Pennine Way Central

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht over het centrale deel van de Pennine Way van de Yorkshire Dales naar de North Pennines. Lege hoog­vlaktes, rivier­oevers, de water­vallen Low Force, High Force en Cauldon Snout, en het gletsjer­dal High Cup Nick. 175 km · 9 dagen.


Beschrijving Pennine Way

Thornton ligt in het Yorkshire Dales National Park. Dit gebied bestaat uit kalksteen: grotten, kale rotswanden en kloven. De tafelberg Pen-y-ghent is een karakteristieke berg van hard gesteente waaromheen het zachte gesteente in de eeuwen is geërodeerd. Het niet geërodeerde hardere zandsteen vormt kale en onbeschutte plateaus met heide en veenmoeras, zoals het landschap van Shunner Fell.

Bij Tan Hill Inn loopt u de North Pennines in, een Area of Outstanding Beauty. Hier vindt u enkele van de hoogste en ruigste moorland-heuvels in een nauwelijks bewoond gebied. Het voor erosie ongevoelige gesteente doleriet heeft voor enkele abrubte overgangen in het landschap gezorgd, zoals het gletsejerdal bij High Cup Nick en de watervallen in de River Tees waaronder de 22 m hoge High Force.

Wandelreis Pennine Way Central:

 • Uitdagende, gemarkeerde wandelroute
 • Lege hoogvlaktes, groene velden en rivieroevers
 • Watervallen Low Force, High Force en Cauldon Snout
 • Gletsjerdal High Cup Nick
 • Negen overnachtingen, iedere nacht in een andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

Kaartje

De Pennine Way is een spaarzaam gemarkeerde National Trail in Noord-Engeland. De wandelvakantie van 10 dagen heeft 8 wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Trektocht Pennine Way Central standaardreis:

 • Wandelen per dag: 14 tot 34 km, gemiddeld 25 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 900 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 9½ uur
 • Zwaarte: 5 – veeleisend
 • Totale afstand: 175 km
 • Hoogste punt: 893 m – Cross Fell

In de noordelijke helft is weinig markering, op cruciale punten staat vaak een handwijzer. De hogere delen van de route gaan vaak over flagstones, deze paden zijn gemaakt om erosie tegen te gaan en vergemakkelijken het volgen van de route. Toch heeft u naast de markering uw kaart en/of route­beschrijving nodig, ook heeft u een enkele keer uw kompas nodig (zeker in mist) om uw looprichting te bepalen.


Programma Pennine Way

Dag 1: Aankomst Horton-in-Ribblesdale
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Horton-in-Ribblesdale – Hawes
De route voert voornamelijk over duidelijke paden over de moors. De Cam High Road en de West Cam Road zijn makkelijk te volgen en geven weids uitzicht. Na Ten End (588 m) daalt u door de velden via Gayle naar het markplaatsje Hawes. Afstand 23 km, stijgen 450 m, dalen 450 m, looptijd 6¼ uur.
Dag 3: Hawes – Keld
Door de velden naar Hardraw. Dan volgt een lange en ondanks het hoogte­verschil een niet al te zware klim over de moors naar Great Shunner Fell (716 m). Na het plaatsje Thwaite loopt u bovenlangs het schilderachtige Swaledale naar Keld. 20 km, 650 m, 550 m, 6 uur.
Dag 4: Keld – Middleton-in-Teesdale
Over een goed pad over de moors naar de hoogste pub van Engeland – Tan Hill Inn. Dan een eerst zompig maar al snel goed pad over Sleightholme Moor. Bij Gods Bridge kruist u de River Greta en even later de snelweg. Verder over meer heidevelden, soms vergrast. In Baldersdale bent u halverwege de Pennine Way. Langs de kop van Blackton Reservoir over de vergraste heuvels naar Grassholme Reservoir. Verder door een landschap met muurtjes over Wythes Hill naar Middleton. 34 km, 650 m, 700 m, 9½ uur.
Dag 5: Middleton-in-Teesdale – Langdon Beck
De route volgt nu de River Tees stroomopwaarts, die in het begin nog tam is maar later stroomversnellingen heeft en de twee imposante watervallen Low Force en High Force. 15 km, 250 m, 100 m, 4 uur.
Dag 6: Langdon Beck – Dufton
Door het lege landschap volgt u de River Tees. Bij de waterval Cauldon Snout klautert u omhoog om verder te lopen over een duidelijk pad door het dal van de Maize Beck. Uiteindelijk staat u aan de kop van het gletsjerdal High Cup Nick. Een lange afdaling brengt u bij Dufton. Overnachting Appleby met transfer. 21 km, 300 m, 500 m, 6 uur.
Dag 7: Dufton – Alston
In de ochtend heeft u het grootste hoogte­verschil, in de middag de grootste afstand. Een ommuurd pad brengt u naar de open moors waar u aan uitdaging begint van de klims naar Green Fell (794 m), Great Dunn Fell (848 m), Little Dun Fell (842 m) en Cross Fell (893 m). Op de fells is het winderig maar u houdt wel uitzicht op de Vale of Dufton. Nadat u over het hoogste punt van de Pennine Way bent volgt een duidelijk maar lang pad met keitjes door de heuvels dat uiteindelijk afdaalt naar Garrigill. Langs de River South Tyne naar het marktplaatsje Alston. 32 km, 900 m, 800 m, 9½ uur.
Dag 8: Alston – Greenhead
Verder door de velden naar Slaggyford en Knarsdale, en door het grassige heuvelland naar Greenhead. 28 km, 400 m, 600 m, 7½ uur.
Dag 9: Vertrek Greenhead
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 25 km per dag, zwaarte 5 (veeleisend)

