Pennine Way 2025 Full Trail

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht van het Peak District naar de Cheviots door ruig open moorland en stille dalen over de ruggen­graat van Noord-Engeland. U kruist drie National Parks: Peak District, Yorkshire Dales en Northumberland. Een uitdaging van 430 km in 21 dagen… alleen voor ervaren en geoefende wandelaars.


Beschrijving Pennine Way

Een uitdagende wandeltocht over de Pennine Mountains. De route begint in het Peak District en gaat noordwaarts door de Yorkshire Dales en via Hadrian's Wall naar de Cheviots. Na dertig jaar voorbereiding was in 1965 de Pennine Way de eerste National Trail in Groot-Brittannië. In 2015 werd het vijftigjarig bestaan van de Pennine Way gevierd. Ook al behoren niet alle dagen tot de zwaarste categorie, het is ronduit inspannend om bijna drie weken dagelijks naar uw volgende accommo­datie te lopen.

Tussen Edale en Standedge gaat de Pennine Way door het gebied van de Dark Peaks, een deel van het Peak District National Park. De naam Dark Peak komt van de donkere kleur van het veen. Een ruige, open hoogvlakte met glooiende heuvels dat bij Kinder Scout (636 m) zijn hoogste punt bereikt. De Southern Pennines tussen Standadge en Gargrave heeft een vergelijkbaar landschap als de Dark Peaks, maar is wat meer bewoond. Dit is een overweldigend open landschap met heide en gras, afgewisseld door rotsformaties met steile hellingen.

Bij Gargrave loopt u de Yorkshire Dales National Park in. Dit gebied bestaat uit kalksteen waardoor de route een heel ander karakter krijgt: grotten, kale rotswanden en kloven. De tafelberg Pen-y-ghent is een karakteristieke berg van hard gesteente waaromheen het zachte gesteente in de eeuwen is geërodeerd. Het niet geërodeerde hardere zandsteen vormt kale en onbeschutte plateaus met heide en veenmoeras, zoals het landschap van Shunner Fell.

Bij Tan Hill Inn loopt u de North Pennines in, een Area of Outstanding Beauty. Hier vindt u enkele van de hoogste en ruigste moorland-heuvels in een nauwelijks bewoond gebied. Het voor erosie ongevoelige gesteente doleriet heeft voor enkele abrubte overgangen in het landschap gezorgd, zoals het gletsejerdal bij High Cup Nick en de watervallen in de River Tees waaronder de 22 m hoge High Force.

Wandelreis Pennine Way:

 • Uitdagende, gemarkeerde wandelroute
 • Over de hoogste delen van de Pennines
 • Door drie nationale parken
 • Twintig overnachtingen, iedere nacht in een andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

De North Pennines eindigt bij de Tyne Gap, een smalle vallei. De zuidzijde heeft open en winderige helling; de noordzijde is ruig met een rotsige steile helling. De Romeinen gebruikten slim het landschap en bouwden Hadrian's Wall over Whin Sill. Tussen Hadrian's Wall en de Schotse grens voert de route door Northumberland National Park. De nauwelijks bewoonde hoogvlakte van Borders Moors and Forest heeft boomloze heidevlaktes met veel korhoenders maar ook uitgestrekte naaldbossen. De Cheviots zijn een verzameling van bolvormige grassige heuvels met in het midden de berg Cheviot (815 m) zelf, waarvan stervormig smalle diepe dalen lopen.

De Pennine Way is een spaarzaam gemarkeerde National Trail in Noord-Engeland. De wandelvakantie van 21 dagen heeft 19 wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Trektocht Pennine Way:

 • Wandelen per dag: 11 tot 34 km, gemiddeld 23 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 900 m
 • Looptijd per dag: 3 tot 9½ uur
 • Zwaarte: 5 – veeleisend
 • Totale afstand: 430 km
 • Hoogste punt: 893 m – Cross Fell

De Pennine Way loopt van zuid naar noord en behoort tot de zwaarste en mooiste wandelroutes in Groot-Brittannië. U dient een ervaren en getrainde wandelaar te zijn die al eerder andere lange afstandswandelingen heeft gedaan in heuvelachtig terrein om de 430 kilometer met plezier te kunnen afleggen.

Kaartje

De markering bestaat op de hoger gelegen delen uit steenhopen en soms zijn het slechts stokken met witte kop. In de lagere delen volgt u het symbool van de eikel in combinatie met een gele pijl. In de noordelijke helft is weinig markering. Op cruciale punten staat vaak een handwijzer. De hogere delen van de route gaan vaak over flagstones, deze paden zijn gemaakt om erosie tegen te gaan en vergemakkelijken het volgen van de route. Naast de markering hebt u kaart en/of route­beschrijving nodig, ook heeft u een enkele keer uw kompas nodig (zeker in mist) om uw looprichting te bepalen.

