The Herriot Way Yorkshire Dales

Wandelvakantie in Engeland

Rondwandeling in de Yorkshire Dales; door het prachtige Wens­leydale en het pittoreske Swale­dale, over de ruigte van Great Shunner Fell, en door het heideheuvelland van Melbecks and Harkerside Moors. 80 km · 6 dagen.


Beschrijving the Herriot Way

De wandeling is vernoemd naar James Herriot, de dierenarts uit de boeken en tv-serie All Creatures Great & Small. Alf Wight – de echte James Herriot – werkte en woonde vele jaren in de Dales, vooral in Swale­dale en Wensley­dale.

U begint en eindigt in het plaatsje Aysgarth en volgt de route met de wijzers van de klok mee. Hawes is de thuisbasis van de Wensleydale Cheese. Vanaf de top van Great Shunner Fell heeft u een fantastisch uitzicht over het platteland van Yorkshire.

Wandelreis the Herriot Way:

 • Rondwandeling, begin en eind in Aysgarth
 • James Herriot's landschap All Creatures Great and Small
 • Wandelen in de Yorkshire Dales Natioal Park
 • De groene valleien van Wensley­dale en Swale­dale
 • Iedere nacht in een andere plaats
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

Onderweg zult u overblijfselen zien van de loodmijnindustrie die jarenlang in dit gebied van de Dales plaats vond. Informatieborden geven inzicht in hoe honderden mijnwerkers in deze desolate omgeving leefden en werkten, en deze voor altijd veranderden en vorm gaven.

Trektocht the Herriot Way:

 • Wandelen per dag: 19 tot 23 km, gemiddeld 20½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 700 m
 • Looptijd per dag: 5 tot 6½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 80 km
 • Hoogste punt: 716 m – Great Shunner Fell
 • Gps-track beschikbaar

De The Herriot Way is een niet gemarkeerde route in Noord-Engeland, u loopt aan de hand van een te downloaden app op uw mobiel. De wandelvakantie heeft vier wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U wandelt behalve over duidelijke paden, ook over paadjes door weilanden, open hoogvlaktes en heidevelden. Enkele trajecten kunnen bij nat weer drassig zijn.

Kaartje

In de lente staan de wilde bloemen in bloei. De hooiweiden rond Swale­dale staan in juni in volle bloei en dan zie je ze op hun kleurrijkst. In september staat de heide in volle bloei, de herfstmaanden zijn ook wat rustiger. Tegen oktober zijn de Yorkshire Dales bedekt met geel-oranje-bruin tinten als de bladeren beginnen te vallen.


Programma the Herriot Way

Dag 1: Aankomst Aysgarth
Aankomst best op zondag, woensdag of donderdag. Van Garsdale treinstation transfer (25 minuten) naar uw accommodatie in het dorp Aysgarth. Check in tussen 16:00 en 18:00 uur.
Dag 2: Aysgarth – Hawes
Wandel Aysgarth uit langs de rivier de Ure door groene weiden en over een voormalige spoorlijn naar het dorp Askrigg. Hier was All Creatures Great and Small gefilmd, u kunt de voorkant van Skeldale House zien dat in de tv-serie dienst deed als de dierenartsenpraktijk. Voorbij Askrigg klimt het pad geleidelijk naar boven de rivier door weelderige groene velden en komt bij de waterval van Hardraw (met 30 meter de hoogste in Engeland, ingang via de pub the Green Dragon), en dan uiteindelijk naar Hawes.
Als u tijd hebt, is het ook zeker de moeite waard om Wensley­dale Creamery te bezoeken, de thuisbasis van de Wensley­dale Cheese. Afstand 19 km, hoogteverschil 150 m, looptijd 5 uur.
Wensleydale Creamery
Dag 3: Hawes – Keld
De meest uitdagende dag van de Herriot Way naar de top van Great Shunner Fell (716 m). Een lange, gestage maar eenvoudige klim over de heidehelling brengt u de top. Om erosie te voorkomen is er een pad met flagstones gemaakt, vanaf de top hebt u bij goed weer zicht over het Wensley­dale, Ribbles­dale en Swale­dale. Daal af naar de vallei van Swale­dale en het dorp Thwaite (tearoom), om te eindigen in het dorp Keld – knooppunt van de Pennine Way en Coast to Coast. 20 km, 700 m, 6 uur.
Dag 4: Keld – Reeth
Keuze uit twee bijna evenlange routes: de hoge of de lage route (maar de hoge route heeft meer hoogteverschil).
De hoge route klimt weg van Keld via een oud mijnwerkerspad, via Swinner Gill de Melbecks Moor op. Over de hei en langs overblijfselen van de mijngebouwen in Blakethwaite. Na nog een korte klim begint het pad al snel af te dalen, langs meer ruïnes van de loodmijnen en langs Old Gang Beck. Door open grasland langs de River Swale naar Reeth.
De lage route is eenvoudiger en groener, en volgt voornamelijk de River Swale helemaal naar Reeth. Vanaf Keld daalt het pad bijna onmiddellijk af om de rivier de Swale te bereiken en loopt door hooiweiden vlak langs de rivier tot aan Gunnerside. Na Gunnerside klimt het pad weg van de rivier, wat een prachtig uitzicht biedt over de lengte van de vallei en een bezoek brengt aan een oude verwoeste kapel. Bij Isles Bridge komt het pad weer bij de Swale en volgt het paden door weiden langs de rivier tot aan Reeth. 19 km, 300/550 m, 5¼ uur.
Dag 5: Reeth – Aysgarth
U verlaat het Swaledale en klimt over de moors terug naar het Wensley­dale. Door hooiweiden, een kleurenpracht in de vroege zomer, volgt u het pad naar Grinton aan de rand van Harkerside Moor. Over goede paden wint u gestaag hoogte en loopt dan door de heide over Whitaside Moor, en door de vallei van Apedale. Door velden naar de ruïnes van het middeleeuwse Bolton Castle en vervolgens langs de Aysgarth Falls in de River Ure naar Aysgarth. 23 km, 550 m, 6½ uur.
Bolton Castle
Dag 6: Vertrek Aysgarth
Na het ontbijt transfer naar het treinstation Garsdale.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

