f Kintyre Way wandelen in Schotland wandelvakantie

Kintyre Way

Wandelvakantie in Schotland

Wandeltrektocht van kust naar kust over het schier­eiland Kintyre, van de zee­arm Clyde naar de Atlan­ti­sche Oceaan en weer terug. Langs ruïnes en verlaten stranden, over bos­paden, stille weggetjes en ruige heide­velden. Door de lang­werpige vorm van het schier­eiland is de zee nooit ver weg. 150 km · 9 dagen.


Beschrijving Kintyre Way

Het is momenteel niet duidelijk of er nog voldoende accommodaties en pubs aan de route geopend zijn. Deze reis is nu niet te boeken.

Het schiereiland Kintyre aan de Schotse westkust is meer eiland dan vasteland, met een landschap van glooiende heuvels en een uitgestrekte kustlijn.

Van de vissersplaats Tarbert wandelt u zuidwaarts via Campbel­town en de Mull of Kintyre naar Machrihanish. De route loopt soms langs de kust, dan weer door bossen en over open heuvels met gras of heide. Onderweg hebt u uitzicht op de vele eilanden, waaronder Jura, Arran, Islay en Gigha.

Campbeltown – waar u gewoonlijk drie nachten verblijft – is met iets meer dan 6500 inwoners de grootste plaats op Kintyre. Het riep zichzelf in de 19de eeuw met 34 distilleer­derijen uit tot ‘whisky capital of the world’, nu zijn er nog slechts drie over waarvan Springbank de bekendste is.

Bij het bolvormige einde van het schiereiland Kintyre ligt het door de gelijknamige song van Paul McCartney bekende Mull of Kintyre; Ierland ligt hier slechts 20 km vandaan. De oostkust is vriendelijker dan de westkust, beschermd tegen de Atlantische winden en met uitzicht op het eiland Arran. De westkant is een mix van rotsachtige kust en verlaten zandstranden met beukende golven.

Wandelreis Kintyre Way:

 • Bestel die dag gevangen zeekreeft, oesters of mosselen
 • Proef de whiskys uit Campbeltown
 • Bulderende golven bij het strand van Machrihanish Beach
 • Bos, kust & moors
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De Kintyre Way is een gemarkeerde Scottish Great Trail (voorheen Long Distance Trail) in het westen van Schotland. De wandelvakantie van negen dagen heeft zeven wandel­dagen; u overnacht in vijf plaatsen.

Trektocht Kintryre Way standaardreis:

 • Wandelen per dag: 15 tot 27 km, gemiddeld 21½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 500 m
 • Looptijd per dag: 4 tot 7 uur
 • Zwaarte: 4 – zwaarder dan gemiddeld
 • Totale afstand: 150 km
 • Hoogste punt: 361 m – Binnein Fithich

Kaartje

De Kintyre Way is goed bewegwijzerd (alhoewel de markerings­palen geen richting­pijlen hebben) en is niet moeilijk om te bewandelen. De enige uitzondering hierop is de wat lastiger te navigeren laatste etappe van Southend naar Machrihanish. Dit gaat door een ruig gebied met plaatselijk drassige veen­grond, en met enkele korte steile hellingen/afdalingen.


Programma Kintyre Way

Dag 1: Aankomst Tarbert
Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Tarbert Castle (ruïne)
Dag 2: Tarbert – Claonaig
De route passeert de ruïne van Tarbert Castle en nadat u de heuvel over bent passeert u ook de ruïne van Skipness Castle. Een aangename wandeling langs de oever van het Loch brengt u in Claonaig. Hier zijn geen faciliteiten dus we regelen een transfer naar uw overnachtings­plaats in Clachan of Tarbert. Afstand 18 km, hoogte­verschil 350 m, looptijd 5 uur.
Skipness Castle (ruïne)
Dag 3: Claonaig – Clachan
Transfer naar Claonaig. Uw eerste oversteek van het schiereiland. Langs de kust en over de heuvels, vredige meertjes en uitzichten op de eilanden Arran, Islay en Jura. En dat alles op één dag. 16 km, 300 m, 4¼ uur, overnachting in Clachan, een dorp met enkele winkeltjes.
Dag 4: Clachan – Tayinloan
Een kustwandeling zuidwaarts naar Tayinloan. De kuststrook is een genot voor vogelaars, ook geeft het prachtig uitzicht over de Sound of Gigha van de Binnen-Hebriden. 15 km, 100 m, 4 uur, overnachting Tayinloan.
Dag 5: Tayinloan – Carradale
Opnieuw kruist u het schiereiland, een gevarieerde wandeling van west naar oost door een mix van landbouwgrond en bos, 26 km, 450 m, 6¾ uur, overnachting in het plaatsje Carradale.
Dag 6: Carradale – Lussa Loch
Een wandeling langs Torrisdale Bay en Torrisdale Castle. Bij Saddell komt u langs de ruïnes van de abdij (12de eeuw) en het Towerhouse (16de eeuw). Landinwaart door het bos naar het aantrekkelijke Lussa Loch. Aan de zuidkant van Loch Lussa wacht een taxi u op om u naar uw overnachtingsplaats Campbeltown te brengen, 20 km, 400 m, 5¼ uur. (Kiest u er voor om de taxi af te bellen en door te wandelen naar Campbeltown dan extra 12 km, 150 m, 3 uur.)
Springbank Distillery
Dag 7: Campbeltown – Southend
Een wandeling eerst langs de kust over een smal weggetje met uitzicht op het eiland Arran. Dan langs een bos en van Polliwilline Bay loopt u deels over het strand. 26½ km, 300 m, 7 uur. Overnachting Campbeltown met transfers.
Dag 8: Southend – Machrihanish
De zwaarste maar ook de meest lonende etappe door een afgelegen en uitdagend landschap met weidse uitzichten. De route gaat eerst over kleine weggetjes en dan door (soms drassig) moorland. Even na de Rock of Dunaverty volgt u een weggetje het binnenland in door Gleann Breacairigh. De route wordt onverhard en gaat over Amod Hill (234 m) en langs het natuurreservaat Largiebaan. Verder over de moors en door Innean Glen om uiteindelijk uit te komen in het gehucht Machrihanish. 27 km, 500 m, 7 uur.
Van Machrihanish neemt u de bus naar uw B&B in Campbeltown zodat u morgenochtend op tijd bent voor de doorgaande bus naar Glasgow.
Dag 9: Vertrek
Na het ontbijt is de vakantie voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 21½ km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Tarbert
 2. Wandelen naar Claonaig, 18 km – overnachting Tarbert of Clachan
 3. Wandelen naar Clachan, 16 km
 4. Wandelen naar Tayinloan, 15½ km
 5. Wandelen naar Carradale, 26 km
 6. Wandelen naar Lussa Loch, 20 km met transfer (of 32 km zonder transfer) – overnachting Campbeltown
 7. Wandelen naar Southend, 26½ km – overnachting Campbeltown
 8. Wandelen naar Machrihanish, 27 km – overnachting Campbeltown
 9. Vertrek Campbeltown

