Western Way Connemara

Wandelvakantie in Ierland

Niet beschikbaar in 2022 Wandeltrektocht in het dunbevolkte westen van Ierland, door een ruig en weids landschap met uitgestrekte hoogveengebieden. Wandelen van Oughterard naar Westport tussen de bergen van Connemara door met vaak zicht op de Twelve Bens. 100 km · 7 of 8 dagen.


Beschrijving Western Way

Het gebied wordt begrensd door Galway Bay, Killary Harbour, Lough Corrib en Lough Mask, en de bergketens de Twelve Bens en de kleinere Maumturks. Pieken van grijs kwartsiet glinsteren boven het hoogveen en kleine meren. Vroege nederzettingen ontstonden vooral aan de kust, het binnenland was te onvruchtbaar en te nat en is nog steeds nauwelijks bewoond.

De bevolking kende in het midden van de 19e eeuw veel leed als gevolg van de Grote Hongersnood. Maar onder leiding van de Irish Land Commission werden pacht­overeen­komsten aangeboden aan boeren, en de visindustrie werd geherstructureerd. Tegenwoordig wordt een groot deel van het land gebruikt voor bosbouw en in de meren zijn viskwekerijen. Door het heuvelachtige landschap en het vele water is er een relatief klein wegennet met een hechte inheemse gemeenschap.

Wandelreis Western Way:

 • Lough Corrib en Assleagh Falls
 • Lough Inagh Valley met Maumturk Mountains & the Bens
 • De plaatsen Oughterard en Westport
 • Naar keuze 7 of 8 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De Western Way is een gemarkeerde National Waymarked Trail in West-Ierland. Deze wandelreis laat u enkele mooie delen van de Western Way zien. De wandelvakantie van acht dagen heeft vijf wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. Ongeveer de helft van de route gaat over verharde landweggetjes.

Trektocht Western Way:

 • Wandelen per dag: 15½ tot 25 km, gemiddeld 19 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 400 m
 • Looptijd per dag: 4½ tot 7 uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 95 km
 • Hoogste punt: onder 250 m
 • Gps-track beschikbaar

De Western Way loopt van Oughterard in het graafschap Galway naar Ballina in het noorden van het graafschap Mayo. Deze reis omvat het zuidelijke en centrale deel – vaak onderscheiden als Western Way Connemara en Western Way Mayo.

Kaartje

Vanaf de Pass of Mám Éan daalt de route af naar de Lough Inagh Valley, met de Maumturk Mountains aan de ene kant en de al even inspirerende Twelve Bens aan de andere kant. Bij Killary Harbour gaat de route het graafschap Mayo in en volgt het de lagere granieten heuvels van de Sheeffry Mountains via bos en hoogveen. Dit ruige landschap is een van de mooiste in Ierland. Onder Croagh Patrick (764 m) door meandert de route naar de met eilanden bezaaide Clew Bay.


