West Highland Way

West Highland Way

Wandelen in Schotland

West Highland Way All the Way

Wandelvakantie in Schotland

Wandeltrektocht over Schotlands bekendste wandel­route, van Glasgow naar Fort William. Na de beboste oevers van het lang­gerekte Loch Lomond gaat de route over de heide­vlakte van Ran­noch Moor en de bergen bij Glen­coe, om te eindigen aan de voet van Ben Nevis. 155 km · 8, 9, 10 of 11 dagen.

De West Highland Way in Schotland verbindt Milngavie – een voorstadje van Glasgow – met Fort William in het noorden. De route voert langs de oever van het 37 km lange Loch Lomond dat onder Ben Lomond ligt in het centrum van een nationaal park. Bij Kingshouse wandelt u over Rannoch Moor, een leeg en ongerept heidegebied.

In het ruigere noorden hebt u zicht op de munro's (bergtoppen van meer dan 3000 voet ofwel 914 m). De route vermijd de toppen, het hoogste punt is 548 m na de klim over Devil's Staircase vanwaar u zicht hebt op Glencoe in het zuidwesten en Kinlocheven in het noorden. De tocht eindigt onderaan de Ben Nevis – de hoogste berg van Groot-Brittannië – in de 'outdoor capital' van de Highlands: Fort William.

Het landschap wisselt tussen lege heidevelden, dichte bossen, glooiende heuvels en berggebieden. Het gemarkeerde pad gaat onder andere over oude veedrijfroutes, oude militaire wegen en ontmantelde spoorwegen.

Wandelreis West Highland Way:

 • Van de lowlands naar de highlands
 • Langs de oevers van het grote Loch Lomond
 • Over de woeste leegte van Rannoch Moor
 • Schotlands eerste Great Trail (1980)
 • Iedere nacht in een andere plaats
 • Naar keuze 8, 9, 10 of 11 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De West Highland Way is een gemarkeerde wandeltrektocht in West-Schotland. De wandelvakantie van tien dagen (onze standaardreis) heeft acht wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag meer of minder, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

Trektocht West Highland Way standaardreis:

 • Wandelen per dag: 11 tot 24 km, gemiddeld 19½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 400 m
 • Looptijd per dag: 3¼ tot 6½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 155 km
 • Hoogste punt: 548 m – Devil's Staircase

De West Highland Way is een veel belopen route, naar schatting 30.000 wandelaars per jaar die de hele route lopen. Aan het eind van deze wandelroute bij Fort William staat de Ben Nevis, met 1345 m de hoogste berg van Groot-Brittannië.

Kaartje

Mocht u een dag extra verblijven in Fort William dan kunt u de Ben Nevis over een redelijk goed pad 'beklimmen' (de Mountain Track, ook wel de Tourist Track of de Pony Track genoemd). De afstand heen en terug is 14 km, looptijd omhoog zo'n 5 uur en omlaag 3½ uur. Zo'n 110.000 mensen per jaar beklimmen deze populaire berg. De top is weliswaar niet zo hoog als die in de Alpen, maar de klim ernaartoe begint wel op zeeniveau. Deze optionele wandeling is alleen geschikt voor ervaren wandelaars bij goede weers­omstandigheden. Neem warme kleding mee, op de top is het al gauw tien graden koeler dan in het dal.

