Across Scotland Walk 2024

Wandelvakantie in Schotland

Wandeltrektocht dwars door Schot­land, van Perth naar Fort William. Langs de River Tay via graanvelden naar de Schotse Hooglanden waar u langs Loch Rannoch, over Rannoch Moor en de West Highland Way wandelt. 195 km · 11 dagen.


Beschrijving Across Scotland

Schotland van oost naar west. Een trektocht van Perth naar Fort William over heide, bergen en langs graanvelden en rivieren. U komt langs highland plaatsen, afgelegen hotels, stille valleien en weidse heidevelden. In Perth begint u bij de River Tay, in Fort William eindigt u bij Loch Linnhe.

Wandelreis Across Scotland Walk:

 • Pittige niet gemarkeerde trektocht
 • River Tay en River Gaur
 • Loch Ranoch en Rannoch Moor
 • Twee dagen wandelen over West Highland Way
 • Tien overnachtingen, iedere nacht in een andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties
 • Gps-track beschikbaar

De Across Scotland Walk volgt na de stad Perth grotendeels de River Tay via Dunkeld naar Aberfeldy. Vanaf Kenmore gaat de route door een leeg en majestueus moor-landschap met de overnachtings­plaatsen Fortingall, Kinloch Rannoch, Rannoch Station en Kingshouse. Na Kingshouse volgt u de West Highland Way via Kinloch­leven naar het einde in Fort William. Onderweg komt u langs de munro's Schiehallion, Buachaille Etive Mor en Ben Nevis.

De Across Scotland Walk is een niet gemarkeerde wandelroute; u loopt op digitale route­beschrijving en kaart. Vanaf Kingshouse volgt het twee dagen de gemarkeerde West Highland Way. De wandelvakantie van elf dagen heeft negen wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt.

Trektocht Across Scotland standaardreis

 • Wandelen per dag: 14½ tot 29 km, gemiddeld 21½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 700 m
 • Looptijd per dag: 4½ tot 7½ uur
 • Zwaarte: 4 – zwaarder dan gemiddeld
 • Totale afstand: 195 km
 • Hoogste punt: 548 m – Devil's Staircase

De tocht is alleen geschikt voor de wat meer ervaren wandelaars. Met de digitale route­beschrijving en kaarten zou u geen probleem moeten hebben om de route te volgen, toch raden we ook een kompas aan. De route volgt een mix van heuvel- en bergpaden, rivierpaden, smalle weggetjes, en gaat door het afgelegen hoogland waar sommige paden onduidelijk en drassig kunnen zijn.

Kaartje

Aan het eind van deze Across Scotland Walk in Fort William staat de Ben Nevis, met 1345 m de hoogste berg van Groot-Brittannië. Mocht u een dag extra verblijven in Fort William dan kunt u de Ben Nevis over een redelijk goed pad beklimmen (afstand heen en terug 14 km, looptijd omhoog 5½ uur en omlaag 2½ uur). Naar schatting 100.000 mensen per jaar beklimmen deze populaire berg. De top is weliswaar niet zo hoog als die in de Alpen, maar de klim ernaartoe begint wel op zeeniveau. Deze optionele wandeling is alleen mogelijk bij goede weers­omstandigheden. Neem warme kleding mee, op de top is het al gauw tien graden koeler dan in het dal.