Programma Western Way

Dag 1: Aankomst Oughterard
Het dorp Oughterard ligt aan Lough Corrib – het grootste meer in de Republiek Ierland.
Dag 2: Oughterard – Maam
De eerste helf van deze etappe gaat over verharde weggetjes met uitzicht over Lough Corrib. In het meer wordt veel zalm en forel gevangen, en het is bezaaid met vele eilandjes. Naar Curraun More aan de River Owenree en door het bos van Folore om bij Maam Road uw eerste glimp van de bergen van Connemara te krijgen. Vandaag is een perfecte introductie tot het platteland van Connemara, waar u het landschap zult zien veranderen van pittoresk naar ruig. Afstand 25½ km, hoogte­verschil 250 m, looptijd 6¾ uur.
Dag 3: Maam – Lough Inagh
Het pad volgt een oude pelgrimsroute die langzaam stijgt tussen de bergen van Máméan (de vallei van de vogel), langs St. Patrick's Chapel en Holy Well. Er wordt gezegd dat St. Patrick hier rustte op weg naar Croagh Patrick, een heilige berg die je passeert op weg naar Westport. Bij het oversteken van de rug van het Mamturk Bergen heeft u fantastisch uitzicht in beide richtingen, terug in de Maam Valley en vooruit naar het Twelve Bens gebergte (729 m). Het meer is bezaaid met eilanden en een crannog (een oude woning op palen). 16½ km, 350 m, 4½ uur.
Dag 4: Lough Inagh – Leenaun
U verlaat Lough Inagh over een oude weg die dateert van honderden jaren terug. Het pad volgt de voet van de Mamturk Mountains, langs enkele overblijfselen van nederzettingen. Dit gebied is sinds de Grote Hongersnood van 1845 onbewoond. Bij uw afdaling naar het dorp Leenaun heeft u fantastisch uitzicht voor u op de enige fjord van Ierland: Killary Fjord. Leenaun ligt aan de oever van Killary Harbour met achter zich de bergen. 17 km, 200 m, 4½ uur.
Dag 5: Rustdag Leenaun
U kunt een taxi nemen voor een bezoek aan Kylemore Abbey en de Victoriaanse ommuurde tuinen op 15 km afstand. Ook kunt u een taxi nemen naar het schilderachtige Rossroe harbour en terug wandelen over de 9 km lange Famine Road (Hongersnood Weg) die de zuidoever van Killary fjord volgt. Tijdens de hongersnood in de 19e eeuw werd deze weg gebouwd bij een programma van voedsel in ruil voor arbeid. Of een boottocht over Killary Fjord, waar u met wat geluk een school dolfijnen ziet.
Kylemore Abbey Killary Fjord Boat Tours
Dag 6: Leenaun – Drummin
De route gaat naar de kop van Killary Fjord, en u kruist de grens van de counties Galway en Mayo. Een korte omweg brengt u bij de Assleagh Falls, in de late zomer springt de zalm stroomopwaarts naar hun paaiplaats. De route voert u door open velden waar schapenhouderij de overheersende activiteit is. U steekt de Sheeffry Hills over waar u kunt genieten van uitzicht op de vallei en Erriff, uw laatste glimp van de Connemara bergen. 18½ km, 250 m, 5 uur. Overnachting omgeving Drummin.
Dag 7: Drummin – Westport
Een wandeling in de schaduw van de Ierse heilige berg: Croagh Patrick (764 m). Per jaar komen zo'n 40.000 pelgrims uit de hele wereld om deze berg te beklimmen, soms op blote voeten of op hun knieën. Men gelooft dat St Patrick hier veertig dagen en veertig nachten vastte, de berg was van cruciaal belang in zijn campagne om de Celtic bevolking te bekeren tot het christendom. Bij goede weers­omstandigheden kunt u kiezen om de alternatieve route over Croagh Patrick te doen, bedenk dat deze zwaarder is dan de route over de Western Way. Een landweggetje leidt u langs de plaatsjes Bartaglanna en Glencally, om te eindigen in het schilderachtige en levendige stadje Westport. Hier heerst nog steeds een sterke traditie van Ierse muziek en de landelijke manier van leven. 25½ km, 400, 7 uur.
Dag 8 Vertrek uit Westport
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 20½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Oughterard
 2. Wandelen naar Maam, 25½ km
 3. Wandelen naar Lough Inagh, 16½ km
 4. Wandelen naar Leenaun, 17 km
 5. Rustdag Leenaun
 6. Wandelen naar Drummin, 18½ km
 7. Wandelen naar Westport, 25½ km
 8. Vertrek Westport

Variant-A

6 nachten / 7 dagen · gemiddeld 20½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Oughterard
 2. Wandelen naar Maam, 25½ km
 3. Wandelen naar Lough Inagh, 16½ km
 4. Wandelen naar Leenaun, 17 km
 5. Wandelen naar Drummin, 18½ km
 6. Wandelen naar Westport, 25½ km
 7. Vertrek Westport

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Western Way
Foto: Johan van der Hasselt

Accommodatie Western Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

U overnacht in Oughterard of in het plaatsje zelf, of er net buiten bij de route en dan wordt u van de bus opgehaald. Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Western Way
Western Way
Western Way
Western Way

Info & prijs Western Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Western Way in Ierland W504
 • Periode: 1 april – 15 oktober
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n tien dagen (vaak korter, soms langer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
Prijs 2022
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten.
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +60%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +65%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs € 70 – € 100 p.p.
 • Extra reispakket € 63
Western Way
Foto : Monique Laisina - Máméan Chapel

Heen- en terugreis Western Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Oughterard (240 km van Dublin Airport)
 • Eind: Westport (270 km van Dublin Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Dublin Airport per Express Bus (uiterlijk 13:00 uur) via Dublin naar Galway; per bus naar Oughterard (laatste bus ± 17:15 uur, zondags ± 12:45 uur): lokale reistijd ± 4½ uur.
 • Van Dublin Airport per bus naar Dublin; per trein naar Galway; per bus naar Oughterard (laatste bus ± 17:15 uur, zondags ± 12:45 uur): lokale reistijd ± 5 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Van Westport per bus (v. 09:15) naar Galway; per Express Bus naar Dublin Airport, lokale reistijd ± 6 uur.
 • Van Westport per trein (v. 07:15, 09:45, zondag's alleen 07:50) naar Dublin; per bus naar Dublin Airport: lokale reistijd ± 5 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke luchthavens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Western Way
Foto: Jaap Mulder
Toon meer...

Foto's Western Way

Western Way
Foto: Johan van der Hasselt
Western Way
Foto: Johan van der Hasselt
Western Way
Foto: Johan van der Hasselt
Western Way
Foto: Monique Laisina
Western Way
Foto: Monique Laisina
Western Way
Foto: Monique Laisina
Western Way
Foto: Monique Laisina
Western Way
Foto: Monique Laisina
Western Way
Foto: Monique Laisina
Western Way
Foto: Jaap Mulder
Western Way
Foto: Jaap Mulder
Western Way
Foto: Jaap Mulder
Diashow
Toon meer...

Scroll To Top