Foto: John Versnel

Wicklow Way

Wandelen in Ierland

Wicklow Way All the Way

Wandelvakantie in Ierland

Wandeltrektocht over Ierlands populairste wandelroute. De start in het zuiden begint over weggetjes door glooiend land­bouw­gebied. Naar het noorden nemen de heuvels en bergen toe, hoewel de echte berg­toppen vermeden worden. Land­weggetjes, bospaden, heide­heuvels en Glendalough Valley. 130 km · 8 of 10 dagen.

De Wicklow Way is Ierlands eerste National Waymarked Trail. Doordat het net ten zuiden van Dublin ligt is het de populairste wandelroute in Ierland. De gemarkeerde route loopt van Clonegal door de Wicklow Mountains naar Dublin. De Wicklow Mountains is een glooiend, bosrijk en bergachtig heidelandschap met groene dalen.

Van zuid naar noord lopen biedt het voordeel dat u rustig begint en de ruigere en hogere stukken voor het laatst bewaard. De hier beschreven trektocht bestrijkt de gehele Wicklow Way die begint in Clonegal en u noordwaarts voert tot in Marlay Park net onder Dublin.

Ook wandelt u langs de ruïnes van een klooster-nederzetting in de Glendalough valley. Deze kloostergemeenschap werd door St. Kevin in de zesde eeuw gesticht. Het is gebouwd in een vallei met twee meren. De nederzetting bestond uit een ronde toren, stenen kerkjes en gedecoreerde kruisen.

Wandelreis Wicklow Way:

 • Mild klimaat
 • Wicklow Mountains National Park
 • Glendalough Valley, ruïnes en de twee meren
 • Powerscourt Waterval (121 m hoog)
 • Iedere nacht in andere plaats
 • Naar keuze 8 of 10 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De Wicklow Way is een gemarkeerde National Waymarked Trail in Oost-Ierland. De wandelvakantie van tien dagen heeft acht wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken in twee dagen minder, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

Trektocht Wicklow Way standaardreis:

 • Wandelen per dag: 14 tot 24 km, gemiddeld 19 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 800 m
 • Looptijd per dag: 3¾ tot 6½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 130 km
 • Hoogste punt: 630 m – White Hill (bij Djouce Mountain)

Kaartje

Deze wandelreis begint in het vlakkere zuiden waar u veelal over verharde weggetjes wandelt door een heuvelachtig platteland. Naar het noorden wordt het landschap indrukwekkender met hoge afgeronde bergkammen (tot 650 m), diepe dalen en meren. U wandelt afwisselend over bospaden, landweggetjes en bergpaden door open heideveld.