Programma West Highland Way

Dag 1: Aankomst Milngavie
Check in na 16:00 uur.
Dag 2: Milngavie – Drymen
Van Milngavie (spreek uit mull-guy) start u met een rustige wandeling. De route loopt tussen de Campsie heuvels en komt dicht langs Glengoyne Distillery naar het plaatsje Drymen. Afstand 20 km, hoogte­verschil 300 m, looptijd 5½ uur.
Glengoyne Distillery, Dumgoyne
Dag 3: Drymen – Rowardennan
De eerste klim is over Conic Hill (361 m) die de hooglanden van de laaglanden scheidt. Op de top weids uitzicht over Loch Lomond, het grootste zoetwatermeer van Groot-Brittannië. Vanaf Balmaha loopt u langs het loch naar Rowardennan met geregeld uitzicht over het meer. 23 km, 400 m, 6½ uur.
Dag 4: Rowardennan – Inverarnan (Ardlui)
Een dag wandelen langs de beboste oever van Loch Lomond. Eerst loopt u over bospaden, maar daarna wordt het pad smaller. Vanaf Inversnaid volgt het zwaarste traject van de WHW; het pad volgt al kronkelend met veel kleine ups en downs de oever van het meer. 23 km, 250 m, 6 uur.
Dag 5: Inverarnan (Ardlui) – Tyndrum
Een ontspannen wandeling door het nauwe dal van Glenn Falloch langs de River Falloch. Vanaf Crianlarich door het smalle dal van de River Fillan naar Tydrum. 20 km, 300 m, 5½ uur.
Dag 6: Tyndrum – Bridge of Orchy / Inveroran
Een wandeldag over een gemakkelijk pad middenin een geweldig berglandschap. Overnachting in Bridge of Orchy 12 km, 300 m, 3¼ uur, of in het 3½ km verder aan de route aan de andere kant van de heuvel gelegen Inveroran.
Dag 7: Bridge of Orchy / Inveroran – Kingshouse
Na een glimp over Loch Tulla volgt u een duidelijk pad door het weidse land­schap van Rannoch Moor. Dit is een stuk van uitersten: bij slecht weer is het zwaar zonder enige beschutting; bij goed weer is het uit­zonder­lijk schilderachtig; het is altijd spectaculair. Even voorbij Glencoe Mountain Resort komt u bij Kingshouse. 20 km, 350 m, 5½ uur.
Dag 8: Kingshouse – Kinlochleven
Door het dal met aan de overkant de indrukwekkende berg Buachaille Etive Mòr (1022 m). Bij Altnafeadh begint de zigzag-klim over Devil's Staircase naar het hoogste punt van de WHW op 548 m, waar u uitzicht heeft op Ben Nevis. In een lange afdaling voert het pad over de moors naar het plaatsje Kinlochleven. 14½ km, 600 m, 4½ uur.
Dag 9: Kinlochleven – Fort William
Eerst een klim naar de Lairigmor Pass waarna het de rest van de dag vlak blijft en daalt. De old military road gaat bij Nevis Forest over in bospad om via de weg het toeristische stadje Fort William binnen te lopen. 24 km, 500 m, 6½ uur.
Optioneel extra dag in Fort William:
Jacobite Steam Train Ben Nevis Distillery Ben Nevis
Dag 10: Vertrek Fort William
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 19½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Milngavie
 2. Wandelen naar Drymen, 20 km
 3. Wandelen naar Rowardennan, 23 km
 4. Wandelen naar Inverarnan, 23 km
 5. Wandelen naar Tyndrum, 20 km
 6. Wandelen naar Bridge of Orchy / Inveroran, 12 km
 7. Wandelen naar Kingshouse, 20 km
 8. Wandelen naar Kinlochleven, 14 km
 9. Wandelen naar Fort William, 24 km
 10. Vertrek Fort William

Variant-A

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 25 km per dag, zwaarte 5 (veeleisend)

 1. Aankomst Milngavie
 2. Wandelen naar Drymen, 20 km
 3. Wandelen naar Rowardennan, 23 km
 4. Wandelen naar Crianlarich, 33½ km
 5. Wandelen naar Bridge of Orchy, 22 km
 6. Wandelen naar Kinlochleven, 33½ km
 7. Wandelen naar Fort William, 24 km
 8. Vertrek Fort William

