Low Force

Pennine Way

Wandelen in Engeland

Pennine Way Central

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht over het centrale deel van de Pennine Way van de Yorkshire Dales naar de North Pennines. Lege hoog­vlaktes, rivier­oevers, de water­vallen Low Force, High Force en Cauldon Snout, en het gletsjer­dal High Cup Nick. 175 km · 10 dagen.

Thornton ligt in het Yorkshire Dales National Park. Dit gebied bestaat uit kalksteen: grotten, kale rotswanden en kloven. De tafelberg Pen-y-ghent is een karakteristieke berg van hard gesteente waaromheen het zachte gesteente in de eeuwen is geërodeerd. Het niet geërodeerde hardere zandsteen vormt kale en onbeschutte plateaus met heide en veenmoeras, zoals het landschap van Shunner Fell.

Bij Tan Hill Inn loopt u de North Pennines in, een Area of Outstanding Beauty. Hier vindt u enkele van de hoogste en ruigste moorland-heuvels in een nauwelijks bewoond gebied. Het voor erosie ongevoelige gesteente doleriet heeft voor enkele abrubte overgangen in het landschap gezorgd, zoals het gletsejerdal bij High Cup Nick en de watervallen in de River Tees waaronder de 22 m hoge High Force.

Wandelreis Pennine Way Central:

 • Uitdagende, gemarkeerde wandelroute
 • Lege hoogvlaktes, groene velden en rivieroevers
 • Watervallen Low Force, High Force en Cauldon Snout
 • Gletsjerdal High Cup Nick
 • Negen overnachtingen, iedere nacht in een andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

Kaartje

De Pennine Way is een spaarzaam gemarkeerde National Trail in Noord-Engeland. De wandelvakantie van 10 dagen heeft 8 wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Trektocht Pennine Way Central standaardreis:

 • Wandelen per dag: 16½ tot 25 km, gemiddeld 22 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 1000 m
 • Looptijd per dag: 4¾ tot 7¾ uur
 • Zwaarte: 5 – veeleisend
 • Totale afstand: 175 km
 • Hoogste punt: 893 m – Cross Fell

In de noordelijke helft is weinig markering, op cruciale punten staat vaak een handwijzer. De hogere delen van de route gaan vaak over flagstones, deze paden zijn gemaakt om erosie tegen te gaan en vergemakkelijken het volgen van de route. Toch heeft u naast de markering uw kaart en/of route­beschrijving nodig, ook heeft u een enkele keer uw kompas nodig (zeker in mist) om uw looprichting te bepalen.

