Foto: Marleen Huisman

Isle of Wight

Wandelen in Engeland

Isle of Wight Coastal Path

Wandelvakantie in Engeland

Wandeltrektocht over het kust­pad rondom het eiland Wight, met soms een stukje binnenland. Over kliffen en promenades, en door populaire bad­plaatsen. Langs Osborne House, de Needles en Tennyson Down. 110 km · 7, 8 of 9 dagen.

Een eiland dat voor meer dan de helft bestaat uit een Area of Outstanding Natural Beauty, bijna 45 km beschermde kust, en een overvloed aan zon. Dit maakt het Isle of Wight een aantrekkelijke bestemming. Voeg hierbij een kustpad en je hebt een paradijs voor wandelaars.

De wandeling begint en eindigt in de plaats Ryde en volgt de kustlijn tegen de wijzers van de klok in. U wandelt door ongerept landschap, rust op het strand van Sandown, Shanklin of Ventnor, dwaalt door knusse plaatsjes als Cowes en Yarmouth. Onderweg komt u over de grote open vlakte Tennyson Down en kunt u zich verwonderen over de schoonheid van het estuarium in het noorden en de in zee aflopende heuvels in het zuiden.

Ryde ligt aan de oostkust op het eiland Wight en heeft goede veerverbindingen (catamaran) met Portsmouth, vanwaar directe treinverbinding is met Londen Gatwick. De drukke badplaats Ryde heeft brede stranden en een victoriaanse pier.

Wandelreis Isle of Wight Coastal Path:

 • De Needles, drie witte krijtrotsen in zee
 • Alum Bay en Tennyson Down: kliffen en panoramisch uitzicht
 • Schitterende kustlijn bij Freshwater Bay
 • Deels gemarkeerde wandelroute
 • Heuvelig grasland & kustpad
 • Naar keuze 7, 8 of 9 dagen
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties

Isle of Wight Coastal Path is een grotendeels gemarkeerde long distance path in Zuid-Engeland. De wandelvakantie van acht dagen (onze standaardreis) heeft zes wandel­dagen waarop u naar een volgende overnachtings­plaats loopt. U kunt deze wandelreis ook boeken met een dag minder of meer, de route zelf wijzigt niet maar wel de etappe-indeling en daarmee zwaarte.

De route voert over kliffen van kalk en zandsteen, door populaire badplaatsen en langs rustige baaien.

Trektocht Isle of Wight Coastal Path standaardreis:

 • Wandelen per dag: 13 tot 23½ km, gemiddeld 19½ km
 • Hoogte­verschil per dag: tot 350 m
 • Looptijd per dag: 3¾ tot 6½ uur
 • Zwaarte: 3 – gemiddeld
 • Totale afstand: 110 km
 • Hoogste punt: onder de 200 m

Kaartje

U wandelt slechts met uw dag­rugzakje; tussen de accommo­daties vervoeren wij uw bagage (per persoon 1 koffer van maximaal 15 kg of 2 koffers van maximaal 10 kg ieder). De route­beschrijvingen zijn in het Engels. Een deel van het tourpack waaronder de Ordnance Survey kaart ontangt u op Wight in uw eerste accommo­datie.