Bijna tweederde deel van de route ligt binnen een nationaal park: Peak District National Park, Yorkshire Dales National Park, Northumberland National Park. De helft van de route gaat over open moorland en een kwart gaat door ruige (gras)velden; bij regen of wind heeft u geen beschutting maar bij goed weer heeft u spectaculaire uitzichten. De eerste paar dagen zijn al gelijk pittig met een flink hoogte­verschil, “inlopen” moet u thuis al gedaan hebben!


Programma Pennine Way

Dag 1: Aankomst Edale (niet op vrijdag of zaterdag)
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Edale –Torside
Een dag door het open landschap van de moors. U verlaat Edale door een dal waar u bij Jacob's Ladder klimt naar Kinder Scout. Vanaf Kinder Low (693 m) loopt u langs de rand van de venige wildernis met uitzicht op het lager gelegen westen naar Mill Hill (545 m). Over Devill's Dike naar de hoogvlakte van Bleaklow met Bleaklow Head (633 m) om dan af te dalen naar Torside Reservoir. Overnachting Glossop met transfer. Afstand 26 km, stijgen 600 m, dalen 600 m, looptijd 7½ uur.
Dag 3: Torside – Standedge
Opnieuw een dag door open moorland. Na Torside Reservoir klimt u het dal uit naar Blackchew Head waar u bovenlangs de rotswand loopt met prachtig zicht op het dal. Over de moors naar Black Hill (582 m), Wessenden Moor met Wessenden Reservoirs en naar Black Moss. De B&B ligt 2 km lopen van de route af. 22 km, 600 m, 600 m, 6½ uur.
Dag 4: Standedge – Hebden Bridge
Een lange dag over de moors, maar de hoogte­verschillen worden minder. Behalve dat u enkele wegen kruist komt u ook over White Hill (466 m) en Blackstone Edge (472 m). Dan volgt u een vlak pad langs enkele reservoirs dat u opnieuw bij de moors brengt en langs Stoodley Pike monument voert. Eenmaal afgedaald in de drukke Calder Valley volgt u het pad langs het kanaal (met narrow boats) naar Hebden Bridge. 28 km, 450 m, 550 m, 7¾ uur.
Dag 5: Hebden Bridge – Pondon
Een korte klim uit de Calder Valley brengt u in de velden naar het gehucht Colden. Over de weidse Heptonstall Moor, langs de Walshaw Reservoirs en over Withins Height (459 m). Uw B&B ligt bij Ponden Reservoir. 19 km, 600 m, 400 m, 5½ uur.
Dag 6: Pondon – Gargrave
U loopt afwisselend over de moors en door de velden. Na Ickornshaw Moor via Lothersdale (waar een pub is) over Elslack Moor naar Thornton, dan langs het Leeds-Liverpool Canal en met enkele klimmetjes door de velden naar Gargrave. 27 km, 600 m, 750 m, 7¾ uur.
Dag 7: Gargrave – Malham
Een ander landschap, nu over de glooiende heuvels van Yorkshire Dales. Het loopt een stuk makkelijker door de groene velden (alhoewel het soms lastiger is de route te vinden). Langs de River Aire loopt u naar Malham. 11 km, 200 m, 100 m, 3 uur.
Dag 8: Malham – Horton-in-Ribblesdale
Een dag met hoogtepunten: Malham Cove, Fountains Fell (662 m) en als afsluiter de Pen-y-Ghent (694 m). Mocht u het iets te veel van het goede vinden, aan het eind van de dag kunt u een stukje inkorten zodat u de Pen-y-Ghent rechts laat liggen. 24 km, 750 m, 750 m, 7½ uur.
Dag 9: Horton-in-Ribblesdale – Hawes
De route voert voornamelijk over duidelijke paden over de moors. De Cam High Road en de West Cam Road zijn makkelijk te volgen en geven weids uitzicht. Na Ten End (588 m) daalt u door de velden via Gayle naar het markplaatsje Hawes. 23 km, 450 m, 450 m, 6¼ uur.
Dag 10: Hawes – Keld
Door de velden naar Hardraw. Dan volgt een lange en ondanks het hoogte­verschil een niet al te zware klim over de moors naar Great Shunner Fell (716 m). Na het plaatsje Thwaite loopt u bovenlangs het schilderachtige Swaledale naar Keld. 20 km, 650 m, 550 m, 6 uur.
Dag 11: Keld – Middleton-in-Teesdale
