Pennine Way North

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht over het noordelijke deel van de Pennine Way, van Hadrian's Wall naar de Cheviots. Wandelen door het Northumberland National Park, over heidevlaktes en door naaldbossen, met uiteindelijk de bolvormige heuvels van de Cheviots. 110 km · 7 dagen.


Beschrijving Pennine Way

Dit traject gaat van Hadrian's Wall naar de Cheviots. De North Pennines eindigt bij de Tyne Gap, een smalle vallei. De zuidzijde heeft open en winderige helling; de noordzijde is ruig met een rotsige steile helling. De Romeinen gebruikten slim het landschap en bouwden Hadrian's Wall over Whin Sill. Tussen Hadrian's Wall en de Schotse grens voert de route door Northumberland National Park.

Wandelreis Pennine Way Central:

 • Uitdagende, gemarkeerde wandelroute
 • Over de hoogste delen van de Pennines
 • Hadrian's Wall, Northumberland National Park en the Cheviots
 • Zes overnachtingen in vijf plaatsen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De nauwelijks bewoonde hoogvlakte van Borders Moors and Forest heeft boomloze heidevlaktes met veel korhoenders maar ook uitgestrekte naaldbossen. De Cheviots zijn een verzameling van bolvormige grassige heuvels met in het midden de berg Cheviot (815 m) zelf, waarvan stervormig smalle diepe dalen lopen.

De Pennine Way is een spaarzaam gemarkeerde National Trail in Noord-Engeland. De wandelvakantie van 7 dagen heeft 5 wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Trektocht Pennine Way:

 • Wandelen per dag: 13 tot 25 km, gemiddeld 22 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 900 m
 • Looptijd per dag: 3½ tot 7¾ uur
 • Zwaarte: 5 – veeleisend
 • Totale afstand: 110 km
 • Hoogste punt: 743 m – West Cairn Hill

Kaartje

Op cruciale punten staat vaak een handwijzer. De hogere delen van de route gaan soms over flagstones, deze paden zijn gemaakt om erosie tegen te gaan en vergemakkelijken het volgen van de route. Toch heeft u naast de markering uw kaart en/of route­beschrijving nodig, ook heeft u een enkele keer uw kompas nodig (zeker in mist) om uw looprichting te bepalen.


Programma Pennine Way

Dag 1: Aankomst Greenhead
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Greenhead – Once Brewed
Een interessant deel langs Hadrian's Wall. Na de ruïne Thirlwall Castle loopt u geregeld langs de resten van de Muur die hier gebouwd is op een rotswand, Winshield Crag (345 m) is het hoogste punt van Hadrian's Wall. 13 km, 300 m, 200 m, 3¾ uur. Met een extra rondje van 5 km kunt u Vindolanda bezoeken. Roman Vindolanda
Dag 3: Once Brewed – Bellingham
U volgt Hadrian's Wall over de rotswand met ruim zicht over de lage vlakte aan de noordzijde. Na Hotbank Crags verlaat u Hadrian's Wall en gaat de route noordwaarts door afwisselend naaldbos en grassige moors. Het landschap verandert in ruig weidegebied en na de River North Tyne komt u in Bellingham. 25 km, 350 m, 450 m, 6¾ uur.
Dag 4: Bellingham – Byrness
In de ochtend een plezierge wandeling over de heidevelden. Bij Brownrigg Head volgt een zompig traject, eenmaal in Redesdale Forest gaat het over een halfverhard bospad naar Byrness. 25 km, 500 m, 400 m, 7 uur.
Dag 5: Byrness – Trows Farm
Twee dagen over de open moors van de Cheviot Hills, een laatste uitdaging. De prachtige route gaat op een neer, en gaat over enkele hogere punten als Lamb Hill (511 m) en Windy Gyl (619 m). Er is geen bebouwing in dit gebied, de enige mogelijkheid om de ±40 km tot aan Kirk Yetholm in tweeën te delen is vanaf Windy Gyl 2½ km naar Trows Farm te lopen vanwaar u een transfer krijgt naar uw B&B in Byrness. Totaal 24 km, 650 m, 550 m, 7 uur. (Of naar Cocklawfoot en overnachting in Kirk Yetholm.)
Dag 6: Trows Farm – Kirk Yetholm
Transfer terug naar Trows Farm. U loopt terug naar Windy Gyl waar u gisteren de Pennine Way verlaten hebt. De route volgt de grens van Engeland en Schotland en gaat over de toppen West Cairn Hill (743 m) en The Schil (605 m). Dan volgt een lange afdaling naar Kirk Yetholm, onderbroken door White Law vanwaar u nog een laatste keer kunt terugkijken naar de gelopen route. 23 km, 700 m, 900 m, 7¾ uur.
Dag 7: Vertrek Yetholm
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

6 nachten / 7 dagen · gemiddeld 22 km per dag, zwaarte 5 (veeleisend)

 1. Aankomst Greenhead
 2. Wandelen naar Once Brewed, 13 km
 3. Wandelen naar Bellingham, 25 km
 4. Wandelen naar Byrness, 25 km
 5. Wandelen naar Trows Farm, 24 km
 6. Wandelen naar Kirk Yetholm, 23 km
 7. Vertrek Yetholm

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Pennine Way
Hadrian's Wall

Accommodatie Pennine Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Omdat deze wandelroute grotendeels door weinig bewoond gebied gaat liggen accommo­daties niet telkens direct aan de route, soms liggen deze op enige afstand. De accommo­daties het dichtst bij de route proberen we het eerst te boeken – een voordeel dat u heeft bij vroeg boeken.

Mocht de accommodatie in Byrness vol zijn, dan boeken we u een tweede nacht in Kirk Yetholm. In plaats van naar Trows Farm wandelt u dan naar Cocklawfoot, hiervandaan hebt u dan de transfer naar uw accommodatie en de volgende ochtend ook weer terug.

In het noorden van Engeland zijn de afgelopen jaren B&B's en ook pubs gesloten; hierdoor zijn enkele langere etappes ontstaan. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way

Info & prijs Pennine Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Pennine Way North in Engeland W482
 • Periode: begin april – eind september
 • Aanvang: dagelijks
 • Geen aankomst meer mogelijk van 18 augustus t/m 11 september
 • Hond meenemen: niet mogelijk
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
Prijs 2023
 • S · 6: 903 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas van max 17 kg p.p.), boekingskosten
 • Gps-track voor op uw mobiel
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger niet mogelijk - minimaal 2 reizigers vereist
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 90115 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 90130 p.p.
 • Extra reispakket € 84
Pennine Way
Cheviot Hills

Heen- en terugreis Pennine Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Greenhead (60 km van Newcastle Airport)
 • Eind: Kirk Yetholm (100 km van Newcastle Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Newcaste Airport per metro naar Newcastle, per bus of trein naar Haltwhistle, per bus naar Greenhead: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Yetholm per bus (niet op zondag) naar Edinburgh, per bus naar Edinburgh Airport: lokale reistijd ± 4¼ uur.
 • Van Yetholm per bus 2 x per dag (niet op zondag) of taxi naar Berwick-upon-Tweed, per trein naar Newcastle, per metro naar Newcastle Airport: lokale reistijd ± 5¼ uur.
 • Van Yetholm per taxi naar Newcastle Airport: lokale reistijd ± 2 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis omstreeks 09:00 aanvangt. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

** Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Pennine Way
Cheviot Hills
Toon meer...

Foto's Pennine Way

Toon meer...

Scroll To Top