Across Scotland
Foto: Sjoukje Wiegersma

Across Scotland

Wandelen in Schotland

Across Scotland Walk

Wandelen in Schotland

Wandeltrektocht dwars door Schotland, van Perth naar Fort William. Langs de River Tay via graanvelden naar de Schotse Hooglanden waar u langs Loch Rannoch, over Rannoch Moor en de West Highland Way wandelt. 185 km · 11 dagen.

Schotland van oost naar west. Een trektocht van Perth naar Fort William over heide, bergen en langs graanvelden en rivieren. U komt langs highland plaatsen, afgelegen hotels, stille valleien en weidse heidevelden. In Perth begint u bij de River Tay, in Fort William eindigt u bij Loch Linnhe.

De Across Scotland Walk volgt na de stad Perth grotendeels de River Tay via Dunkeld naar Aberfeldy. Vanaf Kenmore gaat de route door een leeg en majestueus moor-landschap met de overnachtings­plaatsen Fortingall, Kinloch Rannoch, Rannoch Station en Kingshouse. Na Kingshouse volgt u de West Highland Way via Kinlochleven naar het einde in Fort William. Onderweg komt u langs de munro's Schiehallion, Buachaille Etive Mor en Ben Nevis.

Kaartje

Kenmerken wandelreis Across Scotland Walk:

 • Een pittige trektocht door afgelegen gebieden
 • Niet gemarkeerd, alleen voor ervaren wandelaars
 • River Tay en River Gaur
 • Loch Ranoch en Rannoch Moor
 • Twee dagen wandelen over West Highland Way
 • Tien overnachtingen, iedere nacht in een andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De Across Scotland Walk is een niet gemarkeerde wandelroute; u loopt op route­beschrijving en kaart. Vanaf Kingshouse volgt het twee dagen de gemarkeerde West Highland Way. De wandelvakantie van elf dagen heeft negen wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Trektocht Across Scotland standaardreis

 • Wandelen per dag: 14½ tot 27 km, gemiddeld 20½ km
 • Hoogteverschil per dag: tot 700 m
 • Looptijd per dag: 4½ tot 7¾ uur
 • Zwaarte: 4 – zwaarder dan gemiddeld
 • Totale afstand: 185 km
 • Hoogste punt: 548 m – Devil's Staircase

De tocht is alleen geschikt voor ervaren wandelaars. Met de route­beschrijving en de kaarten zou u geen probleem moeten hebben om de route te volgen, toch raden we een kompas aan wat u natuurlijk ook moet weten hoe het te gebruiken. De route volgt een mix van heuvel- en bergpaden, rivierpaden, smalle weggetjes, en gaat door het afgelegen hoogland waar sommige paden onduidelijk en drassig kunnen zijn.

Aan het eind van deze Across Scotland Walk in Fort William staat de Ben Nevis, met 1345 m de hoogste berg van Groot-Brittannië. Mocht u een dag extra verblijven in Fort William dan kunt u de Ben Nevis over een redelijk goed pad beklimmen (afstand heen en terug 14 km, looptijd omhoog 5½ uur en omlaag 2½ uur). Naar schatting 100.000 mensen per jaar beklimmen deze populaire berg. De top is weliswaar niet zo hoog als die in de Alpen, maar de klim ernaartoe begint wel op zeeniveau. Deze optionele wandeling is alleen mogelijk bij goede weers­omstandigheden. Neem warme kleding mee, op de top is het al gauw tien graden koeler dan in het dal.

