Western Way
Foto: Monique Laisina

Western Way

Wandelen in Ierland

Western Way Connemera

Wandelen in Ierland

Wandeltrektocht van Oughterard naar Westport tussen de bergen van Connemara door, een leeg en ruig landschap. 95 km · 8 dagen.

Connemara is de naam van het westelijk deel van het Ierse graafschap Galway. Door de weidsheid van de uitgestrekte hoogveengebieden zijn tijdens de wandeling bijna steeds de Twelve Bens te zien.

Het gebied wordt begrensd door Galway Bay, Killary Harbour, Lough Corrib en Lough Mask, en de bergketens de Twelve Bens en de kleinere Maumturks. Pieken van grijs kwartsiet glinsteren boven het hoogveen en kleine meren. Vroege nederzettingen ontstonden vooral aan de kust, het binnenland was te onvruchtbaar en te nat en is nog steeds nauwelijks bewoond.

De bevolking kende in het midden van de 19e eeuw veel leed als gevolg van de Grote Hongersnood. Maar onder leiding van de Irish Land Commission werden pacht­overeen­komsten aangeboden aan boeren, en de visindustrie werd geherstructureerd. Tegenwoordig wordt een groot deel van het land gebruikt voor bosbouw en in de meren zijn viskwekerijen. Door het heuvelachtige landschap en het vele water is er een relatief klein wegennet met een hechte inheemse gemeenschap.

Wandelreis Western Way:

 • Lough Corrib en het dorp Oughterard
 • De Inagh vallei, Leenaun en Assleagh Falls
 • De plaats Westport.
 • Zeven overnachtingen in zes plaatsen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

De Western Way is een gemarkeerde National Waymarked Trail in West-Ierland. Deze wandelreis laat u de mooiste delen van de Western Way zien. De wandelvakantie van acht dagen heeft vijf wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. Ongeveer de helft van de route gaat over verharde landweggetjes.

Trektocht Western Way:

 • Wandelen per dag: 15½ tot 25 km, gemiddeld 19 km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 400 m
 • Looptijd per dag: 4½ tot 6¼ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 95 km
 • Hoogste punt: onder 250 m

De Western Way loopt van Oughterard in het graafschap Galway naar Ballina in het noorden van het graafschap Mayo. Deze route omvat het zuidelijke en centrale deel – vaak onderscheiden als Western Way Connemara en Western Way Mayo.

Kaartje

Vanaf de Pass of Mám Éan daalt de route af naar de Lough Inagh Valley, met de Maumturk Mountains aan de ene kant en de al even inspirerende Twelve Bens aan de andere kant. Bij Killary Harbour gaat de route het graafschap Mayo in en volgt het de lagere granieten heuvels van de Sheeffry Mountains via bos en hoogveen. Dit ruige landschap is een van de mooiste in Ierland. Onder Croagh Patrick (764 m) door meandert de route naar de met eilanden bezaaide Clew Bay.