Programma Isle of Wight

Dag 1: Aankomst Ryde
Check in na 16:00 uur. Als u van de veerboot stapt heeft u de keus om de pier af te lopen of om nog één halte met de trein te gaan.
Dag 2: Ryde –Cowes
Bij Binstead komt u langs een 13de eeuws kerkje, een plek van aanbidding sinds de Noormannen. Na het bos komt u bij de ruïne van Quarr Abbey; even verderop is de nieuwe abdij met tea garden. Een ommetje brengt u bij Osborne House & Garden, ooit Queen Victoria's vakantiehuis. Via de pont loopt u het centrum van Cowes binnen. Afstand 13 (of 19 km), hoogte­verschil 300 m, looptijd 3¾ uur.
Quarr Abbey Osborne House
Dag 3: Cowes – Yarmouth
Over het klifpad naar Poon Head om af te dalen naar het strand in Thorness Bay. Dan verlaat u de kust en gaat de route landinwaards door de velden en over een verharde weg om de vogelrijke riviermonding van Newtonn met z'n vele kreken heen. Terug naar het kustpad passeert u de kade van Hamstead en vanaf de klif van Bouldnor wandelt u langs het kiezelstrand naar Yarmouth. 23½ (of 27½ km), 300 m, 6½ uur.
Yarmouth Castle
Dag 4: Yarmouth – Freshwater Bay
Via Colwell Bay naar Totland Bay, u stijgt geleidelijk naar Healdon Hill om weer af te dalen naar Alum Bay. Vervolgens stijgt u over de witte kliffen naar het uitzichtpunt over de Needles, drie witte krijtrotsen in zee met aan het eind de vuurtoren. Terug op de route wandelt u over Tennyson Down langs Tennyson Monument, met rondom uitzicht. 15½ km, 350 m, 4½ uur
Dag 5: Freshwater Bay – Chale
Langs het rustige strand en verder langs de kust met enkele kleinere baaien. Dit traject heeft enkele kloven met namen als Shepherds Chine en Whale Chine; u loopt om de kloven heen. 18 km, 200 m, 4¾ uur.
Dag 6: Chale – Sandown
Verder over het klifpad met prachtig uitzicht over de zee, ooit waren hier veel smokkelaars. Op de heuvel ziet u de 14de eeuwe vuurtoren Pepperpot op Niton Down. Langs de Undercliff naar St Lawrence en over het klif­pad langs de Botanic Gardens naar Ventnor. U wandelt langs de kust naar het nabijgelegen Bonchurch, hier de Luccombe kliffen met veel korte steile klimmetjes en afdalingen, en verder langs de kust. Langs het zandstrand van Shanklin en Sandown met beide een promenade. Op deze etappe komt kusterosie voor; u heeft enkele malen de keuze voor een inland-route of als het laag tij is over het strand te lopen. 19½ km, 300 m, 5½ uur.
St Catherines Oratory (Pepperpot)
Dag 7: Sandown – Ryde
Via Culver Cliff en White Cliff loopt u om de grote zeilhaven van Bembridge. Na Bembridge Harbour gaat het pad terug naar de kustlijn en slingert het door de dorpen St Helens en Seaview om te eindigen in Ryde. 21½ km, 200 m, 5¾ uur.
Dag 8: Vertrek Ryde
Na het ontbijt vertrek.
Toon meer...

Etappe-indeling

Standaardreis

7 nachten / 8 dagen · gemiddeld 20 km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Ryde
 2. Wandelen naar Cowes, 13 of 19 km
 3. Wandelen naar Yarmouth, 23½ of 27½ km
 4. Wandelen naar Freshwater Bay, 15½ km
 5. Wandelen naar Chale, 18 km
 6. Wandelen naar Sandown, 19½ km
 7. Wandelen naar Ryde, 21½ km
 8. Vertrek Ryde

Variant-A

6 nachten / 7 dagen · gemiddeld 24 km per dag, zwaarte 4 (zwaarder dan gemiddeld)

 1. Aankomst Ryde
 2. Wandelen naar Cowes, 13 of 19 km
 3. Wandelen naar Yarmouth, 23½ of 27½ km
 4. Wandelen naar Brighstone, 25 km
 5. Wandelen naar Shanklin, 27 km
 6. Wandelen naar Ryde, 24½ km
 7. Vertrek Ryde

Variant-B

8 nachten / 9 dagen · gemiddeld 17½ km per dag, zwaarte 3 (gemiddeld)

 1. Aankomst Ryde
 2. Wandelen naar Cowes, 13 of 19 km
 3. Wandelen naar Shalfleet, 16 km
 4. Wandelen naar Totland, 18 km
 5. Wandelen naar Brightstone, 18 km
 6. Wandelen naar Chale, 10 km
 7. Wandelen naar Sandown, 19½ km
 8. Wandelen naar Ryde, 21½ km
 9. Vertrek Ryde

Afhankelijk van beschik­baarheid accommo­daties kan de etappe-indeling iets afwijken.

