Offa's Dyke
Offa's Dyke Path

Offa's Dyke Path All The Way

Wandelen in Wales

Wandeltrektocht op de grens van Engeland en Wales in het spoor van een aarden wal uit de achtste eeuw, van Chepstow aan de monding van de River Severn noordwaarts naar Prestatyn aan de Ierse Zee. 300 km · 17 dagen.

Offa was koning van Mercia, een rijk in de achtste eeuw dat ruwweg overeenkomt met de huidige Engelse Midlands. Doordat hij zijn rijk niet naar het westen kon uitbreiden omdat hij telkens van de Welsh verloor liet hij een barrière bouwen ter verdediging. Hij gaf opdracht tot de bouw van een versterkte aarden wal tussen Mercia en Wales, en van kust tot kust. De houten constructie op de wal heeft de tijd niet doorstaan maar de aarden wal zelf is op plaatsen nog steeds zichtbaar.

In 1971 werd dit historische monument de basis voor de National Trail Offa's Dyke path. De route gaat door drie Areas of Outstanding Natural Beauty en een national park, en het kruist de Engels/Welsh grens wel zesen­twintig keer. De aarden wal is voor eenderde van de route zichtbaar; tussen Kington en Welshpool is de wal het best bewaard.

Wandelreis Offa's Dyke Path:

 • Landschappelijke lappendeken door vele heggen
 • Drie Area's of Outstanding Natural Beauty: Wye Valley, Shropshire Hills en Clwydian Range & Dee Valley
 • Black Mountains in het Brecon Beacons National Park
 • Ruïnes Tintern Abbey en White Castle
 • Boekenstadje Hay-on-Wye
 • Zestien overnachtingen, iedere nacht in andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
Kaartje

Deze wandelreis loopt van zuid naar noord. U komt door historische stadjes zoals Hay-on-Wye – bekend om zijn tweedehands boekenwinkels, Kington, Knighton – de “Town-on-the-Dyke”, en Montgomery – met Georgische marktplein en kasteelruïne.

Offa's Dyke Path is een gemarkeerde National Trail op de grens van Engeland en Wales. De wandelvakantie van zeventien dagen heeft vijftien wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Trektocht Offa's Dyke Path:

 • Wandelen per dag: 14 tot 24 km, gemiddeld 20 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 700 m
 • Looptijd per dag: 4½ tot 7 uur
 • Zwaarte: 4 – zwaarder dan gemiddeld
 • Totale afstand: 300 km
 • Hoogste punt: 706 m – Hattrerall Ridge

De route gaat door veel verschillende soorten landschap. Het zwaarste deel zijn de hoogte­verschillen in de Shropshire Hills tussen Knighton en Brompton Crossroads. Ook de hoger gelegen delen in de Brecon Beacons en Clwydian Range kunnen zwaar zijn, vooral bij slecht weer of zicht. Het vlakste deel ligt tussen Buttington Bridge en Llanymynech dat grotendeels de rivier de Severn en het Montgomeryshire Canal volgt. Elders is het grotendeels golvend heuvelland. De vele stiles (overstapjes) zijn inspannend, hoewel er steeds meer geslecht worden om de route toegankelijker te maken.