 1. Aankomst Horton-in-Ribblesdale
 2. Wandelen naar Hawes, 23 km
 3. Wandelen naar Keld, 20 km
 4. Wandelen naar Middleton-in-Teesdale, 34 km
 5. Wandelen naar Langdon Beck, 15 km
 6. Wandelen naar Dufton, 21 km
 7. Wandelen naar Alston, 32 km
 8. Wandelen naar Greenhead, 28 km
 9. Vertrek Greenhead

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Keld
Keld

Accommodatie Pennine Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Een groeiend aantal accommodaties eist een minimaal verblijf van twee nachten, vooral in de weekenden en met feestdagen. Mocht dit voor uw geplande vakantie het geval zijn, dan boeken we u een tweede nacht in de overnachtingsplaats ervoor of erna (en mocht er geen goed openbaar vervoer zijn dan ook taxitransfer heen en terug). Uw etappe-indeling en wandelroute wijzigt hierdoor niet.

Omdat deze wandelroute grotendeels door weinig bewoond gebied gaat liggen accommo­daties niet telkens direct aan de route, soms liggen deze op enige afstand. De accommo­daties het dichtst bij de route proberen we het eerst te boeken – een voordeel dat u heeft bij vroeg boeken.

In het noorden van Engeland zijn de afgelopen jaren B&B's en ook pubs gesloten; hierdoor zijn enkele langere etappes ontstaan. In Langdon Beck en Dufton moeten we soms uitwijken naar een hostel, maar de kamers die we voor u boeken zijn altijd privé. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.
Pennine Way
Hawes
Hawes
Keld
Langdon Beck
Greenhead

Info & prijs Pennine Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Pennine Way Central 2024 in Engeland W481
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze
 • Geen overnachting 5 t/m 9 juni 2024 in Dufton/Appleby wegens Appleby Horse Fair
 • Geen aankomst 22 augustus t/m 8 september 2024
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2025. Zodra accommodaties boekingen voor komend jaar accepteren, dan leggen we voor u als een van de eersten direct de kamers vast.
Prijs 2024
 • S · 8: 1353 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger niet mogelijk - minimaal 2 reizigers vereist
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 17 kg p.p.), boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 85125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 85140 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Pennine Way
River Tees

Heen- en terugreis Pennine Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Horton in Ribblesdale (125 km van Manchester)
 • Eind: Greenhead (75 km van Newcastle)
Lokale reisroute heen*
 • Van Manchester Airport per trein naar Horton-in-Ribblesdale: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Greenhead per bus naar Haltwhistle, per bus of trein naar Newcastle, per metro naar Newcastle Airport: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Pennine Way
High Cup Nick
Toon meer...

Foto's Pennine Way

Toon meer...

Scroll To Top