St Cuthbert's Way

Scottish Borders

Wandelen in Schotland

St Cuthbert's Way

Wandelvakantie in Schotland

Wandeltrektocht op de grens van Schotland en Engeland, van Melrose langs de Eildon Hills, door Cheviot Hills en langs River Tweed naar Holy Island. In de voetstappen van St Cuthbert langs ruïnes van abdijen, langs akkerland en over heidevelden. 100 km · 7 of 8 dagen.

De wandelroute St Cuthbert's Way loopt van de Scottish Borders tot aan de kust van het Engelse Northumberland. De wandeltocht die een historisch tintje heeft begint in Melrose waar St Cuthbert in het jaar 650 een Keltische monnik werd. De St Cuthbert's Way eindigt bij Lindisfarne op Holy Island in de Noordzee, het gebied waar St Cuthbert tot aan zijn dood bisschop was.

De route komt nauwelijks boven de 300 m uit en voert langs enkele abdij-ruïnes en volgt een deel van de River Tweed. De wandeling bij laag tij over de dam of het wad naar Holy Island met haar abdijruïne en kasteel is bijzonder.

Wandelreis St Cuthberts Way:

 • Abdij-ruïne bij Melrose
 • Wandel bij eb over de dam naar Holy Island
 • Verken Lindisfarne Castle en Priory
 • Akkerland, moors & religieus erfgoed
 • Iedere nacht in een andere plaats
 • Gemarkeerde wandelroute, naar keuze 7 of 8 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De St Cuthbert's Way is een gemarkeerde Scottish Great Trail (voorheen Long Distance Trail) op de grens van Schotland en Engeland. De wandelvakantie van acht dagen (onze standaardreis) heeft zes wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag minder, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

Trektocht St Cuthberts Way standaardreis:

 • Wandelen per dag: 10 tot 24 km, gemiddeld 17 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 600 m
 • Looptijd per dag: 2¾ tot 6½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 100 km
 • Hoogste punt: 350 m – Wideopen Hill

Vanaf de start bij de poorten van Melrose Abbey slingert de St Cuthbert's Way zich door de Eildon Hills, volgt het de oevers van de River Tweed, gaat het door agrarisch gebied en over open heidevelden, beklimt het de noordelijke hellingen van de Cheviot Hills en steekt dan de grens naar Engeland over.

Kaartje

Bijzonder is de overtocht naar Holy Island. De weg over de dam naar Holy Island kan alleen worden gevolgd tijdens eb. Raadpleeg voor boeking de getijdetabellen om te voorkomen dat u óf zeer vroeg moet starten óf zeer lang moet wachten bij de dam. Vraag ons zonodig om advies (mail ons uw gewenste begindatum en einddatum voor deze wandelvakantie). Bedenk bij het plannen van uw terugreis ook dat u op uw laatste dag per taxi bij laag water over de dam weer naar de wal moet.