Programma Offa's Dyke Path

Dag 1 Aankomst Chepstow Markering
Check in na 15:00 uur (soms 16:00 uur). 's Middags eventueel rond­wandeling naar Sedbury Cliffs, het meest zuidelijk punt van Offa's Dyke Path, 5 km.
Dag 2 Chepstow – Redbrook
De Wye Valley is een Area of ​​Outstanding Natural Beauty. Langs de top van een helling met uitzicht op de meanderende River Wye en de monastieke ruïnes van Tintern Abbey. 21 km, hoogte­verschil 600 m, looptijd 5¾ uur.
Dag 3 Redbrook – White Castle
Na de plaats Monmouth gaat het door een heuvelachtige lappendeken van velden en landweggetjes naar de Welsh Hills. Uiteindelijk komt u bij de ruïne van het middeleeuwse White Castle. Overnachting omgeving White Castle, 23½ km, ↑400 m, 6½ uur.
Dag 4 White Castle – Llanthony/Longtown
Hatterall Ridge en de Black Mountains, door open gebied over de heuvels. Overnachting of in het gehucht Llanthony met Llanthony Priory of in Longtown, 19 km, ↑600 m, 5½ uur.
Dag 5 Llanthony/Longtown – Hay-on-Wye
Nogmaals een dag door het open heuvelland van de Black Mountains, 23 km, ↑600 m, 6½ uur. Het stadje Hay-on Wey is bekend om de vele tweedehands boekwinkels en het tiendaagse litaraire festival in mei/juni.
Dag 6 Hay-on-Wye – Kington
Van de River Wye door een golvend weidelandschap met heggen en bosjes en over Disgwylfa Hill met rondom uitzicht over het patchwork landschap. Wandeling over Hergest Ridge en langs Hergest Croft Gardens 24 km, ↑600 m, 7 uur.
Dag 7 Kington – Knighton
Weidse uitzichten vanaf de heuvels Bradnor Hill, Rushock Hill en Furrow Hill. Over lange stukken opmerkelijk goed bewaarde delen van de aarden wal. 23 km, ↑700 m, 7 uur.
Dag 8 Knighton – Newcastle-on-Clun
Een pittige dag door de Shropshire Hills, ook al komt u niet boven de 425 m (Llanfair Hills). Veel korte maar steile klimmetjes want de heuvels lopen oost-west. 14 km, ↑700 m, 4½ uur.
Dag 9 Newcastle-on-Clun – Montgomery
Verder langs de aarden wal door de Shropshire Hilles met steile klimmetjes. Vanaf Brompton Bridge wordt de omgeving glooiender en krijgt u zicht op kerk en kasteelruïne van Montgomery, 19 km, ↑700 m, 5¾ uur.
Dag 10 Montgomery – Welshpool
Eerst volgt de route de Dyke door het vlakke aangename landschap. Wandeling over Beacon Ring Hill (408 m) om dan 300 m af te dalen naar Butlington voor een vrij vlak traject langs het Montgomery Canal en langs de oevers van de River Severn. Welshpool ligt aan een aftakking. 21½ km, ↑300 m, 5¾ uur.
Dag 11 Welshpool – Llanymynech
Door voormalig mijnbouw-gebied. 20 km, ↑100 m, 5¼ uur.
Dag 12 Llanymynech – omgeving Selattyn
Wanneer u de top van Beacon Ring beklimt wordt het uitzicht steed mooier. De Dyke is de hele wandeling over de vlakte van Montgomery zichtbaar. → 15 km, ↑600 m, 4¼ uur.
Dag 13 Omgeving Selattyn – Llangollen
Een mooie wandeling door deels bebost gebied en langs het Montgomery Canal. 20 km, ↑600 m, 5½ uur. Even van het pad ligt het plaatsje Llangollen waar u overnacht.
Dag 14 Llangollen – Clwyd Gate
Na de uiterwaarden van de River Alun in de buurt van het slaperige dorp Llandegla loopt u de heuvels in. → 23½ km, ↑600 m, 7 uur. Overnachting omgeving Clwyd Gate.
Dag 15 Clwyd Gate – Bodfari
Bij het wandelen over de rug van de Clwydian Hills heeft u volop uitzicht en begrijpt u waarom dit gebied de status heeft van Area of Outstanding Natural Beauty. → 18½ km, ↑700 m, 5¾ uur. Overnachting Bodfari of omgeving.
Dag 16 Bodfari – Prestatyn
Het pad loopt van de uitlopers van de Clwydian Range door boerenland, bossen en heide. De tocht eindigt met uitzicht op Snowdonia, de Clwydian Hills en de zee. Afstand →20 km, ↑600 m, 6 uur.
Dag 17 Prestatyn vertek
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis · 16 nachten / 17 dagen
Gemiddeld 20½ km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Chepstow. Rondwandeling 5 km
 2. Wandelen naar Redbrook, 21 km
 3. Wandelen naar White Castle, 23½ km
 4. Wandelen naar Llanthony/Longtown,19 km
 5. Wandelen naar Hay-on-Wye, 23 km
 6. Wandelen naar Kington, 24 km
 7. Wandelen naar Knighton, 23 km
 8. Wandelen naar Newcastle-on-Clun, 14 km
 9. Wandelen naar Montgomery, 19 km
 10. Wandelen naar Welshpool, 21½ km
 11. Wandelen naar Llanymynech, 20 km
 12. Wandelen naar Selattyn 15 km
 13. Wandelen naar Llangollen, 20 km
 14. Wandelen naar Clwyd Gate, 23½ km
 15. Wandelen naar Bodfari, 18½ km
 16. Wandelen naar Prestatyn, 20 km
 17. Vertrek Prestatyn