Variant-B

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 22½ km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Milngavie
 2. Wandelen naar Drymen, 20 km
 3. Wandelen naar Rowardennan, 23 km
 4. Wandelen naar Inverarnan, 23 km
 5. Wandelen naar Tyndrum, 20 km
 6. Wandelen naar Kingshouse, 32 km
 7. Wandelen naar Kinlochleven, 14 km
 8. Wandelen naar Fort William, 24 km
 9. Vertrek Fort William

Variant-C

10 nachten / 11 dagen · gemiddeld 17½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Milngavie
 2. Wandelen naar Drymen, 20 km
 3. Wandelen naar Balmaha, 12 km
 4. Wandelen naar Rowardennan, 12 km
 5. Wandelen naar Inverarnan, 23 km
 6. Wandelen naar Tyndrum, 20 km
 7. Wandelen naar Bridge of Orchy / Inveroran, 12 km
 8. Wandelen naar Kingshouse, 20 km
 9. Wandelen naar Kinlochleven, 14 km
 10. Wandelen naar Fort William, 24 km
 11. Vertrek Fort William

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

West Highland Way
Foto: Annet Homsma & Bianca Wayboer

Accommodatie West Highland Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

Kamers met aparte bedden bestaan soms uit een tweepersoonsbed en een sofabed. Als de accommodatie in Inverarnan geen kamer meer vrij heeft dan boeken we u in het hotel aan de overkant van het meer met een kort boottochtje heen en terug (inbegrepen). Kingshouse hotel heeft beperkte capaciteit, mocht hier geen plaats meer zijn dan transfer (inbegrepen) heen en terug naar B&B in omgeving.

De West Highland Way wordt door veel wandelaars belopen, terwijl in enkele plaatsen de accommo­datie beperkt is. De West Highland Way bleek afgelopen jaren in december al volgeboekt voor mei en begin juni, en enkele maanden later ook al voor september: écht vroeg boeken is noodzakelijk! Suggesties voor een extra overnachting: Rowardennan – beklim Ben Lomond (974 m) en geniet van het uitzicht over Loch Lomond; Fort William – beklim Ben Nevis (1345 m).

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

 • West Highland Way
 • West Highland Way
 • West Highland Way
 • West Highland Way
 • West Highland Way
 • West Highland Way

Info & prijs West Highland Way

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschik­baarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Gebouw Weena
  Weena-Zuid 130 · 3012NC Rotterdam
 • Telefoon: 010 452 4452
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: West Highland Way in Schotland WR432
 • Periode: eind maart – half oktober
 • 2021 Start Milngavie vanaf 21 maart tot aankomst Fort William 25 oktober
 • Beperkt 29 april t/m 1 mei 2021 in Kinlochleven wegens motor-evenementen (Pre 65 Trials)
 • Beperkt 2 t/m 8 mei 2021 in Fort William wegens motor-evenementen (Scottish 6-Days Trials)
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2020/2021
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten.
 • Per party digitale routekaart in te downloaden app (Engelstalig) voor op uw smartphone, papieren wandelkaart, Engelstalige route­beschrijving, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +55%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +60%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 7095 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 80115 p.p.
 • Extra nacht Fort William richtprijs 80130 p.p.
 • Taxirit van Glasgow International Airport naar Milngavie
  • Maximaal drie passagiers 43 per party
  • Vier of vijf passagiers 58 per party
West Highland Way
Foto: Nico de Kluiver

Heen- en terugreis West Highland Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Milngavie (20 km van Glasgow Airport)
 • Eind: Fort William (160 km van Glasgow Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Glasgow Int. Airport per bus naar Glasgow; per trein naar Milngavie: lokale reistijd ± 2 uur
 • Van Glasgow Int. Airport per taxi naar Milngavie; lokale reistijd ± ½ uur
Lokale reisroute terug*
 • Van Fort William per bus (dagelijks v 11:00) naar Glasgow Int. Airport: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke luchthavens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

West Highland Way
Foto: Thomas Rietveld
Toon meer...