Over een goed pad over de moors naar de hoogste pub van Engeland – Tan Hill Inn. Dan een eerst zompig maar al snel goed pad over Sleightholme Moor. Bij Gods Bridge kruist u de River Greta en even later de snelweg. Verder over meer heidevelden, soms vergrast. In Baldersdale bent u halverwege de Pennine Way. Langs de kop van Blackton Reservoir over de vergraste heuvels naar Grassholme Reservoir. Verder door een landschap met muurtjes over Wythes Hill naar Middleton. 34 km, 650 m, 700 m, 9½ uur.
Dag 12: Middleton-in-Teesdale – Langdon Beck
De route volgt nu de River Tees stroomopwaarts, die in het begin nog tam is maar later stroomversnellingen heeft en de twee imposante watervallen Low Force en High Force. 15 km, 250 m, 100 m, 4 uur.
Dag 13: Langdon Beck – Dufton
Door het lege landschap volgt u de River Tees. Bij de waterval Cauldon Snout klautert u omhoog om verder te lopen over een duidelijk pad door het dal van de Maize Beck. Uiteindelijk staat u aan de kop van het gletsjerdal High Cup Nick. Een lange afdaling brengt u bij Dufton. Overnachting Appleby met transfer. 21 km, 300 m, 500 m, 6 uur.
Dag 14: Dufton – Alston
In de ochtend heeft u het grootste hoogte­verschil, in de middag de grootste afstand. Een ommuurd pad brengt u naar de open moors waar u aan uitdaging begint van de klims naar Green Fell (794 m), Great Dunn Fell (848 m), Little Dun Fell (842 m) en Cross Fell (893 m). Op de fells is het winderig maar u houdt wel uitzicht op de Vale of Dufton. Nadat u over het hoogste punt van de Pennine Way bent volgt een duidelijk maar lang pad met keitjes door de heuvels dat uiteindelijk afdaalt naar Garrigill. Langs de River South Tyne naar het marktplaatsje Alston. 32 km, 900 m, 800 m, 9½ uur.
Dag 15: Alston – Greenhead
Verder door de velden naar Slaggyford en Knarsdale, en door het grassige heuvelland naar Greenhead. 28 km, 400 m, 600 m, 7½ uur.
Dag 16: Greenhead – Once Brewed
Een interessant deel langs Hadrian's Wall. Na de ruïne Thirlwall Castle loopt u geregeld langs de resten van de Muur die hier gebouwd is op een rotswand, Winshield Crag (345 m) is het hoogste punt van Hadrian's Wall. 13 km, 300 m, 200 m, 3¾ uur. Met een extra rondje van 5 km kunt u Vindolanda bezoeken. Roman Vindolanda
Dag 17: Once Brewed – Bellingham
U volgt Hadrian's Wall over de rotswand met ruim zicht over de lage vlakte aan de noordzijde. Na Hotbank Crags verlaat u Hadrian's Wall en gaat de route noordwaarts door afwisselend naaldbos en grassige moors. Het landschap verandert in ruig weidegebied en na de River North Tyne komt u in Bellingham. 25 km, 350 m, 450 m, 6¾ uur.
Dag 18: Bellingham – Byrness
In de ochtend een plezierge wandeling over de heidevelden. Bij Brownrigg Head volgt een zompig traject, eenmaal in Redesdale Forest gaat het over een halfverhard bospad naar Byrness. 25 km, 500 m, 400 m, 7 uur.
Dag 19: Byrness – Trows Farm
Twee dagen over de open moors van de Cheviot Hills, een laatste uitdaging. De prachtige route gaat op een neer, en gaat over enkele hogere punten als Lamb Hill (511 m) en Windy Gyl (619 m). Er is geen bebouwing in dit gebied, de enige mogelijkheid om de ±40 km tot aan Kirk Yetholm in tweeën te delen is vanaf Windy Gyl 4½ km langs Trows Farm naar de weg te lopen vanwaar u een transfer krijgt naar uw B&B in Byrness. Totaal 25½ km, 650 m, 650 m, 7½ uur. (Of naar Cocklawfoot als overnachting in Kirk Yetholm.)
Dag 20: Trows Farm – Kirk Yetholm
Transfer terug naar Trows Farm. U loopt terug naar Windy Gyl waar u gisteren de Pennine Way verlaten hebt. De route volgt de grens van Engeland en Schotland en gaat over de toppen West Cairn Hill (743 m) en The Schil (605 m). Dan volgt een lange afdaling naar Kirk Yetholm, onderbroken door White Law vanwaar u nog een laatste keer kunt terugkijken naar de gelopen route. 24½ km, 750 m, 900 m, 8¼ uur.
Dag 21: Vertrek Yetholm
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