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Offa's Dyke
Foto: Ronald Hoenselaar

Accommodatie Offa's Dyke Path

U overnacht voornamelijk in B&B's, soms ook in guesthouses en inn's (herbergen) op basis van bed and breakfast. De accomodaties hebben vaak slechts twee of drie slaapkamers; het merendeel heeft een eigen badkamer (op de gang of op de kamer zelf), enkele nachten heeft u een gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden van de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Suggestie voor een extra overnachting: Chepstow, Hay-on-Wye, Montgomery, Welshpool, Llangollen.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accomodaties.

 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke

Info & prijs Offa's Dyke Path

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschik­baarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Rotterdam Building
  Aert van Nesstraat 45 · 3012CA Rotterdam
 • Telefoon: 010 307 0067
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandel­vakantie: [reistitel]
 • Periode: begin april – half oktober
  Niet 25 mei t/m 5 juni 2017 in Hay-on-Wye wegens boekenfestival
  Niet 3 t/m 10 juli in Llangollen wegens Eisteddfod Festival
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Bij meer dan vier personen wordt u enkele nachten gesplitst over twee B&B's
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs
 • Standaardreis 16 nachten / 17 dagen: 1408
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
 • Prijs 2018 = prijs 2017 + € 3 per nacht
Inbegrepen
 • Logies (zowel gedeelde badkamer als eigen badkamer), ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten.
 • Per party Engelstalige routebeschrijving met wandel­kaartjes, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +32%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +50%
Optioneel
 • Extra nacht standaardkamer richtprijs € 58 – € 80 p.p.
Offa's Dyke
Offa's Dyke Path

Heen- en terugreis Offa's Dyke Path

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Chepstow (50 km van Bristol Airport)
 • Eind: Prestatyn (100 km van Manchester Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Bristol Airport per bus naar Bristol rail station; per trein naar Chepstow; lopen of taxi naar accommo­datie: lokale reistijd ± 2¼ uur.
 • Van Cardiff Airport per bus naar Cardiff rail station; per trein naar Chepstow; lopen of taxi naar accommo­datie: lokale reistijd ± 1½ uur (op zondag 2¼ uur).
Lokale reisroute terug*
 • Van Prestatyn per trein naar Manchester Airport: lokale reistijd ± 2¾ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
Vliegtuig**
Veerboot**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot of het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Offa's Dyke
Foto: Ina Meenken
Toon meer...

Foto's Offa's Dyke Path

 • Offa's Dyke
  Foto: Ina Meenken
 • Offa's Dyke
  Foto: Ina Meenken
 • Offa's Dyke
  Foto: Ronald Hoenselaar
 • Offa's Dyke
  Foto: Ronald Hoenselaar
 • Offa's Dyke
  Foto: Ronald Hoenselaar
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
 • Offa's Dyke
Toon meer...
Scroll To Top