Isle of Wight
Foto: Marleen Huisman

Accommodatie Isle of Wight

U overnacht in B&B's, guesthouses, inn's (herbergen) en soms kleine hotels op basis van bed and breakfast. Gewoonlijk heeft u alle nachten een eigen badkamer (soms op de gang, bijna altijd op de kamer zelf).

Het reserveren van kamers is altijd maatwerk. Per overnachtings­plaats gebruiken we waar mogelijk meerdere accommo­daties; afhankelijk van de beschik­baarheid kan de dagafstand licht wijzigen. Maar soms is er geen alternatief en zijn we afhankelijk of die ene accommo­datie beschikbaar is. Vooral tijdens de lange vrije weekenden met Pasen en de Bank Holidays (zie bij feestdagen) zijn veel accommo­daties al maanden vooraf volgeboekt. Een extra overnachting is in iedere plaats aan de route mogelijk mits tegelijk bij uw boeking opgegeven (maar bedenk dat u soms in een gehucht overnacht waar behalve uw wandelroute verder nauwelijks iets te doen is).

In Shalfleet is geen accommo­datie. Als uw etappe hier eindigt dan wordt u in Shalfleet opgehaald en gebracht naar Cowes of Totland waar u een tweede nacht verblijft. De volgende ochtend wordt u terug gebracht naar Shalfleet zodat u uw wandeling kunt vervolgen. Als de B&B in Chale geen plek meer heeft dan boeken we u 4 km verderop bij de route in het plaatsje Niton Undercliff.

Info & prijs Isle of Wight

Nog accommo­datie beschikbaar?

Kijk bij beschik­baarheid & nieuws of er voor deze tocht periodes bekend zijn waarvoor nog weinig of geen accommo­datie beschikbaar is.

Google maps Diashow Stel uw vraag

Contact WandelVakantie
 • Kantooradres (geen bezoekadres)
  Olympia 2-D · 1213 NT Hilversum · Nederland
 • Telefoon: 035 203 1137
  ma, di, wo, do, vr: 9:30 – 15:00 uur
 • E-mail: info@wandelvakanties.com
 • Website: www.wandelvakanties.com
Arrangement
 • Wandelvakantie: Isle of Wight Path in Engeland WR450
 • Periode: begin april – half oktober
 • Beperkt16 t/m 20 juni 2021 wegens Isle of Wight festival
 • Beperkt 30 juli t/m 7 augustus 2021 wegens Cowes week (regatta)
 • Aanvang: dagelijks naar keuze
 • Hond meenemen: niet mogelijk
Prijs 2020/2021
Inbegrepen
 • Logies, ontbijt, bagage­vervoer tussen de accommo­daties, boekingskosten
 • Per party één reispakket bestaande uit Engelstalige route­beschrijving, wandel­kaart, brochure Informatie & tips voor uw wandelvakantie
Niet inbegrepen
 • Alle overige kosten, waaronder bijdrage garantiefonds GGTO, heen- en terugreis
Toeslag
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 15 per party
 • Eénpersoonskamer (maximaal 1 per party) +35%
 • Soloreiziger (inclusief toeslag éénpersoons­kamer) +60%
Optioneel
 • Extra nacht standaardkamer richtprijs 8595 p.p.
 • Extra reispakket € 35
Isle of Wight