Programma

Dag 1: Aankomst Bunclody
Vanaf de bushalte is het vijf minuten lopen naar uw accommo­datie. Check-in na 16:00 uur.
Dag 2: Clonegal – Shillelagh
Transfer naar Clonegal, het begin van uw Wicklow Way. Wandeling over landweggetjes naar Newry forest, over Moilishe Hill en Stookeen Hill. Als u Raheenakit Forest uit komt verlaat u de route en gaat u via Ballard Crossroads zodat u de drukke weg R725 vermijd. U wandelt naar uw B&B in het zeventiende eeuwse plaatsje Shillelagh. Afstand 20 km, hoogte­verschil 300 m, looptijd 5½ uur.
Dag 3: Shillelagh – Tinahely
Pak bij Raheenakit Forest de Wicklow Way weer op en vervolg over rustige landweggetjes langs St. Finian's Church en onderlangs Cronelea Hill en Muskeagh Hill. Tinahely is een plaatsje aan de River Derry. 20 km, 300 m, 5½ uur.
Dag 4: Tinahely – omgeving Moyne
Over bospaden, open heuvelgebied en landweggetjes. Onderweg fantastisch uitzicht over de counties Carlow en Wexford. U wandelt langs de resten van een aarden 'ring fort' of 'fairy fort'. U loopt bijna langs uw B&B van vanavond maar we raden u aan om door te wandelen tot Sheilstown Forest en uw gastvrouw te vragen u op te halen (inbegrepen) zodat de dagetappes wat evenwichtiger zijn. 15 km, 300 m, 4½ uur.
Dag 5: Omgeving Moyne – Glenmalure
Over bospaden en door twee prachtige valleien. Ow Valley ligt onderaan Wicklow's hoogste berg Lugnaquillia (925 m), u steekt het riviertje over bij Iron Bridge. Bij goed weer kunt u de iets langere en niet gemarkeerde hoge route over Croaghanmoira Mountain (664 m) overwegen. Glenmalure Valley is een lange gletsjer-vallei met daarin uw accommo­datie. 19 km, 800 m, 5½ uur.
Dag 6: Glenmalure – Laragh
Over bospaden van Glenmalure Valley onderlangs Mullacor Mountain (657 m) naar Glendalough Valley (Gleann Dá Locha, het dal van de twee meren). Bij het zadel tussen Mullacor en Lungduff kunt u de variant nemen naar de Spink vanwaar u het mooiste uitzicht heeft over de twee meren. Glendalough is bekend van de ruïnes van een klooster-nederzetting uit de zesde eeuw. 17 km, 500 m, 4¾ uur.
Glendalough valley
Dag 7: Laragh – Roundwood
Loop terug naar het Glendalough Visitor Centre en volg de Wicklow Way over bospaden en landweggetjes naar Roundwood. 14 km, 400 m, 3¾ uur. Bij goed weer kunt u de 3 km langere niet gemarkeerde variant nemen naar de top van Scarr Mountain (644 m) waar u prachtige vergezichten heeft. Overnachting Roundwood of Laragh met transfers.
Dag 8: Roundwood – omgeving Enniskerry
Tijdens uw wandeling uitzichten op het landgoed Guinness, Lough Dan and Lough Tay. U loopt langs Djouce Mountain (733 m) en ziet Ierlands hoogste waterval Powerscourt. Uw B&B ligt van de route af, in de buurt van Enniskerry. 22½ km, 600 m, 6 uur.
Powerscourt
Dag 9: Omgeving Enniskerry – Marlay Park / Dublin
Eenmaal terug op de route over bospaden langs Knocktree Hill. Prince William's Seat (556 m) is even van het pad af en geeft fantastisch uitzicht over bijna geheel Dublin, de Ierse Zee, en de Wicklow Hills. Vanaf Glen Cullen loopt u over Marlay Park in. 24½ km, 600 m, 6½ uur. U neemt de bus naar het centrum van Dublin, uw bagage staat reeds in het hotel. Na uw wandeltocht door de Wicklow Mountains zal het even wennen zijn aan de gezellige drukte en het rumoer van de grote stad.
Dag 10: Vertrek Dublin
Na het ontbijt vertrek uit Dublin.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

9 nachten / 10 dagen · gemiddeld 19 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Bunclody
 2. Wandelen naar Shillelagh, 20 km
 3. Wandelen naar Tinahely, 20 km
 4. Wandelen naar omgeving Moyne, 15 km
 5. Wandelen naar Glenmalure, 19 km
 6. Wandelen naar Laragh, 17 km
 7. Wandelen naar Roundwood, 14 km. Overnachting Roundwood of Laragh met transfers.
 8. Wandelen naar omgeving Enniskerry, 22½ km
 9. Wandelen naar Marlay Park / Dublin, 24½ km
 10. Vertrek Dublin

Variant-A

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 24½ km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Bunclody
 2. Wandelen naar Shillelagh, 20 km
 3. Wandelen naar omgeving Moyne, 29 km
 4. Wandelen naar Glenmalure, 23½ km
 5. Wandelen naar Roundwood, 27 km
 6. Wandelen naar omgeving Enniskerry, 22½ km
 7. Wandelen naar Marlay Park / Dublin, 24½ km
 8. Vertrek Dublin

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Wicklow Way
Foto: Ria Bloemen

Accommodatie Wicklow Way

U overnacht in B&B's, guesthouses en inn's (herbergen) op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, bijna altijd op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

De Wicklow Way loopt door weinig bewoond gebied en voert nauwelijks door plaatsjes. Dit betekent dat de accommodaties 1 tot 2¾ km van de route liggen (dit is opgenomen in de dagafstanden op deze pagina) daar waar ook een pub in de buurt is zodat u een avondmaaltijd kunt bestellen (één keer is er geen pub en zal uw gastvrouw een maaltijd voor u bereiden).