Programma Pennine Way Central

Dag 1: Aankomst Horton-in-Ribblesdale Markering
Check in na 16:00 uur.
Dag 2: Horton-in-Ribblesdale – Hawes
De route voert voornamelijk over duidelijke paden over de moors. De Cam High Road en de West Cam Road zijn makkelijk te volgen en geven weids uitzicht. Na Ten End (588 m) daalt u door de velden via Gayle naar het markplaatsje Hawes. 23 km, 500 m, 6¼ uur.
Dag 3: Hawes – Keld
Door de velden naar Hardraw. Dan volgt een lange en ondanks het hoogte­verschil een niet al te zware klim over de moors naar Great Shunner Fell (716 m). Na het plaatsje Thwaite loopt u bovenlangs het schilderachtige Swaledale naar Keld. 20 km, 700 m, 6 uur.
Dag 4: Keld – Baldersdale
Over een goed pad over de moors naar de hoogste pub van Engeland – Tan Hill Inn. Dan een eerst zompig maar al snel goed pad over Sleightholme Moor. Bij Gods Bridge kruist u de River Greta en even later de snelweg. Verder over meer heidevelden, soms vergrasd. 23½ km, 400 m, 6¼ uur.
Dag 5: Baldersdale – Langdon Beck
Langs de kop van Blackton Reservoir over de vergrasde heuvels naar Grassholme Reservoir. Verder door een landschap met muurtjes over Wythes Hill naar Middleton-in-Teesdale. De route volgt nu de River Tees stroomopwaarts, die in het begin nog tam is maar later stroomversnellingen heeft en de twee imposante watervallen Low Force en High Force. 25 km, 500 m, 6¾ uur.
Dag 6: Langdon Beck – Dufton
Door het lege landschap volgt u de River Tees. Bij de waterval Cauldon Snout klautert u omhoog om verder te lopen over een duidelijk pad door het dal van de Maize Beck. Uiteindelijk staat u aan de kop van het gletsjerdal High Cup Nick. Een lange afdaling brengt u bij Dufton. 21 km, 400 m, 5¾ uur.
Dag 7: Dufton – Garrigill
In de ochtend heeft u het grootste hoogte­verschil, in de middag de grootste afstand. Een ommuurd pad brengt u naar de open moors waar u aan uitdaging begint van de klims naar Green Fell (794 m), Great Dunn Fell (848 m), Little Dun Fell (842 m) en Cross Fell (893 m). Op de fells is het winderig maar u houdt wel uitzicht op de Vale of Dufton. Nadat u over het hoogste punt van de Pennine Way bent volgt een duidelijk maar lang pad door de heuvels dat uiteindelijk afdaalt naar Garrigil. 25 km, 1000 m, 7¾ uur.
Dag 8: Garrigill – Slaggyford/Knarsdale
Langs de River South Tyne naar het marktplaatsje Alston, en verder door de velden naar Slaggyford en Knarsdale. 17 km, 400 m, 4¾ uur.
Dag 9: Slaggyford/Knarsdale – Greenhead
Verder door het grassige heuvelland. 16½ km, 400 m, 4¾ uur.
Dag 10: Vertrek Greenhead
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 22 km per dag, zwaarte 5 (veeleisend)

 1. Aankomst Horton-in-Ribblesdale
 2. Wandelen naar Hawes, 23 km
 3. Wandelen naar Keld, 20 km
 4. Wandelen naar Baldersdale, 23½ km
 5. Wandelen naar Langdon Beck, 25 km
 6. Wandelen naar Dufton, 21 km
 7. Wandelen naar Garrigill, 25 km
 8. Wandelen naar Slaggyford/Knarsdale, 17 km
 9. Wandelen naar Greenhead, 16½ km
 10. Vertrek Greenhead

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Keld
Keld

Accommodatie Pennine Way Central

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

Omdat deze wandelroute grotendeels door weinig bewoond gebied gaat liggen accommo­daties niet telkens direct aan de route, soms liggen deze op enige afstand. De accommo­daties het dichtst bij de route proberen we het eerst te boeken – een voordeel dat u heeft bij vroeg boeken.

In het noorden van Engeland zijn de afgelopen jaren B&B's en ook pubs gesloten; hierdoor zijn er knelpunten in Baldersdale, Dufton (nu vaak een hostel), Garrigill en Slaggyford die we bijna altijd kunnen oplossen.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

 • Pennine Way
 • Pennine Way
 • Pennine Way
 • Pennine Way
 • Pennine Way

Info & prijs Pennine Way Central

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschik­baarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Gebouw Weena
  Weena-Zuid 130 · 3012NC Rotterdam
 • Telefoon: 010 452 4452
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Pennine Way Central in Engeland WR481
 • Periode: begin april – eind september
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2020/2021
 • S · 9: 1118 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen.
 • Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten
 • Per party een Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +40%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +50%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 7095 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 80115 p.p.
Pennine Way
River Tees

Heen- en terugreis Pennine Way Central

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Horton in Ribblesdale (120 km van Manchester Airport)
 • Eind: Greenhead (60 km van Newcastle Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Manchester Airport per trein naar Horton-in-Ribblesdale: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Greenhead per bus naar Haltwhistle, per bus of trein naar Newcastle, per metro naar Newcastle Airport: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke luchthavens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Pennine Way
High Cup Nick
Toon meer...

Foto's Pennine Way Central

Toon meer...
Scroll To Top