Heen- en terugreis Isle of Wight

Locatie en bereikbaarheid
 • Begin: Ryde (120 km van Gatwick Airport)
 • Eind: Ryde
Lokale reisroute heen*
 • Van Londen Gatwick Airport per trein naar Portsmouth; per veerboot naar Ryde; per taxi of te voet naar uw accommo­datie: lokale reistijd ± 2½ uur.
 • Van Londen St Pancras Rail Station per Underground naar Londen Waterloo; per trein naar Portsmouth; per veerboot naar Ryde; per taxi of te voet naar uw accommo­datie: lokale reistijd ± 3 uur.
Lokaal openbaar vervoer reisinformatie
De ov-planners bevatten data tot zo’n twee maanden vooruit.
Vliegtuig**
Trein internationaal**
 • Londen St Pancras International Rail Station
  • Brussel, Rotterdam, Amsterdam: Eurostar
Veerboot**
Eigen auto
In Porthmouth bij de ferry betaald lang parkeren. Indien u op uw boekingsformulier opgeeft dat u per eigen auto reist proberen wij in Ryde een accommo­datie te boeken waar u uw auto in de omgeving kunt parkeren, vaak lukt dit - u moet dan wel met de auto per ferry heen en terug naar het eiland.

* Tijden en verbindingen van openbaar vervoer zijn slechts ter indicatie, wij hebben hier geen invloed op en deze kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. Op zon- en feestdagen rijdt er minder tot soms geen openbaar vervoer; reis alleen op deze dagen als u zeker weet dat u uw bestemming kunt bereiken.

**De veerboot, het vliegtuig of de internationale trein reserveert u zelf ná ontvangst van de reisovereenkomst; ter informatie enkele gebruikelijke (lucht)havens en maatschappijen voor deze wandelvakantie.

Isle of Wight
Toon meer...

Foto's Isle of Wight

 • Isle of Wight
  Foto: Hester Ottink
 • Isle of Wight
  Foto: Hester Ottink
 • Isle of Wight
  Foto: Eva Cochius
 • Isle of Wight
  Foto: Eva Cochius
 • Isle of Wight
  Foto: Eva Cochius
 • Isle of Wight
  Foto: Millicent Fraser
 • Isle of Wight
  Foto: Marjolijn Gerrits
 • Isle of Wight
  Foto: Marjolijn Gerrits
 • Isle of Wight
  Foto: Marjolijn Gerrits
 • Isle of Wight
  Foto: Caroline Halm
 • Isle of Wight
  Foto: Caroline Halm
 • Isle of Wight
  Foto: Caroline Halm
 • Isle of Wight
  Foto: Caroline Halm
 • Isle of Wight
  Foto: Sigrid Ettema
 • Isle of Wight
  Foto: Sigrid Ettema
 • Isle of Wight
  Foto: Sigrid Ettema
 • Isle of Wight
  Foto: Arnoud Alderlieste
 • Isle of Wight
  Foto: Arnoud Alderlieste
 • Isle of Wight
  Foto: Arnoud Alderlieste
 • Isle of Wight
  Foto: Arnoud Alderlieste
 • Isle of Wight
  Foto: Arnoud Alderlieste
 • Isle of Wight
  Foto: Arnoud Alderlieste
 • Isle of Wight
  Foto: Marleen Huisman
 • Isle of Wight
  Foto: Marleen Huisman
 • Isle of Wight
  Foto: Marleen Huisman
 • Isle of Wight
  Foto: Marleen Huisman
 • Isle of Wight
  Foto: Marleen Huisman
 • Isle of Wight
  Foto: Marleen Huisman
 • Isle of Wight
  Foto: Marleen Huisman
 • Isle of Wight
  Foto: Marleen Huisman
 • Isle of Wight
  Foto: Karin van Brederode
 • Isle of Wight
  Foto: Karin van Brederode
 • Isle of Wight
  Foto: Karin van Brederode
 • Isle of Wight
  Foto: Karin van Brederode
 • Isle of Wight
  Foto: Karin van Brederode
 • Isle of Wight
  Foto: Karin van Brederode
 • Isle of Wight
  Foto: Karin van Brederode
 • Isle of Wight
  Foto: Karin van Brederode
 • Isle of Wight
  Foto: Bernadette Herber
 • Isle of Wight
  Foto: Bernadette Herber
 • Isle of Wight
  Foto: Bernadette Herber
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Isle of Wight
 • Diashow
Toon meer...
Scroll To Top