St Brides Bay 2024 Pembroke­shire Coast

Wandelvakantie in Wales

Wandeltrektocht over het kust­pad om St Brides Bay langs steile kliffen, zand­strandjes en afgelegen baaien. Van Dale wandelt u noord­waarts via het pittoreske haventje van Solva naar St David's. Moge­lijk­heid tot bezoek aan Skomer Island en Ramsey Island. 75 km · 8 dagen.


Beschrijving St Brides Bay

Pembrokeshire Coast kreeg in 1952 de status van National Park. Toen al waren er plannen voor een wandelpad langs de gehele kust maar het heeft tot 1970 geduurd voordat het kustpad officieel kon worden geopend. Het zuiden is heuvelachtig, naar het noorden worden de kliffen hoger. Er zijn volop korte klimmetjes en afdalingen. Wees u altijd bewust van het risico van over­hangende kliffen en blijf weg van de klifrand.

In het voorjaar staat de kuststrook van Pembrokeshire vol met bos­hyacinten (blue bells) en roze Engels gras. De regio is rijk aan vogels die nestelen in de kliffen. Van april tot juli ziet u de meeste zeevogels zoals papegaai­duikers (puffins). De eilanden Skomer en Ramsey zijn vogel­reservaten waar rond­vaarten heen gaan.

Wandelreis Pembrokeshire Coast Path:

 • Steile kliffen, zandstrandjes en afgelegen baaien
 • Dolfijnen, zeehonden en veel zeevogels
 • Optioneel rondvaart Skomer Island en Ramsey Island
 • Zeven overnachtingen in drie plaatsen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

Op weg naar Marloes hebt u zicht op het vogel­eiland Skomer. Omdat u twee nachten in Marloes verblijft kunt u optioneel een bezoek aan of een rondvaart om Skomer doen. Van Skomer tot aan Ramsey Island volgt het pad de kustlijn van St Brides Bay. Onderweg naar het pittoreske Solva met zijn levendige kleine haven komt u bij Broad Haven en Newgate langs aantrekkelijke strandjes. Bij de meest westelijke punt St David’s Head ligt Ramsey Island, waar u een goede kans hebt om dolfijnen en zeehonden te zien.

St David’s is het kleinste stadje in het Verenigd Koninkrijk. De indrukwekkende romaanse kathedraal werd gebouwd op de plaats van St David's klooster in 1181. Vernietigd en hersteld door de eeuwen heen is het een belangrijk bedevaarts­oord en samen met het bisschoppelijk paleis kan het bezocht worden. Doordat u in St David's drie nachten verblijft kunt u een rondvaart overwegen naar Ramsey Island.

Trektocht Pembrokeshire Coast Path:

 • Wandelen per dag: 15 tot 20½ km, gemiddeld 19 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 350 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 5½ uur
 • Zwaarte: 2 – minder zwaar dan gemiddeld
 • Totale afstand: 75 km
 • Hoogste punt: onder de 200 m

De dagafstanden en overnachtingsplaatsen van Variant-A zijn gelijk aan die van de Standaardreis, het verschil zijn de taxitransfers. Bij de Standaardreis wordt u van Milford Haven waar een treinstation is opgehaald en naar Marloes gebracht. Omdat in Solva (5) weinig accommodatie is hebt u mogelijk van Solva een transfer naar uw B&B in St David's – en de volgende ochtend weer terug naar Solva.

Bij Variant-A rijdt u met uw eigen auto direct naar Marloes. Na uw wandeling naar Solva (5) plannen we omstreeks 16:00 uur een taxitransfer naar Marloes en rijdt u met de eigen auto naar St David's – en de volgende ochtend per taxi weer naar Solva. Zo staat uw auto aan het eind van de vakantie weer klaar voor de terugreis.

Kaartje

Pembrokeshire Coast Path is een gemarkeerde National Trail in Wales. Deze wandelreis gaat door het centrale deel van het kustpad. De wandelvakantie van acht dagen heeft vier wandel­dagen waarop u naar een volgende (overnachtings)plaats loopt, en twee dagen dat u een rondvaart op zee kunt doen. Gemakkelijke trajecten worden afgewisseld met pittige stukken; de route gaat door heuvelachtig terrein over goed onderhouden paden.