5 nachten / 6 dagen · gemiddeld 20½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Aysgarth (best op zondag, woensdag of donderdag)
 2. Wandelen naar Hawes, 19 km
 3. Wandelen naar Keld, 20 km
 4. Wandelen naar Reeth, 19 km
 5. Wandelen naar Aysgarth, 23 km
 6. Vertrek Aysgarth

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

The Herriot Way
The Dales

Accommodatie the Herriot Way

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, meestal op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtingsplaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommodaties; afhankelijk van de beschikbaarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommodatie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommodaties al maanden vooraf volgeboekt.

Een groeiend aantal accommodaties eist een minimaal verblijf van twee nachten, vooral in de weekenden en met feestdagen. Mocht dit voor uw geplande vakantie het geval zijn, dan boeken we u een tweede nacht in de overnachtingsplaats ervoor of erna met transfers heen en terug. Uw etappe-indeling en wandelroute wijzigt hierdoor niet.

Hieronder enkele afbeeldingen van mogelijke accommodaties.

Hawes
Keld
Aysgarth
Hawes
Keld
Reeth
Reeth

Info & prijs the Herriot Way

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Lage Naarderweg 45-47 · 1217 GN Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: the Herriot Way in Engeland W615
 • Periode: half april – begin oktober
 • Aanvang: alleen op woensdag, donderdag of vrijdag
 • Hond meenemen: niet mogelijk
 • Na ontvangst van uw boekingsformulier vraagt het zo'n tien dagen (vaak korter, soms langer) voordat wij u kunnen melden of de accommodaties daadwerkelijk voor u geboekt zijn
Prijs 2023
 • S · 5: 763 Boek nu 
 • Prijzen zijn per persoon, geba­seerd op twee personen die een kamer delen en samen reizen. Prijzen kunnen wijzigen, de prijs die op de website staat vermeld op het moment dat u boekt is van toepassing.
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten, transfer dag 1 van treinstation Garsdale naar Aysgarth, en dag 6 weer terug.
 • Gps-track voor op uw mobiel
 • Per party één reispakket bestaande uit algemene trip-info (Engelstalig), brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie.
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis, papieren wandelkaart
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +70%
 • Soloreiziger niet mogelijk - minimaal 2 reizigers vereist
Optioneel
 • Extra nacht: niet mogelijk
 • Extra reispakket € 42
The Herriot Way
Great Shunner Fell

Heen- en terugreis the Herriot Way

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin en eind: Garsdale (100 km van Leeds-Bradfort Airport)
Lokale reisroute heen*
 • Van Leeds-Bradfort Airport per bus naar Leeds, per trein naar Garsdale: lokale reistijd ± 2½ uur. Van Garsdale treinstation taxi-transfer ½ uur naar accommodatie Aysgarth
 • Van Londen St Pancras Rail Station per Underground naar London Kings Cross; per trein via Leeds naar Garsdale: lokale reistijd ± 5 uur. Van Garsdale treinstation taxi-transfer ½ uur naar accommodatie Aysgarth
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot, het vliegtuig of de internationale trein reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

The Herriot Way
Toon meer...

Foto's the Herriot Way

The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
The Herriot Way
Toon meer...

Scroll To Top