In Glenmalure en Roundwood is weinig accommo­datie, u verblijft mogelijk een extra nacht in Laragh met transfers tussen de wandelroute en uw B&B. Het hotel in Dublin City ligt aan de rand van het centrum en is op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond al vroeg volgeboekt; boek tijdig of plan uw aankomstdatum zo dat u het weekend in Dublin vermijdt.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

 • Wicklow Way
 • Wicklow Way
 • Wicklow Way
 • Wicklow Way
 • Wicklow Way
 • Wicklow Way

Info & prijs Wicklow Way

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschik­baarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Gebouw Weena
  Weena-Zuid 130 · 3012NC Rotterdam
 • Telefoon: 010 452 4452
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Wicklow Way in Ierland WR438
 • Periode: eind februari – begin november
 • Dublin is vooral vrijdag- en zaterdagavond vroeg volgeboekt
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2020/2021
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten, tranfer dag 2 Bunclody – Clonegal.
 • Per party een Engelstalige route­beschrijving, Engelstalig wandelgidsje met kaartjes, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Als overnachting in Dublin op vrijdag of zaterdag toeslag € 20 p.p.p.n.
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +55%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +60%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs € 70 – € 100 p.p.
 • Extra nacht Dublin richtprijs € 110 – € 150 p.p.; op vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen € 125 – € 170 p.p. Toeslag éénpersoonskamer Dublin +75%
  Maximum verblijf dat wij kunnen boeken in Dublin inclusief de in de vakantie al inbegrepen nachten bedraagt drie.
Wicklow Way
Foto: Diana Tromp

Heen- en terugreis Wicklow Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Bunclody (130 km van Dublin Airport)
 • Eind: Dublin city (10 km van Dublin Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Dublin Airport per bus (frequent, reistijd ¾ uur tot 1¼ uur in spits, vertrek uiterlijk 16:00) naar Dublin; per bus (v 12:30, 17:30) naar Bunclody: lokale reistijd ± 3 tot 3½ uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Dublin busstation per bus naar Dublin Airport: lokale reistijd ± ¾ tot 1¼ uur in spits.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke luchthavens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Wicklow Way
Foto: Frits Bouwman
Toon meer...