Programma Western Way

Dag 1: Aankomst Oughterard Markering
Oughterard is een traditioneel dorp ten noorden van Galway City. Het ligt aan Lough Corrib (het grootste meer in de Republiek Ierland) aan het begin van de Connemara Mountain Range.
Dag 2: Oughterard – Maam
Langs de zuidwestelijke oever van Lough Corrib. In het meer wordt veel zalm en forel gevangen, en het is bezaaid met vele eilandjes. Naar Curraun More aan de River Owenree en door het bos van Folore om bij Maam Road uw eerste glimp van de bergen van Connemara te krijgen. Vandaag is een perfecte introductie tot het platteland van Connemara, waar u het landschap zult zien veranderen van pittoresk naar ruig. Afstand 25 km, hoogte­verschil 250 m, looptijd 6 uur, overnachting in Maam (hier is geen eetgelegenheid, uw gastvrouw brengt u tegen vergoeding naar een restaurant in de buurt (en haalt u weer op).
Dag 3: Maam – Lough Inagh
Het pad volgt een oude pelgrimsroute die langzaam stijgt tussen de bergen van Maumean (de vallei van de vogel), langs St. Patrick's Church en Holy Well. Er wordt gezegd dat St. Patrick hier rustte op weg naar Croagh Patrick, een heilige berg die je passeert op weg naar Westport. Bij het oversteken van de rug van het Mamturk Bergen heeft u fantastisch uitzicht in beide richtingen, terug in de Maam Valley en vooruit naar het Twelve Bens gebergte (729 m). Het meer is bezaaid met eilanden en een crannog (een oude woning op palen). 15½ km, 350 m, 4½ uur, overnachting in Lough Inagh.
Dag 4: Lough Inagh – Leenaun
U verlaat Lough Inagh over een oude weg die dateert van honderden jaren terug. Het pad volgt de voet van de Mamturk Mountains, langs enkele overblijfselen van nederzettingen. Dit gebied is sinds de Grote Hongersnood van 1845 onbewoond. Bij uw afdaling naar het dorp Leenaun heeft u fantastisch uitzicht voor u op de enige fjord van Ierland: Killary Fjord. Leenaun ligt aan de oever van Killary Harbour met achter zich de bergen. 17½ km, 150 m, 4¼ uur, overnachting in Leenaun.
Dag 5: Rustdag
U kunt een taxi nemen voor een bezoek aan Kylemore Abbey en de Victoriaanse ommuurde tuinen. Ook kunt u een wandeling doen van 9 km over de oude Famine Road (Hongersnood Weg) van Leenaune tot het schilderachtige Rossroe harbour. Deze weg gaat langs de rand van Killary fjord. Tijdens de hongersnood in de 19e eeuw werd deze weg werd gebouwd bij een programma van voedsel in ruil voor arbeid. Of een boottocht over Killary Fjord, waar u met wat geluk een school dolfijnen ziet. Overnachting in Leenaun.
Dag 6: Leenaun – Drummin
De route gaat naar de kop van Killary Fjord. Een ​​korte omweg brengt u bij de Assleagh Falls. In de late zomer springt de zalm stroomopwaarts naar hun paaiplaats. De route voert u door open velden waar schapenhouderij de overheersende activiteit is. U steekt de Sheeffry Hills over waar u kunt genieten van uitzicht op de vallei en Erriff, uw laatste glimp van de Connemara bergen. 21 km, 225 m, 5 uur, overnachting in Drummin.
Dag 7: Drummin – Westport
Een wandeling in de schaduw van de Ierse heilige berg: Croagh Patrick (764 m). Deze berg is een spectaculair gezicht en zo'n 40.000 pelgrims per jaar uit de hele wereld komen om hem te beklimmen, soms op blote voeten of op hun knieën. Men gelooft dat St Patrick hier veertig dagen en veertig nachten vastte, de berg was van cruciaal belang in zijn campagne om de Celtic bevolking te bekeren tot het christendom. Bij goede weers­omstandigheden kunt u kiezen om de alternatieve route over Croagh Patrick te doen, bedenk dat deze zwaarder is dan de route over de Western Way. Een landweggetje leidt u langs de plaatsjes Bartaglanna en Glencally, om te eindigen in het schilderachtige en levendige stadje Westport. Hier heerst nog steeds een sterke traditie van Ierse muziek en de landelijke manier van leven. 23 km, 425, 6¼ uur, overnachting Westport.
Dag 8 Vertrek uit Westport
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis · 7 nachten / 8 dagen
Gemiddeld 19 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Oughterard
 2. Wandelen naar Maam, 25 km
 3. Wandelen naar Lough Inagh, 15½ km
 4. Wandelen naar Leenaun, 17½ km
 5. Rustdag Leenaun
 6. Wandelen naar Drummin, 21 km
 7. Wandelen naar Westport, 23 km
 8. Vertrek Westport

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Sheep Head's Way
Foto: Johan van der Hasselt

Accommodatie Western Way

U overnacht in B&B's, guesthouses en inn's (herbergen) op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, bijna altijd op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accomodaties.

 • Western Way
 • Western Way
 • Western Way
 • Western Way

Info & prijs Western Way

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschik­baarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Gebouw Weena
  Weena-Zuid 130 · 3012NC Rotterdam
 • Telefoon: 010 452 4452
  ma, di, wo, do, vr: 9:00 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Western Way in Ierland WR504
 • Periode: half maart – half oktober
 • Aanvang: dagelijks, naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2018
 • Deze reis is niet meer in ons programma
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten.
 • Per party een Engelstalige route­beschrijving met wandel­kaartjes, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie, kaartetui.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis, dag 2 ± €5 p.p. transfer naar/van eetgelegenheid
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +50%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +60%
Optioneel
 • Extra nacht richtprijs € 70 – € 100 p.p.
Sheep Head's Way
Foto: Jaap Mulder

Heen- en terugreis Western Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Oughterard (240 km van Dublin Airport)
 • Eind: Westport (270 km van Dublin Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Dublin Airport per bus (uiterlijk 14:00 uur) via Dublin naar Galway; per bus naar Oughterard (laatste bus ± 17:15 uur): lokale reistijd ± 4½ uur.
 • Van Dublin Airport per bus naar Dublin; per trein naar Galway; per bus naar Oughterard (laatste bus ± 17:15 uur): lokale reistijd ± 5 uur.
Lokale reisroute terug*
 • Niet op zondag: Van Westport per bus (v. 07:05, 12:15) naar Dublin Airport, lokale reistijd ± 6 uur.
 • Van Westport per trein (v. 07:15, 09:45, zondag's alleen 07:50) naar Dublin; per bus naar Dublin Airport: lokale reistijd ± 5 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**Het vliegtuig reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke luchthavens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Sheep Head's Way
Monique Laisina
Toon meer...

Foto's Western Way

 • Western Way
  Foto: Johan van der Hasselt
 • Western Way
  Foto: Johan van der Hasselt
 • Western Way
  Foto: Johan van der Hasselt
 • Western Way
  Foto: Monique Laisina
 • Western Way
  Foto: Monique Laisina
 • Western Way
  Foto: Monique Laisina
 • Western Way
  Foto: Monique Laisina
 • Western Way
  Foto: Monique Laisina
 • Western Way
  Foto: Monique Laisina
 • Western Way
  Foto: Jaap Mulder
 • Western Way
  Foto: Jaap Mulder
 • Western Way
  Foto: Jaap Mulder
 • Diashow
Toon meer...
Scroll To Top