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Kintyre Way
Foto: Vera van Sleeuwen

Accommodatie Kintyre Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

Als het niet lukt u te boeken in de B&B in Tayinloan dan boeken we u op het eiland Gigha, zo'n 20 minuten varen van Tayinloan (niet inbegrepen). Op het eiland is geen bagage­vervoer, daarom haalt u uw bagage af bij de ferry en neemt deze zelf mee op de ferry.

Omdat er op Kintyre maar weinig accommodatie is en we de dagaftsanden niet te lang willen maken is er voorzien in transfer (inbegrepen) van/naar Claonaig en van Lussa Loch. Ook op de zuidpunt in Southend/Dunaverty is nauwelijks accommodatie, meestal boeken we u een kamer in Campbeltown met transfer heen en terug (inbegrepen). Uw laatste overnachting boeken we ook in Campbeltown; na uw wandeling neemt u van Machrihanish de bus of taxi (niet inbegrepen) naar uw accommo­datie en bent u de volgende ochtend gereed voor de lange terugreis.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Kintyre Way
Kintyre Way
Kintyre Way
Kintyre Way

Info & prijs Kintyre Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Kintyre Way in Schotland W372
 • Periode: begin april – eind september
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Beperkt 23 t/m 27 mei 2022 in Campbeltown wegens Malts (Whisky) Festival
 • Hond meenemen: niet mogelijk
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n tien dagen (vaak korter, soms langer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
Prijs 2021
 • S · 8: 99999 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger niet mogelijk - minimaal 2 reizigers vereist
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 80100 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 80125 p.p.
 • Extra reispakket € 84
Kintyre Way
Foto: Lida Aardenburg

Heen- en terugreis Kintyre Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Tarbert (160 km van Glasgow Airport)
 • Eind: Machrihanish / Campbeltown (200 km van Glasgow Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Glasgow Airport per bus (v 11:00) naar Glasgow busstation, per bus (v 12:00) naar Tarbert: lokale reistijd ± 4 uur.
 • Van Glasgow Airport per bus (v 14:30) naar Tarbert: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Campbeltown per bus (v 11:30) via Glasgow busstation naar Glasgow Airport: lokale reistijd ± 5¼ uur.
 • Van Campbeltown per bus (v 8:30) naar Glasgow Airport: lokale reistijd ± 4 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke luchthavens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Kintyre Way
Foto: Bart Derycke
Toon meer...

Foto's Kintyre Way

Kintyre Way
Foto: Ingeborg Heystek
Kintyre Way
Foto: Ingeborg Heystek
Kintyre Way
Foto: Ingeborg Heystek
Kintyre Way
Foto: Ingeborg Heystek
Kintyre Way
Foto: Vera van Sleeuwen
Kintyre Way
Foto: Vera van Sleeuwen
Kintyre Way
Foto: Vera van Sleeuwen
Kintyre Way
Foto: Vera van Sleeuwen
Kintyre Way
Foto: Vera van Sleeuwen
Kintyre Way
Foto: Vera van Sleeuwen
Kintyre Way
Foto: Lida Aardenburg
Kintyre Way
Foto: Lida Aardenburg
Kintyre Way
Foto: Lida Aardenburg
Kintyre Way
Foto: Lida Aardenburg
Kintyre Way
Foto: Lida Aardenburg
Kintyre Way
Foto: Lida Aardenburg
Kintyre Way
Foto: Elly Mense
Kintyre Way
Foto: Elly Mense
Kintyre Way
Foto: Elly Mense
Kintyre Way
Foto: Elly Mense
Kintyre Way
Foto: Elly Mense
Kintyre Way
Foto: Elly Mense
Kintyre Way
Foto: Elly Mense
Kintyre Way
Foto: Bart Derycke
Kintyre Way
Foto: Bart Derycke
Kintyre Way
Foto: Bart Derycke
Kintyre Way
Foto: Bart Derycke
Kintyre Way
Foto: Bart Derycke
Kintyre Way
Foto: Bart Derycke
Kintyre Way
Foto: Bart Derycke
Kintyre Way
Foto: Bart Derycke
Kintyre Way
Foto: Bart Derycke
Kintyre Way
Kintyre Way
Kintyre Way
Kintyre Way
Kintyre Way
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top