Programma St Brides Bay

Dag 1: Aankomst Milford Haven/Marloes
Van Milford Haven transfer naar uw accommodatie in Marloes. Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Dale – Marloes
Na het ontbijt transfer van Marloes naar Dale. Over het kustpad rondom Dale Point naar St Ann's Head waar de kustwacht een uitkijk­punt heeft. Langs enkele baaien naar het langgerekte Marloes Sands, vanwaar de eilanden Gateholme, Grassholme en Skomer te zien zijn. Verder over de kliffen naar Martin's Haven en Musselwick Sands, waar u landinwaards naar Marloes loopt. Afstand 20½ km, hoogte­verschil 250 m, looptijd 5½ uur.
Marloes
Dag 3: Marloes – Skomer Island
Op ± 3½ km van Marloes ligt Martin's Haven. Bij goede weers­omstandigheden vanaf begin april tot eind september maar niet op maandag kunt u hier met een veerbootje naar het vogeleiland Skomer. Vertrek: 10:00, 11:00 en 12:00 uur, terug vanaf 15:00 uur. Online reserveren noodzakelijk, tarief ± £ 40. Skomer heeft een grote kolonie papegaai­duikers (puffins), en op het eiland broeden ook pijlstorm­vogels, alken en drieteen­meeuwen. Tijdens de korte boottocht kans om zeehonden en dolfijnen te zien. Op het eiland kunt u een rond­wandeling maken van 7 km. In plaats van de wandeling op Skomer kunt u ook kiezen om van Martin's Haven een 2½ uur durende boot­tocht te maken naar Grassholm Island waar een jan-van-genten­kolonie huisvest; tarief ± £ 50. Overnachting Marloes.
Skomer Island Skomer Island boat trips Grassholm Cruise boat trips
Dag 4: Marloes – Little Haven / Broad Haven
De hele dag panoramisch uitzicht vanaf de kliffen over St Brides Bay. Little Haven is een rij huizen verscholen aan het zandstrand met gezellige pubs. Een half uurtje verder ligt aan de andere kant van de heuvel ook aan een strand de plaats Broad Haven. 15 km, 200 m, 4 uur.
Dag 5: Little Haven / Broad Haven – Solva
Over lage kliffen voert het pad langs grotten via het gehucht Nolton Haven naar het langgerekte surfstrand Newgale Sands. Vanaf Newgale heeft u enkele korte maar pittige beklimmingen en afdalingen op weg naar het pittoreske plaatsje Solva. 19 km, 350 m, 5 uur. Of overnachting Solva, of overnachting St David's met transfers.
Dag 6: Solva – Whitesands Bay
(Na het ontbijt transfer terug naar Solva.) Verder wandelen over de kliftop en langs enkele baaien. De kliffen zijn indrukwekkend en zoals altijd is het uitzicht geweldig. St Non's is de geboorteplaats van St. David, de patroonheilige van Wales. U kunt hier het kustpad verlaten om direct naar St David's te lopen en zodoende de etappe inkorten tot ± 10 km. Als u doorloopt over het kustpad kunt u genieten van een ruig gedeelte, met uitzicht op Ramsey Sound en Island. Bij Whitesands Bay neemt u de Celtic Coaster bus naar St David's waar u overnacht (of u wandelt 3 km extra naar het plaatsje).  20 km, 200 m, 5½ uur.
St David's schiereiland
Dag 7: St David's
Eigen invulling. Suggestie: met de Celtic Coaster bus naar St Justinian, waar vanaf begin april bij goede weers­omstandigheden bij de Lifeboat Station verschillende rondvaarten starten naar o.a. Ramsey Island, een beschermd gebied met een grote zeevogel- en zeehonden­kolonie. De boot brengt u naar het eiland zodat u een rond­wandeling van 5 km kunt maken op Ramsey. U kunt de wandeling op Ramsey Island ook combineren met een 1½ durende rondvaart. Reserveren is noodzakelijk, maximaal tachtig bezoekers per dag! Telefoon +44 01437 721721 of in de winkel Thousand Islands Expeditions, Cross Square, St David's.
Ramsey Island boat trips
Dag 8: Vertrek St David's
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis Openbaar vervoer

