Pennine Way North

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht over het noordelijke deel van de Pennine Way, van Hadrian's Wall naar de Cheviots. Wandelen door het Northumberland National Park, over heidevlaktes en door naaldbossen, met uiteindelijk de bolvormige heuvels van de Cheviots. 110 km · 7 dagen.


Beschrijving Pennine Way

Dit traject gaat van Hadrian's Wall naar de Cheviots. De North Pennines eindigt bij de Tyne Gap, een smalle vallei. De zuidzijde heeft open en winderige helling; de noordzijde is ruig met een rotsige steile helling. De Romeinen gebruikten slim het landschap en bouwden Hadrian's Wall over Whin Sill. Tussen Hadrian's Wall en de Schotse grens voert de route door Northumberland National Park.

Wandelreis Pennine Way Central:

 • Uitdagende, gemarkeerde wandelroute
 • Over de hoogste delen van de Pennines
 • Hadrian's Wall, Northumberland National Park en the Cheviots
 • Zes overnachtingen in vijf plaatsen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

De nauwelijks bewoonde hoogvlakte van Borders Moors and Forest heeft boomloze heidevlaktes met veel korhoenders maar ook uitgestrekte naaldbossen. De Cheviots zijn een verzameling van bolvormige grassige heuvels met in het midden de berg Cheviot (815 m) zelf, waarvan stervormig smalle diepe dalen lopen.

De Pennine Way is een spaarzaam gemarkeerde National Trail in Noord-Engeland. De wandelvakantie van 7 dagen heeft 5 wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Trektocht Pennine Way:

 • Wandelen per dag: 13 tot 25 km, gemiddeld 22 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 900 m
 • Looptijd per dag: 3½ tot 7¾ uur
 • Zwaarte: 5 – veeleisend
 • Totale afstand: 110 km
 • Hoogste punt: 743 m – West Cairn Hill

Kaartje

Op cruciale punten staat vaak een handwijzer. De hogere delen van de route gaan soms over flagstones, deze paden zijn gemaakt om erosie tegen te gaan en vergemakkelijken het volgen van de route. Toch heeft u naast de markering uw kaart en/of route­beschrijving nodig, ook heeft u een enkele keer uw kompas nodig (zeker in mist) om uw looprichting te bepalen.


Programma Pennine Way

Dag 1: Aankomst Greenhead
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Greenhead – Once Brewed
Een interessant deel langs Hadrian's Wall. Na de ruïne Thirlwall Castle loopt u geregeld langs de resten van de Muur die hier gebouwd is op een rotswand, Winshield Crag (345 m) is het hoogste punt van Hadrian's Wall. 13 km, 300 m, 200 m, 3¾ uur. Met een extra rondje van 5 km kunt u Vindolanda bezoeken. Roman Vindolanda
Dag 3: Once Brewed – Bellingham
U volgt Hadrian's Wall over de rotswand met ruim zicht over de lage vlakte aan de noordzijde. Na Hotbank Crags verlaat u Hadrian's Wall en gaat de route noordwaarts door afwisselend naaldbos en grassige moors. Het landschap verandert in ruig weidegebied en na de River North Tyne komt u in Bellingham. 25 km, 350 m, 450 m, 6¾ uur.
Dag 4: Bellingham – Byrness
In de ochtend een plezierge wandeling over de heidevelden. Bij Brownrigg Head volgt een zompig traject, eenmaal in Redesdale Forest gaat het over een halfverhard bospad naar Byrness. 25 km, 500 m, 400 m, 7 uur.
Dag 5: Byrness – Trows Farm
Twee dagen over de open moors van de Cheviot Hills, een laatste uitdaging. De prachtige route gaat op een neer, en gaat over enkele hogere punten als Lamb Hill (511 m) en Windy Gyl (619 m). Er is geen bebouwing in dit gebied, de enige mogelijkheid om de ±40 km tot aan Kirk Yetholm in tweeën te delen is vanaf Windy Gyl 4½ km langs Trows Farm naar de weg te lopen vanwaar u een transfer krijgt naar uw B&B in Byrness. Totaal 25½ km, 650 m, 650 m, 7½ uur. (Of naar Cocklawfoot als overnachting in Kirk Yetholm.)
Dag 6: Trows Farm – Kirk Yetholm
Transfer terug naar Trows Farm. U loopt terug naar Windy Gyl waar u gisteren de Pennine Way verlaten hebt. De route volgt de grens van Engeland en Schotland en gaat over de toppen West Cairn Hill (743 m) en The Schil (605 m). Dan volgt een lange afdaling naar Kirk Yetholm, onderbroken door White Law vanwaar u nog een laatste keer kunt terugkijken naar de gelopen route. 24½ km, 750 m, 900 m, 8¼ uur.
Dag 7: Vertrek Yetholm
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

6 nachten / 7 dagen · gemiddeld 22 km per dag, zwaarte 5 (veeleisend)

 1. Aankomst Greenhead
 2. Wandelen naar Once Brewed, 13 km
 3. Wandelen naar Bellingham, 25 km
 4. Wandelen naar Byrness, 25 km
 5. Wandelen naar Trows Farm, 25½ km
 6. Wandelen naar Kirk Yetholm, 24½ km
 7. Vertrek Yetholm

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Pennine Way
Hadrian's Wall

Accommodatie Pennine Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Omdat deze wandelroute grotendeels door weinig bewoond gebied gaat liggen accommo­daties niet telkens direct aan de route, soms liggen deze op enige afstand. De accommo­daties het dichtst bij de route proberen we het eerst te boeken – een voordeel dat u heeft bij vroeg boeken.

Mocht de accommodatie in Byrness vol zijn, dan boeken we u een tweede nacht in Kirk Yetholm. In plaats van naar Trows Farm wandelt u dan naar Cocklawfoot, hiervandaan hebt u dan de transfer naar uw accommodatie en de volgende ochtend ook weer terug.

In het noorden van Engeland zijn de afgelopen jaren B&B's en ook pubs gesloten; hierdoor zijn enkele langere etappes ontstaan. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way

Info & prijs Pennine Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Pennine Way North 2024 in Engeland W482
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze
 • Geen aankomst 22 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 6: 1028 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger niet mogelijk - minimaal 2 reizigers vereist
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 17 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Pennine Way
Cheviot Hills

Heen- en terugreis Pennine Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Greenhead (75 km van Newcastle)
 • Eind: Kirk Yetholm (125 km van Newcastle)
Lokale reisroute heen*
 • Van Newcastle Airport per metro naar Newcastle, per bus of trein naar Haltwhistle, per bus naar Greenhead: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Yetholm per bus (niet op zondag) naar Edinburgh, per bus naar Edinburgh Airport: lokale reistijd ± 4¼ uur.
 • Van Yetholm per bus 2 x per dag (niet op zondag) of taxi naar Berwick-upon-Tweed, per trein naar Newcastle, per metro naar Newcastle Airport: lokale reistijd ± 5¼ uur.
 • Van Yetholm per taxi naar Newcastle Airport: lokale reistijd ± 2 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Pennine Way
Cheviot Hills
Toon meer...

Foto's Pennine Way

Toon meer...

Scroll To Top