Programma Across Scotland Walk

Dag 1: Aankomst Perth
Aankomst alleen mogelijk op maandag of dinsdag. Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
St. John's Kirk
Dag 2: Perth – Bankfoot
Langs de oever van de River Tay noordwaarts naar de plaatsjes Luncarty en Stanley, waar u de rivier verlaat om door de graanvelden naar Bankfoot te lopen. De River Tay is de langste rivier in Schotland, de komende dagen zult u de rivier vaker zien. Afstand 21 km, hoogte­verschil 200 m, looptijd 5½ uur.
Dag 3: Bankfoot – Dunkeld
Over een landweggetje verlaat u Bankfoot en over de moors stijgt u via Garry Burn naar Glen Garr. Even van de route af kunt u één van de Obney Hills beklimmen (1 uur extra).
Over de Rumbling Bridge met de Falls of Braan naar Dunkeld aan de River Tay. De beboste Hermitage is een mooie afsluiting van de wandeling met bossen, beken en watervallen. Het dorpsgezicht van Dunkeld is gerestaureerd door Historic Scotland waardoor het een van de mooiste plaatsen van Schotland geworden is. 16 km, 200 m, 4½ uur.
Hermitage & Ossian's Hall of Mirrors Dunkeld Cathedral
Dag 4: Dunkeld – Aberfeldy
Terug naar de Hermitage. Dan volgt een lange dag met een wandeling langs velden, door een groot windmolenpark, en door bos naar Aberfeldy. Eerst volgt u de oude militaire weg naar Ballinloan en dan gaat u over Grandtully Hill naar Aberfeldy. 27 km, 500 m, 7½ uur.
Dewars World of Whisky
Dag 5: Aberfeldy – Fortingall
Over landweggetjes naar Kenmore dat aan de kop van Loch Tay ligt. In het meer vindt u het Schotse Crannog centrum waar u kunt zien hoe men hier vroeger woonde. Verder via bospaden en landweggetjes naar het gehucht Fortingall, waar de oudste boom (yew/taxus) in Schotland staat. 23 km, 600 m, 6½ uur.
Scottish Crannog Centre Taymouth Castle
Dag 6: Fortingall – Kinloch Rannoch
De route start linksachter de tennisbanen. Een heerlijke wandeldag door de Schotse heuvels in een verlaten deel van de hooglanden. Het pad slingert langzaam omhoog naar zo'n 700 m vanwaar u zicht hebt op de top van de Schiehallion (1083 m). Dan volgt zo'n 2 km zonder duidelijk pad waarbij u twee beken oversteekt; dit traject is soms ruig of drassig maar het landschap maakt dit meer dan goed. Uiteindelijk pakt u bij een schuilhut een pad over de moors op dat steeds duidelijker wordt en afdaalt naar Kinloch Rannoch. Het hotel ligt net voorbij het dorp aan de noordzijde van het loch. 19 km, 700 m, 6 uur.
Dag 7: Kinloch Rannoch – Rannoch Station
Voor het grootste deel van de dag volgt u de smalle rustige weg langs de oever van Loch Rannoch. Dan over een weggetje langs de River Gaur door het lege landschap naar het afgelegen Rannoch Station. De wandeling is niet moeilijk maar wel lang. 29 km, 200 m, 7½ uur.
Dag 8: Rannoch Station – Kingshouse
Uw bagage gaat vandaag met de eerste trein mee (en aansluitend met het bagagevervoer van de West Highland Way), zie de details op uw accommodatielijst voor het tijdstip dat het bij de entree klaar moet staan. De leegte van Rannoch Moor is betoverend. Een open landschap van beken, meren en moerassen alleen bevolkt door herten. Uw route volgt een oud 'recht van overpad' – een soms drassig pad door dit lege landschap. Een halfverhard pad brengt u bij Kingshouse Hotel dat voor de imposante berg Buachaille Etive Mor (1022 m) ligt. 20 km, 200 m, 5½ uur.
Dag 9: Kingshouse – Kinloch­leven
U volgt nu de gemarkeerde West Highland Way. Door het dal met aan de overkant de indrukwekkende berg Buachaille Etive Mòr (1022 m). Bij Altnafeadh begint de zigzag-klim over Devil's Staircase naar het hoogste punt van de WHW op 548 m, waar u uitzicht heeft op Ben Nevis. In een lange afdaling voert het pad over de moors naar het plaatsje Kinloch­leven. 14½ km, 350 m, 600 m, 5 uur.
Dag 10: Kinloch­leven – Fort William
Eerst een klim naar de Lairigmor Pass waarna het de rest van de dag vlak blijft en daalt. De old military road gaat bij Nevis Forest over in bospad om via de weg het toeristische stadje Fort William binnen te lopen. 24½ km, 500 m, 500 m, 7 uur.
Optioneel extra dag in Fort William:
Jacobite Steam Train Ben Nevis Distillery Ben Nevis
Dag 11: Vertrek Fort William
Na het ontbijt is de wandelreis voltooid.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