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 19 km per dag, zwaarte 2 (minder zwaar dan gemiddeld)

 1. Aankomst Milford Haven, transfer naar Marloes
 2. Transfer naar Dale, wandelen naar Marloes, 20½ km
 3. Skomer Island (overnachting Marloes)
 4. Wandelen naar Little Haven / Broad Haven, 15 km
 5. Wandelen naar Solva, 19 km
  (overnachting Solva, of overnachting St David's met transfers)
 6. (Transfer naar Solva) Wandelen naar Whitesands, 20 km (overnachting St David's)
 7. Ramsey Island (overnachting St David's)
 8. Vertrek St David's

Variant-A Eigen auto

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 19 km per dag, zwaarte 2 (minder zwaar dan gemiddeld)

 1. Aankomst Marloes
 2. Transfer naar Dale, wandelen naar Marloes, 20½ km
 3. Skomer Island (overnachting Marloes)
 4. Wandelen naar Little Haven / Broad Haven, 15 km
 5. Wandelen naar Solva, 19 km;
  transfer naar Marloes, met eigen auto naar St David's (overnachting St David's)
 6. Transfer naar Solva, wandelen naar Whitesands, 20 km (overnachting St David's)
 7. Ramsey Island (overnachting St David's)
 8. Vertrek St David's

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Papegaaiduikers op Skomer
Papegaaiduikers op Skomer

Accommodatie St Brides Bay

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast

Info & prijs St Brides Bay

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Pembrokeshire Coast St Brides Bay 2024 in Wales W516
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september dagelijks naar keuze
 • Geen aankomst 1 t/m 6 mei 2024: reeds volgeboekt
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n twee weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2024.
Prijs 2024
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten.
 • Standaardreis: transfer Milford Haven–Marloes (1), Marloes–Dale (2), Solva–St David's (5), St David's–Solva (6)
  Variant-A: transfer Marloes–Dale (2), Solva–Marloes (5), St David's–Solva (6)
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui, gps-track in de app Komoot.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis, boot Skomer, boot Ramsey
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 90125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 90140 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Pembrokeshire Coast

Heen- en terugreis St Brides Bay

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Marloes (250 km van Bristol)
 • Eind: St David's (250 km van Bristol)
Lokale reisroute heen*
 • Van Cardiff Airport per bus (vertrek 12:50) naar Rhoose; per trein via Bridgend en Swansea naar Milford Haven; transfer naar Marloes: lokale reistijd ± 5 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van St David's per bus (niet op zondag) of taxi naar Haverfordwest; per trein via Swansea en Bridgend naar Rhoose; per bus naar Cardiff Airport: lokale reistijd ± 5 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Veerboot**
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** De veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Pembrokeshire Coast
Foto: Mark Bouman
Toon meer...

Foto's St Brides Bay

Pembrokeshire Coast
Foto: Mark Bouman
Pembrokeshire Coast
Foto: Mark Bouman
Pembrokeshire Coast
Foto: Mark Bouman
Pembrokeshire Coast
Foto: Mark Bouman
Pembrokeshire Coast
Foto: Mark Bouman
Pembrokeshire Coast
Foto: Anne Waninge & Joost Bos
Pembrokeshire Coast
Foto: Anne Waninge & Joost Bos
Pembrokeshire Coast
Foto: Anne Waninge & Joost Bos
Pembrokeshire Coast
Foto: Peter Ligthart
Pembrokeshire Coast
Foto: Peter Ligthart
Pembrokeshire Coast
Foto: Peter Ligthart
Pembrokeshire Coast
Foto: Peter Ligthart
Pembrokeshire Coast
Foto: Peter Ligthart
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Pembrokeshire Coast
Solva
Solva
Pembrokeshire Coast
Foto: Christiaan Claes
Pembrokeshire Coast
Foto: Christiaan Claes
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top