Kintyre Way
Mull of Kintyre

Kintyre Way

Wandelen in Schotland

Kintyre Way

Wandelen in Schotland

Wandeltrektocht van kust naar kust over het schiereiland Kintyre, van de zeearm Clyde naar de Atlantische Oceaan en weer terug. Langs ruïnes en verlaten stranden, over bospaden en ruige heidevelden. 160 km · 9 of 10 dagen.

Het schiereiland Kintyre aan de Schotse westkust is meer eiland dan vasteland. Een landschap met glooiende heuvels en kleine visserdorpen wacht om ontdekt te worden: verborgen baaien, kasteelruïnes, verlaten stranden, de woeste Atlantische kust. De rijke fauna bestaat o.a. uit otters, zeehonden en zeevogels. Campbeltown is met iets meer dan 5000 inwoners de grootste plaats op Kintyre.

Bij het bolvormige einde van het schiereiland Kintyre ligt het door de gelijknamige song van Paul McCartney bekende Mull of Kintyre; Ierland ligt hier slechts 20 km vandaan. De oostkust is vriendelijker dan de westkust, beschermd tegen de Atlantische winden en met uitzicht op het eiland Arran. De westkant is een mix van rotsachtige kust en verlaten zandstranden met beukende golven.

Kaartje

Kenmerken wandelreis Kintyre Way:

 • Otters in het heldere water van Loch Fynte
 • Bulderende golven bij het strand van Machrihanish Beach
 • Bestel die dag gevangen zeekreeft, oesters of mosselen
 • Proef de whiskys uit Campbeltown
 • Ontmoet de vriendelijke bevolking
 • Bos, kust & moors (veen- en heidelandschap)
 • Naar keuze 9 of 10 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De Kintyre Way is een gemarkeerde Scottish Great Trail (voorheen Long Distance Trail) in het westen van Schotland. De wandelvakantie van tien dagen heeft acht wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag minder, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee de zwaarte.

Trektocht Kintryre Way standaardreis:

 • Wandelen per dag: 15 tot 26½ km, gemiddeld 20½ km
 • Hoogteverschil per dag: tot 500 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 7 uur
 • Zwaarte: 4 – zwaarder dan gemiddeld
 • Totale afstand: 145 km
 • Hoogste punt: 361 m – Binnein Fithich

De Kintyre Way loopt kriskras over het schiereiland van Tarbert in het noorden tot Southend in het zuiden. De route is gemarkeerd, alhoewel de markeringspalen langs de route geen richtingpijlen hebben. Grotendeels volgt u duidelijke paden: trails, zandstranden, bospaden, ruige berghellingen en rustige weggetjes. Door enkele lange dagafstanden is deze wandelreis alleen geschikt voor ervaren wandelaars.

In 2015 is de route vanaf Campbeltown aangepast. De 'nieuwe' route gaat van Campbeltown met de wijzers van de klok mee via Southend naar Machrihanish (vervolgens bus of taxi naar Campbeltown). In het veld is deze route al gemarkeerd en staat ook ingetekend op de wandelkaart; het wandelgidsje is nog niet bijgewerkt zodat u de routebeschrijving los meekrijgt.

Programma Kintyre Way

Dag 1 Aankomst Tarbert Markering
Check in na 16:00 uur.
Dag 2 Tarbert – Claonaig
De route passeert de ruïne van Tarbert Castle en nadat u de heuvel over bent passeert u ook de ruïne van Skipness Castle. Een aangename wandeling langs de oever van het Loch brengt u in Claonaig. Hier zijn geen faciliteiten dus we regelen een transfer naar uw overnachtings­plaats in Clachan of Tarbert, →18 km, hoogteverschil ↑350 m, looptijd 5 uur.
Dag 3 Claonaig – Clachan
Transfer naar Claonaig. Uw eerste oversteek van het schiereiland. Langs de kust en over de heuvels, vredige meertjes en uitzichten op de eilanden Arran, Islay en Jura. En dat alles op één dag. →16 km, ↑300 m, 4¼ uur, overnachting in Clachan, een dorp met enkele winkeltjes.
Dag 4 Clachan – Tayinloan
Een kustwandeling zuidwaarts naar Tayinloan. De kuststrook is een genot voor vogelaars, ook geeft het prachtig uitzicht over de Sound of Gigha van de Binnen-Hebriden. →15 km, ↑100 m, 4 uur, overnachting Tayinloan.
Dag 5 Tayinloan – Carradale
Opnieuw kruist u het schiereiland, een gevarieerde wandeling van west naar oost door een mix van landbouwgrond en bos, →26 km, ↑450 m, 6¾ uur, overnachting in het plaatsje Carradale.
Dag 6 Carradale – Lussa Loch
Een wandeling langs Torrisdale Bay en Torrisdale Castle. Bij Saddell komt u langs de ruïnes van de abdij (12de eeuw) en het Towerhouse (16de eeuw). Landinwaart door het bos naar het aantrekkelijke Lussa Loch. Aan de zuidkant van Loch Lussa wacht een taxi u op om u naar uw overnachtingsplaats Campbeltown te brengen, →20 km, ↑400 m, 5¼ uur.
Dag 7 Lussa Loch – Campbeltown
Transfer terug naar Lussa Loch om uw route op te pakken en te wandelen naar uw B&B in Campbeltown. →12 km, ↑150 m, 3½ uur.
Dag 8 Campbeltown – Southend
Een wandeling eerst langs de kust over een smal weggetje met uitzicht op het eiland Arran. Dan langs een bos en van Polliwilline Bay loopt u deels over het strand. →26½ km, ↑300 m, 7 uur. Overnachting Southend of Campbeltown met transfers.
Dag 9 Southend – Machrihanish / Campbeltown
De zwaarste maar ook de meest lonende etappe door een afgelegen en uitdagend landschap met weidse uitzichten. De route gaat eerst over kleine weggetjes en dan door (soms drassig) moorland. Even na de Rock of Dunaverty volgt u een weggetje het binnenland in door Gleann Breacairigh. De route wordt onverhard en gaat over Amod Hill (234 m) en langs het natuurreservaat Largiebaan. Verder over de moors en door Innean Glen om uiteindelijk uit te komen in het gehucht Machrihanish. →26 km, ↑500 m, 7 uur. Van Machrihanish neemt u de bus naar uw B&B in Campbeltown.
Dag 10 Vertrek
Na het ontbijt is de vakantie voltooid.
Toon meer...