10 nachten / 11 dagen · gemiddeld 21½ km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Perth - alleen op ma of di
 2. Wandelen naar Bankfoot, 21 km
 3. Wandelen naar Dunkeld, 16 km
 4. Wandelen naar Aberfeldy, 27 km
 5. Wandelen naar Fortingall, 23 km
 6. Wandelen naar Kinloch Rannoch, 19 km
 7. Wandelen naar Rannoch Station, 29 km
 8. Wandelen naar Kingshouse, 20 km
 9. Wandelen naar Kinloch­leven, 14½ km
 10. Wandelen naar Fort William, 24½ km
 11. Vertrek Fort William

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

West Highland Way

Accommodatie Across Scotland Walk

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn accommo­daties soms al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk, maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is. Wij kunnen maximaal twee extra nachten per plaats bijboeken, mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

De accommodatie in Rannoch Station is gesloten op maandag en dinsdag; in dit geval en ook op andere dagen als deze volgeboekt is boeken we u in een B&B in de omgeving met transfers (inbegrepen). Kingshouse hotel heeft beperkte capaciteit, mocht hier geen plaats meer zijn dan transfer (inbegrepen) heen en terug naar B&B in omgeving. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland

Info & prijs Across Scotland Walk

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Across Scotland Walk 2024 in Schotland W501
 • Reisperiode: aankomst van 1 april t/m 30 september in Perth alleen op maandag of dinsdag
 • Beperkt 26 t/m 28 april 2024 in Kinloch­leven wegens motor-evenement (Pre 65 Trials)
 • Beperkt 28 april t/m 6 mei 2024 in Fort William wegens motor-evenementen (Scottish Six Days Trials)
 • Geen aankomst 26 april t/m 2 juni 2024: reeds volgeboekt
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n drie weken (vaak minder, soms meer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
 • U kunt deze wandelvakantie nu boeken voor in 2024.
Prijs 2024
 • S · 10: 2243 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties (1 koffer/tas max 18 kg p.p.), boekingskosten.
 • Per party één reispakket bestaande uit algemene trip-info (Engelstalig), brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, gps-track in de app Komoot
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, digitale kaarten, heen- en terugreis, papieren routebeschrijving, papieren wandelkaarten
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +70%
 • Soloreiziger niet mogelijk - minimaal 2 reizigers vereist
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs 90125 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 90140 p.p.
 • Extra nacht in Rowardennen of Kingshouse richtprijs 130200 p.p.;
  Extra nacht vrijdag of zaterdag richtprijs 140220 p.p.
 • Optioneel set papieren kaarten € 85
Across Scotland

Heen- en terugreis Across Scotland Walk

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Perth (75 km van Edinburgh)
 • Eind: Fort William (175 km van Glasgow)
Lokale reisroute heen*
 • Van Edinburgh Airport per tram naar Edinburgh; per trein naar Perth: lokale reistijd ± 1¾ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Fort William per bus (dagelijks v 11:00) naar Glasgow Int. Airport: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Bij de getoonde voorbeelden gaan we er van uit dat u reist op een maandag t/m zaterdag, uw lokale heenreis vóór het middaguur begint, en u uw terugreis tussen 09:00 en 10:00 uur aanvangt. Als er op zon- en feestdagen openbaar vervoer rijdt dan komt dit vaak pas op gang na 11:00 uur en is de frequentie minder; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken. Houd een ruime marge aan bij uw reisplanning.
** Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst.

Across Scotland
Foto: Sjoukje Wiegersma
Toon meer...

Foto's Across Scotland Walk

Across Scotland
Foto: Anne de Vreeze
Across Scotland
Foto: Anne de Vreeze
Across Scotland
Foto: Anne de Vreeze
Across Scotland
Foto: Sjoukje Wiegersma
Across Scotland
Foto: Sjoukje Wiegersma
Across Scotland
Foto: Sjoukje Wiegersma
Across Scotland
Foto: Sjoukje Wiegersma
Across Scotland
Foto: Sjoukje Wiegersma
Across Scotland
Foto: Sjoukje Wiegersma
Across Scotland
Foto: Sjoukje Wiegersma
Across Scotland
Foto: Sjoukje Wiegersma
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Across Scotland
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top