Foto's West Highland Way

 • West Highland Way
  Foto: Els Cornelis
 • West Highland Way
  Foto: Els Cornelis
 • West Highland Way
  Foto: Elly van Engeland
 • West Highland Way
  Foto: Frederike Draaisma
 • West Highland Way
  Foto: Frederike Draaisma
 • West Highland Way
  Foto: Frederike Draaisma
 • West Highland Way
  Foto: Frederike Draaisma
 • West Highland Way
  Foto: Frederike Draaisma
 • West Highland Way
  Foto: Peter van der Galiën
 • West Highland Way
  Foto: Peter van der Galiën
 • West Highland Way
  Foto: Peter van der Galiën
 • West Highland Way
  Foto: Peter van der Galiën
 • West Highland Way
  Foto: Peter van der Galiën
 • West Highland Way
  Foto: Iris Klaassen
 • West Highland Way
  Foto: Iris Klaassen
 • West Highland Way
  Foto: Iris Klaassen
 • West Highland Way
  Foto: Iris Klaassen
 • West Highland Way
  Foto: Maurice van Ravels
 • West Highland Way
  Foto: Maurice van Ravels
 • West Highland Way
  Foto: Miriam van de Lustgraaf
 • West Highland Way
  Foto: Miriam van de Lustgraaf
 • West Highland Way
  Foto: Miriam van de Lustgraaf
 • West Highland Way
  Foto: Annet van Doorn
 • West Highland Way
  Foto: Annet van Doorn
 • West Highland Way
  Foto: Annet van Doorn
 • West Highland Way
  Foto: Annet Homsma & Bianca Wayboer
 • West Highland Way
  Foto: Annet Homsma & Bianca Wayboer
 • West Highland Way
  Foto: Annet Homsma & Bianca Wayboer
 • West Highland Way
  Foto: Annet Homsma & Bianca Wayboer
 • West Highland Way
  Foto: Annet Homsma & Bianca Wayboer
 • West Highland Way
  Foto: Johan van der Hasselt
 • West Highland Way
  Foto: Johan van der Hasselt
 • West Highland Way
  Foto: Desiree van Leeuwen
 • West Highland Way
  Foto: Desiree van Leeuwen
 • West Highland Way
  Foto: Thomas Rietveld
 • West Highland Way
  Foto: Thomas Rietveld
 • West Highland Way
  Foto: Ingrid Kosterink
 • West Highland Way
  Foto: Ingrid Kosterink
 • West Highland Way
  Foto: Karin Huyghebaert
 • West Highland Way
  Foto: Karin Huyghebaert
 • West Highland Way
  Foto: Lida Aardenburg
 • West Highland Way
  Foto: Lida Aardenburg
 • West Highland Way
  Foto: Lida Aardenburg
 • West Highland Way
  Foto: Lida Aardenburg
 • West Highland Way
  Foto: Nico de Kluiver
 • West Highland Way
  Foto: Nico de Kluiver
 • West Highland Way
  Foto: Ellen de Mol
 • West Highland Way
  Foto: Ellen de Mol
 • West Highland Way
  Foto: Margrit Vos
 • West Highland Way
  Foto: Margrit Vos
 • West Highland Way
  Foto: Rina Jansen-Ligtenberg
 • West Highland Way
  Foto: Rina Jansen-Ligtenberg
 • West Highland Way
  Foto: Marc Mertens
 • West Highland Way
  Foto: Marc Mertens
 • West Highland Way
  Foto: Jaap Hoekzema
 • West Highland Way
  Foto: Jaap Hoekzema
 • West Highland Way
  Foto: Patty Thiecke
 • West Highland Way
  Foto: Patty Thiecke
 • West Highland Way
  Foto: Patty Thiecke
 • West Highland Way
  Foto: Leo Schuit
 • West Highland Way
  Foto: Leo Schuit
 • West Highland Way
  Foto: Leo Schuit
 • West Highland Way
  Foto: Leo Schuit
 • West Highland Way