20 nachten / 21 dagen · gemiddeld 23 km per dag, zwaarte 5 (veeleisend)

 1. Aankomst Edale (niet vrijdag of zaterdag)
 2. Wandelen naar Torside, 26 km (Glossop)
 3. Wandelen naar Standedge, 20 km
 4. Wandelen naar Hebden Bridge, 28 km
 5. Wandelen naar Pondon/Stanbury, 19 km
 6. Wandelen naar Gargrave, 27 km
 7. Wandelen naar Malham, 11 km
 8. Wandelen naar Horton-in-Ribblesdale, 24 km
 9. Wandelen naar Hawes, 23 km
 10. Wandelen naar Keld, 20 km
 11. Wandelen naar Middleton-in-Teesdale, 34 km
 12. Wandelen naar Langdon Beck, 15 km
 13. Wandelen naar Dufton, 21 km
 14. Wandelen naar Alston, 32 km
 15. Wandelen naar Greenhead, 27 km
 16. Wandelen naar Once Brewed, 13 km
 17. Wandelen naar Bellingham, 25 km
 18. Wandelen naar Byrness, 25 km
 19. Wandelen naar Trows Farm, 25½ km
 20. Wandelen naar Kirk Yetholm, 24½ km
 21. Vertrek Yetholm

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Pennine Way
Stoodley Pike

Accommodatie Pennine Way

U overnacht in een mix van B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Omdat deze wandelroute grotendeels door weinig bewoond gebied gaat liggen accommo­daties niet telkens direct aan de route, soms liggen deze op enige afstand. De accommo­daties het dichtst bij de route proberen we het eerst te boeken – een voordeel dat u heeft bij vroeg boeken.

In Edale accepteren accommo­daties in het weekend geen gasten voor één nacht, daarom geen aankomst op vrijdag of zaterdag. In het noorden van Engeland zijn de afgelopen jaren B&B's en ook pubs gesloten; hierdoor zijn enkele langere etappes ontstaan. In Edale, Langdon Beck en Dufton moeten we soms uitwijken naar een hostel, maar de kamers die we voor u boeken zijn altijd privé.

Mocht de accommodatie in Byrness vol zijn, dan boeken we u een tweede nacht in Kirk Yetholm. In plaats van naar Trows Farm wandelt u dan naar Cocklawfoot, hiervandaan hebt u dan de transfer naar uw accommodatie en de volgende ochtend ook weer terug.

Suggesties voor een extra overnachting: Hebden Bridge, Hawes en Alston (gezellige plaatsjes). Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way

Info & prijs Pennine Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Pennine Way Full Trail 2025 in Engeland W456
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 5 september dagelijks naar keuze, maar niet op vrijdag of zaterdag
 • Geen overnachting ± 4 t/m 8 juni 2025 in Dufton/Appleby wegens Appleby Horse Fair
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n drie weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2025
 • S · 20: 2988 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger niet mogelijk - minimaal 2 reizigers vereist
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 17 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot Dit ontvangt u zo'n vier weken voor aanvang.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85150 p.p.
Pennine Way
Hadrian's Wall

Heen- en terugreis Pennine Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Edale (50 km van Manchester)
 • Eind: Kirk Yetholm (125 km van Newcastle)
Lokale reisroute heen*
 • Van Manchester Airport per trein naar Edale: lokale reistijd ± 1½ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Yetholm per bus (niet op zondag) naar Edinburgh, per bus naar Edinburgh Airport: lokale reistijd ± 4¼ uur.
 • Van Yetholm per bus 2 x per dag (niet op zondag) of taxi naar Berwick-upon-Tweed, per trein naar Newcastle, per metro naar Newcastle Airport: lokale reistijd ± 5¼ uur.
 • Van Yetholm per taxi naar Newcastle Airport: lokale reistijd ± 2 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Pennine Way
Cheviot Hills
Toon meer...

Foto's Pennine Way

Pennine Way zuidelijke helft

Pennine Way
Foto: Gatse Hijlkema
Pennine Way
Foto: Gatse Hijlkema
Pennine Way
Foto: Gatse Hijlkema
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Diashow zuid

Pennine Way noordelijke helft

Pennine Way
Foto: Gatse Hijlkema
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Pennine Way
Diashow noord
Toon meer...

Scroll To Top