Variant trektocht Kintyre Way

Etappe-indelingen (afhankelijk van beschikbaarheid accommo­daties kunnen deze iets afwijken):

Standaardreis · 9 nachten / 10 dagen Zwaarte 4
Gemiddeld 20½ km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)
 1. Aankomst Tarbert
 2. Wandelen naar Claonaig, 18 km
 3. Wandelen naar Clachan, 16 km
 4. Wandelen naar Tayinloan, 15½ km
 5. Wandelen naar Carradale, 26 km
 6. Wandelen naar Lussa Loch, 20 km – overnachting Campbeltown
 7. Wandelen naar Campbeltown, 12 km
 8. Wandelen naar Southend, 26½ km – overnachting Campbeltown
 9. Wandelen naar Machrihanish, 26 km – overnachting Campbeltown
 10. Vertrek Campbeltown
Variant-A · 8 nachten / 9 dagen Zwaarte 4
Gemiddeld 23 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)
 1. Aankomst Tarbert
 2. Wandelen naar Claonaig, 18 km
 3. Wandelen naar Clachan, 16 km
 4. Wandelen naar Tayinloan, 15½ km
 5. Wandelen naar Carradale, 26 km
 6. Wandelen naar Campbeltown, 32 km
 7. Wandelen naar Southend, 26½ km – overnachting Campbeltown
 8. Wandelen naar Machrihanish, 26 km – overnachting Campbeltown
 9. Vertrek Campbeltown
Toon meer...

Heen- en terugreis Kintyre Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Tarbert (160 km van Glasgow Airport)
 • Eind: Machrihanish / Campbeltown (200 km van Glasgow Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Glasgow Airport per bus (v 11:15, 13:15) naar Glasgow busstation, per bus (v 12:00, 14:00) naar Tarbert: lokale reistijd ± 4¼ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Campbeltown per bus (v 8:30, 11:30) via Glasgow busstation naar Glasgow Airport: lokale reistijd ± 5¼ uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke luchthavens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Toon meer...

Boek deze wandelvakantie

Kintyre Way
Kintyre Way

Accommo­datie Kintyre Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschikbaarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden van de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Als het niet lukt u te boeken in de B&B in Tayinloan dan boeken we u op het eiland Gigha, zo'n 20 minuten varen van Tayinloan (niet inbegrepen). Op het eiland is geen bagage­vervoer, daarom haalt u uw bagage af bij de ferry en neemt deze zelf mee op de ferry.
In Dunaverty is weinig accommodatie, als het niet lukt hier een kamer voor u te boeken dan boeken we een kamer in Campbeltown met transfer heen en terug. Uw laatste overnachting boeken we in Campbeltown; na uw wandeling neemt u de bus of taxi (niet inbegrepen) naar uw accommo­datie en bent u de volgende ochtend gereed voor de terugreis.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accomodaties.

 • Kintyre Way
 • Kintyre Way
 • Kintyre Way
 • Kintyre Way

Bezienswaardigheden Kintyre Way

Bezienswaardigheden dicht bij de wandelroute:

Kintyre Way
Foto: Bart Derycke

Info, prijs & boeken Kintyre Way

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschikbaarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Rotterdam Building
  Aert van Nesstraat 45 · 3012CA Rotterdam
 • Telefoon: 010 307 0067
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandel­vakantie: [reistitel]
 • Periode: half maart – eind september
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs
 • Standaardreis 9 nachten / 10 dagen: 863
 • Variant-A · 8 nachten / 9 dagen: 783
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten.
 • Per party een Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +48%
 • Soloreiziger niet mogelijk
Optioneel
 • Extra nacht standaardkamer richtprijs € 65 – € 80 p.p.

Boek deze wandelvakantie

Kintyre Way
Kintyre Way

Foto's Kintyre Way

 • Kintyre Way
  Foto: Bart Derycke
 • Kintyre Way
  Foto: Bart Derycke
 • Kintyre Way
  Foto: Bart Derycke
 • Kintyre Way
  Foto: Bart Derycke
 • Kintyre Way
  Foto: Bart Derycke
 • Kintyre Way
  Foto: Bart Derycke
 • Kintyre Way
  Foto: Bart Derycke
 • Kintyre Way
  Foto: Bart Derycke
 • Kintyre Way
  Foto: Bart Derycke
 • Kintyre Way
  Foto: Bart Derycke
 • Kintyre Way
  Foto: Bart Derycke
 • Kintyre Way
  Foto: Bart Derycke
 • Kintyre Way
 • Kintyre Way
 • Kintyre Way
 • Kintyre Way
 • Kintyre Way
 • Kintyre Way
 • Kintyre Way
 • Kintyre Way
Toon meer...
Scroll To Top