  Foto: Lia Verbeek
 • West Highland Way
  Foto: Lia Verbeek
 • West Highland Way
  Foto: Patricia Celen & Jos Maas
 • West Highland Way
  Foto: Patricia Celen & Jos Maas
 • West Highland Way
  Foto: Patricia Celen & Jos Maas
 • West Highland Way
  Foto: Patricia Celen & Jos Maas
 • West Highland Way
  Foto: Hans Harbers
 • West Highland Way
  Foto: Hans Harbers
 • West Highland Way
  Foto: Hans Harbers
 • West Highland Way
  Foto: Hans Harbers
 • West Highland Way
  Foto: Hans Harbers
 • West Highland Way
  Foto: Hans Harbers
 • West Highland Way
  Foto: Hans Harbers
 • West Highland Way
  Foto: Hans Harbers
 • West Highland Way
  Foto: Rita Dauw
 • West Highland Way
  Foto: Rita Dauw
 • West Highland Way
  Foto: Mattias van Hulle
 • West Highland Way
  Foto: Mattias van Hulle
 • West Highland Way
  Foto: Mattias van Hulle
 • West Highland Way
  Foto: Ronald Luijters
 • West Highland Way
  Foto: Ronald Luijters
 • West Highland Way
  Foto: Ronald Luijters
 • West Highland Way
  Foto: Ronald Luijters
 • West Highland Way
  Foto: Ronald Luijters
 • West Highland Way
  Foto: Vera Straathof
 • West Highland Way
  Foto: Herman Hof
 • West Highland Way
  Foto: Herman Hof
 • West Highland Way
  Foto: Herman Hof
 • West Highland Way
  Foto: Herman Hof
 • West Highland Way
  Foto: Arjan Arlette Hoppenbrouwers
 • West Highland Way
  Foto: Arjan Arlette Hoppenbrouwers
 • West Highland Way
  Foto: Johan Cappaert
 • West Highland Way
  Foto: Johan Cappaert
 • West Highland Way
  Foto: Johan Cappaert
 • West Highland Way
  Foto: Johan Cappaert
 • West Highland Way
  Foto: Johan Cappaert
 • West Highland Way
  Foto: Johan Cappaert
 • West Highland Way
  Foto: Johan Cappaert
 • West Highland Way
  Foto: Ruud van Leeuwen
 • West Highland Way
  Foto: Ruud van Leeuwen
 • West Highland Way
  Foto: Ruud van Leeuwen
 • West Highland Way
  Foto: Astrid van Beelen
 • West Highland Way
  Foto: Astrid van Beelen
 • West Highland Way
  Foto: L. Weitering
 • West Highland Way
  Foto: L. Weitering
 • West Highland Way
  Foto: L. Weitering
 • West Highland Way
  Foto: L. Weitering
 • West Highland Way
  Foto: Annemarie de Keizer
 • West Highland Way
  Foto: Annemarie de Keizer
 • West Highland Way
  Foto: Annemarie de Keizer
 • West Highland Way
  Foto: Annemarie de Keizer
 • West Highland Way
  Foto: Annemarie de Keizer
 • West Highland Way
  Foto: Annemarie de Keizer
 • West Highland Way
  Foto: Ardie van Halen
 • West Highland Way
  Foto: Ardie van Halen
 • West Highland Way
  Foto: Ardie van Halen
 • West Highland Way
  Foto: Fred & Cécile Schoot
 • West Highland Way
  Foto: Fred & Cécile Schoot
 • West Highland Way
  Foto: Fred & Cécile Schoot
 • West Highland Way
  Foto: Anita Melsbach
 • West Highland Way
  Foto: Anita Melsbach
 • West Highland Way
  Foto: Anita Melsbach
 • West Highland Way
 • West Highland Way
 • West Highland Way
 • West Highland Way
 • West Highland Way
 • West Highland Way
 • West Highland Way
 • Diashow
Toon meer...
Scroll To Top