, maar niet op vrijdag of zaterdag
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2022
 • S · 8: 1058 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +60%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 80100 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85115 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Pennine Way

Heen- en terugreis Pennine Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Edale (50 km van Manchester Airport)
 • Eind: Horton-in-Ribblesdale (120 km van Manchester Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Manchester Airport per trein naar Edale: lokale reistijd ± 1½ uur.
 • Van Leed-Bradfort Airport per bus naar Leeds, per trein naar Edale: lokale reistijd ± 2¾ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Horton-in-Ribblesdale per trein naar Leeds, per bus naar Leeds-Bradfort Airport: lokale reistijd ± 2½ uur.
 • Van Horton-in-Ribblesdale per trein naar Manchester Airport: lokale reistijd ± 3½ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Veerboot**
 • Newcastle
  • IJmuiden (nachtboot): DFDS Seaways Tip: boek als voetpassagier op de ferry gelijk de bus mee van de DFDS terminal naar Newcastle centrum
 • Hull

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke luchthavens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Pennine Way
Toon meer...

Foto's Pennine Way

Pennine Way
Foto: Harrie Parijs
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top