Programma St Cuthbert's Way

Dag 1 Aankomst Melrose Markering
Check in na 16:00 uur. 's Middags de ruïnes van Melrose Abbey bekijken? Overnachting in Melrose of directe omgeving.
Melrose Abbey
Dag 2 Melrose – Harestanes (Jedburgh)
De route gaat door het zadel van de Eildon Hills, maar het is de moeite om naar de top van Eildon Midd Hill (422 m) te lopen voor een panoramisch uitzicht over de vallei van de Tweed. Deze karakteristieke drie Eildon Hills zijn vandaag nog geregeld zichtbaar. Bij de hangbrug over de River Tweed kunt u ervoor kiezen om een ommetje van 2 km te doen naar de ruïne van Dryburgh Abbey (aanbevolen). Over de oever van de River Tweed naar het pittoreske plaatsje St. Boswells, en ook daarna volgt u de rivier. De oude Romeinse 'weg' Dere Street is nu een graspad dat u naar Harestanes volgt. Afstand 24 km, hoogte­verschil 400 m, looptijd 6½ uur. Van Harestanes (hier is geen accommodatie) transfer naar het stadje Jedburgh (gezellig centrum met Abbey), als u wenst kunt u ook naar uw overnachtingsplaats lopen (5 km extra).
Dryburgh Abbey Jedburgh Abbey Dere Street
Dag 3 (Jedburgh) Harestanes – Morebattle
Transfer naar Harestanes (of Jedfoot Bridge). Een wandeling door het agrarisch heuvellandschap van Scottish Borders. U komt langs de ruïne van Cessford Castle, een versterkte toren gebouwd in de 15e eeuw. Rondom Morebattle loopt u over asfalt-weggetjes. Overnachting in Morebattle. 16 km, 250 m, 4¼ uur.
Dag 4 Morebattle – Kirk Yetholm
De route stijgt naar Wideopen Hill (369 m) vanwaar u prachtig uitzicht heeft op het agrarisch landschap van Borders dat als een lappendeken naar het noorden strekt. U wandelt verder naar Kirk Yetholm, 11 km, 300 m, 3 uur.
Dag 5 Kirk Yetholm – Wooler
U steekt de grens met Engeland over. De route gaat over de open en met heide begroeide heuvels, omringd door de bergen van de Cheviot Hills. Vanaf het gehucht Hethpool is het een stuk van uitersten: bij slecht weer is het zwaar zonder enige beschutting; bij goed weer is het uit­zonder­lijk schilderachtig met in de verte de berg Cheviot (815 m). Na Gains Law (317 m) daalt u naar het stadje Wooler, 21½ km, 600 m, 6½ uur.
Dag 6 Wooler – omgeving Fenwick
Een makkelijke wandeling door agrarisch gebied afgewisseld met bos richting de kust. Na het heidegebied van Weetwood Moor loopt u deels over verharde weggetjes tussen de velden door en komt u bij St. Cuthbert's Cave, een spectaculaire overhangende zandsteen. Hiernaar werd in 875 het lichaam van St Cuthbert verplaatst om het veilig te stellen tegen de plundertochten die de Vikingen op Lindisfarne uitvoerden. Onderweg heeft u uitzicht op de kustlijn en op Holy Island. Een bospad brengt u naar Fenwick, waar u in de omgeving overnacht. 22½ km, 300 m, 5¾ uur.
Dag 7 Omgeving Fenwick – Lindisfarne
U loopt in minder dan een uur naar het begin van de dam. De doorgang naar toeristische Holy Island is twee maal per dag door de zee overspoeld voor vijf uur, het getij bepaalt wanneer u de oversteek kunt aanvangen. De meeste wandelaars gaan over de geasfalteerde dam (causeway). Bij goed weer kunt u overwegen om over het drooggevallen wad (het met staken gemarkeerde Pelgrims Path) te gaan maar bedenk dat u de twee uur durende wandeling moet hebben afgerond voordat het tij keert (dus voor het middelpunt van de safe-crossing-period). 10 km, 2¾ uur. Op Holy Island zijn de verwoeste abdij en het kasteel een bezoek waard, ook kunt u een rond­wandeling van zo'n 4 km maken.
Getijdetabellen voor Holy Island Lindisfarne Castle Lindisfarne Priory
Dag 8 Lindisfarne vertrek
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 17 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Melrose
 2. Wandelen naar Harestanes 24 km, transfer naar Jedburgh
 3. Wandelen naar Morebattle, 16 km
 4. Wandelen naar Kirk Yetholm, 11 km
 5. Wandelen naar Wooler, 21½ km
 6. Wandelen naar omgeving Fenwick, 22½ km
 7. Wandelen naar Lindisfarne, 10 km
 8. Vertrek Lindisfarne

Variant-A

6 nachten / 7 dagen · gemiddeld 20 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Melrose
 2. Wandelen naar Harestanes 24 km, transfer naar Jedburgh
 3. Wandelen naar Kirk Yetholm, 27 km
 4. Wandelen naar Wooler, 21½ km
 5. Wandelen naar omgeving Fenwick, 22½ km
 6. Wandelen naar Lindisfarne, 10 km
 7. Vertrek Lindisfarne

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

St Cuthbert's Way
Grens Schotland - Engeland
Scroll To Top