Foto's Wicklow Way

 • Wicklow Way
  Foto: Nici Ummels
 • Wicklow Way
  Foto: Nici Ummels
 • Wicklow Way
  Foto: Nici Ummels
 • Wicklow Way
  Foto: Alida Groeneveld
 • Wicklow Way
  Foto: Alida Groeneveld
 • Wicklow Way
  Foto: Alida Groeneveld
 • Wicklow Way
  Foto: Alida Groeneveld
 • Wicklow Way
  Foto: Michael Lieffering
 • Wicklow Way
  Foto: Michael Lieffering
 • Wicklow Way
  Foto: Michael Lieffering
 • Wicklow Way
  Foto: Michael Lieffering
 • Wicklow Way
  Foto: Michael Lieffering
 • Wicklow Way
  Foto: Michael Lieffering
 • Wicklow Way
  Foto: Gea ten Hoff
 • Wicklow Way
  Foto: Gea ten Hoff
 • Wicklow Way
  Foto: Gea ten Hoff
 • Wicklow Way
  Foto: Gea ten Hoff
 • Wicklow Way
  Foto: Gea ten Hoff
 • Wicklow Way
  Foto: Bea Tekelenburg
 • Wicklow Way
  Foto: Rebecca Rijnders
 • Wicklow Way
  Foto: Rebecca Rijnders
 • Wicklow Way
  Foto: Rebecca Rijnders
 • Wicklow Way
  Foto: Rebecca Rijnders
 • Wicklow Way
  Foto: Rebecca Rijnders
 • Wicklow Way
  Foto: Margreet de Weerd
 • Wicklow Way
  Foto: Margreet de Weerd
 • Wicklow Way
  Foto: Johan van der Hasselt
 • Wicklow Way
  Foto: Stijn Doeraene
 • Wicklow Way
  Foto: Stijn Doeraene
 • Wicklow Way
  Foto: Cobie Bruine de Bruin-Smit
 • Wicklow Way
  Foto: Cobie Bruine de Bruin-Smit
 • Wicklow Way
  Foto: Cobie Bruine de Bruin-Smit
 • Wicklow Way
  Foto: Cobie Bruine de Bruin-Smit
 • Wicklow Way
  Foto: Annelies Baeyens
 • Wicklow Way
  Foto: Annelies Baeyens
 • Wicklow Way
  Foto: Annelies Baeyens
 • Wicklow Way
  Foto: Annelies Baeyens
 • Wicklow Way
  Foto: Annelies Baeyens
 • Wicklow Way
  Foto: Annelies Baeyens
 • Wicklow Way
  Foto: Annelies Baeyens
 • Wicklow Way
  Foto: Annelies Baeyens
 • Wicklow Way
  Foto: Gerard Rijkers
 • Wicklow Way
  Foto: Gerard Rijkers
 • Wicklow Way
  Foto: Hetty Koster
 • Wicklow Way
  Foto: Elly Ruizendaal
 • Wicklow Way
  Foto: Elly Ruizendaal
 • Wicklow Way
  Foto: Eric Brandsteder
 • Wicklow Way
  Foto: Gerard Nijhuis
 • Wicklow Way
  Foto: Fiechter & Van der Ploeg
 • Wicklow Way
  Foto: Fiechter & Van der Ploeg
 • Wicklow Way
  Foto: Fiechter & Van der Ploeg
 • Wicklow Way
  Foto: Brigitta Witte
 • Wicklow Way
  Foto: Brigitta Witte
 • Wicklow Way
  Foto: Ria Bloemen
 • Wicklow Way
  Foto: Ria Bloemen
 • Wicklow Way
  Foto: Wilma Selbach
 • Wicklow Way
  Foto: Wilma Selbach
 • Wicklow Way
  Foto: Frits Bouwman
 • Wicklow Way
  Foto: Frits Bouwman
 • Wicklow Way
  Foto: Frits Bouwman
 • Wicklow Way
  Foto: John Versnel
 • Wicklow Way
  Foto: Esther Oskamp
 • Wicklow Way
  Foto: Hannie van Dijk
 • Wicklow Way
  Foto: Hannie van Dijk
 • Wicklow Way
  Foto: Maaike Hogewoning
 • Wicklow Way
  Foto: Maaike Hogewoning
 • Wicklow Way
  Foto: Maaike Hogewoning
 • Wicklow Way
 • Wicklow Way
 • Wicklow Way
 • Wicklow Way
  Foto: Ypie Postma
 • Wicklow Way
  Foto: Ypie Postma
 • Wicklow Way
  Foto: Diana Tromp
 • Wicklow Way
  Foto: Rob Ruud Lommers
 • Wicklow Way
  Foto: Rob Ruud Lommers
 • Wicklow Way
  Foto: Rob Ruud Lommers
 • Wicklow Way
  Foto: Rob Ruud Lommers
 • Wicklow Way
  Foto: Diana Tromp
 • Wicklow Way
  Foto: Franky Dobbelaere
 • Wicklow Way
  Foto: Franky Dobbelaere
 • Wicklow Way
  Foto: Rob de Rijk
 • Wicklow Way
  Foto: Rob de Rijk
 • Diashow
Toon meer...
Scroll To Top