Programma Across Scotland

Dag 1 Aankomst Perth
Check in na 15:00 uur.
Dag 2 Perth – Bankfoot
Langs de oever van de River Tay noordwaarts naar de plaatsjes Luncarty en Stanley, waar u de rivier verlaat om door de graanvelden naar Bankfoot te lopen. De River Tay is de langste rivier in Schotland, de komende dagen zult u de rivier vaker zien. Afstand →21 km, hoogteverschil ↑200 m, looptijd 5 uur.
Dag 3 Bankfoot – Dunkeld
Over een landweggetje verlaat u Bankfoot en over de moors stijgt u via Garry Burn naar Glen Garr. Even van de route af kunt u één van de Obney Hills beklimmen (1 uur extra).
Over de Rumbling Bridge met de Falls of Braan naar Dunkeld aan de River Tay. De beboste Hermitage is een mooie afsluiting van de wandeling met bossen, beken en watervallen. Het dorpsgezicht van Dunkeld is gerestaureerd door Historic Scotland waardoor het een van de mooiste plaatsen van Schotland geworden is. →15 km ↑200 m, 4¼ uur.
Dag 4 Dunkeld – Aberfeldy
Terug naar de Hermitage. Dan volgt een lange dag met een wandeling langs velden, een groot windmolenpark, en door bos naar Aberfeldy. Eerst volgt u de oude militaire weg naar Ballinloan en dan gaat u over Grandtully Hill naar Aberfeldy. →28 km ↑700 m, 7¾ uur.
Dag 5 Aberfeldy – Fortingall
Over landweggetjes naar Kenmore dat aan de kop van Loch Tay ligt. In het meer vindt u het Schotse Crannog centrum waar u kunt zien hoe men hier vroeger woonde. Verder via bospaden en landweggetjes naar het gehucht Fortingall, waar de oudste boom (yew/taxus) in Schotland staat. →21 km ↑500 m, 6½ uur.
Dag 6 Fortingall – Kinloch Rannoch
De route start linksachter de tennisbanen. Een heerlijke wandeldag door de Schotse heuvels in een verlaten deel van de hooglanden. Het pad slingert langzaam omhoog naar zo'n 700 m vanwaar u zicht hebt op de top van de Schiehallion (1083 m). Dan volgt zo'n 2 km zonder duidelijk pad waarbij u twee beken oversteekt; dit traject is soms ruig of drassig maar het landschap maakt dit meer dan goed. Uiteindelijk pakt u bij een schuilhut een pad over de moors op dat steeds duidelijker wordt en afdaalt naar Kinloch Rannoch. Het hotel ligt net voorbij het dorp aan de noordzijde van het loch. →18 km ↑700 m, 5½ uur.
Dag 7 Kinloch Rannoch – Rannoch Station
Voor het grootste deel van de dag volgt u de smalle rustige weg langs de oever van Loch Rannoch. Dan over een weggetje langs de River Gaur door het lege landschap naar het afgelegen Rannoch Station. De wandeling is niet moeilijk maar wel lang, →27 km ↑250 m, 7 uur.
Dag 8 Rannoch Station – Kingshouse
De leegte van Rannoch Moor is betoverend. Een open landschap van beken, meren en moerassen alleen bevolkt door herten. Uw route volgt een oud 'recht van overpad' – een soms drassig paadje door dit lege landschap. Een halfverhard pad brengt u bij Kingshouse Hotel dat voor de berg Buachaille Etive Mor (1022 m) ligt. →19 km ↑350 m, 5¼ uur. In 2017 is Kingshouse gesloten wegens een grote verbouwing, daarom transfer heen en terug naar B&B in omgeving.
Dag 9 Kingshouse – Kinlochleven
U volgt nu de gemarkeerde West Highland Way. Over de oude militaire weg naar Altnafeadh. Dan zigzaggend omhoog over Devil's Staircase naar het hoogste punt van de WHW op 548 m, waar u uitzicht heeft op Ben Nevis. In een lange afdaling voert het pad over de moors naar het plaatsje Kinlochleven. →14½ km ↑600 m, 4½ uur.
Dag 10 Kinlochleven – Fort William
Eerst een klim waarna het de rest van de dag vlak blijft en daalt. De old military road gaat bij Nevis Forest over in bospad om via de weg het toeristische plaatsje Fort William binnen te lopen. →24 km ↑500 m, 6½ uur.
Dag 11 Vertrek Fort William
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Trektocht Across Scotland

Etappe-indeling (afhankelijk van beschikbaarheid accommo­daties kan deze iets afwijken):

Standaardreis · 10 nachten / 11 dagen Zwaarte 4
Gemiddeld 20 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)
 1. Aankomst Perth
 2. Wandelen naar Bankfoot, 21 km
 3. Wandelen naar Dunkeld, 15 km
 4. Wandelen naar Aberfeldy, 28 km
 5. Wandelen naar Fortingall, 21 km
 6. Wandelen naar Kinloch Rannoch, 18 km
 7. Wandelen naar Rannoch Station, 27 km
 8. Wandelen naar Kingshouse, 19 km
 9. Wandelen naar Kinlochleven, 14½ km
 10. Wandelen naar Fort William, 24 km
 11. Vertrek Fort William
Toon meer...

Heen- en terugreis Across Scotland

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Perth (70 km van Edinburgh Airport)
 • Eind: Fort William (160 km van Glasgow Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Edinburgh Airport per tram naar Edinburgh; per trein naar Perth: lokale reistijd ± 1¾ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Fort William per bus (dagelijks v 11:00) naar Glasgow Int. Airport: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke luchthavens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Toon meer...

Boek deze wandelvakantie

Across Scotland

Accommo­datie Across Scotland

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf); alleen als deze niet meer beschikbaar is boeken we voor u een kamer met gedeelde badkamer.

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschikbaarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden van de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

In 2017 is Kingshouse gesloten wegens een grote verbouwing, daarom transfer heen en terug naar B&B in omgeving. Alternatieve accommodatie is beperkt beschikbaar.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accomodaties.

 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland

Bezienswaardigheden Across Scotland

Bezienswaardigheden dicht bij de wandelroute:

Across Scotland
Foto: Sjoukje Wiegersma

Info, prijs & boeken Across Scotland

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschikbaarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Rotterdam Building
  Aert van Nesstraat 45 · 3012CA Rotterdam
 • Telefoon: 010 307 0067
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandel­vakantie: [reistitel]
 • Periode: eind maart – half oktober
  Niet 28 april t/m 6 mei 2017 in Kinlochleven wegens motor-evenement
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs
 • Standaardreis 10 nachten / 11 dagen: 1173
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die samen reizen en een kamer delen
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten.
 • Per party een Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaarten, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +40%
 • Soloreiziger niet mogelijk
Optioneel
 • Extra nacht standaardkamer richtprijs € 65 – € 80 p.p.

Boek deze wandelvakantie

Across Scotland

Foto's Across Scotland

 • Across Scotland
  Foto: Sjoukje Wiegersma
 • Across Scotland
  Foto: Sjoukje Wiegersma
 • Across Scotland
  Foto: Sjoukje Wiegersma
 • Across Scotland
  Foto: Sjoukje Wiegersma
 • Across Scotland
  Foto: Sjoukje Wiegersma
 • Across Scotland
  Foto: Sjoukje Wiegersma
 • Across Scotland
  Foto: Sjoukje Wiegersma
 • Across Scotland
  Foto: Sjoukje Wiegersma
 • Across Scotland
  Foto: Sjoukje Wiegersma
 • Across Scotland
  Foto: Sjoukje Wiegersma
 • Across Scotland
  Foto: Sjoukje Wiegersma
 • Across Scotland
  Foto: Sjoukje Wiegersma
 • Across Scotland
  Foto: Sjoukje Wiegersma
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
 • Across Scotland
Toon meer...
Scroll To Top